Læsetid: 2 min.

Bagsiden: Intet Ungdomshus, ingen McDonald's

Uden kunderne fra det nu lukkede Ungdomshus kan den nærliggende McDonald's på Nørrebros Runddel ikke løbe rundt
Uden kunderne fra det nu lukkede Ungdomshus kan den nærliggende McDonald's på Nørrebros Runddel ikke løbe rundt
16. november 2010

»Jeg vidste godt, det ville blive interessant, det her. Men ikke desto mindre er det sandheden,« siger franchisetager Kaj Johansen, som lidt endnu driver McDonald's-restauranten på Nørrebros Runddel i København, en spytklat fra Ungdomshusets tidligere adresse på Jagtvej 69.

Information ringer for at høre, om det virkelig kan være rigtigt, at en antikapitalistisk veganerhøjborg som Ungdomshuset har været med til at holde liv i noget så animalsk og kapitalistisk som McDonald's.

»20-25 procent af vores nat-omsætning forsvandt, da Ungdomshuset forsvandt,« insisterer Kaj Johansen. I samspil med trafikregulering af Nørrebrogade har det taget livet af hans forretning.

- Men så vidt jeg ved, var der mange vegetarer og veganere, som kom i Ungdomshuset?

»Ja, det vidste jeg også godt, du ville sige. Men ikke desto mindre er det sandt - og jeg kan garantere dig for, at det sgu ikke var salat, vi solgte om natten.«

- Hvad købte de så?

»Big Mac, cheeseburgere - ganske normale produkter. Det var jo ganske almindelige mennesker, som var til koncert.«

- Var kunderne primært koncertgæster eller også dem, som kørte Ungdomshuset?

»Det er klart, at hvis de holdt koncert, var der væsentligt flere mennesker. Men vi var ikke i tvivl om, at også nogle af dem, der brugte Ungdomshuset i det daglige, var kunder i vores restaurant. Jeg siger ikke, at veganerne spiste vores mad - men der var i hvert fald nogen, som kom i Ungdomshuset. Det bar uniformen præg af.«

Snigende veganere?

Køddebatten har i perioder fyldt en del internt i Ungdomshuset, der de sidste mange år af sin levetid havde rent vegansk køkken.

»Hvis der var nogen fra Ungdomshuset, der brugte McDonald's, har det været i det skjulte. Noget, man lod som om, man ikke gjorde,« siger Birgit Hamming, som frem til lukningen i 2007 var aktiv i køkkenet.

Punkmusikeren Sune Køter skabte i 1998 kontroverser i Ungdomshuset med sangen 'Kød', som handlede om, at man måtte spise, hvad man ville.

»Der var virkelig hardcore folk, som brugte begrebet 'artsracisme' og mente, at folk, der spiste kød, var racister, fordi de satte en grænse mellem mennesker og dyr. Det er jo filosofisk meget spændende - det var bare ret belastende hele tiden at høre på,« siger han.

Begge de tidligere ungdomshusbrugere mener, at McDonald's forklaring på lukningen er lidt forsimplet: »Det kan selvfølgelig være, at der er nogle veganere, som har sneget sig ud klokken fem om morgenen og listet hen og fået en Big Mac - det er der garanteret. Men konklusionen er ikke, at folk fra Ungeren spiste McDonald's, konklusionen er, at folk fra Ungeren holdt liv i området. Nu er området dødt, og derfor dør McDonald's også,« siger Sune Køter.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kristian Bæk Michelsen

Interessant vinkel. Men at påstå at området er dødt er vist en pæn overvurdering af egen betydning :) Ærgeligt at ungeren er væk, men life goes on.

Morten Børre Nielsen

Ærgerligt som en flodbølge er ærgerlig? Sommetider må man bare regne med at ens liv bulldozes. Force majeure. Ingens skyld. Op på hesten igen.

Den er jo latterlig, den påstand, at det skulle være veganere og vegetarer, der går på McDonald's. Sådan er det ikke nogen steder, overhovedet. Men at Ungdomshuset ikke har taget førergreb på den brogede flok af løst og fast i skikkelse af koncertgæster og ledt dem langt uden om de lokale griller, pølsevogne og fastfoodkæder, skal vel ikke lægges dem til last...

Det er for øvrigt helt korrekt, at nattelivet omkring Nørrebros Runddel er døet meget ud efter at det forsvandt. Her er blevet mere stille og forstadsagtigt, men det var jo også sådan Ungdomshusets modstandere ville have det. Så tillykke med det.

Bemærk iøvrigt at "Ventureinstituttet A/S "- der overtog grunden efter Faderhuset - ejes af Dines Dueholm, Klampenborg (vistnok økonomuddannet).
http://www.information.dk/169099

Formanden for Venstres gruppe i borgerrepræsentationen hedder Lars Dueholm (cand.jur)
http://da.wikipedia.org/wiki/Lars_Dueholm

"Instituttet ejes af direktør Dines Dueholm i Klampenborg, der også ejer de bygninger på Frederiksberg, hvor restaurant Josty ligger, og hvor den fra Stein Bagger-sagen så kendte HA-rocker Brian Sandberg en overgang havde kontor. Her holdt rockeren sine forretningsmøder, bl.a. med den nu fængslede storsvindler.

Formanden for Ventureinstituttet er en af Danmarks mest kendte advokater, John Korsø Jensen, fra det velrenommerede advokatfirma Mazanti-Andersen, Korsø Jensen & Partnere."

En af Københavns ledende advokater har altså samtidig forbindelse til rockerne i Josty og til nedrivningen af Ungdomshuset.
http://www.information.dk/telegram/245792#comment-278497

Mon ikke det handler mere om at i Ungdomshuset )det nu nedlagte på Jagtvej) kom der mange gæster til koncerterne; de skulle på McDonald's både før og efter koncerten sikkert...

Ibsens Skibsgebis

"»Big Mac, cheeseburgere - ganske normale produkter. Det var jo ganske almindelige mennesker, som var til koncert.«"

Ja wauv. Kan det tænkes at der også var "almindelige" mennesker der brugte ungdomshuset. Modsat det billede som medierne tegnede, af vilde anarkistiske volds psykopater?
Nu er ungeren væk og der er kun udsigt til højere fri værdier og mere profit.

Tror bare at en del af dem der brugte Ungdomshuset var ganske almindelige kødspisere ligesom de fleste andre mennesker. Også selvom der sikkert var et vist pres for at man helst "skulle" være vegetar eller veganer.
Det kan også være at nogle bare blev lidt trætte af at spise rucola og bønnespirer hver gang de var på besøg, og så smuttede ned efter en cheeseburger. Og derudover ikke skiltede særlig meget med det når de kom tilbage.

Desuden kan man komme til at gøre ting og sager når man har fået en øl eller to for meget. Jeg kender mange der kun spiser på McDonalds når de er fulde og i byen.