Baggrund
Læsetid: 2 min.

Justitsministeriet på tilbagetog

Pressejurist Oluf Jørgensen fra Journalisthøjskolen hilser med glæde, at Justitsministeriet i et kommende forslag til forvaltningslov har opgivet at forringe borgernes ret til indsigt i en sags faktiske grundlag
Indland
23. november 2010

Justitsminister Lars Barfoed (K) vil ændre formuleringer i forslaget om en kommende ny forvaltningslov, som snart fremsættes i Folketinget. Det fremgår af et svar, ministeren netop har sendt til Folketingets Retsudvalg.

Da ministeriets lovudkast var i høring i oktober, kunne Information citere bl.a. pressejuristen Oluf Jørgensen fra Journalisthøjskolen for, at lovudkastet var »en bombe under borgernes retssikkerhed«.

Oluf Jørgensen mente, at udkastet til ny forvaltningslov var et tilbageskridt til retstilstanden fra 1970.

Men som Barfoed nu skriver, så vil »ministeriet udforme lovforslagets bemærkninger, så der ikke efterfølgende kan opstå berettiget tvivl om«, at lovforslaget skal videreføre gældende ret, dvs. fra lovændringen i 1985.

Det svar er Oluf Jørgensen tilfreds med: »Det ser ud til, at ministeriet har opgivet at forringe offentlighedens og parters ret til indsigt i en sags faktiske grundlag,« >som han siger til Information.

Han tilføjer, at når ministeriet selv taler om »berettiget tvivl«, så viser det, at kritikken af udkastet ikke byggede på misforståelser, således som Justitsministeriet ellers i første omgang mente.

'Voldsom forringelse'

Det lovudkast, som ministeriet sendte i høring i oktober, ville - ifølge kritikken fra bl.a. Oluf Jørgensen - betyde, at forældre, der får tvangsfjernet et barn, ville miste retten til at se den vurdering fra kommunen, der ligger til grund for beslutningen, lige som borgere ville miste retten til at se myndighedernes faglige vurdering i skattesager.

Kritikken af lovudkastet baserede sig især på et eksempel med en byggesag, som var nævnt i lovbemærkningerne. Her fremgik det, at borgere kun ville have ret til indsigt i faktuelle oplysninger som f.eks. grundens bebyggelsesprocent, hvorimod der ikke ville være adgang til oplysninger fra en analyse af jordprøver fra byggegrunden.

»Det var en voldsom forringelse, der var lagt op til. Så det er glædeligt, at ministeriet nu har opgivet den. Men det er stadig nødvendigt at nærlæse hvert eneste ord, når lovforslaget fremsættes« fortæller Oluf Jørgensen.

Indenfor de næste to uger ventes Lars Barfoed at fremsætte forslag til såvel ny forvaltningslov som offentlighedslov. Da bestemmelserne om borgernes rettigheder ofte er ens i de to love, vil udmeldingen fra justitsministeren også få betydning for den kommende offentlighedslov.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Ja det er godt at Lars Barfoed nu har fået ”kolde fødder” mht. folks ret til at få begrundelser for personlige sager. Så venter den samlede danske befolkning nu på, at Lars Barfoed også vil ændre de stramninger af mediernes o.a. mulighed for aktindsigt, så vi i fremtiden stadig kan afslører ministers fifleri – som fx Hjort Frederiksens fifleri.

Såvel Forvaltningensloven som Offentlighedsloven hár allerede været udsat for forringelser under den siddende Regerings Regime. Det drejer sig især om indførelsen af de interministerielle særlige forbehold. Og handler dermed om dine og mine faktuelle rettigheder i relation til dén indsigt, der er så afgørende for, hvorledes offentligheden kan repræsenteres. Magt-relationen er med andre forrykket i en grad, som absolut ikke gavner det åbne demokrati eller den værdimasse, som forringelserne afspejler. Der var lagt op til mere af samme skuffe, og det er dén vilje til magt, der konflikter med viljen til viden - på offentlighedens vegne. Så problemet er stadig til stede. Så vi vil se det, før vi tror på det. Og det er immervæk ikke et fornuftigt grundlag for omgangen med offentligheden, specielt ikke med et kommende valg i sigte...

Med venlig hilsen