Læsetid: 3 min.

Danmark har et forspring i konkurrencen

Danskerne er blevet hunderæd for, at kineserne udkonkurrerer os inden for alt fra vandhaner og børnetøj til vindmøller og bioteknologi. Men hvis vi strammer os an på en række områder kan vi som land ifølge eksperterne lægge os helt op i den globale elite
Indland
28. december 2010

Udflytning af arbejdspladser, høje lønninger og fremstormende asiatiske økonomier skaber frygt for Danmarks evne til at klare sig i den globale kamp om job og investeringer. Og kampen om markedsandele i en verdensøkonomi under hastig forandring bliver sjældent set som noget positivt herhjemme.

Men Danmark kan ved en samlet og fokuseret indsat på en række områder tilkæmpe sig en plads i den globale elite i stedet for at sakke bagud, fastslår en række fremtrædende eksperter, udenlandske iagttagere og praktikere, Information har talt med.

Det er der flere årsager til:

•Stærke nicher: Vi er langt fremme inden for bl.a. energi- og miljøteknologi, logistik og skibsfart, bio- og fødevareteknologi samt design og arkitektur.

•Velsmurthed: Vi har et af verdens mest velfungerende samfund - det mindst korrupte i verden.

•Konsensuskultur: Som et lille land med korte kommandoveje kan Danmark effektivt styrke udvalgte nicher ved at dirigere økonomien i en bestemt retning gennem lovgivning, offentlige midler og tæt samarbejde mellem stat og erhvervsliv.

•Dynamik: Vi er gode til at omstille os og opdyrke nye nicher.

Behov for opstramning

Hvis vi strammer os an på en række områder - fire er listet op her på siden - kan vi som land ifølge eksperterne lægge os helt op i den globale elite. Det er der flere årsager til:

»En af de spændende ting ved Danmark er evnen til at komme ind på nichemarkeder, som er unikt danske - og så evnen til at rykke hurtigt. Ikke på traditionelle industriprodukter, men på ting som insulin eller vindmøller. I har evnen til at være adrætte på verdensmarkedet og gribe mulighederne med partnerskaber, som ikke kun støttes af regeringen, men af hele samfundet,« siger Christine Ingebritsen, forsker i skandinaviske studier ved University of Washington i Seattle.

Forsigtig optimist

Hun er optimistisk, også selv om Danmarks seneste niche-succes, vindmølleeventyret, nu er præget af massefyringer og udflytning.

»Vi inviterer danskere til Seattle for at hjælpe os med at genopfinde vores havnefront og være mindre bil- afhængige og mere fodgængerorienterede. I har været virkelig gode til at eksportere visse aspekter af områder, hvor I allerede har været førende, og den næste udfordring er, hvad danskerne nu vil producere og eksportere til hele verden - efter Vestas-vindmøllerne, hvad vil så være det næste produkt? Jeg tror ikke, at det vil blive et problem for jer. Jeg tror, I vil være i stand til at se mulighederne.«

Ambitiøse mennesker

Can Seng-Ooi, der er singaporeaner og forsker i den globale konkurrence mellem byer og lande ved CBS, er også fortrøstningsfuld:

»Danmark har et forspring i konkurrencen med resten af verden. Der er en god infrastruktur og et godt transportsystem, og der er lav korruption og et godt uddannelsessystem. Og så er der mange ambitiøse mennesker i Danmark med leder- og iværksætterpotentiale, der kan skabe arbejdspladser i fremtiden,« siger han.

»Men I bør spørge jer selv, hvorfor jobbene forsvinder. Lige nu handler det formentlig om, at det er dyrt at være i Danmark, og høje skatter gør det samtidig sværere at holde på udenlandsk arbejdskraft. Men hvis blot danskerne kan fokusere på andre økonomiske områder, mener jeg, at I nok skal klare jer. Især ved at skabe kreative produkter. Det har I gjort før, og det kan I gøre igen. Men det kræver en veluddannet arbejdskraft, der skal opfordres til at eksperimentere og tage risici, især i de små virksomheder.«

Serie

Med andre øjne

Hvad skal Danmark leve af i fremtiden? Information har spurgt en række eksperter, som alle gennem deres arbejde eller baggrund ser på problemstillingen fra udlandet.

Tidligere artikler i serien:
’Danmarks opskrift på global succes’ (28. dec.)
Globaliseringstænker Jørgen Ørstrøm Møller, Singapore:
Sælg know-how i Asien (29. dec)
Kommende artikel:
Stjernearkitekt Jan Gehl,
København: ’Dansk livsstil
som eksportsucces’

Seneste artikler

 • Dansk livsstil som eksportvare

  4. januar 2011
  Borgmestre fra New York til Mexico City hyrer ham for at forbedre deres byer. Jan Gehl mener selv, at han eksporterer en hjemmedyrket dansk ideologi, som vi har vævet ind i hele samfundet
 • Sådan får vi succes i Kina

  3. januar 2011
  Forretningsmanden Simon Lichtenberg ser masser af muligheder for dansk erhvervssucces på det kinesiske marked. Vores udfordring bliver at sælge teknologi uden at få stjålet opskriften af kineserne selv. Det er de nemlig eksperter i
 • Sælg knowhow i Asien

  30. december 2010
  Vi danskere skal betragte asiater som kunder frem for konkurrenter, og så skal vi målrettet og med offentlige midler opdyrke nicher, hvor vi kan sælge vores viden til dem. Det mener den Singapore-bosatte globaliseringstænker Jørgen Ørstrøm Møller
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Et lille pip om international og global tankegang:
Konkurrence er i almindelighed betragtet, uanset en medfødt eller tillært tilbøjelighed, vejen til at tilkæmpe sig en større del af væksten, men er samtidig evnen til at udkonkurrere de andre, ofte uanset hvem de andre er, værst at indse, når de andre er de fattige og svage. Sådan har det været nationalt og kommunalt (hvor horisonten gik til kommunegrænsen og ikke længere), nu internationalt og globalt - forenklet sagt, at skaffe sig selv mere på bekostning af de andre, som kan overtage vanskelighederne.

Konkurrence er i det hele taget en svært overvurderet vektor, når det handler om at skabe udvikling og trivsel. Mere og mere må verden se dette i spejlet, efterhånden som den skrumper ... og kan både trykke sig selv i hånden, tværs over kloden.

Lars Peter Simonsen

Det handler vel dybest set om at udydde alt hvad der er svagere end en selv, ren grådighed...

Lars Peter Simonsen

Udrydde, selvfølgelig..

Nej nu stopper I altså. Jeg troede ikke, at denne økonomiske myte stadig florerede på venstrefløjen.

Globaliseringen er ikke et nulsumsspil, og ingen bliver fattigere pga. konkurrencen. Tværtimod.

Hvis det var tilfældet, så ville der jo have været regioner i verden, som var blevet fattigere de sidste 100 til 200 år - og det er der ikke. Vi er alle blevet rigere. Os der er gode til konkurrencen (god beskyttelse af den private ejendomsret, lav korruption, få handelsrestriktioner, et fleksibelt jobmarked osv.) er bare blevet mere rige end de andre.

Bjarke kunne sælte sig ind i EU's landbrugspolitik.