Læsetid: 3 min.

Vuggestuebørn får for lidt voksenkontakt

Tre minutter pr. time. Så lidt kontakt har børn med en pædagog i nogle vuggestuer, viser ny undersøgelse. Det skader børnenes sprog, mener forsker. BUPL og Daginstitutionernes Landsorganisation er nervøse for, at det værste ikke er set endnu som følge af kommunernes besparelser. KL afviser kritikken
I de dårligste vuggestuer er der helt ned til tre minutters interaktion med en pædagog i timen. I de bedste er der 21.

I de dårligste vuggestuer er der helt ned til tre minutters interaktion med en pædagog i timen. I de bedste er der 21.

Niels Åge Skovbo

21. oktober 2010

Små børn i nogle af de danske vuggestuer har så lidt kontakt med voksne, at det vil gå ud over deres sprog. I nogle vuggestuer får børnene kun tre minutters kontakt i timen. Det viser de foreløbige resultater af ph.d.-stipendiat på Danmarks Pædagogiske Universitetsskole Ole Henrik Hansens forskning.

»Det overraskede mig meget, at tidsrummet, som børnene får kontakt i, er så ringe. I de dårligste vuggestuer er der helt ned til tre minutters interaktion med en voksen i timen. I de bedste er der 21 minutter,« siger Ole Henrik Hansen, som besøger fire daginstitutioner. Resultaterne overrasker dog ikke Marianne Nielsen, pædagogisk konsulent i Landsorganisationen Danske Daginstitutioner (LDD). Hun har gjort sig de samme erfaringer, når hun har observeret det pædagogiske arbejde.

»Sat på spidsen, er det i dag 'barn, som passer barn' i de danske vuggestuer. Der er typisk to pædagoger til 12 vuggestuebørn, som bogstavelig talt render rundt. Det resulterer i, at en større gruppe vuggestuebørn, må passe sig selv,« siger hun.

Den manglende interaktion går især ud over de børn, som kommer fra familier med et fattigt sprog.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu