Læsetid: 2 min.

DF åbner for skattefradrag til indvandrere

Liberal Alliance presser på for skattelettelser til indvandrere som led i finanslovsforhandlingerne. Dansk Folkeparti er åben for forslaget. For første gang kan VKO ikke sikre finansloven alene
'Vi vil gerne have ændret profilen på indvandringen, så vi får flere, der kan bidrage til det danske samfund, og færre, som skal nyde,' siger Simon Emil Ammitzbøll.

'Vi vil gerne have ændret profilen på indvandringen, så vi får flere, der kan bidrage til det danske samfund, og færre, som skal nyde,' siger Simon Emil Ammitzbøll.

Anders Debel Hansen

5. november 2010

Liberal Alliance satser på at få afgørende indflydelse i de afsluttende forhandlinger om næste års finanslov. For første gang i den nuværende regerings levetid kan Venstre. Konservative og Dansk Folkeparti ikke mønstre flertal for finansloven, og Liberal Alliance vil ikke lægge mandater til for enhver pris, understreger politisk ordfører Simon Emil Ammitzbøll.

»Vi går kun med, hvis man kan se, at Liberal Alliance har været der,« siger han.

Et af LA's fingeraftryk på finansloven kan meget vel komme i form af skattelettelser til indvandrere, som Dansk Folkeparti nu viser sig villig til at forhandle. Både Liberal Alliance og Dansk Folkeparti vil indskrænke indvandreres rettigheder, men det handler ikke om at genere folk, men om at indvandrere skal kunne forsørge sig selv, siger Simon Emil Ammitzbøll.

»Hvis Danmark også skal være et rigt land for fremtiden, så kræver det flere udlændinge til Danmark. Men vi vil gerne have ændret profilen på indvandringen, så vi får flere, der kan bidrage til det danske samfund, og færre, som skal nyde,« siger Simon Emil Ammitzbøll.

Derfor vil Liberal Alliance fjerne al gratis lægehjælp til indvandrere de første syv år,

Indvandrerne må tegne en privat sundhedsforsikring, men til gengæld skal de betale tilsvarende mindre i skat.

»For os er det vigtigt ikke at kaste en højere marginalbeskatning ned over udlændingene, for så kommer der ikke flere,« siger Simon Emil Ammitzbøll og siger videre, at forslaget ikke gælder flygtninge, der skal have samme rettigheder som danske statsborgere.

Forskel på folk

Dansk Folkeparti vil omvendt have færre ikke-vestlige indvandrere til Danmark, men integrationsordfører Peter Skaarup er åben over for Liberal Alliances forslag.

»Fordelen ved det er, at man tilfører det danske samfund noget ved at arbejde,« siger Peter Skaarup.

DF har selv foreslået, at man fjerner indvandreres ret sundhedsydelser, indtil de har boet 15 år i Danmark og betalt skat i syv år, »så man har bevist, at man hører til her«. Det samme skal gælde retten til sociale ydelser som kontanthjælp, børnecheck og førtidspension. Det ville være en markant udvidelse af det såkaldte optjeningsprincip, som også Venstre har bekræftet skal indrettes anderledes.

»Der kan være forskellige veje til at nå det samme mål, og Liberal Alliances forslag er også en slags optjeningsprincip,« siger Peter Skaarup.

»Men om det lige er den udgave, vi skal ende med, det må være op til forhandlingerne. Vi har jo et andet udgangspunkt,« siger han.

Indføres Dansk Folkepartis forslag vil det reelt betyde, at indvandrere kan nå at blive danske statsborgere uden at have de samme rettigheder som andre borgere, bekræfter Peter Skaarup. Man kan nemlig blive dansk statsborger efter kun 10 år.

Mangler ét mandat

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) bekræftede på et pressemøde onsdag, at det er regeringens erklærede mål at indgå en aftale med Liberal Alliance.

Dansk Folkeparti, Venstre og Konservative har tilsammen 89 mandater ud af Folketingets 179, og mangler derfor kun ét mandat for at finde et flertal.

Hvis forhandlingerne med Liberal Alliance bryder sammen, kan mandatet også komme fra kristendemokraten Per Ørum Jørgensen, der forlod Konservative i foråret, fra det tidligere DF-medlem Christian H. Hansen (Fokus) eller fra løsgængeren Pia Christmas-Møller. Hver især har de deres egne krav til forhandlingerne.

Aftalen om finansloven 2011 forventes at falde på plads mandag eller tirsdag i næste uge.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

DFs og LAs udspil er bedsteborgerlighedens rene klassekamp overført på flygtninge og indvandrere, kort sagt på fremmede. Snart kan højrefløjen kun levere humanisme med et skydevåben i den ene hånd.

Lene Timmermann

Kan man blive så inhuman, at man vil lade syge mennesker gå ubehandlede, fordi de er så uheldige at være arbejdsløse indvandrere? Hvad med deres eventuelle børn? Og flygtninge?!

Fotoet af den selvtilfredse bedsteborger - Amnitzbøll, som intet kender til social nød - giver mig brækfornemmelser.

Carsten Markussen

Nu er de så blevet smidt ud af finanslovsforhandlingerne.
Vil de så stadig støtte VKO regeringen for enhver pris, såvel før som efter et valg?
Så vidt jeg kan se har Radikale Venstre fået større indflydelse på finasloven for 2011, end LA, og nu står LA så med tæerne og håret langt nede i postkassen, på en gang!

Thja nu er LA jo så ude af finanslovsforhandlinger, og det er nok godt det samme. Spændende at se, hvad der så sker med al det der udlændingehalløj, for det er vist ikke lige Per Ørum Jørgensens kop te.

I øvrigt kan man kun ryste på hovedet over de tidligere radikale politikere Simon Emil Ammitzbøl og Anders Samuelsen over den retorik, som de præsterer i forbindelse med deres forslag.

Forslaget skal ikke gælde flygtninge siger de, og det er jo fint nok. Men hvem er det så, at de to herrer mener, der i dag flytter til Danmark "for at nyde"? Det kan jo så kun være de få tusinde mennesker, som hvert år flytter hertil, fordi de er så uheldige, at de er gift med en dansker, og som i forvejen er underlagt Verdens vel nok mest restriktive og begrænsende regler om familiesammenføring.

Og disse dansk-udenlandske par skal så åbenbart belastes yderligere ved selv at skulle tegne sygeforsikring i de første par år, hvor den udenlandske ægtefælle typisk ikke har noget arbejde men forsørges af den danske ægtefælle, og derfor heller ikke har nogen glæde af at få en lavere trækprocent ved at slippe for sundhedsbidraget.

Og når den udenlandske ægtefælle så er veletableret på arbejdsmarkedet efter 7 år og ville have glæde af fradraget, ja så gælder ordningen ikke mere og vedkommende skal betale det samme i skat som alle andre.

Ærlig talt Simon Emil, du kan få en spand at hoppe i og proppe dig selv op i dit eget lille arrogante og narcissistiske røvhul.

Man må håbe vælgerne har indset, at LA ikke kan andet end føre ligegyldig og narcissistisk signalpolitik.
Det er jo fint, at LA slår på tromme for at sætte deres aftryk på finansloven... Men når de så finder ud af deres lille pis-parti ikke kan sidde og svinge taktstokken til forhandlingerne, så melder man sig ud af legen og spiller tøsefornærmede. Det eneste aftryk der sættes, er så fedtfingrene på Ammitzbølls briller... Jeg glæder mig ihvertfald de bliver smidt på røv og albuer ud af folketinget. Så kan de vende tilbage til stampladserne på Café Victor, hvor de så kan sidde ved vinduet og føre alt den "signalpolitik" de kan hælde i svælget... I det mindste kan de gøre en reel gavn for samfundet, ved at smide nogle flere penge i den økonomisk pressede restaurationsbranche, nu hvor de efter valget ikke skal spilde deres (og vores) tid på at deltage i den parlamentariske proces inde på Borgen.

Som en tilføjelse kan begrundelsen for LA`s forslag selvfølgelig også være, at de synes, det er en urimelig belastning for det danske samfund, at der kommer så mange udlændinge for - mod betaling - at studere på vores universiteter. Disse må nemlig kun arbejde et vist antal timer om uger ved siden af studierne og vil derfor også tabe økonomisk på LA´ s forslag.

Så det må jo betyde, at de ifølge LA er en belastning for det danske samfund, at de udenlandske studerende er her "for at nyde".

Men så er det bare, jeg spørger, hvorfor LA så ikke bare foreslår, at Danmark skal holde op med at give opholdstilladelser til udenlandske studerende, når de nu er så stor en belastning for samfundet?

For det er jo ikke noget, vi på nogen måde er forpligtet at gøre, og at lade være med at udstede opholdstilladelser til dem er da nok en noget mere effektiv måde at begrænse deres antal, end at forringe deres økonomi med måske 500 kroner om måneden.

Det sidste har da karakter af ren symbolpolitik, hvis man virkelig mener, at der i dag kommer udlændinge til Danmark, som ikke burde komme her. Og det mener LA vel, for ellers ville de vel ikke sige det???

Man kan så undre sig over, at tidligere radikale politikere åbenbart mener, at den førte udlændingepolitik er for slap. For det må jo betyde, at de har været meget uenige med det parti, som de tidligere var i, og hvorfor var de så i det parti?

Eller alternativt har de virkelig formået at ændre synspunkter i løbet af de sidste 1½ (Simon Emil) og 3½ (Anders Samuelsen) år.

Specielt med hensyn til Simon Emil må man virkelig undre sig. For da han forlod radikale for 1½ år siden, var det bl.a. med den begrundelse, at Margrethe Vestager havde svigtet ved at opgive partiets ultimitive modstand mod 24-års reglen.

Og en afskaffelse af 24-års ville jo netop betyde, at færre danskere med udenlandske ægtefæller blev tvunget til at flytte til udlandet.

Og dermed ville der jo komme flere udlændinge til Danmark, som ikke nødvendigvis tjener mange penge i begyndelsen, og som Simon Emil derfor nu mener, at der bør komme færre af, fordi det er en urimelig økonomisk belastning for samfundet, at de er her.