Analyse
Læsetid: 3 min.

Samråd markerer nyt lavpunkt

Samtidig med at Lene Espersen i går var i samråd fik VK de værste meningsmålinger siden før murens fald. Sidste deadline for at sætte en ny dagsorden er ved at nærme sig for regeringen
Samtidig med at Lene Espersen i går var i samråd fik VK de værste meningsmålinger siden før murens fald. Sidste deadline for at sætte en ny dagsorden er ved at nærme sig for regeringen
Indland
30. oktober 2010

Timingen er en tilfældighed - men billedet er ikke. Dagen, hvor Lene Espersen (K) i et samråd for Folketingets finansudvalg endnu engang måtte forklare sine mildest talt misvisende udtalelser til Folketinget i sygehussagen, markerer samtidig et historisk lavpunkt for regeringspartierne V og K siden før murens fald i 1989.

Kun i alt 29,4 pct. af vælgerne ville ifølge en ny Gallup-måling stemme på de to partier, hvis der var valg i morgen. Så lav en tilslutning har Gallup ikke målt, siden august 1989, da Poul Schlüter (K) var statsminister, Uffe Ellemann-Jensen (V) udenrigsminister og Berlin-muren ikke faldet endnu.

En tilsvarende måling fra Megafon bekræfter den kritiske situation for regeringspartierne.

Efter behag plukker arge regeringsmodstandere af en lang række forklaringer på lavpunktet for regeringen:

Sygehussagen. De pressede kommunale budgetter som følge af genopretningspakken. Den konservative nedtur og Lene Espersens feriesag. Lækagesagen i Forsvarsministeriet. Den droppede jægerbogssag. Sagen om behandlingen af irakiske krigsfanger. Det mislykkede klimatopmøde. Beskæftigelsesministeriets optræden i sagen om 300-timersreglen. Integrationsminister Birthe Rønn Hornbechs (V) administration af udlændingereglerne. Regeringens manglende og forkerte svar på finanskrisen og den efterfølgende økonomiske krise. Vreden og bekymringen i udkantsdanmark. Stigende interne stridigheder. Alle disse og mange flere sager er oppositionspolitikernes forklaring på, hvorfor danskerne virker så trætte af regeringspartierne.

Ikke andet at snakke om

Men en stor del af sandheden er formentlig, at det stadig ikke er lykkedes for regeringen for alvor at give os noget andet at snakke om, end hvor nedslidt den er.

Det er altid en sandhed i dansk politik, at jo længere tid, man har siddet på magten, jo flere møgsager opstår der - og jo stadigt sværere er det at skyde skylden for dårligdommene over på den tidligere regering.

Men flere af de sager, som regeringen døjer med lige nu, er langt fra nye. Hvis man bare tager sygehussagen, så er den halvandet år gammel - og sagen om de irakiske krigsfanger er endnu ældre.

Tidligere havde V og K held til at glide af på kritikken og sætte en ny dagsorden. Dét er mildest talt ikke lykkes i denne omgang.

Én forklaring, som man især hører fra oppositionens politikere, er selvfølgelig, at sagerne er alt for alvorlige til bare at dø hen.

Ifølge regeringens politikere er forklaringen derimod, at oppositionen har haft held med at bare at skyde løs på stort og småt - uden selv at præsentere realistiske alternativer med en klart sammentømret politisk enighed bag sig.

Mange forsøg lykkes ikke

En tredje kan være, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) netop ikke har haft succes med at udnytte sin »serveret« som regeringsleder til at sætte en helt anden dagsorden.

Det er ikke fordi, at forsøgene ikke har været der. De ambitiøse målsætninger for Danmark i 2020, 360-graders eftersynet af folkeskolen og en efterfølgende skolereform, genopretningsplanen for dansk økonomi, arbejdet i Vækstforum med at finde diagnoser og løsninger på Danmarks vækstudfordringer og sidste uges ghettoudspil er alle behjertede forsøg på at udvikle ny politik, præsentere vælgerne for nye løsninger og billedet af en sikker hånd på roret.

Men selv om initiativerne kortvarigt har givet masser af omtale, så har de ikke overdøvet meningsmålingernes dystre bastone. Og selv om blot et halvt år er længe i dansk politik (se bare på Liberal Alliances opblomstring), så nærmer vi os også sidste udkald for regeringen til for alvor at sætte nye dagsordener.

Spørgsmålet er, hvor mange oplagte muligheder, V og K har tilbage i posen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Så samrådet på TV. Synes det er pinligt, at vi har en udenrigsminister, der ikke vil indrømme, at hun talte usandt. Det læder ikke vort demokrati.

Sandheden er nok nærmere at Fogh bestak sine vælgere. En bestikkelse som var finansieret via den værste finanspolisk siden Alberti. Den mulighed har Lars Løkke ike, tværs imod sidder han tilbage med den regning som Fogh stak af fra.

Henrik Sarpsborg

Landet kan da ikke være tjent med en Regering i totalt kollaps. Vi må have et valg asap. så tingene kan begynde at få lidt perpektiv igen!

Billedet kan også illustrere at V&K sender DF ud på flere og flere tosserier for at fodre medierne med noget andet en skandalesager. Det er sådan Regeringen fra dag ét har kunnet aflede vælgerne fra deres egentlige agenda!

Henning Pedersen

Jeg håber da så sandelig, at posen er fuldstændig tom. Andet kan landet da ikke være tjent med.

VKO forkortelse for

Vi Kvæler Oppositionen

De skal da endelig lade være at udskrive valg. Det kan betyde døden for K og halveringen af V.