Nyhed
Læsetid: 3 min.

Wammen er den moderne politiker

Borgmester Nikolai Wammen er socialdemokratisk kronprins og står til at gøre lynkarriere. Han er måske mere kendt for sin person end for sine meninger, men alle er vilde med ham
Århus' borgmester, Nicolai Wammen, holdt pressemøde i Musikhuset i Århusi går. Wammen fortalte den fremmødte presse, at han stopper som borgmester i Århus, fordi han har valgt at stille op til Folketinget - igen. Han sad der for seks år siden.

Århus' borgmester, Nicolai Wammen, holdt pressemøde i Musikhuset i Århusi går. Wammen fortalte den fremmødte presse, at han stopper som borgmester i Århus, fordi han har valgt at stille op til Folketinget - igen. Han sad der for seks år siden.

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Indland
21. oktober 2010

Han er simpelthen så dygtig, rigtig god til kommunikation, hurtig til at sætte sig ind i nye sager - og en flink fyr. Sådan svarer de kilder, som Information i går bad beskrive, hvem Socialdemokraternes 38-årige Århus-borgmester Nicolai Wammen egentlig er.

Han er tilsyneladende hele pakken, og derfor er det heller intet under, at han er Socialdemokraternes kronprins og står til at gøre lynkarriere nu, hvor han har annonceret, at han smider borgmesterkæden til fordel for en folketingsplads efter næste valg.

På mange måder billedliggør Wammen ligefrem den moderne socialdemokrat, vurderer politisk kommentator, Hans Engell:

»Wammen er en af de første moderne socialdemokratiske politikere i Helle Thornings Socialdemokrati og den nye fase i partiet. Han er den første, som rigtig formår både at arbejde med medierne, er god til at profilere sig, kan time sine politiske input, er meget vellidt og løser sine sager,« siger han.

Selv om Nicolai Wammen fra 2001-2004 var Socialdemokraternes finansordfører i Folketinget, og senere tog århusianerne med stemmeslugende storm i opgøret mod Venstre-borgmester Louise Gade, så kender den brede befolkning næppe hans politiske profil.

»Han er mere kendt for sin person end for det, han egentlig beskæftiger sig med,« som Engell formulerer det.

Da Thorning-Schmidt overtog roret i partiet i 2005 og dermed afgjorde den opslidende fløjkrig, som Socialdemokraterne havde arbejdet sig ud af, gjorde hun hurtigt Nicolai Wammen til næstformand i partiet. Og det er da også på midter- eller højrefløjen i Socialdemokraterne, at man skal finde Wammens politiske ståsted.

Vilde med ham

En af de politiske sager, der kunne have gjort ham upopulær, er sagen om Århus-ghettoen Gellerupparken. Her taler Wammen for, at der skal rives bygninger ned, hvis problemerne skal løses. Og selv om formanden for Gellerupparken, Helle Hansen, er ked af, at nedrivninger er blevet et must, så roser hun Wammen.

»Han kommer meget herude i vores område, og selvom det ofte er sådan noget, hvor der er medier med, så er han med til at gøre Gellerup til en del af Århus og Århus til en del af Gellerup,« siger hun. Så højre- eller venstrefløj - alle er vilde med Wammen, og den kontroversielle ghettoproblematik har han vendt til en vindersag.

»Han er et billede på den moderne politiker i det hele taget. En politiker, som kan sætte sig på midten af det politisk spektrum og profilere sig på små symbolske sager uden at virke som en ideolog, der sætter politiske principper før konkrete løsninger. I sidste ende foretrækker vælgerne de konkrete løsninger,« siger politisk kommentator og kommunikationsekspert Peter Goll.

I Århus er han også kendt for sin midtersøgende realpolitik, når det kommer til brede forlig. I år sikrede han for femte gang i træk byen et bredt budgetforlig, hvor kun Enhedslisten stod udenfor.

Spillet kort rigtigt

Om det virkelig kan passe, at Nicolai Wammen er hele pakken, vil vise sig. Indtil videre har han spillet sine kort rigtigt. Efter årene i Århus, kan han komme tilbage til landspolitik som et friskt pust og vil sandsynligvis hive mange stemmer i hjemmekredsen, som tidligere var Svend Aukens og dermed rummer et stort potentiale nu, hvor Auken er borte. Vinder oppositionen valget, tippes Wammen at få en tung ministerpost. Taber den, kan han måske overtage Helle Thorning-Schmidts kasket som S-formand og danne et solidt formandsskab med venstrefløjskollegaen Mette Frederiksen.

Trods sit ry og et flot cv, er Wammen dog endnu ung i dansk politik, hvor alting hurtigt kan vende. Indtil videre rider han på en bølge af succes - og den giver ham bare endnu mere succes.

»Det kan godt virke selvforstærkende i mediebilledet. Når alle siger, at han er god og populær, så er han nok god og populær. Men han har mange kvaliteter, og nu må vi se,« siger Engell.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Nå, Wammen - nu starter VKO, TV2 og Berlingske med at grave efter snavs!

Og hvis du bliver vred, så er det i høj grad relevant, og vil blive bragt øjeblikkeligt på TV2. Du skal ikke tro at det bliver slettet!

Jantelovens 10. bud stå forrest i romanen ”En Flygtning Krydser sit Spor” af Aksel Sandemose. Inden i bogen afslører forfatteren den 11. jantelov som lyder: ”Du skal ikke tro, at vi ikke ved noget om dig”. Meget a propo kan man anbefale Wammen, at læse eller genlæse ”En Flygtning Krydser sit Spor” for således at være rustet til at møde den danske virkelighed.

Henrik Sarpsborg

I artiklen virker det som om at Wammen bliver rost for at være en populistisk glat ål!

Nu er det vel ikke flere af den slags der er brug for på Tinge. Man må håbe at Wammen kan træde i karaktér som en politiker med visioner og en forsonende fremtoning der spræder ringe i vandet.

DET er der brug for!

Wammen er en ål, som Thorning har brug for. Det er dog lidt synd for alle de vælgere, som viste ham tillid, at han nu bare løber af gårde, men man er jo ikke overrasket ----- det er set mange gange før i alle ender af de det politiske landskab....

Chris David Bonde Henriksen

Wammen er i højeste grad en "moderne politiker". Af den slags, man benævner "levebrødspolitikere".