Ekspert: Danske overgreb på irakisk fange er tortur

Der er tale om tortur-handlinger i strid med Geneve-konventionen, hvis en irakisk mands vidneudsagn om danske soldaters overgreb mod manden i Irak i 2003 er sandt. Det fastslår jura-professor Ole Espersen. Socialdemokraterne og SF kræver uvildig undersøgelse
Der er tale om tortur-handlinger i strid med Geneve-konventionen, hvis en irakisk mands vidneudsagn om danske soldaters overgreb mod manden i Irak i 2003 er sandt. Det fastslår jura-professor Ole Espersen.  Socialdemokraterne og SF kræver uvildig undersøgelse
Indland
10. november 2010

En irakisk mand beskyldte i et vidneudsagn i gårsdagens udgave af Information danske soldater for at have isolationsfængslet ham uden sigtelse i tre uger i september 2003 i Irak. Ifølge vidneudsagnet blev manden holdt vågen hver nat under fængslingen, og i to en halv måned vidste mandens familie ikke, hvor han befandt sig.

Den behandling er i lodret strid med Geneve-konventionen og menneskerettighedskonventionerne, vurderer en af landets førende eksperter på området, Ole Espersen, juraprofessor ved Københavns Universitet og formand for retssikkerhedsfonden.

»Genevekonventionen er klart under angreb med den her beskrivelse fra den irakiske fange. Det er tortur-handlinger,« siger Ole Espersen.

Han kalder sagen et svigt fra dansk side, fordi forsva-ret ikke har forberedt sig ordentligt på den slags situ-ationer, som myndigheder-ne ifølge Ole Espersen måtte have forudset ville opstå, da Danmark valgte at deltage i Irak-krigen.

»Vi er nødt til at lære at følge de spilleregler, kon-ventionerne pålægger os. For der er ikke grund til at tro andet, end at Danmark kan blive holdt ansvarlig for det, der ligner tortur eller nedværdigende og inhuman behandling,« siger han.

Ole Espersen mener ikke, den enkelte soldat skal fratages sit ansvar i den slags sager.

»Men det, vi ser her, er først og fremmest et myn-digheds- og ledelsespro-blem, der ligger hos de an-svarlige i felten. Altså mili-tæret og forsvaret. Og selv-følgelig de politikere, der har kunnet sørge for, fangerne blev behandlet ordentligt.«

Ansvarsplacering

Både Socialdemokraterne og SF finder irakerens vidneudsagn dybt problematisk.

»Danmark har haft en konventionsmæssig, politisk og moralsk forpligtelse til ikke at udlevere folk til tortur eller drab, som vi har været med til at tage til fange. Den forpligtigelse har vi helt åbenlyst ikke levet op til,« siger Socialdemokraternes tidligere udenrigsminister, Mogens Lykketoft.

Hverken han eller SFs for-svarsordfører, Holger K. Nielsen, tøver med at kalde de danske soldaters behand-ling af den irakiske fange for torturhandlinger.

»Hvis vidneudsagnet er sandt, bekræfter sagen alt det, der er blevet afsløret af Wikileaks om tortur, og at man fra de allieredes side, herunder den danske rege-ring, har set gennem fingre med overgreb og tortur,« siger Holger K. Nielsen.

Mogens Lykketoft mener imidlertid ikke, sagen bør handle om de danske solda-ters ansvar.

»De har tilsyneladende rapporteret hændelserne til deres overordnede. Allige-vel har hverken forsvarets ledelse eller regeringen handlet på det,« siger han.

Både Mogens Lykketoft og Holger K. Nielsen ønsker at få fastlagt det politiske an-svar med en undersøgelses-kommission, der kan afhøre nuværende og tidligere mi-nistre under ansvar.

»Vi er nødt til at få sandhe-den frem om Irak-krigen. Altså selve grundlaget for krigen, og hvad der er sket i krigen. Men også hvad den danske regering har været vidende om og har været involveret i,« siger Holger K. Nielsen.

Hvem har ansvaret for overgrebene på den irakiske fange, såfremt han taler sandt?

»Det har de politikere, der har set gennem fingre med det og tilsyneladende har accepteret det. Man må gå ud fra, den danske regering og Forsvarsministeriet har været vidende om det her. Hvis ikke, skal problemet lokaliseres et andet sted. Det skal vi have afklaret ved en uvildig undersøgelse.« siger han.

The War Logs: Irak-krigen

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Information idag:
»Vi er nødt til at få sandheden frem om Irak-krigen. Altså selve grundlaget for krigen, og ... hvad den danske regering har været vidende om og har været involveret i,« siger Holger K. Nielsen.

Informations fortsat dækning af Wikileaks og konsekvenserne heraf har fået lokal TVGaderummet op af stolen. Med udgangspunkt i bladet Informations beviser om brud på Menneskerettighederne og Geneve-konventionen - de omtalte rygende pistoler - sætter TVGaderummet sin aktuelle lokal TV produktion på YouTube. Se den gerne nu - klik på:
http://www.youtube.com/watch?v=F4ryO6in3vw&feature=&p=43CD42F6850EBCE4&i...

Regeringens propagandaafdeling har som bekendt fået indført, at den 5. september er officiel flagdag, hvor danskerne pålægges at hylde den militaristiske udenrigspolitik og de udsendte danske soldater.

Spørgsmålet er vel, om ikke flagdagen skal afskaffes igen, nu hvor det så småt kommer for en dag, hvad det er de danske soldater i virkeligheden foretager sig, når de er udsendte?

Om tortur, Bush siger at han ikke fortryder at have sagt ja og at det gav gode resultater. Det er jo bare godt, men det forandrer ikke på at han og andre medskyldige, inklusive danske politikere og soldater, har brudt Geneve konventionerne og skal drages til ansvar og straffes.
Når man tager en ulovlig beslutning for andres bedste skal man samtidig tage ansvaret og straffen.

Thomas H. Pedersen

Vi afskaffer 5. september når vi afskaffer 1. maj.

Og Per Thomsen forklar så hvad det er danske soldater går og laver siden du mener at den eneste dag i hele året som hylder danske soldater skal afskaffes?.

Ivar jørgensen

Desværre er dette ikke noget der begrænser til enkelte tilfælde under Irak-krigen. I Danmark udøves der systematisk tortur ifa. langvarige varetægtsfængslinger i isolation.

Isolationsfængsling er i sig selv sammenlignelige med tortur grundet de psykiske skadevirkninger denne praksis kan have på fangen. Dette har været kendt siden slutningen af 1800-tallet.

Dette er selvfølgelig grelt nok, men det forværres yderligere når der er tale om isolationsfængsling under varetægtsfængslinger, da der her er tale om straf af personer hvis skyld ikke er bevist.