Læsetid: 3 min.

Danmark har et forspring i konkurrencen

Danskerne er blevet hunderæd for, at kineserne udkonkurrerer os inden for alt fra vandhaner og børnetøj til vindmøller og bioteknologi. Men hvis vi strammer os an på en række områder kan vi som land ifølge eksperterne lægge os helt op i den globale elite
28. december 2010

Udflytning af arbejdspladser, høje lønninger og fremstormende asiatiske økonomier skaber frygt for Danmarks evne til at klare sig i den globale kamp om job og investeringer. Og kampen om markedsandele i en verdensøkonomi under hastig forandring bliver sjældent set som noget positivt herhjemme.

Men Danmark kan ved en samlet og fokuseret indsat på en række områder tilkæmpe sig en plads i den globale elite i stedet for at sakke bagud, fastslår en række fremtrædende eksperter, udenlandske iagttagere og praktikere, Information har talt med.

Det er der flere årsager til:

•Stærke nicher: Vi er langt fremme inden for bl.a. energi- og miljøteknologi, logistik og skibsfart, bio- og fødevareteknologi samt design og arkitektur.

•Velsmurthed: Vi har et af verdens mest velfungerende samfund - det mindst korrupte i verden.

•Konsensuskultur: Som et lille land med korte kommandoveje kan Danmark effektivt styrke udvalgte nicher ved at dirigere økonomien i en bestemt retning gennem lovgivning, offentlige midler og tæt samarbejde mellem stat og erhvervsliv.

•Dynamik: Vi er gode til at omstille os og opdyrke nye nicher.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Et lille pip om international og global tankegang:
Konkurrence er i almindelighed betragtet, uanset en medfødt eller tillært tilbøjelighed, vejen til at tilkæmpe sig en større del af væksten, men er samtidig evnen til at udkonkurrere de andre, ofte uanset hvem de andre er, værst at indse, når de andre er de fattige og svage. Sådan har det været nationalt og kommunalt (hvor horisonten gik til kommunegrænsen og ikke længere), nu internationalt og globalt - forenklet sagt, at skaffe sig selv mere på bekostning af de andre, som kan overtage vanskelighederne.

Konkurrence er i det hele taget en svært overvurderet vektor, når det handler om at skabe udvikling og trivsel. Mere og mere må verden se dette i spejlet, efterhånden som den skrumper ... og kan både trykke sig selv i hånden, tværs over kloden.

Nej nu stopper I altså. Jeg troede ikke, at denne økonomiske myte stadig florerede på venstrefløjen.

Globaliseringen er ikke et nulsumsspil, og ingen bliver fattigere pga. konkurrencen. Tværtimod.

Hvis det var tilfældet, så ville der jo have været regioner i verden, som var blevet fattigere de sidste 100 til 200 år - og det er der ikke. Vi er alle blevet rigere. Os der er gode til konkurrencen (god beskyttelse af den private ejendomsret, lav korruption, få handelsrestriktioner, et fleksibelt jobmarked osv.) er bare blevet mere rige end de andre.