Nyhed
Læsetid: 3 min.

Auken: SF kan umuligt stemme for stramninger

Den fremtrædende SF'er Margrete Auken bakkede op, da S og SF for to år siden parkerede deres uenighed om 24-årsreglen. Men SF kan ikke gå med til yderligere stramninger af reglen, som VKO har gjort til 'en afgrund af tvang og pligt', som hun siger
Indland
11. november 2010
Den fremtrædende SF'er Margrete Auken bakkede op, da S og SF for to år siden parkerede deres uenighed om 24-årsreglen. Men SF kan ikke gå med til yderligere stramninger af reglen, som VKO har gjort til 'en afgrund af tvang og pligt', som hun siger

Den fremtrædende SF'er Europaparlamentsmedlem Margrete Auken tager nu bladet fra munden i sit partis interne diskussion om den udlændingeaftale, som VKO blev enige om i weekenden.

Hvis aftalen på nogen måde kan siges at være en stramning af 24-årsreglen, kan hun umuligt forestille sig, at SF kan stemme for. Det siger hun til Information.

»Det kan jeg ikke. Vi er imod 24-årsreglen. Og Socialdemokraterne kan da heller ikke gå med til det her,« siger hun.

- I modsætning til SF er S jo ellers tilhænger af 24-årsreglen - og det var den uenighed, I valgte at parkere med integrationsaftalen for to år siden?

»Ja. Men det var sådan, 24-årsreglen så ud, dengang vi lavede aftalen. Den aftale er ikke et stykke elastik, hvis 24-årsreglen bliver gjort værre og værre. Det er der ikke frihed til, hvis aftalen stadig skal respekteres. Det går jeg heller ikke ud fra, at Socialdemokraterne kan være med til. De må jo også holde deres del af aftalen.«

Ny slags tvangsægteskab

Margrete Auken understreger, at hun ikke har noget at udsætte på de henholdende meldinger, som ledelserne i S og SF indtil nu er kommet med om VKO's aftale.

»Det er klart, at man også lige skal have snakket med hinanden først. Og så vidt jeg har kunnet forstå udtalelserne fra S og SF, så er der ingen af dem, der er alarmerende.«

- Men det ville være alarmerende, hvis man gik ind på regeringens stramninger?

»Ja. Hvis man gik ind og sagde, at vi kan godt tage et par stramninger hér, så ville det. Det ville være alarmerende for alle os, der er taget i ed på den integrationsaftale, som jeg også støttede. Den aftale går jeg ud fra, at man overholder.«

- Hvad har du imod VKO's nye udlændingeaftale?

»Den er i enhver henseende modbydelig. Den forudsætter helt tydeligt, at de, der skal have lov til at gifte sig i fremtiden, er dem, der har fundet en vestlig, veluddannet og også gerne velhavende udlænding at gifte sig med. Hele 24-årsreglen er pludselig blevet en afgrund af tvang og pligt,« siger hun.

Familiefjendsk

Margrete Auken sammenligner aftalens pointsystem for, hvilke udlændinge der kan opnå familiesammenføring, med de tvangsægteskaber, som 24-årsreglen ellers blev indført for at bekæmpe.

»Fra at den skulle befri fra tvang, er den nu blevet fyldt med det. Det er tvangsægteskaber på en ny måde. Nu må du kun gifte dig nogen, der passer ind i familien Danmark, og som 'bedstefar' kan acceptere.«

- Hvad er der så galt ved at sige, at vi gerne vil sikre os, at de indvandrere, der kommer ind, er nogen, der nemt kan indgå og give værdi til det danske samfund?

»Det skal vi også sikre os. Men jeg er hernede i et EU-system, hvor folk laver lovgivning ud fra, at når folk gifter sig, så gør de det af kærlighed. Dét bestrider regeringen ikke engang længere nu. Nu siger de, at selv om du er dybt forelsket, så må du stadig ikke få din ægtefælle hertil. Det er rendyrket familiefjendskhed. Det er en anti-familieholdning, som jeg i øvrigt slet ikke forstår, at Kristendemokraterne kan lægge stemmer til. For dem er familieliv jo hjerteblod, på samme måde som fremmedmobning er det for Dansk Folkeparti.«

- Hvordan skulle de her nye regler se ud, før du kunne acceptere dem?

»Hvis pointsystemet handlede om, at vi gerne vil gøre det lidt lettere for dem, der ikke var 24 - men at når man så fyldte 24, så var det slut med tvangen - så ville jeg kunne leve med det.«

- Men i det omfang, at det her er en stramning af 24-årsreglen, der gør det sværere for dem over 24 at få familiesammenføring, hvad så?

»Så vil jeg selvfølgelig være voldsomt imod. Jeg har været imod tvangsægteskaber hele tiden - og det er jeg også den anden vej rundt.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er så højrefløjen i SF, Auken repræsenterer. Hvor skal man så placere Astrid Krag?

Dejligt at Auken nu også melder sig ind i kampen. Bedre sent end aldrig som man siger...

"For dem er familieliv jo hjerteblod, på samme måde som fremmedmobning er det for Dansk Folkeparti"

Det var vist årets citat :-)

S og SF bør nu tone klart nej til VKOs nye udlændigeaftale, hvis Danmark fortsat skal kunne være med i det gode selskab.

Min blog:
http://anne.eftertanke.dk/2010/11/11/er-danmark-fortsat-med-i-det-gode-s...

Til Margrethe Aukens fremragende gennemgang er der sådan set bare at tilføje, at aftalen også er et frontalangreb på danske børns rettigheder.

Min datter bliver dansk statsborger, når jeg gifter mig med hendes mor, og var hun født her i landet, så ville hun allerede være det.

24-års reglen var sådan set gal nok, da den sagde, at min datters tarv ikke skulle respekteres af den danske stat, hvis hendes mor var under 24 år. Nu var hendes mor så 23½, da hun blev født, så der var vi jo heldige.

Men nu siger man så, at min datters tarv ikke skal respekteres, hvis man ud fra nogle firkantede pointkriterier må antage, at hendes mor ikke vil være til økonomisk fordel for samfundet.

Dermed siger man sådan set, at mennesket ikke har nogen værdi i sig selv, men alene er et redskab for staten, virksomheden eller hæren. Som f.eks. soldater, der kunne anvendes som kanonføde i den tyske og russiske hær under 2. verdenskrig.

Det er et menneskesyn, som stadig eksisterer nogle steder i Verden, men som vi dog ellers havde forladt i Danmark for flere generationer siden.

Herudover antager man så, at man alene ud fra en persons fortid kan afgøre, om denne vil blive til økonomisk nytte eller ej. Og dermed overser man jo fuldstændig, at det er fremtiden, som er det afgørende, og ikke fortiden.

Har en person ikke en uddannelse, så kan den tages i Danmark. Hvilket sådan set er bedre end en udenlandsk uddannelse, der alligevel ofte ikke kan bruges til ret meget.

Sprog kan man også lære, efter man er kommet til Danmark, og dansk erhvervserfaring er alt andet lige mere relevant end udenlandsk, hvis det er i Danmark, at et menneske skal bo og arbejde.

Tjah Margrethe Auken mener jo at indvandrere skal tilføre Danmark værdi, så det handler jo om midler ikke forskelle i holdninger. Er hun mon citeret fyldestgørende og rimeligt ?

Hun er da SFer selvom man nu og da kan blive lidt i tvivl ;-)

martin sørensen

tvang eller pligt det var blåt en til at min røde maling den kunne dække det,

så jeg meldte mig ud som koncekvens af denne points lov. jeg ved godt at regeringen ønsker precist denne reaktion fra " baglandet". Baglandet, som der idag er ved at være et Fy ord i politik, nej det at man faktisk brænder for den sag som man bruger rigtigt meget energi og tid på ja. og at det er fordi man har en holdning til nogle ting ja det bliver i det politiske panads af jonalister, spinn doktore nærmest udnævnt til at være demokratiets besværlige hale vedhæng.

Nej det hele var lidt nemmere hvis vi bare som gode DF "aktive". og betale vores koningent og klappede huljede og heillede på de rette tidspunkter og ellers klappede i når vi ikke blev spurgt, nej vi fra "baglandet" vi er besværlige.

Vi har faktisk holdninger og ja det er vores egne holdninger uden at spinn doktore har gennemgnasket dem for farlige ideer. og andet end det politiske farst food, som især de borgerlige partier giver deres "bagland" der forlængst er ophørt med at være de politiske organer hvor ideerne og tankene blomstende op fra, nej rigtige Baglande de er lidt træls for den moderne politiker. for de kræver at man følger dem og ikke omvendt,

da jeg blev bedt om at spise DF politik og lade som om at det smagte som god SF politik ja der stod jeg af og var nu nødtil at melde mig ud af det ellers engang gode og ærlige parti som jeg engang for et par år melde mig ind i.

http://nyhederne.tv2.dk/video/index/id/34961697/

Stor respekt for Martin Sørensen for at tage en svær men helt rigtig beslutning.

En Stemme på Villy Søvndal er en stemme på Dansk Folkepartis menneskesyn og udlændingepolitik.