Nyhed
Læsetid: 2 min.

SF-top giver grønt lys for omstridt pointsystem

SF's top får tillids-folkenes accept til en fælles aftale med Socialdemokraterne om at se 'positivt' på det nye pointsystem for familiesammenføringer
Indland
12. november 2010

Efter et par dages brydekamp og et maratonmøde på Christiansborg i går, kom svaret endelig: SF siger nu, at de ser 'positivt' på regeringen og Dansk Folkepartis pointsystem som supplement til 24-årsreglen. Det fremgår af en ny, fælles aftale mellem Socialdemokraterne og SF.

De seneste dage har ellers været polemiske for partitoppen i SF, der har leveret modstridende meldinger om, hvorvidt man var for eller imod den nye aftale. Blandt andre har Özlem Cekic, Kamal Qureshi, Margrete Auken og Trine Pertou Mach forholdt sig særdeles kritisk til ideen om et pointsystem. Alligevel blev den nye aftale mellem S og SF ifølge Ritzau godkendt af SF's landsledelse i aftes under et møde på Christiansborg.

Nogen må yde ekstra

Socialdemokraterne og SF hæfter sig ved, at de tidligere selv har foreslået at supplere familiesammenføringsreglerne med krav om, at man ved familiesammenføring til Danmark stiller sig til rådighed for arbejdsmarkedet.

»S og SF ser derfor positivt på at supplere 24-årsreglen med et pointsystem«, står der i otte-punktsaftalen.

»Det indebærer, at ansøgere med gode forudsætninger for integration kan tildeles familiesammenføring, før de fylder 24 år, mens ansøgere med få forudsætninger omvendt må gøre en ekstra indsats«, lyder det.

S og SF vil dog først forholde sig til det konkrete forslag om et nyt pointsystem, når lovforslaget er blevet udarbejdet.

»I en situation, hvor S og SF er uenige i regeringen og Dansk Folkepartis konkrete indretning af pointsystemet og derfor ikke kan støtte det konkrete lovforslag, vil det fremgå af betænkingsbidraget hvilke ændringer af pointsystemet, der vil blive taget initiativ til efter et regeringsskifte«, hedder det i aftalen mellem de to partier.

Villy Søvndal: Ro på

Villy Søvndal maner til besindighed i SF-baglandet:

»Jeg ved, at nogle ude i landskabet synes, at dette her er svært. Det kan jeg godt forstå. Jeg siger bare ro på,« sagde han i aftes til Ritzau.

Samtidig appellerer han til, at baglandet nu viser tillid til, at partiet kan håndtere den kommende proces.

»Vi giver ikke køb på noget. Vi afventer, hvad regeringen kommer med i deres udspil,« siger Søvndal og understreger, at S og SF vil komme med deres eget oplæg, hvis de ikke er tilfredse med regeringen og DF's udspil.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg forestiller mig en situation, hvor jeg forelsker mig i en skøn kvinde fra et andet land. Måske Østyrkiet eller Ægypten, to meget forskellige kulturer i forhold til Skandinavien. Eller hvad med Kina? Det bliver jo stedet at søge arbejde om et par år, når den europæiske og amerikanske økonomie er kollapset.

Men jeg bliver nægtet opholdstilladelse og ægteskab af følgende årsager:
- jeg taler ikke flydende kantonesisk og mandarin (I Kanton forventes det, at man taler både den lokale og den officielle version, der er vidt forskellige). 5-6 års intense sprogstudier ville måske bringe mig på det niveau
- jeg ved ikke alt om Kinas historie, kultur, økonomi
- jeg kan ikke citere udvalgte steder af Li Tai Peh og Konfutze, to af klassikerne + et udvalg af Mao's berømte taler - det kunne indgå i mine sprogstudier, hvis jeg fik et år ekstra
- jeg er ikke medlem af partiet - det ku jeg jo blive, hvis ellers jeg fik lov
- jeg er ikke uddannet ved Business College of Hong Kong, og de anerkender ikke vestlige eksamensbeviser - jeg er nok ikke indstillet på at tage den samme uddannelse igen.

I øvrigt skønner den kinesiske stat, at der har folk nok, der kan mit job. Så ægteskab med den skønne kvinde er udelukket. Hun kan heller ikke komme til Danmark, for der er de samme regler. Men det var altså ikke der, vi ønskede at bo.

Ville vi acceptere det?