Kommentar
Læsetid: 2 min.

Duellen: 'Vækstpakken er blot et skridt på vejen'

Tiltagene i vækstpakken er blot små skridt på vejen til at få Danmark ud af krisen. Det store arbejde ligger ude i fremtiden
Indland
9. november 2010

Vækstpakken, som mandag aften blev forhandlet på plads, skal ses i lyset af alle de andre tiltag, regeringen har og vil lave. Det siger Venstres finansordfører, Jacob Jensen, som mener, at vækstpakken kan hjælpe Danmark ud af krisen, i hvert fald på kort sigt.

»Det her er et element, som bygger oven på de andre initiativer, som allerede er taget, og det skal ses som forløber på den vækstdagsorden, som regeringen har sat, og som vil blive udmøntet mere konkret og omfangsrigt, når vi kommer over i det nye år. Så det er nogle initiativer, der skal være med til at trække Danmark helt fri af krisen her og nu,« siger Jacob Jensen.

– Mener du, at en halvering af multimedieskatten og en momsfratagelse af hotelovernatninger for erhvervslivet får os ud af krisen?
»Nej, man skal se det i en sammenhæng. Det her er nålestiksoperationer i forhold til nogle helt specifikke tiltag på nogle områder, hvor der har været udfordringer. For eksempel momsfratagelsen, som er noget, turismebranchen har efterspurgt rigtig længe.«

– Denne momsfradragelse findes allerede i Norge og Sverige. Kan man overhovedet kalde det fremskridt i forhold til at tiltrække ressourcer til landet, når vi nu blot er på niveau med de andre?
»Ja, hvis du isoleret set kigger på momsfradragelsen, så er det rigtigt, at der er andre lande, hvor det er 100 procent, hvor vi nu bare går fra 25 til 50 procent. Så det er rigtigt. Men det skal også ses som en ’alt-andet-lige’ situation, hvor det her bare ses som en løftestang til at kunne komme videre i en konkurrencesituation.«

– Kina investerer i stort omfang i grøn teknologi, og har fordoblet deres vindkraftkapacitet hvert år – fire år i træk. Er der ikke en betydelig risiko for, at vi bliver overhalet, netop på de kerneområder, det var meningen, vi skulle være konkurrencedygtige inden for? For eksempel grøn teknologi?
»Nej, jeg tror, man skal være påpasselig med at kigge på enkelte områder som noget, der kan løfte os fri af krisen og medvirke til, at vi kan konkurrere på længere sigt med eksempelvis Kina. Jeg tror på, at vi kan konkurrere med kineserne, men det kan vi kun, fordi vi er uddannede og dygtige. Og vi skal blive endnu dygtigere. Men det er klart, at det ikke hjælper, at vi er dygtige på et område, hvis ikke vi kan finde ud af at omsætte det til praksis. Så der er masser af ting, der skal gøres, og der bliver gjort meget.

– Netop set i lyset af hvor meget, der tydeligvis skal til for, at vi fremover kan være konkurrencedygtige på verdensmarkedet, hvor meget rykker denne vækstpakke så? »Jamen, det her er jo et skridt i den rigtige retning. Men det er klart, der ligger et stort stykke arbejde, som først sættes i gang i det nye år,« siger Jacob Jensen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her