Nyhed
Læsetid: 3 min.

Offentlighedskommission ramt af afbud

Offentlighedskommissionen arbejdede i over syv år og var kun fuldtallig til to møder. Kun to medlemmer deltog i alle 49 møder, viser aktindsigt
Indland
18. oktober 2010

Da regeringen nedsatte Offentlighedskommissionen i maj 2002 med den opgave at få udarbejdet en ny offentlighedslov, var der næppe nogen, der havde forventet, at arbejdet ville tage mere end syv år.

Det kan være forklaringen på, at møderne undervejs fra 2002 til 2009 har haft høj fraværsprocent. Således har et medlem meldt afbud til 20 ud af kommissionens i alt 49 møder, en anden til 17 møder, og kun to personer - formanden, ombudsmand Hans Gammeltoft Hansen og Kate Bluhme fra Dansk Journalistforbund - har deltaget på alle møder.

Den største gruppe blandt kommissionens 22 medlemmer var 10 repræsentanter for myndigheder, heriblandt seks ministerier. Næststørst var gruppen af repræsentanter for medier og folkeoplysning, og mindst var en gruppe af jurister.

Generelt er der flest afbud fra medlemmerne af de to sidstnævnte grupper. Det højere fravær for medier og jurister forklares bl.a. med, at kommissionsmedlemmerne havde deres almindelige arbejde ved siden af, som også skulle passes, og at kommissionsarbejdet var ulønnet. Men også fraværet fra flere ministerier er højt.

Højst fravær har Kim Hjerrild, repræsentant for Dansk Folkeoplysnings Samråd. Til 20 møder har han sendt afbud.

»Jeg var en del af mindretallet, og det vigtigste arbejde foregik i arbejdsgrupper. Jeg prioriterede min tid, men i starten og slutningen har jeg været der hver gang,« siger Hjerrild til Information.

Han tilføjer, at han også har holdt adskillige formøder med medlemmer, som han var enig med.

»Så det kan ingenlunde tages som udtryk for slendrian eller reduceret engagement,« understreger han.

Poul Dahl Jensen blev i 2004 udnævnt til Højesteretsdommer. Det er forklaringen på, hvorfor han har meldt 17 afbud:

»Det har typisk været begrundet i, at møderne har ligget på dage og tidspunkter, hvor arbejdet i Højesteret har forhindret mig i at deltage,« siger han.

Mikkel Hertz har som redaktionschef på TV2 meldt afbud til 14 møder. Kun i et tilfælde har TV2 valgt at sende en stedfortræder.

»Resten af verden gik jo ikke i stå. Blandt andet besluttede TV 2 undervejs at etablere en 24-timers nyhedskanal med alle de opgaver, det indebar også for mit vedkommende. Jeg har deltaget i alle de møder, jeg havde mulighed for,« siger han.

Jette Kammer Jensen meldte afbud 11 gange: »På et møde spørger man: Hvem kan den dato og den dato, og der er altid nogen, der ikke kan. Hvordan skal 22 personer finde en fælles dato? Jeg har været nødt til at passe mit arbejde i AOF.«

Men derfor har Jette Kammer Jensen alligevel blandet sig:

»Det er bestemt ikke sådan, at jeg ikke har haft muligheder for at kommentere. Det har jeg benyttet mig af.«

Åben for stedfortræder

Danmarks Radio har været repræsenteret af skiftende repræsentanter med tilsammen ni afbud.

»Beskikkelse til kommissionsarbejdet i forbindelse med offentlighedsloven er en personlig udnævnelse. Det indebærer, at man ikke har mulighed for at sende en stedfortræder, hvis man er forhindret i at deltage. Både jeg selv og mine kolleger, som har været indkaldt til møderne, har prioriteret disse møder højt,« siger advokat Peter Skov fra DR.

Det stemmer ikke overens med den besked, Gammeltoft Hansen kom allerede på kommissionens første møde. Her åbnede han for at sende en stedfortræder, »hvis et medlem på grund af særlige omstændigheder ikke selv kan deltage i et møde«, fremgår det af referatet.

Blandt ministerierne har Statsministeriet og Finansministeriet sendt flest afbud uden at sende en stedfortræder. Otte gange har de to ministeriet prioriteret andet arbejde højere. Økonomi- og Erhvervsministeriet har sendt fem afbud, Justitsministeriet fire, Videnskabsministeriet tre, Indenrigsministeriet tre og Velfærdsministeriet, der kun var med i en begrænset periode, ét afbud. Københavns og Frederiksberg kommuner har sendt fem afbud.

Information har spurgt ministerierne om årsagen til afbuddene.

»Det er rigtigt, at der har været nogle møder, hvor det ikke har været muligt for vores repræsentant at deltage, men vi finder det ikke problematisk i det her tilfælde,« skriver Finansministeriets kommunikationschef Søren Gregersen til Information.

Statsministeriet har »ingen kommentarer« til, hvorfor ministeriet sendte afbud til otte møder. Og heller ingen kommentarer til, hvorfor ministeriet ikke ønsker at kommentere fraværet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her