Nyhed
Læsetid: 3 min.

Kun et fåtal kan opnå SU-bonus

Regeringen vil belønne lynhurtige studerende med bonuspenge. Men ifølge studerende og rektorer bliver det nærmest umuligt at gøre brug af ordningen
Det er stort set en gratis omgang for regeringen at love de studerende en bonus for at gennemføre deres studie hurtigere end på normeret tid. I praksis er det nemlig stort set umuligt at gøre, påpeger universiteter og studerende.

Det er stort set en gratis omgang for regeringen at love de studerende en bonus for at gennemføre deres studie hurtigere end på normeret tid. I praksis er det nemlig stort set umuligt at gøre, påpeger universiteter og studerende.

Kristian Brasen

Indland
20. november 2010

Regeringen lokker med SU-bonus til studerende, som gennemfører studierne på lyntid. Men langt de fleste kan glemme alt om at få del i præmien, lyder det nu fra både studerende og rektorer.

For at få fingrene i bonuskronerne, skal de studerende både begynde tidligt og gennemføre på under normeret tid. Især det sidste bliver vanskeligt.

»På nuværende tidspunkt er det ikke muligt på de fleste af uddannelserne, fordi de er meget regulerede,« siger Ulla Koch, der er rektor ved University College Sjælland.

På professionsuddannelserne, som godt 40.000 studerende går på, vil det være nærmest umuligt at komme hurtigere igennem end planlagt, forklarer hun. Hvad enten det gælder lærer- eller sygeplejeuddannelsen, så er uddannelserne bygget nøje op om praktikforløb, moduler og en tanke om, at 1. semester er grundlag for 2. semester og så fremdeles.

På universiteterne skal de studerende heller ikke glæde sig for tidligt, forklarer formand for Danske Universiteter, Jens Oddershede:

»Det bliver meget få på universiteterne. Selv med et økonomisk incitament, kan det være vanskeligt, fordi studierne er ganske krævende og tilrettelagt efter forløb, man skal følge for blot at klare det på normeret tid,« siger han og mener, at det vil være svært at accelerere rytmen på mange studier.

»Erfaringsmæssigt er der i forvejen ganske få, der gennemfører på under normeret tid. Det er meget, meget få procent, og det vil være vanskeligt på mange studier at skippe et halvt år,« siger Jens Oddershede.

Falsk gulerod

Forslaget er symbolsk, mener formanden for Danske Studerendes Fællesråd, Mikkel Zeuthen:

»Jeg kender ingen, som vil kunne få gavn af den her ordning,« siger han og betegner bonusordningen som rent spin:

»Det er smart af regeringen at sige, at den både arbejder med gulerod og pisk i sit forslag. Men når guleroden er så lille, at næsten ingen kan få en bid af den, er der reelt kun pisken tilbage, og det er sådan, vi oplever det.«

Hele tanken om at tvinge de studerende hurtigere igennem forløb, vil snarere føre til dårligere uddannelser, påpeger han og henviser til, at det ikke er for sjov, at en medicinstuderende skal gennem et praktisk forløb, før vedkommende skal ud og operere.

Professionsuddannelserne vil overveje at oprette sommerkurser, men først og fremmest bør det undersøges, om de studerende overhovedet har lyst, mener Ulla Koch:

»Vi må undersøge, hvor stor interessen er, for vi er ikke interesserede i at lave det hele om, hvis det kun er en meget begrænset gruppe studerende, som vil gøre brug af det,« siger hun.

S dumper bonus

Alle ændringer på SU-området skal forhandles i SU-forligskredsen, hvor blandt andre Socialdemokraterne sidder med om bordet. De er ikke begejstrede:

»Jeg anser det som et slag i luften, der overhovedet ikke har noget med virkeligheden at gøre,« siger Socialdemokraternes uddannelsesordfører, Christine Antorini.

Det er ligefrem »et latterligt forslag,« mener Enhedslistens Johanne Schmidt- Nielsen og omtaler bonusideen som »en fiktiv gulerod, der skal pynte et SU-udspil bestående af pisk og nedskæringer«.

Venstres SU-ordfører, Sofie Løhde, understreger, at der i samarbejde med uddannelsesinstitutionerne skal ses på, hvordan det kan lade sig gøre at fjerne barriererne for, at studerende kan komme hurtigere igennem end planlagt. I sidste ende er det heller ikke et spørgsmål om kvantitet, forklarer hun.

»Det er ikke et succeskriterium for mig at måle og veje folk i antal. Det er et succeskriterium, at de studerende, som vil gøre deres studie færdigt hurtigere, får en belønning,« siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anliggendet har påny afsløret rektorkollegiets formand (Jens Oddershede) som Regeringens mand. Der uden blusel er parat til af afskedige landets studerende som en kompetent del af den samlede danske offentlighed. Hvor i alverden kan han ellers have deponeret sine holdninger?...

Med venlig hilsen