Nyhed
Læsetid: 2 min.

Bagland presser Søvndal om skoletest

SF-formænd stiller sig kritisk over for ny holdning til test i folkeskolen. Radikale går efter ændring efter et valg
Indland
21. december 2010

SF-formand Villy Søvndal er på kant med sit bagland, når han indlemmer de nationale test i partiets folkeskoleudspil.

For et år siden kaldte SF de nationale test for en katastrofe, men de var med, da de og Socialdemokraterne for kort tid siden fremlagde et fælles udspil om folkeskolen. Og det er ikke populært i Søvndals bagland.

Ritzau har foretaget en undersøgelse blandt SF's lokalformænd, og den viser, at kun 22 procent mener, at de nationale test er gavnlige for folkeskolen.

Hele 48 procent siger direkte, at de nationale test ikke gavner folkeskolen, mens 30 procent svarer 'ved ikke'. 54 lokalformænd har deltaget i undersøgelsen.

Undersøgelsen får De Radikale til at vejre morgenluft. Partiet ønsker, at de nationale test skal være frivillige for skolerne, og kan nu med opbakning fra SF's bagland lægge mere pres på i forhandlingerne, hvis der kommer et regeringsskifte efter et valg.

»Jeg synes, det er en udmærket støtte til vores synspunkter. Vi afviser ikke, at test kan være udmærkede som et pædagogisk middel, men det kræver, at læreren har frihed til at bestemme, hvornår de forskellige test skal tages,« siger den radikale uddannelsesordfører, Marianne Jelved.

Skolebørn i regneark

Hans Glæsel, der er formand for SF i Assens, er en af de lokalformænd, der giver udtryk for skepsis.

»De nationale test måler kun en brøkdel af, hvad et skolebarns samlede kompetence er. Det er kun de ting, man kan sætte tal på, der bliver målt, og man kan ikke putte skolebørn ind i et regneark,« siger Hans Glæsel, der selv har været lærer i 40 år.

Assens-formanden ærgrer sig også over, at de nationale test nu er en del af SF's skolepolitik.

»Jeg synes, det er lidt tvivlsomt. Jeg stiller mig lidt skeptisk over for, at vi skal gå med til sådan noget,« siger han.

Forstår bagland

Det er kun et år siden, at SF's uddannelsesordfører, Pernille Vigsø Bagge, kaldte de nationale test for 'en katastrofe'.

»Når vi i SF er så optaget af at få taget disse test af bordet, handler det om, at de virker demotiverende, øger uligheden i skolesystemet (viser de amerikanske erfaringer) og koster både tid og penge, som kunne bruges langt bedre til gedigen undervisning,« lød det fra Bagge.

Hun hævder, at hun stadig er modstander af de nationale test. Men det har været nødvendigt at indgå et kompromis med Socialdemokraterne, lyder forklaringen.

»Jeg kan godt forstå, at baglandet er imod de nationale test, for det er vi også på Christiansborg. Det er ikke en blomst, der er vokset i vores baghave. Men vi vil gerne have politisk indflydelse, og derfor må man gå på kompromis i fælles udspil,« siger Pernille Vigsø Bagge.

Selv om hun er ordfører for et parti, der har testene med i sit skoleudspil, mener hun fortsat, at de er demotiverende:

»Vi ved fra forskning, at både Storbritannien og USA er gået væk fra de nationale test, fordi de viste sig at være demotiverende. Så det er problematisk, og det er også derfor, vi forventer, at evalueringen i 2013 vil vise, at der skal laves noget om. Vi er ret overbeviste om, at der skal ændres ved disse test efter en evaluering,« siger Pernille Vigsø Bagge.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Christian Larsen

»SF-formand Villy Søvndal er på kant med sit bagland, når han indlemmer de nationale test i partiets folkeskoleudspil.«

Findes der efterhånden et politikområde, hvor Villy Søvndal ikke er i modstrid med sit bagland?