Læsetid: 7 min.

Danmarks opskrift på global succes

Det kan snildt lade sig gøre, men det kræver politisk mod, hvis Danmark skal erobre verdensmarkedet, lyder det fra de eksperter, som Information har talt med. Her er eksperternes fire forslag til dansk succes
Det kan snildt lade sig gøre, men det kræver politisk mod, hvis  Danmark skal erobre verdensmarkedet, lyder det fra de  eksperter, som Information har talt med
28. december 2010

Danskerne er blevet hunderæd for, at kineserne udkonkurrerer os inden for alt fra vandhaner og børnetøj til vindmøller og bioteknologi. Men hvis vi strammer os an på en række områder - fire er listet op her - kan vi som land ifølge eksperterne lægge os helt op i den globale elite.

1: Brug Danmark som testlaboratorium

Et lille og velfungerende samfund som Danmark er velegnet til at teste ny teknologi i stor skala, så den efterfølgende kan eksporteres i form af know-how og nicheprodukter. Derfor skal vi specialisere os i netop dét.

Sådan lyder anbefalingen fra mange af de eksperter, Information har spurgt, hvordan vi skal klare os i fremtiden.

En af dem er Morten Munk, partner i Århus-virksomheden MAFCON, som har rådgivet om outsourcing til Østeuropa siden udflytningen af syerske-jobbene fra den jyske hede i 80'erne.

Han fremhæver den danske vindmøllesucces som eksempel på, at hele Danmark blev brugt som testlaboratorium for en ny teknologi, som vi efterfølgende eksporterede i form af viden og varer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

'Navnet ‘Danmark’ er sød musik i mange udenlandske ører - men de senere år er der dukket mislyde op mellem de liflige toner. Oftere og oftere omtales Danmark som et samfund præget af fremmedfrygt i færd med at lukke verden ude."

For at ændre dette, skal vi have en ny regering uden indflydelse fra svinehunden!

Det den mest afgørende fejl fra det sidste tiårs regeringer har været at placere pres og sanktioner på dem, der har absolut dårligst mulighed for at honorere disse fordringer, mens man har tilladt oppustet spekulationsøkonomi og manglende motivation til innovation og sikring af en stabil energiforsyning i århundreder fremover, selvom vi stod (står) i en unikt gunstig situation for net en sådan sikkerhed for velstanden.

Erik Kristensen

Relevant tema og Interessante bud, men den vigtigste forudsætning er nok, at Fogh og Løkkes destruktive had mod intellektuelle og den kreative klasse (som ikke omfatter liberalisterne) afløses af en regering, der forstår, at vi lever i et videnssamfund, der for at udfolde sig, kræver et kreativt mentalt klima. Ingen vil melde nye ideer ud før et regeringsskifte - ingen vil give Løkke gode ideer.

3 punkter kunne være:
1. En ny regering
2. En regering, der husker, at der skal skal være en forskel ift nu - på næsten alle punkter.
3. Brug kræfterne på at diskutere udvikling i stedet for integration, fordi det er den rigtige rækkefølge.

Så vi skal altså blive ved med at udlicitere arbejdspladser, så underbetalte børn kan udnyttes. Det er ikke en fremtid jeg ønsker at bidrage til. Er det ikke ved at være på tide, at selskaberne ikke har til hensigt at tømme hele kassen til aktionærene. Det er en kategorisk kapitalistisk tankegang, ikke nok med man er med til at undertrykke andre folk i en anden verdensdel, det rammer også deres egne borgere

Så var der så noget med menneskerettigheder, men det blev nok tabt i Irak og Afghanistan sammen med resten af vores integritet..

Vi bør selvfølgelig satse stort på områder, hvor vi har en direkte interesse for at skabe en egenproduktion - f.eks. også i forskning i udvikling af kunstige alternativer til mineraler og råstoffer.

"Danmarks opskrift på global succes" - Hm!
Så længe ejendomsretten til samfundsskabte værdier ikke tilhører fællesskabet, skal man ikke regne med det store engagement i den skitserede problemløsningsproces. Folket er jo i virkeligheden kørt ud på et sidespor af inaktivitet og aktivering.

Dybest set er der ikke noget nyt i den foreliggende situation, bortset fra at markederne flytter sig geografisk. Men det har de jo altid gjort.

Danskerne skal vist være glsde for de få iværksættere, som ikke drager ud i det nye Klondyke frem for at blive negligeret i den danske middelmådighed.

Atter en deprimerende beretning om livets banale fortælling, hvor små ånder i hobetal messer mantraet: "Lad os vinde, så de andre kan tabe".

Lad mig nøjes med at citere fra “Frihed i nuet” af J. Krishnamurti:

“Jeg tror, der er forskel på mennesket og enkeltmennesket. Enkeltmennesket er et stedfæstet væsen som lever i et bestemt land, tilhører en bestemt kultur, en bestemt religion. Mennesket er ikke et stedfæstet væsen. Mennesket er overalt. Dersom enkeltmennesket blot handler i et særligt hjørne af livets vidtstrakte område, så er dets handling uden nogen som helst forbindelse med helheden. […] Enkeltmennesket er det lille begrænsede, triste, skuffede væsen som er tilfreds med sine små guder og sine små traditioner, hvorimod alles vé og vel, summen af verdens nød, elendighed og forvirring ligger mennesket på sinde.”

Jesper Wendt

Det ser ud til, at din præmis er, at hvis varen ikke laves i Danmark, så laves den af børnearbejder i Bangladesh. Hvis det er tilfældet kan jeg godt forstå din logik, og at der er flere, der har anbefalet dit indlæg.

Men udlicitering er jo også at sende programmeringsopgaverne til Østeuropa, bankforretninger til Indien eller etablerer fabrikker rundt om i verden.

Det er altså en illusion at holde fast i, at Danmark er verdensmester i det hele.

Hvis du vil holde fast i det nationalromatiske Morten Koch agtige, så må du vist vende dit fokus mod DF med alt, hvad det indebærer. Men der er du vist ikke?

Finanskrisen betød at vi et øjeblik så direkte ind i det helvede kapitalismen har beredt os hvis vi svigter: Arbejdsløshed, sult, opstand, nedslagtning og fattigdom. Vi valgte straks at garantere alle fordrede bankpakker, knælede og aflagde faneed til kapitalismen. Hårdt arbejde og hensynsløs vækst anses herefter, som eneste redning fra dette selvskabte helvede. Arbejd Æd Knep Sov og glem ikke at vær lykkelig. No return.

Så vi skal på længere sigt holde vores samfund kørende på at sælge bl.a skibsbygningsteknologi fra et land uden skibsvæfter til stakkels uvidende lande med skibværfter?
OK, godt så, men prøv nu lige at tænke lidt, kære medvelfærdsaber!
Et reallity check er måske på tide?

Jeg tror, at det danske samfund lider alt for meget under generalisters ledelse! Antallet af uddannede på de uddannelser, der giver adgang til lederjobs både indenfor for det offentlige og det private er eksploderet, og det hænger givetvis sammen med, at de politikere, der fører politikken, selv har en tilsvarende baggrund.
At de ikke fører noget godt med sig, kan vi se af den manglende vækst igennem snart flere årtier! Det er helt sikkert ikke ond vilje; men det, der er væsentligt, er innovation og produktivitet, ikke investering og spekulation, hvis man vil skabe fremskridt for et samfund - og når man i så høj grad fokuserer på ledelse, kommer det til at fylde uforholdsmæssigt og helt proportionelt forkert meget.
Det gode ved den gamle universitetslov var, at ledelsens gåen på omgang på institutterne gjorde, at den aldrig tog fokus fra forskning og undervisning. Det nugældende system giver alt for megen bøvl og ballade til, at forskerne kan få tilstrækkelig tid og råd til at gøre det, de reelt er ansat til. Statistikken fortæller os, at det ikke er meget anderledes i det private erhvervsliv.
Skal velfærdssamfundet overleve, skal vi have fjernet fokus fra velfærd og bragt den over på et tilfredsstillende og glædevækkende arbejdsliv. Med de skrækhistorier, der florerer alle stedet nu om dage, er der ikke noget at sige til, at mange simpelthen er skræmte fra vid og sans over at skulle ud i det.

@John Fredsted - også enighed herfra

Tanken om enkeltmennesket og det tilpassede liv, hvor det meste er koordineret eller samordnet i en tillært pappegøjelærdom er interessant. Pointen er at alle har travlt med at lære at emitere andre fra barnsben i stedet for at starte indefra med at lære os selv at kende og spille med de talenter vi selv har. Meget kunne nok opnås ved at stille undervisningssystemerne på hovedet og starte med filosofi og ende med religion og udenadslære.

Øh, nej, Leif Mønniche, for før det andet er tillært, er der ikke noget at filosofere over. Det er ikke helt tabula rasa, for der anlæg, men disse skal udvikles og motiveres. Hjernen skal formateres, værdierne opfattes og tilegnes. Mennesket lærer ved eksemplet, derfor er vi så fantastisk tilpasningsdygtige. Man kan sige ting til os nok så mange gange, men det er, hvad vi ser og opfatter/tolker, vi tager ind.

@Peter Hansen
Men hvad hvis det vi ser og opfatter ikke gavner eller er ønskeligt i en større sammenhæng, så er det jo ikke værd at bruge tid og kræfter på at 'tage ind' - som du antyder.

For mig at se er der ikke så meget nyt i disse tanker om, at vi i Danmark skal leve på vores viden og innovation. Det er sikkert også rigtigt, men hvad skal de mennesker som ikke er bogligt stærke stille op. Flytte til Kina, Indien eller Brasilien?

Det er ikke ment som en hån eller foragt af nogen, men der findes stadig, og det vil der sikkert altid gøre, en gruppe af danskere som ikke har lyst eller evner til at tage en længerevarende uddannelses. Jeg mangler at vores fremtidseksperter forholder sig til hvad denne gruppe af danskere kommer til at beskæftige sig med.

Mon ikke selv den mindst bogligt stærke trods alt har bare et lille bitte talent, som kunne udfolde sig under de rette omstændigheder ?

Ja, det er en fattig, ensporet Verden vi lever i så længe værdier kun bliver målt ud af Penge.
Vi har brug for nye definitioner - Hvad er velfærd?
Vi har brug for nye samfundsstrukturer - kapitalistisk materialisme er kun godt for nogle - og aldrig godt for alle. Hvad er et godt samfund?
Det er jo dagligdags logik at hvis man vil have noget fra "kapitalen" er man nødt til at stjæle det fra nogle andre.... Det har Vesten jo altid gjort!
Jeg stemmer for at skuden skal vendes - før det er for sent - om det så er med hjælp fra Krishnamurti, Jacque Fresco eller vores forfædre som helt sikkert kom fra rummet... Og ikke blev skabt af Gud (<-- hvem ER han egentlig?)!
Der findes heldigvis mennesker som har andre ideer omkring velfærd end penge check fx. : www.thevenusproject.com/

MVH.

Det med at flytte arbejdet ud af Danmark. Det er sjældent den billigste løsning for nationen- HVIS altså den vil påtage sig ansvaret for indbyggernes ve og vel. De, der bliver arbejdsløse, skal have penge af nationens fælleskasse, og den omkostning skal lægges oveni det som man sparer på den billige lønudgift i Kina og Indien og Ukraine.
Samtidig er der tabet af skattekroner. Skatten er alt for høj her i nationen. Det betyder, at vi også taber skattekroner når jobbet flytter til Ukraine.
Hvis vi var kloge nok til at indse, at indvandrere kommer med en 'gratis' grundskole og børnehave - så ville vi se at 3-4 års danskkurser med nogenlunde resultater er en rigtig billig løsning.
At så mange indvandrere er er arbejdsløse skyldes mangelen på job.
At så mange er arbejdsløse skyldes mangelen på job.
Landbruget fylder lynhurtigt stillingerne op med øst-arbejdere ' fordi ingen andre søger'. Men er det nu også sådan, det hænger sammen?

Jeg synes det er befriende, at nogen som artiklens forfattere deler deres anderledes tanker om anderledes muligheder med os. Typisk er det desværre, at vores begrænsede skolegang og snævre kultur først og fremmest bringer os til at se negativt på sådanne ideer.

Aargh - too f.. bad.

Kære Leif,
Jeg syntes din kommentar er lidt malplaceret, selvfølgelig er alle talent for noget, men det er langt fra sikkert de kan leve af det!

Du antager at hvis bare de finder frem til hvad de er gode til så skal det nok gå, det syntes jeg er for letkøbt og ikke et reelt svar på hvordan denne gruppe af mennesker stiller i en globaliseret verden.

Jeg er godt klar over det er en udvikling som vi ikke kan eller skal stoppe, vi er bare også nød til at forholde os til den gruppe af mennesker, som har en fare for at blive tabt i denne udvikling. Derfor er det for letkøbt at sige at alle blot skal dyrke deres talent.

Jeg ved ikke om du nogen sinde selv har mødt den gruppe af mennesker jeg tænker på? Men har du, vil du også vide at det ikke er så let som du måske tror! Vestas lukning af fabrikken i f.eks. Nakskov har ramt hårdt blandt mange ansatte, de er ikke dumme mennesker – langt fra, mange har bare svært ved at se hvordan de kommer videre.

John Houbo Pedersen

Verden er stor og komplex. Hvis danskere kan forstå at der findes mennesker andre steder end lige her med exact samme behov som dem er der håb for selv et lille land der bruger intelligens og kan bevæge sig hurtigt fordi de ikke skændes hele tiden. Fælles mål til fælles fremgang!

@Lars
Til dine første to punkter vil jeg blot anføre, at det med at kunne leve af sit talent er et spørgsmål om fantasi og vilje til samvirke i et samfund. Man siger gerne - Hvor der er en vilje, er der en vej.

Så er der spørgsmålet om hvordan vi skal forholde os til den gruppe, der ikke passer ind nogen steder. Der tør jeg ikke tænke på arbejdslejrene syd for grænsen i 30'erne. Jeg ser derimod løsninger som også - jonas gauguin - anfører ovenfor - de uprøvede idéer.

Med hensyn til din afsluttende bemærkning kunne man spørge hvorfor Vastas veteranerne ikke bare begynder at bygger deres egne møller, når de nu har lært hvordan man gør ? Måske i an anden målestok.

@Leif,

Jamen så har du da igenting fattet af mit indlæg! Hvordan vil du have at en gruppe arbejdsløse montører, lagerarbejderen etc. skal starte deres egen produktion af vindmøller, hvor kommer kapitalen fra?

Og fordi man har arbejdet på en vindmøllefabrik gør jo ikke en til ekspert på vindmøller! Jeg har arbejdet 3 år som hospitalsmedhjælper, det gør mig ikke til læge, lige meget for kreativ og opfindsom jeg er.

Og at antyde jeg tænker på arbejdslejre er simpelhen for langt ude til at jeg gider kommentere på det!

@Lars - bliv ikke fornæemet
Det var mig der nævnte ordet arbejdslejre og ikke dig. Nåe jeg nævner det så er det fordi begrebet stadig eksisterer men bare under andre og mere sofistikerede former.

Og de faggrænser vi kender idag er kunstigt frembragte som følge af faglig nidkærhed. Jeg garanterer for at du sagtens kunne tage en blodprøve eller stille en diagnose ved brug af et ekspertsystem på en PC. Mere kompliceret er det trods alt ikke. Du tænker for traditionelt. Det der er brug for er nye former for tænkning.

@ Lars & Leif
Nu ikke al den flaming - vi er vel voksne mennesker?
Det ligner den gamle sang om "realisten(Lars) mod utopisten(Leif)".
Vi er ikke alle ens - men teknologisk set burde det idag være muligt at mødes på midten ;)

__--== Vi SKAL være fælles om det hér ==--__

★˛˚˛*˛°★SOON 2011!!!★* 。*★* ˛.*.★*.˛* .˛。*.★.*˛.¨*.★
˛°_██_*.。*./ \ .˛* .˛。.˛ ★ STILL MERRY CHRISTMAS AND A ★ 。**˛
˛. (´• ̮•)*.。*/♫.♫\*˛.* ˛_Π_____. HAPPY NEW YEAR TO YOU ALL!!!
.°( . • . ) ˛°./• '♫ ' •\.˛*./______/~\*. ˛*.。˛*★* ˛.*.★*.˛* .*˛
*(...'•'.. ) *˛╬╬╬╬╬˛°.|田田 |門|╬╬╬╬╬*˚ .˛ ...★..*.*★*.★

Søren Kristensen

Danmark har været et internationalt hit i næsten et århundrede. Verdens ligeste og rigeste og lykkeligste land, med de i særklasse bedste stole, for nu bare at nævne én ting. Nu er der så kommet nye og flere spillere på banen og lighed er ikke længere hverken forudsætningen for eller lig med lykke. Opskriften på et hit? Findes desværre ikke. Det gør derimod vedholdende arbejde, med mulighed for et hit. Der er ingen garantier. Vi har før været bagud - og tabt. Men vi har altid rejst os igen.Det kan vi gøre igen. Forhåbentlig. Ellers ser det sort ud.