Læsetid: 3 min.

Hullet, som VKO ikke kan lukke

Regeringen og DF har længe bakset med at få lukket det 'hul' i udlændingereglerne, som EU's opholdsdirektiv betyder for op mod 80 procent af alle de danskere, der søger om familiesammenføring. Men uden held
Den såkaldte 'Malmøfinten' eller 'det svenske smuthul', hvor man bosætter sig i Malmø i en kortere periode for at få familiesammenføring til Danmark bliver ikke berørt af den nye udlændingeaftale.

Den såkaldte 'Malmøfinten' eller 'det svenske smuthul', hvor man bosætter sig i Malmø i en kortere periode for at få familiesammenføring til Danmark bliver ikke berørt af den nye udlændingeaftale.

Michael Daugaard

18. november 2010

Malmøfinten. Det svenske smuthul. Det er måske stadig ikke alle danskere, der er klar over, hvad der ligger bag begreberne. Men siden sommeren 2008 har de været øgenavne for den EU-sikrede ret, som alle danske statsborgere kan bruge for at omgå de stramme danske udlændingeregler som tilknytningskravet og 24-årsreglen.

Muligheden bliver kun mere aktuel med det nye pointsystem, som regeringen og Dansk Folkeparti nu har sat ind som en yderligere forudsætning for at opnå familiesammenføring i Danmark. For heller ikke det nye pointsystemet lukker smuthullet.

'Malmøfinten' handler om, at EU's regler om arbejdskraftens fri bevægelighed overtrumfer selv nok så stram dansk udlændingelovgivning. Hvis man som dansk statsborger i en periode har været bosat sig i f.eks. Sverige eller et andet EU-land, har man ret til at få sin ægtefælle med tilbage til Danmark igen - uanset, hvor ægtefællen kommer fra.

Det blev fastslået i den famøse Metock-dom ved EF-Domstolen i sommeren 2008.

»Under de regler er der ingen tilknytningskrav, bankgaranti, pointsystem eller tilsvarende,« siger Thomas Gammeltoft-Hansen, der forsker i europæisk asylpolitik hos DIIS.

Metock-dommen udløste den indtil da største krise mellem regeringen og Dansk Folkeparti. DF måtte opgive at få integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) til at ignorere EU-lovgivningen. Til gengæld fik man regeringen med på den første af en række andre stramninger af udlændingelovgivningen for med DF-gruppeformand Kristian Thulesen-Dahls ord at sikre »den samlede stramhedsgrad« af den danske udlændingepolitik.

Senere er fulgt opstramninger på bl.a. reglerne for at opnå permanent opholdstilladelse og nu senest pointsystemet for at opnå familiesammenføring.

Og samtidig har integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) måtte forpligte sig til at søge at ændre det såkaldte opholdsdirektiv i EU for at lukke hullet. Det har hun indtil videre ikke haft det store held med.

I Dansk Folkeparti lægger udlændingeordfører Peter Skaarup ikke skjul på sin irritation over, at man ikke fik lukket »det svenske hul« i forbindelse med den ny udlændingeaftale.

»Det er klart, at hvis vi havde kunnet gøre noget ved det i forbindelse med den her aftale, så havde vi gjort det. Men det kan vi ikke, for vi er medlem af EU og underlagt domstolens afgørelser,« siger han - men påpeger samtidig, at det kun er et »fåtal«, der har benyttet sig af muligheden for at omgå udlændingereglerne ved at flytte til f.eks. Malmø.

Men forskere vurderer, at omkring 80 procent af alle dem, der søger om familiesammenføring, fuldt lovligt ville kunne bruge muligheden.

Udlændingeservice vil ikke klart oplyse, hvor længe man skal have opholdt sig og haft job i Malmø for at kunne udnytte EU-reglerne.

En anden EU-dom fastslog godt nok, at en periode på helt ned til 10 uger var tilstrækkelig i dét konkrete tilfælde - men de danske myndigheder fastslår, at der i alle sager skal »foretages en konkret og individuel vurdering« og at der ikke kan sættes en »nedre grænse«.

Dén sagsbehandling har Dansk Folkeparti et vågent øje til. Tidligere i år fik man trumfet igennem, at halvdelen af alle sager »der ikke har givet tvivl i forbindelse med sagsbehandlingen« alligevel skal udtages til en »grundig stikprøvekontrol«.

Og med finanslovsaftalen i dette efterår fik man regeringen med på at lave en »nærmere analyse af pendleres grænsebevægelser og indvandringen til Danmark fra Norden af indvandrere og efterkommere fra ikkevestlige lande og vestlige lande«.

Når analysen foreligger, vil parterne drøfte det videre forløb.

Men sandheden er, at der nok ikke er så meget mere at gøre for at lukke hullet - og at V, K og DF bare kan håbe på, at der ikke er for mange, der bliver opmærksomme på det.

»EU-reglerne er uændrede. Men der blev kun givet 39 tilladelser efter de regler i sidste måned,« siger integrationsminister Birthe Rønn-Hornbech.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lukkede grænser og åbne kasser.

Åbne grænser og lukkede kasser.

Det er de 2 holdbare modeller for Danmark i en verden, hvor den massive majoritet bor i meget fattigere samfund, og hvor ethvert punkt på kloden ligger mindre end 24 timers rejse væk.

Åbne grænser og åbne kasser er idealisme hinsides enhver virkelighedssans.

Når Danmark ikke effektivt kan lukke grænserne for velfærdsimmigranter, er det eneste fornuftige lukkede kasser. Men her er problemet DF-vælgernes fortsatte overførselsforsørgelse.

Stakkels Danmark. De produktive, som skal tjene pengene til cirkusset, gør klogt i at benytte de åbne grænser ud af landet.

Søren Mikkelsen

"De produktive (...) gør klogt i at benytte de åbne grænser ud af landet."

Det goer vi sandelig ogsaa, Morten. I min families tilfaelde er resultatet en mindre katastrofe for A/S Kongeriget Danmark: vi, de fordrevne har fjernet et betydeligt indtaegtsgrundlag og (noedtvungent) efterladt udgiftstunge familiemedlemmer.

Soialapartheidsministeren glaeder sig her over at EU-reglerne kun udloeser en lille haandfuld tilladelser til at de elskende maa traekke vejret i Danmark, sammen. Signalet fra staten er krystalklart: selv kridhvide gammeldanske indfoedninge skal holde sig langt vaek, for "vi" skal nok faa ram paa dem, uanset EU.

Message received and understood. Som de siger i Australien: off I fuck.

Jeg glemmer aldrig vielsen paa raadhuset. Selveste viceborgmesteren stod der, med fin kappe og tyk soelvkaede og snakkede engelsk, uden at nogen havde bedt ham om det. Underligt...

Og taenk, jeg vidste ikke at ceremonien inkluderer en ganske inderlig belaering af gommen om at aegteskabet medfoerer pligt til at bo sammen. Det havde jeg jo lissom taget for givet - hvad pokker skulle ideen ellers vaere?! Foerst langt senere fattede jeg den virkelige, uofficielt-officielle mening: skrub ad H til, for "vi" vil ikke have Jer her.

Danmark er desvaerre en raciststat, og det holder ikke op foer langt flere almindelige danskere selv siger stop.

Overhovedet at diskutere flygtningepolitik mens arbejdsløsheden eksploderer på en måde, hvor udflyttede arbejdspladser ikke forventes at vende tilbage - selv hvis konjunkturerne vendte - svarer til at sende "Vild med dans" så vejrmeldingen ikke kan komme igennem - mens en super-orkan nærmer sig Danmark.

Vi, de normale, elsker at sætte andre i bås.

Og en points- eller intelligensskala et glimrende hjælpemiddel til forståelsen af det danske sprog.

Endnu findes dog her i landet folk, som ikke bryder sig om at krænke andre mennesker eller at slå dem i hovedet med lovparagraffer. Grundloven indeholder mangt og meget, men for nogle giver den frem for alt ytringsfrihed, og når disse nogle tillige kender virkningen af de ord, som de vil sige om andre - du er en idiot - er krænkelsen blevet målet for friheden og fører før eller siden til den ultimative ytring - en krigserklæring.

Vores eksistens beror på sortering og system, og nu har de liberale fundet midlet.

@Mikkelsen --- tal for dig selv :o)
Danmark er ikke nogen raciststat, men hvis du får det bedre med det nationale selvhad, som er den mest udbredte sygdom i det debatforum, så værsgo !
jeg accepterer ikke generaliseringer på det niveau og kan ikke se, at jeg ----- og langt de fleste danskere jeg kender (!) skal have dit stempel !

Christina Laugesen

At dømme ud fra Danmarks lovligt valgte regering siden 2001 og de derefter utallige påtaler fra EU og FN hvad angår overtrædelser af menneskerettigheder, flygtningekonvention, Metock-dom etc., er der jo nok noget om snakken... Der går sjældent røg af en brand uden at der er ild...

@ Finn Henriksen: "Nationalt selvhad" - er det en generalisering på et meget højt niveau, eller er det bare nogle du kender personligt, der hader sig selv?

Morten Nielsen,

Dine bemærkninger fortjener lige en modreaktion.

Når en udlænding kommer her til landet på familiesammenføring, skal den herboende stille en bankgaranti på 124.462 kroner (2011-sats). Disse penge er låst i syv år, og bliver blandt andet brugt, hvis udlændingen går ned på kommunen og beder om en social ydelse. Krone til krone. Når kassen er tom, ryger udlændingen ud af Danmark. Færdig, slut. Hvordan kan det være en "belastning" af de sociale kasser, når beløbet modregnes i den stillede bankgaranti? Det kunne jeg godt tænke mig en fornuftig forklaring på.

Er udlændingen enten familiesammenført efter EU-retten eller selv er EU-borger, kræver EU-reglerne, at udlændingen ligebehandles med danskere, der altid har boet her i landet. Vi blev meldt ind i EF i 1973, og allerede dengang vidste vi, at det indebar retten til fri bevægelighed indenfor Fællesskabet. Det er blot ikke gået op for visse danskere endnu, kan jeg se. For med EF, der nu er blevet til EU, er der krav om åbne grænser indenfor Unionen. Den enkelte nationalstat kan ikke lukke hermetisk af, med mindre, som det for eksempel er tilfældet hos vore sydlige nabo, at Tysklands sikkerhed er truet.

Med ligebehandlingsprincippet i EU-retten i hånden vil din argumentation få den betydning, at da vi ikke kan lukke grænserne, må vi lukke kasserne. Men så lukker vi ikke kun kasserne for udlændingene, vi lukker dem faktisk også for dig og mig og alle andre, der har bidraget til den fælles statskasse og kommunekasse hele livet.

Derfor er ingen af de to løsninger du har beskrevet "holdbare". Med mindre man er så naiv at hoppe på alt, hvad man får tudet ørene fulde af fra Christiansborg.

Kim P. Nyberg

Jeg synes det er en rigitg god ide at lukke kasserne for alle og satse på mennesker fra hele verden som er indstillet på at de må klare sig selv i stedet for at leve af andres penge.

Kim P. Nyberg

Jeg synes det er en rigitg god ide at lukke kasserne for alle og satse på mennesker fra hele verden som er indstillet på at de må klare sig selv i stedet for at leve af andres penge.

Morten,

Og dermed også lukke kasserne for os almindelige danskere?

nå ja, det er selvfølgelig også en fin måde at spare skattekroner på. Vi kunne jo også stille alle, der har det mindste ondt i lillefingerneglen - eller det der er værre - op ad en mur. BANG! Sikke mange penge vi så kunne spare på sundhedsvæsnet.

(Enorme mængder sarkasme er brugt i dette indslag).

Min pointe er, at lukker vi kasserne for de udlændinge der er her, lukker vi også kasserne for danskerne. Ellers er der tale om diskrimination på grund af nationalitet, og det må ikke finde sted.

I øvrigt har du ikke givet en fornuftig forklaring på, hvordan det kan være en "belastning" af de offentlige sociale kasser, når beløbet trækkes i den stillede bankgaranti. Den forklaring venter jeg stadig på at få.

Ja, jeg ser ikke mere grund til at skatteborgerne skal have forsørgelsespligt overfor vildtfremmede danskere end overfor vildtfremmede udlændinge.

Folk må forsørge sig selv og deres familie og selv betale for/forsikre reparation af deres lillefingernegle uanset hvor de kommer fra.

Du kan selv finde diverse rapporter fra Rockwoolfonden, finansministeriet og andre steder, som kommer frem til at indvandrere fra ikke-vestlige lande som gruppe er en underskudsforretning for landet. Det er grundlaget for hele diskussionen og det er vist kun visse dele af Enhedslisten og lignende virkelighedsfjerne biotoper, som fastholder tågesnakken om berigelse. Jeg har forresten aldrig hørt om udvisning efter bankgarantien er opbrugt, endsige konkrete eksempler. Kan du komme med nogle eksempler på udvisning af familiesammenførte, som blev for dyre i drift?

Morten,

Nu sidder jeg selv - ganske vist som privatperson - og vejleder folk om visum og familiesammenføring på Ægteskab Uden Grænser's forum, så derfor er jeg velbevandret med reglerne udi det.

Derfor har jeg også belæg for at sige, at pengene tages fra bankgarantien, hvis en udlænding, som er familiesammenført efter dansk ret går på kommunen og beder om en social ydelse. Det står i reglerne for hvornår garantien kommer i anvendelse og kan læses på nyidanmark.dk som er Udlændingeservice's hjemmeside.

Nej, heldigvis er ingen efter mit kendskab endnu røget ud af landet på grund af tømt bankgaranti. Man er jo nok heller ikke værd at samle på, hvis man på den måde misbruger sin danske ægtefælles tillid til forsørgelse.

Jamen, hov, det er jo Morten Nielsen, der skal flytte her fra landet, for han er oj i gang med et voldsomt opgør med selve den opbygning, vi har valgt her i landet - og som er rimelig, fordi det ikke er andres penge, folk får, men de penge, som på grund af landets beskaffenhed, pga. gratis uddannelse, daginstitutioner, pensioner m.m.m. gør det muligt for dansk erhvervsliv at læsse alle forpligtelser over på fællesskabet.
Men bevares, jeg er da heller ikke tilhænger af indkomstskat for enhver pris - det vil være langt rimeligere simpelthen at opkræve en erhvervsskat på 50%. Og vil de eksisterende virksomheder ikke leve med det, må vi jo glæde os over de driftige mennesker, der nærer en større imødekommenhed overfor samfundet.

Dejligt at se at pointsystemet udgør en afslapning for folk i min bekendtskabskreds. Det er naturligvis trist hvis dette ikke er tilfældet for alle.

Jeg kender ikke reglerne for familisammenføring men tilsyneladende kan en kollega der har boet og arbejdet i landet i mange år nu blive familisammenført med sin kone i stedet for at søge permanent opholdstilladelse. Hvis han skulle have sådan een, talte ansættelsen som ph.d. studerende på et dansk universitet nemlig ikke som arbejde ift den regel der kræver ansættelse i de sidste x år. Men i pointsystemet får han pludselig 120 point - for en kandidatgrad endda.

Og også "hjerneforskeren" kendt fra en tidligere artikel i information får nu adgang til familisammenføring med sin danske kone.

Tænk at DF er blevet så gavmilde. Tillykke med det. Håber det nye humør kan brede sig til andre områder. Er det citronmånerne der har spredt sortsynet?