Læsetid: 3 min.

Oppositionen overvejer spin-oprustning

Efter en række sager med spindoktorer i uheldige bi- og hovedroller kræver S og SF strammere regler og lavere løn til ministrenes særlige rådgivere. Samtidig overvejer de dog at udvide antallet af politisk ansatte i ministerierne, hvis de vinder næste valg
Ifølge en medarbejder i Øko-nomi- og Erhvervsministeriet forsøgte Lene Espersens tid-ligere rådgiver, Morten Lang-ager (th), at få belastende mails slettet, og der er flere eksem-pler på, at en spindoktor optræ-der i en uheldig rolle. Det vil S og SF gerne undgå fremover.

Ifølge en medarbejder i Øko-nomi- og Erhvervsministeriet forsøgte Lene Espersens tid-ligere rådgiver, Morten Lang-ager (th), at få belastende mails slettet, og der er flere eksem-pler på, at en spindoktor optræ-der i en uheldig rolle. Det vil S og SF gerne undgå fremover.

Kristian Juul Pedersen

25. oktober 2010

Rettelse d. 25.10.2010

Socialdemokraternes Benny Engelbrecht bliver i følgende artikel omtalt som 'spindoktor-ordfører'. Engelbrecht beder os præcisere, at selv om han har udtalt sig om flere sager vedrørende regeringens særlige rådgivere, så er det ikke en korrekt titel. Partiet har ikke sådan en ordfører. Vi beklager fejlen. /red.

Der skal strammes op i brugen af de såkaldte særlige rådgivere - i daglig tale spindoktorer - i de danske ministerier. Det siger S- og SF-politikere over én kam efter den seneste tids sager om bl.a. betaling til privatsygehuse og den såkaldte Jæger-bog, hvor spindoktorer har spil-let uheldige bi- og hovedroller.

Men samtidig overvejer partierne at udvide antallet af politisk ansatte i ministerierne, hvis de vinder næste valg.

SF's tidligere formand, nuværende forsvarsordfører Holger K. Nielsen, foreslår direkte, at man efter norsk og svensk forbillede indfører politiske kabinetter i hvert ministerium med »juniorministre« eller »statssekretærer«.

»Mit råd til ledelserne i S og SF er, at man efter en valgsejr også tog det her spørgsmål op og fik en egentlig forvaltningsreform. Fordelen med et system som det norske er, at ministeren kan blive aflastet. Og samtidig undgår vi, at de klassiske embedsmænd kommer i en situation, hvor de agerer politisk - men ikke kan drages til ansvar politisk,« siger Holger K. Nielsen med direkte henvisning til Forsvarsministeriets departementschef, Lars Findsen, der kom under skarp kritik for sin rådgivning af tidligere forsvarsminister Søren Gade i Jæger-sagen.

Flere spinfolk muligt

Holger K. Nielsen understreger, at ideen er hans egen - og i ledelserne i S og SF vil da heller ikke bakke op om tanken om juniorministre.

Derimod kan en udvidelse af antallet af særlige rådgivere sagtens blive aktuelt i en S-ledet regering, siger Henrik Dam Kristensen, der er tidligere minister og nuværende gruppesekretær for Socialdemokraterne.

»Man må erkende, at en minister i helt anden grad har brug for folk til at hjælpe med pressearbejde, med kommunikationen og med taleskrivning i dag, end da jeg var minister. Jeg så hellere, at man kunne udvide staben her, for her er der et behov for arbejdskraft, der bestemt ikke er blevet mindre,« siger Socialdemokraternes gruppesekretær Henrik Dam Kristensen. Noget lignende siger næstformand i SF, Thor Möger Pedersen.

»Det vil man sagtens kunne forestille sig. Det er ikke antallet af rådgivere, der er den farlige udvikling - og der er intet i vejen med, at ministre skal have rådgivning og hjælp. Det er bare vigtigt for os, at der er åbenhed og 100 pct. rene linjer om, hvem der rådgiver partipolitisk,« siger Thor Möger Pedersen.

I sagen om privathospitalerne sendte tidligere spindoktor i Sundhedsministeriet, Frank Korsholm talepunkter til K-formand Lene Espersen, da hun i et interview ville melde ud, at privathospitalerne havde fået for høje priser. Og ifølge en medarbejder i Økonomi- og Erhvervsministeriet forsøgte Espersens egen tidligere rådgiver, Morten Langager, at få belastende mails i sagen slettet - stik mod forvaltningslovens regler.

Samtidig er tidligere spindoktor i Forsvarministeriet, Jacob Winther sigtet for at have lækket oplysninger om Jægerkorpset til TV 2.

Grim lugt

Ifølge SF'eren Jonas Dahl, der har været involveret i begge sager, har der »bredt sig en meget grim lugt i bageriet«.

»Jeg håber, at en kommende S-SF-regering vil se på de meget dårlige eksempler på, hvordan spindoktorer skal opføre sig,« siger han. Det samme siger finansordfører Morten Bødskov (S), der har kaldt statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i samråd om, hvorvidt spindoktorer kan undgå aktindsigt i deres mailkorrespondance ved at bruge private mailadresser.

Han mener dog ikke, at der er behov for helt nye regler på områder: »Det, der er glippet her, er helt åbenlyst, at flere af rådgiverne har tiltaget sig et albuerum i ministerierne, som de ikke har ret til. Det skal præciseres, at det er ministrenes og departementschefernes ansvar at sikre, at reglerne skal overholdes. Men vi synes, at det regelgrundlag, der blev lavet med nuværende højesteretsdommer Jens Peter Christensen i spidsen, er helt udmærket,« siger han.

Ifølge spindoktor-ordfører Benny Engelbrecht fra Socialdemokraterne handler det om at sikre, »at Danmark ikke igen bliver et land, hvor et snævert flertal ved hjælp af stram kommunikationsstyring kan manøvrere igennem grimme sager«.

- Hvordan kan vi være sikre på, at S og SF ikke gør det samme, hvis I får et lignende snævert flertal?

»Man kan aldrig give andre garantier end at sige, at vi har committed os på at lave en reform af regeringsførelsen - og der er det helt naturligt, at de særlige rådgivere kommer med i det,« siger Benny Engelbrecht.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henrik Sarpsborg

Ja, der er ingen vej udenom. Det er koldkrigstilstanden i offentlig kommunikation. Der er bare nødt til at være balance i tingene. Spin er kommet for at blive i politik, og det kunne være rart, hvis medierne også blev bedre til at analysere det, da de oftere og oftere fremtræder som passive mikrofonholdere for interessenter og lobbyister. Det forringer kvaliteten af journalistikken gevaldigt.

Men S og SF burde også for lang tid siden have oprustet på spin siden (det samme gælder fagbevægelsen). Man har mere end 101 gang undret sig over, hvorfor der ikke kom en reaktion fra oppositionen, og i perioder hvor der har været masser af plads til initiativer, er der intet skét. Når der så endeligt er kommet noget, virker det som en lam modreaktion, der lige er blevet tjafset sammen fordi man var fanget med bukserne nede.

Man må erkende at mange vælgere lever deres liv virtuelt og gennem medier, så opiniondanner teorien er bestemt ikke død. Men at have en profil på Twitter og Facebook misser altså fuldstændigt pointen!

Naturligvis skal man så også etablere nogle klare retningslinier omkring spin'neriet. Nu er vi langt ovre vilde vesten perioden med nybyggere og hovsa skyderier, og skal til at (gen)etablere et virkeligt retssamfund (in your dreams..).

Jørgen Mathiasen

Øh, ja, "forpligte" er en glose i det danske sprog.
Den kan bøjes i overensstemmelse med hovedreglerne i den danske grammatik. Det samme kan ikke siges om det engelske verbum "to commit".
Til gengæld er meningen her den samme.

Resten skal vi nok vende tilbage til.