Baggrund
Læsetid: 1 min.

Christianialov baseret på fiktive ulovligheder

Efter syv års sagsbehandling har Slots- og Ejendomsstyrelsen færdigbehandlet 130 'ulovlige' byggesager, der i 2003 fik regeringen til at kræve en normalisering af fristaden. Kun 13 af de 130 sager har ført til påbud
Indland
10. november 2010
130 sager om ulovligt byggeri lå bag Christiania-loven i 2004. 90 procent af sagerne er nu enten droppet eller endt med en tilladelse. Kun 10 procent er endt med et påbud. Magtmisbrug?

Christiania kan ikke forvalte sig selv: I løbet af få år er det bebyggede areal vokset med 16 procent. Derfor er en ny ordning nødvendig, hvis Christiania skal normalises.

Sådan lød argumentationen, da VK-regeringen forberedte den lov, som siden 2004 har reguleret området. Så mange som 130 sager om 'ulovligt byggeri' vakte stort postyr og var - foruden hashhandlen, som betragtes som et politianliggende - med til at bære Christianialoven hurtigt gennem Folketinget.

Efter mere end syv år har Slots- og Ejendomsstyrelsen (SES) nu i slutningen af oktober 2010 færdigbehandlet de 130 sager. Kun 13 af sagerne har ført til påbud.

Ifølge en opgørelse fra SES er der givet 92 tilladelser, 15 sager er henlagt, da der var fejl i registreringen, ni sager er henlagt, da genstanden er fjernet, én sag er verserende, mens der i 13 sager er givet påbud (syv sager) eller varsel om påbud (seks sager). Ifølge Christianias advokater er der blandt de 130 afgørelser kun ni påbud.

Lægges opgørelsen fra SES til grund, har præcis 10 procent af sagerne været ulovlige byggesager. I forhold til byggesagerne har Christianialoven derfor 90 procent været baseret på fiktive ulovligheder.

Bondefangeri

Det får Christianias advokat Knud Foldschack til at kritisere regeringen for vildledning af Folketinget:

»Christianialoven er vedtaget på baggrund af forkerte oplysninger,« siger han til Information.

Foldschack mener, at »christianitterne blev bondefanget, da myndighederne opfandt de 130 ulovlige sager«.

Juraprofessor Carsten Henrichsen fra Københavns Universitet finder det »beklageligt, at Christianialoven tilsyneladende er blevet til på et så mangelfuldt grundlag, som myndighedernes egen behandling af sagerne viser er tilfældet.«

At det skulle være tilfældet, afviser SES: »Vi har ikke set ét eneste sted, at de 130 sager skulle have haft nogen indflydelse på ændringen af Christianialoven,« skriver styrelsen til Information.

»I debatten i Folketinget er de 130 byggerier ikke nævnt på et eneste tidspunkt i diskussionen af ændring af retsgrundlaget, og sagerne fremgår ikke af bemærkningerne og betænkningen til lovforslaget, ligesom sagerne ikke blev tillagt vægt i Østre Landsrets dom,« tilføjer SES.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

De bruger alle kneb, listen er lang. Det selvsagt det der er kommet frem i dagens lys, man kan kun frygte hvad der ligger i mørket.

Ibsens Skibsgebis

De helmer ikke før hele arealet er plastret til med store nybyggede gudsforladte liebhaver kareer.
At politiet skulle være der ude for at dæmme op for røghandlen er ren illusion. Det kan de max gøre et par timer ad gangen et par gange om ugen. Det har ingen effekt. Disse politi ressourcer skal med det vuns kanaliseres ud på Vesterbro, ja tak!
VKO koalitionen kunne vist godt trænge til at komme en tur ud på Nemoland, ryge lidt urt og mærke freden sænke sig...

Dorte Sørensen

Tak til Ulrik
Tak til Ulrik Dahlin for at følge sagen. Jeg ved ikke om jeg skal le eller græde og er begyndt at spørge, hvornår regeringen ikke har vildledt Folketinget. Er det snart ikke mere reglen end undtagelsen .

Grundliggende er problemet vel for mange almindelige danskere, at nogle for laaaaaang tid siden har tilranet sig noget jord, som ikke er deres (brud på Grundloven), men da ingen politikere (fra socialdemokatiet og mod højre) har haft modet til at tage en reel konfrontation og håndhæve ejendomsretten, så er der over tid udviklet en forestilling, om at disse mennesker bor der retmæssigt, hvilket så gør alting sværere nu.

Legalisér lortet med den klausul, at alle har lov til at slå sig ned der, så det ikke bliver de nuværende Christinitter (pudsigt ord forøvrigt), som definerer fællesskabet --- de har alt for længe gået stik imod deres grundliggende præmisser, om at der skulle være plads til alle, som ikke passer i det etablerede samfund, og (fri)staden har udviklet sig til noget elitært skrammel for dem, som mener, de ved bedre !

Dorte Sørensen

Espen Funch
Skal vi ikke heller takke christianitterne for at de overtog den forladte kasserne og fik udviklet et kreativt miljø. Der med tiden har givet København en stor turist seværdighed og gjort den danske rummelighed verdens berømt.

Nææææ det synes jeg ikke, det fantastiske areal kunne sikkert være brugt af andre kreative hjerner på lovlig vis, så jeg har intet behov for at takke folk, der skider på vores samfunds grundlæggende regler ---- og deres specifikke rummelighed derude har vist sig at være lige lovlig selektiv til min smag.....

Jeg synes ikke diskussionen om Christiania er nær så interessant i denne sammenhæng som regeringens konsekvente vildledninger - der er jo snart ikke den sag hvor de ikke lyver og manipulerer sig til et resultat.

Jeg er enig med Espen mht. Christiania og meget enig med Dorte mht. til regeringen.

Ja. Det var vel det vi alle gik og tænkte?

Det sker desværre for ofte at værdipolitik fører til love som ikke tager hensyn til et lille princip ved navn ejendomsretten...

De aner ikke hvad de puster til. Christiania er de danske massebevægelsers livsnerve, og rydder de den tror jeg at mange vil gå så vidt som til at skabe revolutionære opstande i København som direkte følge af vrede over manglen på demokrati. Lad nu bare Staden være, hvis I ikke atter vil have en uregerlig venstrefløj som i firserne.

@ Ditte,

Du glemmer vist helt at Christiania er tyvstjålet ejendom.. hvor mange børnehaver (for eksempel) ville man ikke kunne bygge for den ejendomsværdi..?

"så jeg har intet behov for at takke folk, der skider på vores samfunds grundlæggende regler"

Sjovt det lige bliver nævnt, artiklen taget i betragtning.

"Du glemmer vist helt at Christiania er tyvstjålet ejendom.. hvor mange børnehaver (for eksempel) ville man ikke kunne bygge for den ejendomsværdi..?"

Nu er der jo så børnehave derude, så medmindre de yngler som rotter på Christianshavn, så det vel næppe nødvendigt.