Læsetid: 2 min.

Danmark opgiver modstand mod kulstøtte i Europa

Danmark dropper at bruge sin vetoret imod statsstøtte til Europas kulminer. 'Absurd signal at sende midt i et klimatopmøde,' raser SF, men ministeren føler sig tvunget af realpolitiske hensyn
4. december 2010

Mens klima- og energiminister, Lykke Friis (V) ved klimatopmødet i Cancun taler om at understøtte vedvarende energi og udfase fossile brændsler, har Danmark netop besluttet at åbne for fortsat statsstøtte til Europas forurenende og urentable kulproduktion. I 2002 vedtog EU ellers, at alle subsidier til minedrift og kuludvinding skulle udfases ved udgangen af dette år.

Men efter massivt pres fra særligt Tyskland har stadig flere lande accepteret at udskyde datoen. Tilbage stod Sverige og Danmark, der havde vetoret i Ministerrådet, hvor flere lande gerne ville udskyde afviklingen til 2018. I går ændrede Danmark så linje, da Europaudvalget, med undtagelse af SF og Enhedslisten, gav mandat til at droppe vetokortet.

Timingen er helt gal, mener SF's Anne Grete Holmsgaard:

»I Cancun sidder de og skal kickstarte klimaprocessen. Det er et helt absurd signal at sende midt i et klimatopmøde, hvor det er altafgørende, at EU går forrest,« siger hun.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Klimaministeren siger: "Det langsigtede mål nås altså ikke ved at trække veto-kortet, men kun ved at blive inde i forhandlingslokalet."

Klimaministerens opgave er at skabe et godt fysisk klima, og ikke et godt klima i forhandlingslokalet.

Hvis ministeren ikke skulle anvende veto-retten i denne stinkende sag, hvornår skal hun så anvende veto-retten?

Kulproduktionen er på verdensplan ved at nå alarmerende højder. Kina bygger to kulkraftværker om ugen, og USA bygger et kulkraftværk pr måned.

Ved at hindre støtten til EU's kuldrift kan ministeren slå to fluer med et smæk.

Dels kan hun støtte klimaet, hvilket hun åbenbart ikke opfatter som hendes primære opgave, og dels kan hun højne EU's troværdighed i de kommende geopolitiske klimaforhandlinger, idet Kina og USA ikke kan pege fingre ad EU og sige: Fej lige foran egen dør først...