Baggrund
Læsetid: 2 min.

Forslag om tilbagebetaling af SU strider mod EU-retten

Forslaget om at lade danske kandidater betale en del af deres SU tilbage, hvis de rejser væk fra Danmark, harmonerer ikke med EUs ret til fri bevægelighed, mener ekspert
Forslaget om at lade danske kandidater betale en del af deres SU tilbage, hvis de rejser væk fra Danmark, harmonerer ikke med EUs ret til fri bevægelighed, mener ekspert
Indland
24. november 2010

Der tegner sig et flertal uden om regeringen i bestræbelserne på at få danske studerende til at blive her i landet. Både DF, Socialdemokraterne og SF taler varmt for at lade de kandidater, der forlader Danmark for at arbejde i udlandet, betale en del af SUen tilbage. Argumentet er, at det vil modvirke hjerneflugt.

Hvis nyuddannede kandidater bosætter sig i udlandet op til fem år efter endt uddannelse, vil de skulle betale 130.000 kroner tilbage til den danske stat.

Lynn Roseberry, der er lektor i EU-arbejdsret på Copenhagen Business School (CBS), mener, at forslaget kan stride imod EUs regler om arbejdskraftens fri bevægelighed.

»130.000 kroner er et stort beløb, som kan virke som en forhindring for nyuddannede i at rejse ud og arbejde i andre EU-lande, derfor kan det ses som en restriktion på den fri bevægelighed,« siger Lynn Roseberry.

Hele det europæiske samarbejde er bygget op om arbejdskraftens fri bevægelighed. Tanken er at fremme arbejdsmarkedet, ved at EUborgere frit kan bosætte sig og arbejde inden for EU. Lynn Roseberry tvivler på, at argumenterne for forslaget nemlig at holde på de højtuddannede vil holde i EU-retten.

»At holde fast på danske nyuddannede er en meget snæver måde at fastholde højtuddannet arbejdskraft på. Man kunne jo også gøre mere at tiltrække flere udenlandske højtuddannede, derfor kunne målet med forslaget opfattes som ikke legitimt,« siger Lynn Roseberry.

Dansk Industri imod

Socialdemokraterne og SF har tidligere foreslået tilbagebetaling af SU for kandidater, der rejser udenlands og bakker da også DFs udspil op. Uddannelsesordfører Marlene Harpsøe (DF) mener, at partierne må se på, om forslaget strider imod EU-retten under de kommende SU-forhandlinger.

»Jeg tror, at især VK har en interesse i, at det ikke strider mod EU-retten. Men vores standpunkt er, at det ikke gør det. Vi tvinger dem ikke til at blive, men siger, at hvis de har fået en gratis uddannelse og SU, så synes vi, at det er fair, at de skal betale en del tilbage, hvis de rejser ud,« siger Marlene Harpsøe.

Hun mener, det er nødvendigt at holde på de nyuddannede, hvis Danmark skal være førende på de kloge hoveder og velfærdssamfundet skal bestå fremover.

Dansk Industri er dog imod forslaget.

»Forslaget rammer en masse unge, som får ansættelse i globale virksomheder. Det kan ikke være meningen. Man bør overveje en form for deltagerbetaling, men det er meget selektivt kun at vælge dem, der tager til udlandet,« siger Charlotte Rønhof, forskningspolitisk chef i Dansk Industri til Ritzau.

Hvis Danmark i stedet indfører en begrænset brugerbetaling for undervisning på universiteter og højere læreanstalter, så omfatter betalingen også EU-borgere, som nu får en gratis uddannelse i Danmark, påpeger Charlotte Rønhof.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Til anbefaling hør P1 s Orientering fra den 23. november. Her kan høres en samtale med Erik Jørgen Hansen der var med til at udforme SUén i 1970érne. Han forslår en anden løsning hvor færdiguddannede skal tilbage betale SUén (der så sættes op så den studerende kan leve af den uden at skulle arbejde) hvis de kommer til at tjene over et vist beløb.

Vil gerne udtrykke min umiddelbare glæde over, at denne avis tør sætte spørgsmålstegn over den retlige legitimitet i fremsatte forslag fra folketinget.

Kunne være skønt at være i besiddelse af et folketing, der i realiteten gik mere op i at være eksperter i deres profession og veluddannede i deres sektor, i stedet for at være "gode" til verbale sammenslutninger uden hold.

Er det ikke så at størstedelen af dem der forlader Danmark gør det fordi de bliver utstationerede fra en dansk virksomhed? Det ville så i den sidste ende koste (den pågældende eller virksomheden) 130k oveni at udtationere en ung dansk akademiker.

Jeg vil mene forslaget fra DF er en (igen) om'er..

Lidt reklame for SOLVIT:

http://ec.europa.eu/solvit/site/index_da.htm

"SOLVIT er et online net til problemløsning, hvor EU-landene sammen forsøger at finde en pragmatisk løsning på problemer, der skyldes, at en offentlig myndighed ikke anvender lovgivningen om det indre marked korrekt."

Solvit hører under Europa-Kommissionen.

Eftersom forslaget går ud på at forhindre folk i at arbejde i andre lande (herunder EU-lande), så tager det formentlig ikke EU-domstolen 5 minutter at kende det i strid med EU reglerne.
Basalt set snakker man om at der gives en bøde på 130.000 kr. hvis man formaster sig til at tage arbejde i udlandet...
'Undskyldningen' med uddannelsesomkostninger virker heller ikke da vi jo så burde kompensere lande hvis borgere kommer til DK for de penge de har lagt i deres uddannelse...
Så hvis alle lande gjorde det, så vill arbejdskraften IKKE kunne flytte, så ergo vil det være i strid med reglerne.

Rachel Henderson

Det er fand'me for galt at SF er med på den galej. Så må jeg jo stemme på enhedslisten næste gang.

Der er jo ingen garanti for at få arbejde herhjemme med en akademisk uddannelse, og hvad så: skal det så straffes at søge arbejde i udlandet? Man er jo gældsplaget nok i forvejen som ny-uddannet.

Trækkes gælden fra, er ens livsløn som akademiker ikke nødvendigvis prangende. Så kan det bedre betale sig at droppe en universitetsuddannelse og blive konditor eller grønthandler.

Hvis der p.t.er hjerneflugt fra DK, så skyldes det vel især at det er svært at få sin ægtefælle og familie hertil. Og så hedder det under de forhold farvel DK og goddag USA.

Thomas Dybdahl Ahle

Gælder forslaget også, hvis man har taget uddannelsen i udlandet? Ville det ikke være mere fair, at man betalte noget af uddannelsesprisen tilbage?

Vi har i Danmark en meget fin tradition for, at uddannelse er gratis, og at studerende modtager støtte. Er denne ordning sat i verden ud fra en simpel nytte-kalkulation? Nej, den er sat i verden, fordi vi tror på, at dannelse og uddannelse er vigtig for samfundet og den enkelte, Lad os holde fanen højt på det område, og ikke skylle det gode ud med badevandet. Om ikke andre så må SF dog besinde sig på dette område.

@Lars

Du er ikke længere borger i staten Danmark, du er blevet kunde og vare i forretningen Danmark.

"Vi tvinger dem ikke til at blive, men siger, at hvis de har fået en gratis uddannelse og SU, så synes vi, at det er fair, at de skal betale en del tilbage, hvis de rejser ud,« siger Marlene Harpsøe.

For det første er der intet gratis ved SU. Vi har verdens højeste skattetryk.
For det andet er det decideret uhyggeligt at en 27-årig pige som Marlene Harpsøe med en grund-uddannelse som social og sundhedshjælper samt en uddannelse som kontorassistent skal gøre sig klog på uddannelse, SU og EU lovgivning på dette niveau. Det er en bekymrende tendens, ikke kun hos DF, at unge mennesker uden erfaring fra andet end en succesfuld karriere i et partis ungdomsafdeling i løbet af kort tid kan nå højt op i dansk politik.

Annelise Grunert

Det er mig og min veninde på billedet - vil bare gerne lige sige, at det ikke var det her, vi demonstrerede imod.
Vi demonstrerede imod, at Regeringen vil gøre sådan, at man max kan få SU i 5 år, men samtidigt vil have så mange højtuddannede unge som muligt, så hurtigt som muligt.

Her er det så bare at skyde sig selv i foden, ved at tvinge de unge til at tage jobs ved siden af universitetet, og derved blive langsommere til at blive færdige. Måske har man endda nødt til at tage et sabbatår, for at kunne spare sammen til at tage en lang uddannelse på over 5 år.

Lige pludselig kan det bedre betale sig at få en kort uddannelse, end at udvikle sin hjerne, så man kan gavne Danmark, idet viden er Danmarks eneste eksport.

Vores skilts betydning er ment ironisk; hvis de tager vores SU, vil de samtidigt også tage vores uddannelse. Hvorfor gældsætte sig selv, for at kunne uddanne sig?!

Rachel Henderson

Her er så endnu et eksempel på hvordan Danmark mister kompetencer. Det nytter jo ikke noget at prøve at holde på folk med diverse tåbelige ordninger, når man alligevel nedlægger deres arbejdspladser:

http://www.dagensmedicin.dk//nyheder/2010/11/26/mit-livsvaerk-er-faldet-...