Nyhed
Læsetid: 2 min.

Brian Mikkelsen trækker i land om afgang

Brian Mikkelsen ændrer kurs og vil alligevel fortsætte i politik trods valgnederlag. Hans Engell mener, at Det Konservative Folkeparti er kolossalt svækket
Brian Mikkelsen fortsætter i politik, selv om regeringen skulle tabe magten ved det kommende folketingsvalg. Meldingen kommer efter, han har sået tvivl om, hvorvidt han vil fortsætte i politik, hvor den nuværende regeringen skulle tage magten ved næste valg.

Brian Mikkelsen fortsætter i politik, selv om regeringen skulle tabe magten ved det kommende folketingsvalg. Meldingen kommer efter, han har sået tvivl om, hvorvidt han vil fortsætte i politik, hvor den nuværende regeringen skulle tage magten ved næste valg.

Keld Navntoft

Indland
20. december 2010

En katastrofeweekend for Det Konservative Folkeparti kulminerede i går med, at partiet i en meningsmåling foretaget af Voxmeter for Ritzau fik den hidtil laveste tilslutning i kriseåret 2010. Blot 5,5 procent af vælgerne ville sætte deres kryds ved Lene Espersens parti, hvis der var valg i dag, og det er en historisk lav tilslutning.

Forinden nåede økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen at tale åbent om, at han ville overveje en job som direktør, hvis regeringen tabte valget, og justitsminister Lars Barfoed luftede muligheden for at stå uden for en borgerlig regering.

Partiets tidligere formand, politisk kommentator Hans Engell, ser meldingerne som store svaghedstegn i partiet.

»Det svækker partiet kolossalt, når to af partiets fremtrædende politikere to dage i træk taler om, hvad der sker, når partiet mandatmæssigt falder sammen. Den ene minister taler om, at partiet skal udtræde af regeringen, og den anden taler om at udtræde af politik. Det er jo nogle meldinger, som må skabe mange frustrationer i det konservative bagland,« siger Hans Engell.

U-vending

Brian Mikkelsen indledte i går også et større tilbagetog. Det var i et juleinterview til den politiske webavis altinget.dk, at Mikkelsen begyndte at lufte tanker om en tid efter sin karriere som politiker.

Og da andre medier begyndte at følge op på den opsigtvækkende melding, fortsatte ministeren.

»Der er to muligheder. Enten fortsætter jeg i Folketinget eller tager imod et spændende jobtilbud. Det vil jeg vurdere senere,« sagde han til berlingske.dk.

Men den melding holdt ikke længe. Søndag var meldingen pludseligt, at Brian Mikkelsen fortsætter i politik uanset, hvordan det kommende valg til Folketinget ender.

»Jeg fortsætter i Folketinget, så lang tid vælgerne og partiet vil have mig. Jeg har været i folketinget siden 1994 og har altid været meget stolt og glad for at være medlem af folketinget. Det vil jeg blive ved med at være,« siger Brian Mikkelsen.

Sygeligt optagede af K

Også Lars Barfoed måtte efter interviewet i Politiken præcisere, hvad han egentlig mener.

»Jeg har udtrykkeligt sagt til Politiken og er da også citeret for, at konservative går til valg næste gang på at fortsætte VK-regeringen. Jeg har også sagt det selvfølgelige, at vi altid må vurdere, om vi får størst indflydelse i eller uden for en regering,« siger Lars Barfoed.

Politisk ordfører og gruppeformand Henriette Kjær mener, at udtalelserne fra både Barfoed og Mikkelsen er helt naturlige, og hun retter i stedet et skarpt angreb mod de politiske kommentatorer, der taler om et parti i opløsning.

»Kommentatorerne er sygeligt optaget af Det Konservative Folkeparti, og det er meget svært at komme med politiske meldinger, når vi bliver bevidst misforstået af nogle kommentatorer, der prøver at være et filter mellem os og vælgerne,« siger Henriette Kjær.

»Det er ikke meldingerne, der er noget galt med. Det er, at journalister og såkaldte politiske kommentatorer er sygeligt optaget af Det Konservative Folkeparti og ser nogle mærkelige motiver, der ikke er til stede, i alt hvad vi foretager os,« siger hun.

Voxmeters måling viser, at et flertal af danskerne ønsker S-formand Helle Thorning-Schmidt som statsminister. Den røde blok får 92 mandater, mens der 83 til de partier, der peger på Lars Løkke Rasmussen (V) som statsminister. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Sebastian Rosted

Æv.