Læsetid: 3 min.

Foghs tyrkiske studehandel

Lækagen fra Wikileaks bestyrker rygterne om, at lukningen af den kurdiske fjernsynskanal Roj-TV var i spil, da Anders Fogh skulle udnævnes til generalsekretær i NATO
Ifølge Wikileaks-dokumenter skulle Anders Fogh Rasmussen (th.) have lovet sin tyrkiske kollega, Recep Tayyip Erdogan (tv.), at lukke den danskbaserede kurdiske fjernsynskanal Roj-TV. Til gengæld støttede Tyrkiet Foghs kandidatur til posten som NATO's generalsekretær. Her ses de to sammen i 2003.

Ifølge Wikileaks-dokumenter skulle Anders Fogh Rasmussen (th.) have lovet sin tyrkiske kollega, Recep Tayyip Erdogan (tv.), at lukke den danskbaserede kurdiske fjernsynskanal Roj-TV. Til gengæld støttede Tyrkiet Foghs kandidatur til posten som NATO's generalsekretær. Her ses de to sammen i 2003.

Didier Lebrun

30. november 2010

»Jeg vil særligt takke Tyrkiet for at rejse nogle bekymringer, der har med deres sikkerhed at gøre, og for deres tillid til, at den nye generalsekretær vil adressere dem,« sagde den amerikanske præsident Barack Obama, da han den 4. april 2009 kunne præsentere Anders Fogh Rasmussen som NATO's nye politiske leder.

Nu tyder oplysninger fra Wikileaks-offentliggørelsen af fortrolige amerikanske ambassade-indberetninger på, at en studehandel med Tyrkiet lå forud for udnævnelsen af den danske generalsekretær.

Ifølge et af de lækkede dokumenter hævdede Tyrkiets NATO-ambassadør Tacan Ildem ved et møde med USA's viceudenrigsminister William J. Burns den 18. februar 2010, at der var blevet afgivet et dansk løfte om at arbejde på at lukke den danskbaserede kurdiske tv-kanal Roj-TV til gengæld for posten i spidsen for forsvarsalliancen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ifølge Enhedslistens hjemmeside vil man følge op på Frank Aaens mistanke om, at der blev indgået en lokumsaftale med Tyrkiet:

"Frank Aaen har stillet følgende spørgsmål til justitsministeren og udenrigsministeren:
• Hvilken sammenhæng er der mellem Anders Fogh Rasmussens bestræbelser på at blive NATO Generalsekretær og anklagemyndighedens forsøg på at lukke ROJ TV?

• Hvilke diplomatiske aktiviteter har der været mellem Danmark og Tyrkiet og Danmark og USA vedrørende sagen mod ROJ TV?

• Var den danske regering orienteret om, at Tyrkiets regering har klaget over brudte løfter fra Anders Fogh Rasmussen?

Han stiller samtidig følgende udvalgsspørgsmål:
• Ministeren bedes oversende alle relevante dokumenter, herunder diplomatiske telegrammer, vedrørende sammenhængen mellem udnævnelsen af Anders Fogh som NATOs generalsekretær og den danske håndtering af ROJ-TV."

Det skal blive spændende at høre svarene - eller ikke-svarene på disse spørgsmål.

Det er utænkeligt, at AFR ikke skulle have været orienteret, omend det har været nede i de diplomatiske geledder, at emnet er blevet forhandlet. Ellers tyder det på en åbenlys inkompetence i situationen. Så naturligvis er der gået yderligere ged i den for General AFR med anliggendet. Så enkelt kan det såmænd siges...

Med venlig hilsen

Apropos Anton Geists artikel ovenfor om nedslagtning af Roj-TV til fordel for Anders Fogh Rasmussens egen politiske karrier:

Fredsvagtens Bo Richardt angriber Anders Fogh Rasmussen for politisk svindel - men denne gang om en studehandel med tidligere præsident Bush - klik på YopuTube:
http://www.youtube.com/watch?v=F4ryO6in3vw&feature=&p=43CD42F6850EBCE4&i...

På YopuTube:Del 1-2: FredsVagtens Knytnæve Rammer KrigsMinisteriet Lige i Sylten - klik på:
http://www.youtube.com/watch?v=F4ryO6in3vw&feature=&p=43CD42F6850EBCE4&i...

Dorte Sørensen

Ja det er en underlig sag, men at M. Aastrup Jensen ikke skulle kende til nogle aftaler med Tyrkiet tror jeg på. Dels fordi Fogh Rasmussen ikke er den meddelsom mand over sin egen gruppe eller til andre. Fx sagde Løkke Rasmussen en måned før Fogh Rasmussen nedsatte en Strukturkommission at ønsker om ændringer i kommunerne og amterne skulle komme nede fra og Løkke Rasmussen havde i værdfald ingen planer om ændringer i de kommunale strukturer.

Den italienske avis Corriere della Sera skrev om Rasmussen og USAs "garantier" d. 5.4.2009. Jeg refererer "garantierne", samt det der blev sagt om Fogh og ROJ TV. Det om ROJ TV er lidt kringlet skrevet på italiensk.

Obama mæglede under middagen fredag aften i Strasburg. Han og de andre lyttede til Rasmussens overbevisende tale, hvor han lovede åbning til Tyrkiet og den muslimske verden.

Obama talte derpå længe med præsident Gül. Premier minister Erdogan accepterede på grund af Obamas “garantier”: bl.a. en assisterende vice-generalsekretær fra Tyrkiet, en general på højt niveau blandt de militære ledere (iflg. La Repubblica 4.4.2009), aftaler og handel med varer.

Nogle rygter siger, skrev Corriere della Sera i samme artikel, at Tyrkiet også har fået andre ting: forenkling af visse procedurer for optagelse i »Den Europæiske Union” og løfte om en post i Eda," Det Europæiske Forsvarsagentur. Der er dog tvivl om dette, da Tyskland og Frankrig er imod Tyrkiets optagelse i EU.

Desuden blev det antydet i går, at Rasmussen præciserede muligheden af, at Tyrkiet garanteres, at Roj TV bliver lukket eller flyttet til et andet land: dette vil kun ske, hvis det bevises, at ROJ tv er involveret i terror-aktiviteter.

Her er den italienske artikel:

http://archiviostorico.corriere.it/2009/aprile/05/Nato_della_Turchia_Ras...

.. og vi skal ikke glemme, at de tyrkiske aviser skrev, at Hr. Rasmussen har lovet at lukke Roj Tv som betaling for deres støtte til ham.

Anders Fogh Rasmussen bør gå af! efter Wikileaks' afsløringer, og sagen mod Roj TV bør suspenderes!

Situationstilpasset retsopfattelse: "Jamen Gül, på vores høje niveau behøver vi da ikke rette os efter lovgivning" - "D'herrer ambasadører, iflg dansk lovgivning kan ingen forfølge Jyllandsposten for at have bragt nedværdigende tegninger"
Den mand har solgt enhver rest af moral til djævelen selv. Han skal fjernes - kan man inddrage hans statsborgerskab?