Læsetid: 3 min.

’Politikerne snakker og snakker, men gør ingenting’

Socialdemokraterne og SF vil genoprette ro og orden i de danske ’parallelsamfund’ ved at øge politiindsatsen i ghettoerne og indføre udgangsforbud for problembørn under 13 år. Men i Tingbjerg betragter man de politiske handlingsplaner som sniksnak
Socialdemokraterne og SF vil genoprette ro og orden i de danske ’parallelsamfund’ ved at øge politiindsatsen i ghettoerne og indføre udgangsforbud for problembørn under 13 år. Men i Tingbjerg betragter man de politiske handlingsplaner som sniksnak
13. oktober 2010

Malek Sakandar husker tydeligt den dag for tre en halv måned siden, da hans mellemste søn kom væltende ind ad døren:

»Der har været skud ovre ved kiosken,« udbrød han. I et splitsekund tvivlede Malek Sakandar.

»I de 30 år, jeg har boet her, har jeg oplevet Tingbjerg som et fredeligt sted, selv om der nogen gange har været lidt ballade. Jeg troede ikke sådan noget kunne ske,« siger han. Men Malek Sakandar forstod pludseligt, hvorfor hans søn var så panisk.

»Mine sønner sidder ofte ovre foran kiosken. Jeg løb derned, mens jeg tænkte: ’Det kan ikke være rigtigt’«
Da Malek Sakandar stod foran kiosken, kunne han se sin ældste søn blive løftet op i en ambulance. Han var blevet skudt i lænden. Heldigvis overlevede han uden mén.

»Og politiet fangede manden, der havde gjort det, kort tid efter,« fortæller Malek Sakandar.

»Men hvis de havde været der, da der opstod problemer, kunne de jo have smidt de sindssyge mennesker væk.«

På den måde hilser Malek Sakandar Socialdemokraternes og SF’s udspil om at styrke politiindsatsen med 200 betjente i ghettoerne velkomment. Dog med visse forbehold:

»Da min søn blev skudt, tænkte jeg, det var godt, politiet fangede de ansvarlige. Men jeg har generelt ingen tillid til politiet herude. Jeg har set mange eksempler på, at politiet selv har provokeret unge,« påstår han og fortsætter:

»Desuden er det den eneste gang, jeg har oplevet Tingbjerg som ufredeligt.« Malek Sakandar tror dog ikke på, at der bliver gjort alvor ud af den politiske snak: »Jeg har aldrig nogensinde set tiltag, der har betydet noget herude. Politikerne snakker og snakker, men de gør ingenting,« mener han.

’Vi har ikke råd til andet’

I efterårssolen triller somaliske Ruqia Amin rundt med sin klapvogn. I ni år har hun boet i Tingbjerg med sin mand Mohammed. Hun forklarer, at hun aldrig ved, hvornår hendes mand kommer hjem fra arbejde, »for der bliver tit kastet sten mod bussen, og den kommer for sent«, siger hun.

Alligevel elsker Ruqia Amin at bo i Tingbjerg:

»Jeg har boet her i ni år, og det her er mit hjem. Min mand vil gerne flytte, fordi han oplever ballade. Men vi har ikke råd til andet,« siger hun.

Familien Amin bor syv mennesker i en treværelses lejlighed. Hun og manden og deres yngste barn på et værelse, de fire øvrige børn på et andet. Det kan være småt med plads, og Ruqia vil da også gerne sende sine børn ud og lege, men det er ikke altid noget hun har mulighed for. »Nogle gange er jeg bange på mine børns vegne. Der kan være andre børn, der er voldelige mod mine børn.«

¨Forkert fokusområde

Tingbjerg ligner langt fra en ghetto, hvis man ved højlys dag spadserer langs hovedvejen, ’Ruten’. Men billedet er et andet om natten, hvis man skal tro Socialdemokraternes og SF’s seneste ghettoudspil. »For mange problembørn strejfer rundt i de udsatte boligområder efter mørkets frembrud, hvor de lærer unoder af de ældre unge«, lyder det i udspillet fra S og SF.

Nazeem har boet i Tingbjerg i over 20 år. Han ønsker ikke at stå frem med sit efternavn, fordi han »er en vellidt mand i Tingbjerg« og i øvrigt ikke stoler på journalister. Nazeem mener, at en plan om at holde problembørn inden døre efter klokken 22, lyder ugennemtænkt:

»Hvordan skal politiet vide, hvem der er dårlige børn, og hvem der er gode?« spørger han retorisk og fortsætter:

»Hvad med om sommeren, når børn på ti år leger langs ruten. Skal nogle af dem så sendes hjem, mens andre kan lege videre?« spørger han igen.

»Man skulle se på de drenge der laver ballade i stedet for at kigge på børnene.«

Serie

Ghettoen indefra

De såkaldte ghettoområder har de seneste uger været det store tema i den politske debat. Information har de seneste tre uger rapporteret fra Tingbjerg – et af de såkaldte ghettoområder – for at bringe de politiske udspil i øjenhøjde med beboerne.

Seneste artikler

 • Regeringen spiller højt spil med ghettoplan

  29. oktober 2010
  Regeringen må finde penge til sin ghettoplan uden satspuljemidler, efter at VKO i går lod oppositionen spænde ben for sig i forhandlingerne. Derved blegner Løkke Rasmussens glansnummer, hvad først og fremmest DF kan glæde sig over
 • 'Vi kommer nok til at miste nogle ressourcestærke nydanskere'

  27. oktober 2010
  Specielt ét aspekt i regeringens ghetto-strategi kan have den forkerte effekt. Det siger den overordnede chef for boligselskaberne i Tingbjerg. Men nogle elementer giver solide værktøjer til at løse Tingbjergs problemer, mener han
 • 10 eksperter: Drop den kortsigtede og barske ghettoindsats

  22. oktober 2010
  De 'ghettoforslag', politikerne har præsenteret indtil nu, vil næppe løse problemerne i landets belastede boligområder, siger 10 fremtrædende eksperter forud for regeringens lancering af en storstilet ghettoplan

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Chris David Bonde Henriksen

Igen og igen skal vi huske på ikke at skære alle indvandrere over én kam.

De fleste beboere i områder, som vi betegner som "ghettoer" ønsker at leve i fred og fordragelighed - også de, som har rødder i andre kulturer.

"Lediggang er roden til alt ondt", hedder et gammelt ordsprog. Det gælder også, når vi taler om de unge ballademagere i Gellerup, Vollsmose og Tingbjerg.

Giv dem dog lejlighed til at beskæftige sig med noget fornuftigt, først som hobby eller indlæring (gerne i kombination) og dernæst egentlig uddannelse med henblik på¨beskæftigelse.

Vi må ikke bare give op og sende flere og flere politifolk ind i områderne. Det er og bliver en falliterklæring. "Med ondt skal ondt fordrives" hedder det også, men mennesker bliver sjældent bedre af at blive behandlet dårligt.

Jeg bibeholder gerne de "sociale bevillinger" til disse grupper, hvis nogen kan føre bevis for, at initiativerne virker.

Vi har hældt bunker af penge ud på sikkert velmenende integrationstiltag i disse områder og ikke fået meget igen.
Nu skal der beviser på bordet for, at det, som store grupper af socialarbejdere går og laver, virker ---- ikke flere halvkvædede viser om, at det er nogle andres skyld, at integrationen ikke kan lykkes !

Træd i karakter derude og vis resultater, så er vi klar til at holde tegnebogen åben !

Slettet Bruger

Det er ikke rigtigt, at der ikke bliver gjort noget fra politisk side!

Man følger udviklingen nøje, og det er fast indskrevet i ministerkalenderne op til finansloven. Således også nøjagtigt et år siden, at Lars Løkke Rasmussen, Bertel Haarder, Søren Pind og Pia Kjærsgaard gik til gudstjeneste på egnen med politi og sikkerhedsfolk. Og ikke kun indenfor udspilledes der rituelle handlinger:

- ”Vi skal ikke acceptere, at der er et lille, voldeligt mindretal, som gør angreb på de værdier, vi tror på”, udtalte Lars Løkke Rasmussen, vikaren som besøgte en anden vikar i kirken.

Bagefter sang man salmer for pressen om kommunens skyld, politiet der skulle gribe ind, den enkelte borger som selv havde et ansvar og selvfølgelig nr. 417, den med ghettoplanen, inden den store leder og følge hastede hjem i sikkerhed. Se det er personligt ansvar.

jens peter hansen

Tingbjerg er et mønsterbyggeri fra beg. af 60'erne,tegnet af Steen Eiler Rasmussen, og beliggende lige ved Vestvoldens begyndelse og Utterslev Mose. Det er et smukt byggeri og det er en gennemtænkt byplan, med fantastiske grønne områder, som idag er med til at gøre området endnu mere utrygt, for om dagen er der fredeligt og vi kan købe ind hos Bent i SuperBest og mærke den hyggelige stemning og det nære vi forhold har til hinanden og på bænkene udenfor sidder de danske bajersvingere og lidt længere væk hænger nogle somaliere ud, i fred og ro, men ikke om aftenen, da hersker en anden stemning og folk er utrygge.
Hvad laver små skolebørn ude om aftenen efter kl. 10, når man ved der er grupper af unge der styrer området når det er blevet mørkt?
Hvem er det der kaster med sten mod busserne. Det er vel ikke de kartoffelspisende danskere over 60 ? Hvad mon der ville ske, hvis politiet konstant var tilstede, mon ikke balladen ville blive endnu større. Hjælp.

"»Da min søn blev skudt, tænkte jeg, det var godt, politiet fangede de ansvarlige. Men jeg har generelt ingen tillid til politiet herude. Jeg har set mange eksempler på, at politiet selv har provokeret unge,« påstår han og fortsætter:"

Hvorfor skriver journalisten påstår her? Sikke en afstand at tage til sin kilde. Gad vide, om det er bevidst eller ubevidst.