Nyhed
Læsetid: 2 min.

Nanna Lüders: Konservative misbruger min sang

Sangerinden Nanna Lüders er rasende over, at Konservative brugte hendes Afrika-sang til at hylde sig selv på weekendens landsråd. Mens sangerinden planlægger erstatningskrav mod partiet, lægger Konservative røret på
Sangerinden Nanna Lüders er rasende over, at Konservative brugte hendes Afrika-sang til at hylde sig selv på weekendens landsråd. Mens sangerinden planlægger erstatningskrav mod partiet, lægger Konservative røret på
Indland
5. oktober 2010

De konservative lærte tilsyneladende ikke af den kritik, som Dansk Folkeparti forleden fik fra gruppen Abba, da partiet fandt heftig inspiration i en af svenskernes sange. Blot en uge senere, i den forgangne weekend, stillede hele den konservative folketingsgruppe sig på scenen i Aalborghallen med deres egen udgave af Nanna Lüders' Afrika-sang:

»Konservativ. Konservativ. Det bli'r bedre dag for dag,« gjaldede det ud over forsamlingen.

Men partiet havde glemt at spørge sangens ophavsmand, Nanna Lüders, om lov. Og hun er mildt sagt vred:

»Jeg føler, at min sang er blevet misbrugt. Det er grænseoverskridende at bruge en sang om et så alvorligt emne som sult i Afrika til det formål at synge om, hvor fed man selv er,« siger hun og tilføjer:

»Jeg føler mig forulempet personligt.«

Sangerinden er nu i dialog med Dansk Røde Kors, der er rettighedshaver til sangen, om et erstatningskrav:

»Det skal i sidste ende gå til formålet - nemlig Afrika. Så kan de lære det,« lyder det fra Nanna Lüders.

På scenen stod såvel landets justitsminister, Lars Barfoed, som kulturminister Per Stig Møller. Men ingen af de to herrer har tilsyneladende tænkt over, hvorvidt ophavsretten blev krænket.

Røret på

Hos foreningen Koda, der sikrer kunstneres ophavsret, er man ikke i tvivl om, at de konservative har overtrådt paragraf tre i Lov om ophavsret, som hedder:

»Værket må ikke ændres eller gøres tilgængeligt for almenheden på en måde eller i en sammenhæng, der er krænkende for ophavsmandens litterære eller kunstneriske anseelse eller egenart.«

Dermed kan der ifølge Koda køres en sag på de konservatives brug af Nanna Lüders sang. Der var ikke megen beredvillighed at hente, da Information i går ville spørge den konservative organisation om, hvorfor de har valgt at se stort på ophavsretten. Vi blev via partikontoret bedt om at ringe til den ansvarlige for planlægningen af landsrådets fest, Peter Mark Lundberg. Men da han tog sin telefon, ville han ikke kendes ved problemet. Han bad os ringe tilbage til omstillingen igen og lagde på. Endnu et opkald til Lundberg blev ikke besvaret, ligesom der ikke blev ringet tilbage. Information ville også gerne have en kommentar fra justitsministeren, men henvendelsen var ved redaktionens slutning ikke besvaret.

Til gengæld udsendte Konservatives generalsekretær, Martin Dahl, i aftes en pressemeddelelse, hvori han oplyser, at konservative brugte landsrådet som en anledning til at støtte Dansk Røde Kors' landsindsamling.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Information, hvad siger Søren pind (udviklings-minister) til, at det ser ud som om, at K formentligt kommer til at yde et særskilt bidrag til bistands-indsatsen uden om hans politisk udmeldte præferencer?

Han var jo ikke på scenen under det pinlige optrin. De centrale skikkelser i partiet forsøger jo klart direkte at ignorere Ophavsretten. Også kulturudvekslingen, og viljen bag den imellem befolkningernes apolitiske egen-initiativer, ses der i sammenhængen stort på. Og det kan tyde på, at der er et mærkværdigt underskud i Partiets orientering på en række af felterne i forhold til Ministerposterne. Hovedet i skyerne?

At ignorere bøffen kalder man simpelthen for politisk arrogance - og den er naturligvis i sig selv krænkende. Ikke mindst når man kan mistænke partitoppen for at have alt andet end fingeren i den danske muld i sagen. Perspektiverne for såvel lovgivning som, hvor langt man kan udstrække sin borgerlige beslaglæggelse af perspektiver genereret udenfor partiets grundsyn, og især uden at have blik for selv simple disproportions-forhold, er rystende. Vi ser derfor frem til, at få det juridiske erstatningskrav belyst, undervejs i sit forløb. Fordi det også kniber med folkeligheden hos K, viser det sig nu...

Jeg har naturligvis tillid til, at Nanna ikke slipper 'indig-nationen' undervejs, men tværtimod insisterer på at få K sat ud af sine egensindige misforståelser. Ikke at K nødvensigvis forstår anliggendet, men for den gode ordentligheds skyld...

Med venlig hilsen

"På scenen stod såvel landets justitsminister, Lars Barfoed, som kulturminister Per Stig Møller. Men ingen af de to herrer har tilsyneladende tænkt over, hvorvidt ophavsretten blev krænket."

Klassisk konservativt, det gælder kun for de andre. Det lugter lidt af herrefolket, ah ja det rigtigt, dem hjalp de jo også. Men det havde de nok ikke tænkt over.

Slettet Bruger

Jeg har også netop givet en skærv til UNICEF. Hvilke love giver det mig så ret til at bryde? Måske den konservative justitsminister kan svare.