Kommentar
Læsetid: 2 min.

Universitetsuddannelser kan få et økonomisk løft

Alle universitets-uddannelser skal have flere penge per studerende de næste tre år, så universiteterne kan øge optaget. Det foreslår S, SF og R i forbindelse med årets globaliserings-forhandlinger. DF er positive, men regeringen har indtil videre afvist at diskutere uddannelse
Indland
20. oktober 2010

111 millioner har Socialdemokraterne, SF og Radikale Venstre fundet på finanslovens såkaldte forsknings- og omstillingsreserver næste år, og står det til oppositionen skal reserverne bruges til at give universiteterne flere penge per studerende, der består eksamen også kaldet taxameter.

Næste år vil det give universiteterne 724 kroner mere per studerende, og i 2013, hvor reserven er vokset til 562 millioner, vil universiteterne kunne få 3.666 kroner mere per studerende.

De ekstra penge skal sammen med en øget mængde forskningsmidler gøre, at universiteterne de kommende år kan øge optaget, mener Socialdemokraternes forskningsordfører Kirsten Brosbøl:

»De sidste to år har universiteterne afvist et stigende antal unge. En af begrundelserne har været, at uddannelserne er underfinansieret, så de reelt ikke har råd til at øge optaget. Det er vi nødt til at tage alvorligt, hvis vi vil opfylde vores målsætning om, at halvdelen af en årgang skal have en videregående uddannelse.«

Brosbøl mener, at mangel på veluddannet arbejdskraft reelt er den største bremse på væksten i Danmark. Som tidligere omtalt i Information vil 35.000 flere unge skulle i uddannelse om fem år, hvis de politiske målsætninger skal nås. Alligevel er der ikke sat en krone af til uddannelse i regeringens globaliseringsudspil.

Regeringen har dog indtil videre ikke ønsket at diskutere uddannelse ved årets globaliseringsforhandlinger, og de to reserver, som oppositionen har fundet pengene i, er ikke en del af puljen. Ifølge Kirsten Brosbøl kunne sidste års forhandlinger danne præcedens for, at der godt kunne diskuteres uddannelse i forbindelse med Globaliseringspuljen.

Spredehagl

Dansk Folkepartis Jesper Langballe mener, det er at skyde med spredehagl at hæve taxameteret til alle uddannelser på universiteterne.

»Universitetsuddannelserne er underfinansieret, så behovet er der, men oppositionen slår lidt flot ud med armene i stedet for at vælge de uddannelser, der er mest trængende,« siger Jesper Langballe.

Han har bedt om en sta- tusopgørelse fra Videnskabsministeriet på, hvad sidste års taxameterløft til humaniora og samfundsvidenskab har betydet for uddannelserne.

Dansk Industri (DI) vil også gerne have hævet taxameteret til uddannelse, men det må ikke blive på bekostning af forskningsmidlerne, mener forskningspolitisk chef i DI, Charlotte Rønhof:

»Det kan ikke nytte noget, at vi ikke investerer mere i uddannelse, så vi sikrer, at der kan optages flere unge på universiteterne de kommende år.«

Flere basismidler

Charlotte Rønhof ser dog ikke nogen grund til at hælde flere basismidler i universiteterne, som S-SF-R også foreslår, selv om basismidlerne er med til at betale de forskere, der skal levere forskningsbaseret uddannelse på universiteterne.

»Globaliseringsmidlerne skal medvirke til at styrke konkurrenceevnen, derfor er det vigtigt at satse på den forskning, der har det største erhvervsmæssige potentiale,« siger Rønhof.

Oppositionen vil sammenlignet med regeringen bruge knap 400 millioner kroner mere på basisforskning. Forskellene er derudover, at rød blok har sat penge af til flere ph.d.er på professionshøjskolerne og strategisk forskning i velfærdsteknologi, produktion, uddannelse og innovation.

Jesper Langballe kalder oppositionens prioriteringer af den strategiske forskning for akademiker-snobberi, men er grundlæggende enig:

»Der er lidt vel meget energi og innovation i deres satsning, men vi er enige med oppositionen i, at der skal bruges en langt større del af globaliseringsmidler til basisforskning, end regeringen har foreslået.«

Hvordan de 1,4 milliarder skal fordeles, bliver afgjort i løbet af de kommende uger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her