Læsetid: 4 min.

Oberst kendte til hård medfart for krigsfanger

Frank Lissner, chefen for de danske specialsoldater i Afghanistan, vidste i 2002, at krigsfanger fik 'en hård medfart', viser et dokument, som Forsvarskommandoen har afklassificeret
Frank Lissner, chefen for de danske specialsoldater i Afghanistan, vidste i 2002, at krigsfanger fik 'en hård medfart', viser et dokument, som Forsvarskommandoen har afklassificeret
28. oktober 2010

Oberstløjtnant Frank Lissner, der i januar-juni 2002 var chef for de 102 danske specialsoldater udsendt til Afghanistan, vidste mere om amerikanernes behandling af krigsfanger, end han hidtil har villet indrømme.

I en såkaldt situations- beretning dateret den 12. februar 2002 skriver Lissner således til Hærens Operative Kommando (HOK) om en række »uskyldige personer«, der »efterfølgende fik en hård medfart under tilfangetagelsen og den efterfølgende transport tilbage til fangelejren«.

Situationsberetningen har hidtil været hemmeligholdt, men i juli i år har Forsvarskommandoen delvist afklassificeret den. Det otte år gamle dokument skal indgå i den kommende retssag ved Østre Landsret, hvor den afghanske statsborger Tarin har sagsøgt den danske stat, fordi han blev udleveret til mishandling hos amerikanerne i marts 2002.

I den nu afklassificerede beretning lyder der lidt andre toner fra Frank Lissner end de forsikringer, han gentagne gange gav i september 2005, da specialsoldaterne havde inviteret til pressearrangement om indsatsen i Afghanistan.

Dengang fandt Lissner »intet mistænkeligt«, når han inspicerede Camp Kandahar Detention Centre, hvortil en dansk militær tolk var udlånt i januar-februar 2002. Det var denne tolk, som senere - forgæves, skulle det vise sig - forsøgte at gøre sine overordnede opmærksom på, hvad der foregik, når amerikanerne afhørte krigsfanger.

»Vi havde også vores doc (dvs. læge) oppe i lejren, altså for at se til de syge. Han har heller ikke observeret noget, der kunne tyde på noget,« sagde Lissner i september 2005 til Information.

Ifølge styrkechefen var der heller ingen rygter i omløb i lejren, som kunne tyde på, at der foregik en behandling af fangerne, som ikke fulgte Genève-konventionen.

»Og hvis det virkelig havde foregået, tror jeg, det kunne være svært at forhindre rygter,« som Lissner formulerede sig dengang.

I dag afviser Lissner, at der er forskel på, hvad han skrev til HOK i februar 2002, og hvad han sagde i 2005:

»Jeg finder ikke, at noget af det, jeg tidligere har udtalt, >er i strid med det, der nu er kommet frem,« mener han.

Lissner henviser til, at han dengang »klart skelnede mellem fangelejren i Kandahar, og hvad der måtte være sket under gennemførte operationer. Der var således ikke noget, der indikerede, at der i fangelejren skulle finde en mishandling af fangerne sted.«

Den ældre mand

I den forbindelse nævnte Lissner så en episode med en ældre mand, »som øjensynligt havde fået en hårdhændet behandling af amerikanerne enten i forbindelse med selve tilfangetagelsen under operationen eller under den efterfølgende transport til fangelejren.«

Episoden med den ældre mand medførte, som Lissner husker det, at hele forløbet blev undersøgt af amerikanerne. Han kender dog ikke til detaljerne fra eller resultatet af denne undersøgelse.

»Den gamle mand var ikke den eneste,« forklarer Lissner i dag, »men >han var det eneste 'synlige' bevis - som jeg kendte til - på, at der var sket noget, der måske ikke var helt lige efter bogen.« > >

Om forskellen på 'fangemishandling' og 'en hård medfart' forklarer Lissner i dag:

»Jeg har ikke og havde heller ikke på daværende tidspunkt >et klart billede af, hvad der egentlig skete under operationen, og da jeg ikke havde belæg for andet, brugte jeg udtrykket 'hård medfart'.«

Og som han tilføjer:

»Jeg kan sagtens forestille mig situationer under kamphandlinger, tilfangetagelse og efterfølgende transport tilbage fra kampzonen, hvor de implicerede bliver udsat for en 'hård medfart', uden at det overhovedet kan sidestilles med fangemishandling.«

To siders overstregning

Forsvarskommandoen har i sommer afklassificeret situationsberetningen fra februar 2002, men kun delvist. Faktisk er det kun et enkelt afsnit, offentligheden nu får at se. Dokumentets første to sider er stadig overstreget.

I det afklassificerede afsnit orienterer Lissner HOK om, hvordan »man i USA og i medierne der« interesserer sig meget for en mission, som efter al sandsynlighed foregik den 23. januar 2002. Under et angreb på landsbyen Kdadar Hadam i Uruzgan-provinsen, som amerikanerne fejlagtigt troede var tilholdssted for Talebans øverste leder Mullah Omar, dræbte amerikanerne 18 afghanere, som viste sig at være venligtsindede. 27 overlevende blev fløjet til fangelejren i Kandahar-basen, og da de blev løsladt, fortalte de om den behandling, de havde været ude for, bl.a. til en journalist fra New York Times, der havde opsøgt landsbyen. En af fangerne fortalte, at han blev slået og sparket, indtil hans ribben brækkede under tilfangetagelsen.

»Jeg hørte mit ribben knække, så lå jeg på siden, og de sparkede mig i ryggen, i nyrerne, og så besvimede jeg,« sagde han.

Den 12. februar 2002 indberetter Lissner til HOK om den opsigt, missionen har vakt i USA, da den »øjensynligt ramte uskyldige personer, både de mange, der blev dræbt, og de, der efterfølgende fik en hård medfart under tilfangetagelsen og den efterfølgende transport tilbage til fangelejren«. Han vurderer også, at den fejlslagne mission, »indtil det er undersøgt til bunds«, vil få »en vis bremsende effekt på udviklingen af nye mål, idet man ikke ønsker, og nok heller ikke politisk kan forsvare, endnu en fejltagelse«.

Den nu afklassificerede situationsberetning dokumenterer, at såvel chefen for de danske specialsoldater som HOK kendte til, at amerikanerne gav krigsfanger - også ud over et enkeltstående tilfælde med den ældre mand - en hård medfart. Dermed føjer situationsberetningen sig ind i den række af advarsler om ukorrekt behandling af krigsfanger, som Forsvarets ledelse kendte til, før og under indsættelsen af de danske specialsoldater.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer