Læsetid 3 min.

Ny bog afslører: Danmark sender højreekstremister i krig

I mindst syv tilfælde er organiserede nazister og racister de senere år blevet indsat i enten Afghanistan, Irak eller Kosovo. Forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) tager afstand fra 'alle former for racistiske ytringer', men vil ikke skærpe optagelseskravene
I mindst syv tilfælde er organiserede nazister og racister de senere år blevet indsat i enten Afghanistan, Irak eller Kosovo. Forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) tager afstand fra 'alle former for racistiske ytringer', men vil ikke skærpe optagelseskravene
25. oktober 2010

Flere danske soldater, der udsendes af Forsvaret til missioner ude i verden er samtidig aktive i højreekstremistiske netværk i Danmark. Det afdækker en ny bog, Forklædt som nazist, som udkommer på Informations Forlag i morgen. Her kan man blandt andet læse om en Afghanistan-veteran, der er medlem af det racistiske netværk Vederfølner samt en kvindelig konstabel på vej til Afghanistan, der heiler på det lokale stamværtshus.

Og der er ikke blot tale om enkeltstående tilfælde, viser nye oplysninger fra researchgruppen Redox, der arbejder med at analysere og kortlægge den ekstreme højrefløjs aktiviteter i Danmark. Redox har således kendskab til mindst syv tilfælde, hvor organiserede nazister og racister inden for de senere år har været udsendt til enten Af-ghanistan, Irak eller Kosovo.

Netop nu er en kendt højreekstremist at finde på det danske ISAF 10-hold, som i august overtog indsatsen i Afghanistan. Soldaten, hvis identitet er Information bekendt, er et kernemedlem i den nazistiske hooligangruppe White Pride, hvor han i hvert fald siden 2006 har slået sine folder. Samtidig har han også været aktiv i arvtageren til Dansk Front, Vederfølner.

»Det er blevet et statussymbol i højreekstremistiske kredse at blive udsendt for hæren,« siger talsmand for Redox Jonas Jensen.

Han mener, at Forsvaret står med et alvorligt problem.

»Det må være svært at hjælpe med at genopbygge et muslimsk land, hvis man ikke har andet end hån til overs for lokalbefolkningen,« siger Jonas Jensen.

Ifølge militærpsykolog Jørgen Peter Madsen, der i 2007 lod sig pensionere fra Forsvaret, er det »de færreste, som synes, det er en god idé at have racister med på holdet«. Men det er samtidig svært at gøre noget ved, vurderer han.

»Man må jo ikke sortere folk politisk, inden man sender dem afsted. Lige som man heller ikke må spørge ind til deres religiøse og seksuelle præferencer. Så hvis de ikke har foretaget sig noget decideret ulovligt, er der ikke rigtig noget, man kan stille op,« siger han.

Socialdemokraternes forsvarsordfører, John Dyrby Paulsen (S), ønsker ikke et berufsverbot blandt danske soldater, men der er alligevel grund til at holde fokus på problemet, mener han.

»Man kan godt forestille sig situationer, hvor de holdninger, der kommer til udtryk i de her miljøer, gør det svært foreneligt med at være soldat i Afghanistan,« siger han.

»Derfor er der også i høj grad brug for, at Forsvaret er opmærksomme på det her problem og imødegår de tendenser, der kan være blandt enkelte soldater«.

Poserede med kronprins

Det er ikke første gang, at danske soldaters racistiske holdninger kommer for en dag. Sidste år kunne Ekstra Bladet fortælle, at mindst otte danske soldater, udsendt for at hjælpe muslimske befolkningsgrupper, samtidig var medlemmer af hardcore antimuslimske netværk på Facebook. En af dem var en soldat, der på sit profilbillede på Facebook stolt poserede ved siden af kronprins Frederik og daværende forsvarsminister Søren Gade.

I en mail til Information udtaler forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V), at hun tager »afstand fra alle former for racistiske ytringer«:

»Forsvaret bygger på den grundholdning, at alle mennesker er forskellige og skal mødes med respekt og åbenhed,« skriver ministeren.

I samme mail oplyser Forsvaret, at man siden 11. september 2001 har pålagt al personel »ekstra årvågenhed i forhold til mistænkelig adfærd«:

»Hertil kommer det almindelige ledelsesmæssige ansvar, hvori opmærksom-heden på medarbejdernes mentale tilstand er et naturligt og grundlæggende element.«

Af samme grund finder Forsvaret ikke på nuværende tidspunkt anledning til »at ændre på de allerede eksisterende processer«, lyder det i mailen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner

Træt af forstyrrende annoncer?

Få Information.dk uden annoncer for 20. kr. pr. måned

Køb

Er du abonnent? Så slipper du allerede for annoncer. Log ind her

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Tom W. Petersen
Tom W. Petersen

At sende erklærede antimuslimske personer og racister til Afghanistan - hvor råddent kan vort "forsvar" blive?
Og forsvarsministeren - hun "tager afstand" - men ikke mere end at det kan fortsætte. Hvor råddent kan det ministerium blive?

Brugerbillede for Jarl Andersen

Skørt. Og her gik jeg og troede at de danske nazi'er ikke ville deltage i hvad de betegner som en zionistisk krig der intet har at gøre med nationale interesser.

Brugerbillede for Hans Jørgen Jensen
Hans Jørgen Jensen

Det er jo ligesom dengang vor regime i 1941 anbefalede at sende unge uskyldige mennesker til østfronten for at dø på ærens mark.
Hele ansvaret er regeringens!
Danske Nazister er ikke værre end danske kapitalister, de er blot dømt ude!
"Hellere en Berlusconi end Løkke"
Fogh valgte en løkke og gid han efter en international retsag ender der!

Brugerbillede for odd bjertnes

Danske højreekstremister i kamp for muslimer... tjae, i fodtudseregimenterne kan de vel gøre nytte.
Nu er det jo som også andre beskriver, sådan at dette segment alt andet lige omfavner militærtjenester mere intenst end andre grupper, når erhverv skal vælges. Så den høje procentsats i brigaderne skal man ikke undre sig over.
Dog må man da håbe, at denne slags rekrutters ledere i militæret er kloge nok til at udnytte deres specielle talenter, som så er ude ved fronten mere end at bevogte ' fødte-gud-bedre-det' muslimers landsbybrønde.
Øh... det er faktisk hele den mere luskede side af ideen med professionelle hære - dem der melder sig er dem man alligevel ikke har lyst til render rundt i gaderne.
Iøvrigt den eneste parralele til Frikorps-historien. sammenligninger mellem Hitler og Lillelund-Bech og deres armeer er derudover noget upassende i lyset af Talibans ideologier.

Brugerbillede for Per Diepgen

Sagen hører til de såkaldte offentlige hemmeligheder.

Hvad angår "man må jo ikke sortere folk politisk, inden man sender dem at sted." Nej, bortset fra at man skal vedgår sig flertallets og især regeringens opfattelse. Og til det det her nævnte ulovlige hører den politiske støtte i form af penge til undertrykte folk, der er optegnet på den amerikanske og danske terrorliste, f.eks. PFLP og FARC.

Om højreekstremisterne har vi i flere år haft særdeles god information gennem Demos' offentliggørelse af folk i Dansk Front, i White Pride,
Dansk Forum, Aarhus mod Moskeer, Blood & Honour og tilsluttede grupperinger. Endvidere om højreekstremismens forbindelse til Dansk Folkeparti. Herom gennemgår David Rehling et eksempel på s.8-9, som enhver har kunnet følge med i i medierne. Når vi inddrager Dansk Folkepartis evindelige patentering på besættelsens modstandsbevægelse, henviser partiet selv samtidig til den tids Dansk Folkeparti og Frikorps Danmark, en meget nærliggende parallel.

Brugerbillede for odd bjertnes

Per : Tanken om at et forsvar skulle forud-checke sine styrker holdningsmæssigt på den siddende regerings politik og opfattelser indeholder uheldige implikationer, hvis det står på over blot få år.

Din desværre helt uforståelige sidste sætning henviser til min brug af ordet paralel lige ovenfor, formoder jeg (dert er derfor jeg kvitterer :)) Men skal vi ikke bare være enige om at Frikorps DK og 'besættelsestidens modstandsbevægelse' ikke uden videre kan kaldes 'paraleller'.
DF1942 er et taknemmeligt begreb at manipulere med, men det var jo ret beset en højre-liberal løsgænger i Folketinget - ikke et parti per se. Paralellen dertil i dag hedder Anders Samuelsen, men han vil jo også gerne være manden i muddergrøften istedet for konen lol

Brugerbillede for Kim Sørensen

Der er sikkert også både bøsser og folk der snyder i Ludo, at finde blandt de udsendte soldater... Men så længe de ellers udfører deres arbejde tilfredsstillende er der vel ikke grund til at gøre noget ved det?

Brugerbillede for Niels Østergård
Niels Østergård

En af de mange grunde til besættelsen af Afghanistan (var det ikke begrundelse nummer 3?) var at Nato skulle indføre demokrati og menneskerettigheder i landet.
Da en del af de samme, som mener at det er helt fint at der er nazister i den danske besættelsesstyrke, sammenligner Taleban med nazister risikerer man så ikke at de rotter sig sammen og alle de gyldne løfter om demokrati og menneskerettigheder derfor udhules?

Brugerbillede for Henrik Eismark
Henrik Eismark

Jo Niels. Siden magt korrumperer, må besættelses- og krigsmagt jo også, så den religiøse facisme og den magtbegærlige meta-facisme kan sagtens slå sig sammen og dele rovet under dække af 'retfærdighed' og pressen spiller med, sålænge bistandshjælpen er stor nok til at forblænde journalisterne, der identificerer deres retfærdige kamp med penge.

Brugerbillede for Niels Østergård
Niels Østergård

Henrik Eismark,

Egentlig troede jeg at de såkaldte journalister fik løn, og ikke bistandshjælp, men det er måske kun de rigtige journalister på TV2 der opnår de privilegier.

Og er det ikke lidt groft at beskylde kristendommen for at være religiøs fascisme?

Brugerbillede for Henrik Eismark
Henrik Eismark

Kære Niels. Tak for de interessante anskuelser.

Vi ved fra Æsop, at også musen mener den buldrer, når elefanten går over broen.

Og naturligvis står ingen religion over andre. Er du ikke enig?

Og få har som kristendommen ført sit dogmatiske banner over hele kloden fra Vest til Øst, fra Nord til Syd, omtrent til Månen og gerne ud i verdensrummet med NASA's helt egen evige sputnik f.eks. i og med, at der præcis er 1 kvinde til 1 mand. Er det ikke et kulturelt valgbudskab?

Stod kristendommen til katolicismens farverige forhistorie, var Saddams torturkældre blot et svagt klippeekko af noget meget værre og den amerikanske stats neo-kristendom har ikke vist sig at være en forbedring i den respekt, som internettets billeder i alt for rigelig grad har påvist.

At stille kristendom op som løsning på islams tilpasningsbesvær til den moderne verden, er som at hælde billig olie på vestens kætterbål. Men siden den ene hånd vasker den anden, kan de stridende parter nok også blive enige om, at undertrykke en tredje part, om det så er buddhisme eller hinduisme eller en ny helt ny isme som forbugerisme, som vil blive alles nye fjende i fremtiden.

Brugerbillede for Per Diepgen

Dansk Folkeparti anbefalede de mange arbejdsløse under bestættelsen til at tage arbejde i Tyskland og de unge mænd, først og fremmest militærfolk, til at melde sig under dannebrog til fædrelandets forsvar - altså til Frikorps Danmark, Deri består parallellen.

I øvrigt kender jeg unge i trøjen, som ikke bare ved en enkelt lejlighed men gentaget blev kaldt til obersten for at blive overtalt til at melde sig som frivillig soldat i Iraq, men hver gang sagde nej. Også socialdemokratiet stod dengang bag Frikorps Danmark, men var blevet foranlediget dertil af partiet Venstres initiativ.

Et andet aktuelt eksempel er professor Frederik Sjernfelts anklage imod den palæstinensiske stormufti Amin el-Husseini for at have samarbejdet med nazismen uden at bemærke, at englænderne havde foræret deres jord til zionisterne, og at samarbejde med nazistyret var akkurat det, som den danske samarbejdsregering gjorde, især med Erik Scavenius og især efter 29.aug.43. Dansk Folkepartí var meget tilfreds.

Brugerbillede for Thomas H. Pedersen
Thomas H. Pedersen

velkommen til forsiden og Ekstra bladet.

ud af de ca. 60.000 som har været udsendt til Kosovo, Irak eller Afghanistan er der mindst 7 (!) som er erkendt nazist eller racist.
sammenligningen med frikorps Danmark er jo fuldstændigt berettiget.

For fremtiden skal alle soldater krydsforhøres på bedste Gestapo måde for at være sikker på om deres politiske, seksuelle overbevisning, vi kan jo ikke sende folk ud med de forkerte holdninger også selvom de kan deres job...

Har i svært ved at finde historie for tiden siden i gør som Ekstra bladet og sviner forsvaret til hver gang der ikke er andet at skrive om?.

Brugerbillede for Per Diepgen

Til Thomas: Jeg hører ikke til Ekstrabladets læsere, for jeg har aldrig læst bladet. Til gengæld hører det til min erfaring, at der altid kan gives en gruppe unge mænd, der gerne vil i krig og bruge et skarpladt våben imod andre, især når regering, myndigheder eller politiske partier appellerer - som i dag og for næsten 70 år siden - til at melde sit for fædrelandets ve og vel.

Sådan er en befolkning sammensat. Den tyske under nazistyret ikke anderledes. Hvad der drev en hel nation i afgrunden var forhistorien, nederlag, skam og tåbelige fredsbetingelser, men måske mest et folkeligt ønske om "kraft durch freude", et godt ønske. Udtrykket "arbeit macht frei" blev vansiret, fordi det stod at læse over kz-lejre, men det er tysk til enhver tid og uden nazisme slet ikke dårligt.

Brugerbillede for Henrik Eismark
Henrik Eismark

Kære Per & Thomas

Jeg tror vi kan være sikre på, at venstrefløjen her mener, at kun Socialist-Troens Sande Vogtere bør sendes til Occidenten for at vinde Kvindens frihed, -Nøglen til kyskhedsbæltet, og at enhver korsfarer, nå nej, hammer og segl-farer, bør have den røde partibog i orden, men hov. Venstrefløjen snubler jo over sig selv i deres famlen mellem kvindens frihed og occidentens afkolonialisering og håber at et nyt mirakel i ørkenen vil vise en guddommelig salomonisk vej. Nå nej . Kong Salomon er jo også upopulær i de kredse. Sorry - jeg er ikke så god til politisk korrekthed.

Men anyway, Per, så eksisterede Dansk Folkeparti jo som bekendt for alle andre ikke under Overgivelsen af Danmark fra 1940-45, hvor milliardflåden incl deres fregatter efter 3 års ekspertrådslagning formåede at beslutte sig til at sænke sig selv og hæren affyrede helt op til måske 25 skud og flyvevåbnet holdt sig til vedligeholdelse.

Brugerbillede for Thomas H. Pedersen
Thomas H. Pedersen

Per Diepgen:

Så vidt jeg kan huske har jeg aldrig hørt nogen fra regering, myndigheder eller politiske partier som har opfordret folk til at tage afsted men du har ret, der vil altid være unge (og gamle :)) klar til at tage afsted uanset hvilken hvad.
Der er visse folk inde i forsvaret som har fået en uddannelse som gør at de kan blive spurgt om de vil udsendes til forskellige steder, de kan selv sige fra men gør de det for meget bliver de fyret..

Jeg læser også kun ekstra bladet af samme grund som jeg læser information. jeg hader dog ekstra bladet for deres måde at lave historie på hvor de griber noget ud af den rene luft også skaber deres egen historie ud af det dvs. 25 procent sandhed også resten selvopdigtet.

Brugerbillede for Niels Møller Jensen
Niels Møller Jensen

Denne regering har smidt al moral, etik, ansvarlighed og værdighed over bord og indsat løgn, uansvarlighed, kynisme, uanstændighed og en total manglende respekt for demokratiet. Gid de må kulsejle sammen med DF.

Brugerbillede for Bo Christensen
Bo Christensen

Det kan være slemt nok at sende højre-ekstreme til Afghanistan, men ingen af kommentarerne kommer ind på, hvad der sker, når de kommer hjem igen. Der er så vidt jeg ved beslaglagt en pæn mængde våben i det højre-ekstreme miljø (blandt andet da Julius Børgesen blev arresteret). En væsentlig bekymring må altså gå på om hæren lærer højre-ekstreme at bruge våben.

I øvrigt er det en halv-gammel historie. Læs for eksempel: http://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/article996470.ece

Brugerbillede for Per Diepgen

Et lille forsøg på en præcisering:
Dansk Folkeparti var en politisk sammenslutning i begyndelsen af besættelsen af flere partier fra 1930'erne med tilsvarende opfattelser, nu med den fælles partibetegnelse, og det kæmpede med DNSAP om besættelsesmagtens gunst.
Det sad kun i Folketinget indtil valget i 1943, hvor krigslykken var vendt, men fortsatte som parti mange år endnu, med en række principper, som partiet af samme navn i dag har. En del år efter krigen lykkedes det DF at kapre et lille modstandsparti under besættelsen, Dansk Samling, som er i færd med at opstille til valget, endnu mere rabiate national(ister) som arge modstandere af EU og indvandrere. Partiet fik et tilskud af utilfredse partimedlemmer fra andre partier, kendest er nok Pürschel, formand for Det konservative Folkeparti i 30'erne.

Brugerbillede for Sune Hansen

Jeg kan ikke se at det er relevant om der er ludo-snydere udsendt i Irak.

Problemet ved at udsende racister og andre psykopater er, at der ingen retssikkerhed er i Irak - Blackwater/XE lejesoldater og andre godtfolk skyder jo til måls efter civile når de keder sig. Det synes jeg er et problem at vi støtter den slags helhjertet, og sender vores egne af samme slags.

Brugerbillede for Thomas H. Pedersen
Thomas H. Pedersen

Så må vi sørge for at venstre-ekstreme og socialister også melder sig, så der er lige vægt inde i forsvaret.

Sune Hansen:
Nu har Blackwater eller andre firmaer intet med det danske forsvar at gøre.

Brugerbillede for Niels Østergård
Niels Østergård

Tja, selvom det selvfølgeligt er utænkeligt, kunne man måske helt lade være med at sende unge mennesker på besættelsestogter i nære og fjerne egne...

Brugerbillede for Thomas H. Pedersen
Thomas H. Pedersen

Du har ret det ville være langt bedre med gamle mennesker, de har alligevel haft et langt liv..

Jeg kan faktisk ikke forstå hvorfor at der egentlig er nogen med racistiske holdninger som gider blive udsendt til især muslimske lande, nu er der jo også efterhånden en del med udenlandske navne i forsvaret.

jeg har dog selv oplevet racistiske personer i forsvaret bla. personen som stod med Prinsen og Søren Gade, jeg har også advaret mine overordnet imod dem men så længe at de gør deres arbejde ordentligt og holder deres holdninger til dem selv, kan de ikke blive fyret..

Brugerbillede for Niels Østergård
Niels Østergård

Thomas H. Pedersen,

Dejligt at du forstod mig.
Lad os afskaffe efterlønnen og gøre de 60+ årige til kanonføde, når "vi" starter felttoget mod Iran...

Brugerbillede for Per Diepgen

Det bliver ikke bedre i en ny krig, den samme terror, den samme tortur og den samme afsløring. Engelske soldater var udstyret med en manual i udførelsen af tortur. Da Lorentzen-gruppen blev oprullet i maj 45, fandt man også en manual i tortur, her til brug på politigården i København. Hvis det står til Gitte Lillelund Beck skal vi nu undersøge sagen fra alle sider og derefter diskuteret den - særdeles ansvarsforflygtende. I morgen vender krigen atter tilbage, og for krig tager ingen ansvaret.