Nyhed
Læsetid: 3 min.

Vindmøllecenter i ny modvind

Alvorlig fejl i Miljøministeriet og DF's krav om genåbning af forhandlinger truer plan for nationalt testcenter i Thy. Vindmølleindustrien er bekymret
Miljøminister Karen Ellemann (V) måtte i går aflyse en tur til Østerild i Thy, fordi det viste sig at ministeriet har lavet en fejl i den VVM-redegørelse, der ligger til grund for folketings-beslutningen  om det nye nationale testcenter for vindmøller, så nu skal både VVM-redegørelsen og anlægsloven for testcentret laves om.

Miljøminister Karen Ellemann (V) måtte i går aflyse en tur til Østerild i Thy, fordi det viste sig at ministeriet har lavet en fejl i den VVM-redegørelse, der ligger til grund for folketings-beslutningen om det nye nationale testcenter for vindmøller, så nu skal både VVM-redegørelsen og anlægsloven for testcentret laves om.

Marie Hald

Indland
18. november 2010

I går skulle Kommissarius ved Statens Ekspropriationer have været på besigtigelse i Østerild i Thy for at forberede eksproprieringen af de landbrugsarealer, der skal give plads til det nye nationale testcenter for vindmøller, vedtaget af et folketingsflertal i maj.

Det blev der ikke noget af. Miljøministeriets By- og Landskabsstyrelse har nemlig lavet en alvorlig fejl i den VVM-redegørelse (Vurdering af Virkninger på Miljøet), der ligger til grund for folketingsbeslutningen, så nu skal både VVM-redegørelsen og anlægsloven for testcentret laves om.

Miljøminister Karen Ellemann (V) måtte derfor tirsdag ringe til Kommissarius og bede hende aflyse turen til Østerild.

Dertil kræver Dansk Folkeparti nu en granskning af både sagsforløbet og selve placeringen, og kombineret med en fornyet folketingsbehandling af lovgrundlaget bringer det tidsplanen for projektet alvorligt i fare.

»Adgangen til nye testpladser i Danmark er meget kritisk for vindmølleindustrien. Jeg er alvorligt bange for, at der nu er risiko for forsinkelse af projektet,« siger administrerende direktør i Vindmølleindustrien Jan Hylleberg. Efter planen skal centret åbne 1. januar 2012. Den ministerielle fejl handler om, at By- og Landskabsstyrelsen har overset, at både Thylejren og en del af Hjardemål by vil blive udsat for uacceptabel støjpåvirkning fra de store testmøller.

»Det er selvfølgelig kritisabelt og meget ærgerligt, at der i sin tid er lavet så alvorlig en fejl. Den fejl bliver vi nødt til at rette med det samme, så støjreglerne også overholdes, når testcenteret er etableret,« siger Karen Ellemann.

Ministerens løsning er at ekspropriere og nedrive fem eksisterende, mindre møller i området og dermed bringe den samlede støjbelastning ned på acceptabelt niveau. Det kræver en ekspropriationsforretning, en ny VVM-redegørelse med offentlig høring samt et lovforslag om ændring af anlægsloven, som ministeren vil fremlægge inden jul til behandling efter nytår.

Hjælp på vej

S og SF, der er med i aftalen om testcentret, er foruroligede over fejlen, men indstillet på at hjælpe ministeren.

»Det er i sig selv en kæmpeskandale, at vi fik et forkert grundlag at træffe beslutning på i foråret. Vi er meget optaget af, at støjgrænserne overholdes, og vi vil ikke gå på kompromis med noget som helst i denne sag. Men hvis Karen Ellemann kan levere et gennemarbejdet forslag baseret på en revideret VVM-undersøgelse og høring af borgerne, så er vi konstruktive nok til at samarbejde,« siger Socialdemokraternes miljøordfører Mette Gjerskov.

SF's ordfører, Steen Gade, er i princippet også indstillet på samarbejde.

»Dette ligner sjusk, og jeg tror, fejlen er sket, fordi ministeriet har haft for meget hastværk, hvilket vi jo kritiserede tidligere i år. Det må ikke ske igen, så vores opbakning forudsætter, at der ikke dukker nye fejl op,« siger Gade.

Forhandling genåbnes

Mindre samarbejdsvillig er Dansk Folkeparti.

»Vi har spurgt ind til alle disse ting undervejs, så det er stærk beskæmmende, at denne fejl dukker op. Det gør det relevant også at undersøge, om placeringen i Østerild egentlig er den rigtige i lyset af den ny viden. Det kunne da være, at det var bedre at lave f.eks. en kunstig halvø, hvor møllerne kan placeres. Vi har hele tiden sagt, at ekspropriation af lokale beboeres ejendom er det sidste redskab, vi ønsker at bruge, men knap er blækket på aftalen tørt, før ministeriet meddeler, at der nu skal eksproprieres endnu mere,« siger miljøordfører Jørn Dohrmann.

»Vi har sagt ja på det oprindeligt givne grundlag. Hvis man nu skal til at genåbne sagen, så er det en helt ny forhandlingssituation. Der er masser af ting, der er uvisse lige nu, og det vil vi have undersøgt til bunds. Vi accepterer ikke nyt japværk - en ny seriøs behandling må tage den tid, det tager,« siger Dohrmann.

Det er Risøs afdeling for vindenergi, der skal stå for den praktiske etablering af testcentret med veje, bygninger, elnet og målefaciliteter. Her oplyser souschef Peter Hjuler Jensen, at man brugte 8-10 måneder, da man for en årrække siden etablerde det hidtidige testcenter nær Lemvig.

»Alt er dobbelt så stort her, og der skal også ryddes skov, så man må sige, at det er en udfordring at få testcenteret færdig til 1. januar 2012. Det bliver sværere og sværere, i og med at starten på etableringen udskydes. Dele af anlægget mener vi dog stadig, vi kan få færdige til tiden,« siger Hjuler Jensen.

Vindmølleindustriens Jan Hyllebjerg afventer besked fra Karen Ellemann om, hvor lang tid den fornyede sagsbehandling vil tage.

»Indtil vi har kendskab til en ny tidsplan, holder vi vejret. Når vi kender den, vil de virksomheder, der er interesserede i at benytte centret, blive tvunget til at forholde sig til eventuelle konsekvenser af den tidsplan.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

STØT THYBOER FOR NATUR - www.123hjemmeside.dk/thyboerfornatur

Kritisk nyhedsdækning og information om testcentret - www.nationalttestcenter.dk

Dette kan kun bestyrke Vestas i deres beslutning om at flytte produktionen væk fra Danmark. Det er muligvis ikke helt utilsigtet VKO-politik.

Enig med Thyboerne... Langt bedre at bede svenskerne om at genstarte Barsebæk, så vi kan få gnist i væggen defra..

Jesper Frimann Ljungberg

Chris Green:
Nej tak. Lad os ikke få det gamle l*rt op og køre igen.
Der er mange andre måder at lave el på, og nogen af dem er el endda en bieffekt.

Og igen jeg forstår ikke hvorfor at EL produktion skal så absolut være lig med DONG.

// Jesper