Oppositionen: Danmark har svigtet moralsk

De politiske beslutningstagere har sendt mennesker i hænderne på det irakiske torturpoliti og alene bekymret sig om ikke selv at blive stillet til regnskab, lyder det fra oppositionen. Forsvarsministeren er tavs
De politiske beslutningstagere har sendt mennesker i hænderne på det irakiske torturpoliti og alene bekymret sig om ikke selv at blive stillet til regnskab, lyder det fra oppositionen. Forsvarsministeren er tavs
Indland
23. oktober 2010

Nyheden om den danske Irak-styrkes medvirken til at tilfangetage irakere og overlade dem til irakisk politi får oppositionen til at kritisere regeringen i skarpe vendinger.

»Hvis de her oplysninger er korrekte, har de politiske beslutningstagere forsømt deres moralske forpligtelser ved ikke at sikre sig, at der ikke er sket overgreb mod mennesker, som man selv har været med til at tilbageholde,« siger forhenværende socialdemokratisk udenrigsminister Mogens Lykketoft.

»Vi ved, at man i Afghanistan kom til at udlevere nogle venligtsindede folk til amerikanerne. Med hensyn til Irak har der ikke været nogen klar dokumentation hidtil. Men hvis det, I fortæller mig nu, er rigtigt, så er det efter min opfattelse udtryk for, at man har været meget mere optaget af at slippe for at blive ramt af formaliteter end af faktisk at sikre sig, at fanger ikke blev tortureret.«

'Bogholderkneb'

Enhedslistens Frank Aaen har flere gange forsøgt at komme til bunds i sagen om de danske fanger i Irak, men har aldrig fået oplyst, hvor mange tilfangetagelser den danske Irak-styrke i realiteten har været involveret i.

»Man ved, at der foregik tortur. Både når det var amerikanerne og siden englænderne, og selvfølgelig har man også vidst, at det var tilfældet, når det var irakere, der havde fanger. Og alligevel har man altså deltaget i at overlade mennesker til det irakiske politi,« siger han.

Ifølge Frank Aaen er det et »bogholderkneb«, hvis den danske styrke får soldater fra andre landes til at forestå selve arrestationen af irakere for ikke selv at stå tilbage med ansvaret:

»Hvis det er sådan, at man hjælper i en aktion, planlægger den eller gennemfører den, så fritager det ikke for ansvaret bare fordi man har taget nogen med som laver den fysiske tilbageholdelse. Det er jo selve aktionen, der er den afgørende.«

»Hvis materialet viser, at Danmark reelt har været med til at tage fanger, men bare ikke vil indrømme det, så bliver vi nødt til at få ministeren i samråd og forklare, om man har omgået reglerne på en kreativ måde, eller om man faktisk har overtrådt reglerne,« siger Frank Aaen

Forsvaret tavs

Information stillede torsdag eftermiddag Forsvarsministeriet en række spørgsmål om sagen, både mundtligt og pr. mail, og efter flere opfølgende påmindelser svarede ministeriet fredag aften, at det var umuligt at besvare spørgsmålene fyldestgørende inden deadline, og at forsvarsminister Gitte Lillelund Bech ikke havde mulighed for at deltage i et interview.

The War Logs: Irak-krigen

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Det er sørgeligt men vel ikke et ukendt skridt fra OVK, at de bekymrer sig mere for at holde deres egen ryg fri end hvilke konsekvenser deres handlinger får.
PS: Hørte lige et indslag i P1-morgen hvor de talte om hykleri. Her tog de Mette Frederiksens og Thornings skole valg frem samt Thornings skattesag og Søvndahls tidligere store benzinslugende bil frem som eksempler , men intet om denne sag eller andre eksempler fra OVK- kredsen.

Søren Kristensen

Danmark er for lille et sprogområde til at have en moral.

Henrik Sarpsborg

Vi er tilbage til dér hvor hele krigen i Irak var en fejltagelse, for hvis man ikke kan samarbejde med politiet i det land man hjælper, hvad fan... laver man så dér i første omgang?

Når VKO nu begynder at klynke over leak'et og kritiken er der en - så vidt jeg kan se - relevant kommentar: "Havde I kreeret et bredt forlig om krigsengagementet, havde det været svært for kritikerne..."
Derudover er der vel et bevindet ord der siger noget om sandhed og krig: det dokumenteres oftere og oftere at konventioner er drømmeværk hvis der ikke er demokratisk kontrol

Lars R. Hansen

"Havde I kreeret et bredt forlig om krigsengagementet, havde det været svært for kritikerne..."

http://fred.dk/artikler/fredvalg/ikrig.htm

Tobias Haahr Lorenzen

Vi har svigtet moralsk ved overhovedet at deltage.

Helt enig: vi har svigtet moralsk og poltisk: politisk fordi "vi" har ladet os spænde for en anden stats vogn; moralsk fordi vi dermed har opkastet os til overdommere over andres politiske valg og underkastet os troen på at demokrati kan bombes igennem.
VKO har, baseret på et spinkelt flertal, solgt os.