Læsetid: 2 min.

Det svenske smuthul underminerer pointsystem

EU's regler for familieophold står over de danske regler på udlændingeområdet. Derfor kan det nye pointsystem, som VKO blev enige om i går, omgås på samme måde som 24-årsreglen, hvis en familie bosætter sig i eksempelvis Sverige for en periode
18. november 2010

Rettelse d. 19.11.2010

Information bragte i går artiklen ‘Det svenske smuthul underminerer pointsystem’. Det kunne fremstå som om Thomas Gammeltoft-Hansen, forsker i europæisk asylpolitik ved Dansk Institut for Internationale Studier, var ophavsmand til ordet ‘Malmø-finten’, der blev brugt om et smuthul i lovgivningen omkring familiesammenføring. Det er ikke tilfældet. Ordet Malmø-finten, står for skribentens egen regning.

Regeringens nye pointsystem kan ikke forhindre de fleste ansøgere fra at få familiesammenføring fremover.

EU-borgere kan nemlig omgå det nye pointsystem, ved at tage ophold i et andet EU-land:

»Umiddelbart er familiesammenføring ikke noget problem for EU-borgere, der jo er omfattet af EU-reglerne for familieophold,« siger Jens Vedsted-Hansen, professor i retslære ved Aarhus Universitet.

Det anslås, at cirka 80 procent af de familier, der søger familiesammenføring, vil kunne omgå pointsystemet.

I går fremlagde VKO detaljerne i deres omtalte pointsystem for udlændinge, der ønsker familiesammenføring. Det ligner en stramning af reglerne for familiesammenføring, men flytter man eksempelvis til Malmø i en kort periode, uden at modtage dagpenge eller kontanthjælp, er vejen til Danmark åben.

Thomas Gammeltoft-Hansen, forsker i europæisk asylpolitik ved Dansk Institut for Internationale Studier forudser, at 'en del' vil gøre brug af 'Malmøfinten' for at få sin familie til landet: »Der er næppe tvivl om, at flere vil prøve sig af i det spor, der hedder EU's regler for fri bevægelighed og derfor udnytte EU-reglerne.«

Integrationsminister Bir-the Rønn Hornbech, tog i går let på muligheden for at benytte 'Malmøfinten': »Der var kun 39 i sidste måned, der benyttede sig af de regler, så det ser vi ikke som det store problem.«

Integrationsordfører fra DF, Peter Skaarup, vil dog tjekke op på sagen:

»Vi vil sørge for, at halvdelen af de sager om folk, der bosætter sig i andre EU-lande, bliver taget ud til tjek, for at sikre, at man ikke bare tager til Sverige i et par dage, og derefter bosætter sig i Danmark.«

Sent i aftes meddelte Socialdemokraterne og SF, at de vil stemme imod VKO's forslag. S og SF lover i deres eget udspil, at de nye, lempeligere familiesammenføringsregler for ansøgere under 24 år vil blive videreført efter et regeringsskifte. Til gengæld vil de to oppositionspartier ændre VKO's pointsystem for ansøgere over 24 år.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Var det ikke bedre at bruge spaltepladsen på alle de forringelser ,som OVK er ved at indfører for forskning og uddannelses området. Er det ikke mere her det danske samfund har brug for en saltvandsindsprøjtning og ikke en aftapning som OVK vil med deres Finanslov.
Dette pointsystem er mest symbolpolitik og splitter yderligere det danske samfund - var en samling og samarbejde ikke bedre.

Sabine Behrmann

Dorte Sørensen,

Den saltvandsindsprøjtning skal de veluddannede udlændinge sørge for, som unge danskere nu skal til at slæbe med hjem.

Ved indgangen til dette jordiske himmerige står der så nogle folk, der undersøger, om tyvekosterne også svarer til forventningerne.

Sidsel Bruun Johansen

Det forekommer mig, at 'smuthul' er noget misvisende! Det dækker over en gigantisk omvej, hvor man som almindeligt menneske er nødt til at sige sit job op, droppe studiet, sælge sin lejlighed, bosætte sig i et andet land som ingen af parterne har nogen relationer til osv. osv. osv., blot for at kunne komme til at bo med sin kæreste - nå nej, ægtefælle - i sit hjemland.
Det er rigtigt at det for nogle er en mulighed at bosætte sig i et andet EU-land og derefter vende tilbage til Danmark, og heldigvis for det, men at kalde det et 'smuthul' eller en 'finte' anser jeg for totalt misvisende.

Dorte Sørensen

Et lille PS: til Sidsel Bruun Johansen indlæg.
Hørte lige i P1 s radioavis et indslag fra Malmø om dette ”smuthul”. Her kom det frem at Malmøs borgmester var meget glad for disse unge og driftige familier der bliver tvunget til denne ”smuthuls løsning” Borgmesteren glædede sig især over at mange af disse unge familier blev boende i Sverige og derved går Danmark glip af denne gruppe unge og driftige mennesker. Det er da tude dumt.

Jeg skimmede lige en svensk blogdebat om de danske stramninger, og det var lidt skræmmende at se, at præcis de samme falske argumenter, som bliver brugt i den danske debat, også bliver brugt i Sverige.

Primært argumentet om, at sådanne pointsystemer har man skam altid brugt i indvandringslande som Canada og Australien.

Det er en lodret løgn, Danmark er det eneste land i hele Verden, der behandler sine egne borgere på den måde, hvis de ønsker at bo i Danmark med deres familie.

Det skræmmende er, at det næppe er tilfældigt, at de samme falske argumenter bruges i en dansk og en svensk debat.

Der sidder nogen og styrer den propaganda, der kører på internettets mange blogs, og højreekstremisterne samarbejder på tværs af landegrænserne i Europa.

Og desværre har de meget let spil på disse medier, da de stort set aldrig bliver modereret. Informations debat er den eneste undtagelse, som jeg kender til.