Nyhed
Læsetid: 1 min.

Drengene taber på regeringens folkeskoleplan

Regeringens forslag om at indføre karakterer fra 6. klasse vil presse endnu flere drenge ud af skolen, advarer forskere. De svage mister motivationen, når man giver karakterer tidligt, viser ny forskning. V og K står dog fast på, at karakterer vil skabe mere konkurrence til gavn for drengene
Indland
18. december 2010

Det vil gøre ondt værre for de drenge, der i forvejen har det svært i skolen, hvis de skal have karakterer allerede fra 6. klasse, som regeringen har foreslået. Især de fagligt svage elever mister lysten til at lære, når de får karakterer, slår ny forskning fast. Og drengene udgør i dag flertallet i specialundervisning og blandt de elever, der får de laveste karakterer.

»Vi risikerer at marginalisere de børn, der allerede i dag har problemer i skolen,« siger postdoc på Center for Uddannelsesforskning på Aalborg Universitet, Karen Egedal Andreasen, som har undersøgt betydningen af test og karakterer i folkeskolen.

Også udenlandske erfaringer viser, at tidligere karaktergivning øger forskelle mellem de fagligt stærke og svage elever, forklarer professor Sven-Erik Nordenbo fra Dansk Clearinghouse for Uddannelsesforskning på Aarhus Universitet.

»Vi risikerer at tabe flere unge og få en større restgruppe, der ikke får nogen uddannelse, og det vil især ramme drengegruppen,« siger han.

Lavere selvværd

En britisk undersøgelse fra før test og karaktergivning blev indført, viser, at børnenes selvværd ikke var baseret på deres præstationer i skolen. Efter karaktergivningen havde dårlige skolepræstationer derimod en klar negativ indvirkning på elevernes selvværd, forklarer Sven-Erik Nordenbo:

»Politikernes forståelse er, at når man bliver testet og får karakterer, så lærer børnene mere. Men forskningen viser, at det er mere skadeligt end gavnligt, fordi de svageste børn bliver mindre interesserede i skolen, og det giver større spredning mellem gode og dårligere elever,« siger han.

VK: God motivation

Kritikken fra forskerne preller dog af på regeringspartierne. Venstres uddannelsesordfører Anne-Mette Win-ther Christiansen fastholder, at tidligere karaktergivning vil motivere drengene mere.

»Karakterer kan give noget konkret af forholde sig til og konkurrere om, men det er da rigtigt, at der en udfordring i forhold til dem, der får dårlige karakterer. Den kræver, at lærere og forældre bakker deres børn op og roser dem, for de små skridt frem,« siger Anne-Mette Winther Christiansen.

Side 6-7: 'Politisk strid om karakterer til 12-årige'

Kronik side 16: 'Karakterer demotiverer'

Serie

Hva' så drenge

Drengene i folkeskolen er dårligere læsere end pigerne. De får dårligere karakterer, og markant færre tager en uddannelse efter skolen. Det får store konsekvenser i en krisetid, hvor mændene også falder fra på arbejdsmarkedet.

Information sætter spot på de unge drenge: Hvorfor er deres skoleresultater dårligere, og hvad skal der til for at få dem med på vognen?

I serien spørger vi forældre, skolelærere og ledere, hvad de mener bør gøres for at få drengene med.

Seneste artikler

 • Eksperter roser Københavns tiltag for 'svage' drenge

  23. august 2011
  Drengene i folkeskolen sakker langt bagud i forhold til pigerne, og det vil Københavns Kommune nu gøre noget ved. I går fremlagde et særligt fagudvalg en lang række tiltag, der skal forbedre de københavnske folkeskoler, og eksperter roser forslagene
 • Etnisk danske drenge sakker bagud i skolen

  18. august 2011
  9. klasseseleverne i hovedstaden læser dårligere end tidligere, viser ny undersøgelse fra Pisa København. Det er især drenge med etnisk dansk baggrund, der klarer sig ringere, mens eleverne med anden etnisk baggrund holder niveauet i dansk og klarer sig bedre i naturfag og matematik
 • 'Drengene larmer ikke mere end pigerne - men det tror læreren'

  12. januar 2011
  Lærernes stereotype kønsforestillinger forringer drenges skolevilkår, mener forsker bag nyt projekt. Pigerne larmer ikke mindre end drengene, men de opfattes som mere socialt kompetente
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvis man gav karakter fra første klasse, afmystificerede man fra starten karaktergivningen.