Læsetid: 3 min.

Privathospitaler scorer stadig millionoverskud

Lavere takster fra det offentlige førte for første gang til underskud på enkelte privathospitaler sidste år, viser analyse fra branche-foreningen. Men analysen dækker over, at flertallet af de største privathospitaler har store overskud. Privat sundhed er stadig en lukrativ forretning, vurderer professor i økonomistyring
Lavere takster fra det offentlige førte for første gang til underskud på enkelte privathospitaler sidste år, viser analyse fra branche-foreningen. Men analysen dækker over, at flertallet af de største privathospitaler har store overskud. Privat sundhed er stadig en lukrativ forretning, vurderer professor i økonomistyring
15. oktober 2010

Danske privathospitaler tjener stadig millioner på at modtage patienter fra det offentlige. Det viser Informations gennemgang af årsregnskaberne for ti af de største privathospitaler. Trods faldende takster fra det offentlige og et fald i patienttallet sidste år er privat sundhed stadig en lukrativ branche, konkluderer professor i økonomistyring fra Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der har læst med i regnskaberne.

»Nu er det udvidede frie sygehusvalg blevet genindført, og hvis det betyder, at kunderne vender tilbage, så er det stadig pænt lønsomt. Men nogle specialer var uhyggeligt lukrative førhen, og der er regionerne blevet mere opmærksomme på selv at gøre en indsats,« siger Per Nikolaj Bukh.

Striden om overbetaling til privathospitalerne er gået ind i en ny fase. I næste måned begynder Danske Regioner og privathospitalerne at forhandle takster for 2011, og parterne står stejlt over for hinanden. Taksterne er allerede sat ned med 20 pct. i forhold til sidste år, og Danske Regioner vil have dem endnu længere ned, mens Branche-foreningen for Privathospitaler og Klinikker (BPK) stritter imod.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Sygehuse, der modtager både pengene og patienterne fra regionerne/staten, er ikke private.
Det fremgår med al tydelighed af artiklen, at sammenblandingen mellem "privat" og off. er total.
Priser forhandles/fastlægges helt teoritisk og planøkonomisk.
Løsningen er total privatisering/ separation.
Helt som autobranchen. Værkstederne konkurrerer med hinanden på det fri marked og betaler lønninger derefter.

Det off. væsen kan derefter få fred til at udføre den kollektive opgave, det er sat til at udføre uden rovdrift på læger, lokket med kæmpelønninger for skattepenge.

(Jeg kommer til at tænke på adskillelse af kirke og stat )!

Tak til Emil Rottbøll og Christian Lehmann for research og artikel.

Nu varmes der så op til egenbetaling for konsultation (fodvorter, knude i brystet og hovedpine):

http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2010/10/14/085226.htm

Nogle har råd, andre ikke, og det kan let skride:

I Belgien fortalte en veninde, at hendes praktiserende læge tager 40 euros for en konsultation, (hun får refusion fra sygekassen på 12 euros.) Lægen må tro, hun er velhavende, for han tager kun 24 euros for en konsultation af hendes bekendt.

Samme veninde fortalte om en speciallæge, der ud over honorar skal have 100 euros under bordet.

@Peter Hansen: Du har ret.

Der skal ske en mentalitetsændring. For-profithospitaler er i strid med lægeerhvervets tradition. Tænk hvis læger under polioepidemien havde sagt, som man kan høre i dag : jeg er væk i næste uge på grund af afspadsering. Jeg tager til Norge og jobber.

Venlig hilsen,
Anne

http://anne.eftertanke.dk/2010/10/08/patienten-som-vare/

Det er nemt nok at få et 'underskud' i en virksomhed, hvis man betaler sine direktører og dele af personalet langt over den almindelige løn for tilsvarende funktioner i resten af samfundet. Så der er ingen grund til at have medlidenhed med privathospitalerne, der nu jamrer over et 'underskud'.

Ret beset er det grotesk, at privathospitalerne nu vil have det offentlige til at betale takster, der kan opretholde disse høje lønninger, som direkte konkurrerer med lønningerne i det offentlige. Det er ikke fair; det er idiotisk. Og det har i al fald intet med et frit marked at gøre. Det er én stor erhvervsstøtteordning, der sælges under falsk varebetegnelse: Hensynet til patienterne. Det virkelige hensyn er hensynet til privathospitalernes afkast og ublu lægehonorarer.