Forsvaret mørklægger Irak-redegørelse

Oppositionspartierne raser over udformningen af forsvarets Irak-undersøgelse. Der er alt for meget hemmelighedskræmmeri, mener de
Abbas Alawi alias Bravo One er en af de irakiske fanger, som er blevet udleveret til irakisk politi af dansk-ledede styrker. Han blev den 10. april 2005 udleveret til den berygtede al-Jamyat politistation. Få dage efter dukkede hans lig op. En efterfølgende obduktion konkluderede, at han blev 'tæsket til døde'. En dansk soldat har desuden fortalt, at han manglede fingrene.

Abbas Alawi alias Bravo One er en af de irakiske fanger, som er blevet udleveret til irakisk politi af dansk-ledede styrker. Han blev den 10. april 2005 udleveret til den berygtede al-Jamyat politistation. Få dage efter dukkede hans lig op. En efterfølgende obduktion konkluderede, at han blev 'tæsket til døde'. En dansk soldat har desuden fortalt, at han manglede fingrene.

Christer Nielsen

Indland
17. december 2010

Forsvarets arbejde med den kommende Irak-redegørelse kommer til at foregå i allerdybeste hemmelighed. Det fremgår af dokumenter, som Information har fået aktindsigt i forsvarets nyoprettede task force, der skal gennemtrawle de 391.832 krigsrapporter fra Wikileaks, den er nemlig konstrueret på en måde, der gør det umuligt for både politikere og medier at få indsigt i gruppens arbejde.

Konstruktionen vækker harme hos oppositionen, der beskylder regeringen og forsvaret for unødigt hemmelighedskræmmeri. Både de radikale, SF og Enhedslisten er stærkt utilfredse med hemmelighedskræmmeriet.

Hemmelig, nemlig

Siden forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V) valgte at bede forsvaret redegøre for de mange nye oplysninger, som er kommet frem efter Informations dækning af de lækkede krigsrapporter, har det været umuligt for både Folketinget og medierne at få det mindste at vide om den kommende redegørelse. Den kurs fortsætter nu, viser dokumenter, som Information har fået aktindsigt i. Af Forsvarskommandoens direktiv til Task Force Wikileaks fremgår det, at gruppen skal fungere som en selvstændig myndighed med det formål at undgå, at offentligheden følger med på sidelinjen, f.eks. ved at begære aktindsigt. Alt materiale, som gruppens medlemmer udarbejder og udveksler, betragtes »som internt arbejdsmateriale og (er) dermed ikke undergivet aktindsigt«, hedder det i direktivet, der er dateret den 17. november - to dage efter gruppens første møde.

Det fremgår desuden af direktivet, at gruppens opgave både er at skabe overblik over de mange oplysninger, som er kommet frem om de danske styrkers fangehåndtering og tolkesamarbejde samt at vurdere, om forsvaret har overholdt reglerne og informeret retvisende i den forbindelse.

Oppositionspartierne er stærkt utilfredse med det, de betegner som regeringens og forsvarets »helt unødvendige hemmelighedskræmmeri«.

»Det drejer sig jo primært om 391.832 allerede offentliggjorte dokumenter, som jeg kan ikke se, hvorfor det skulle være nødvendigt at lukke sådan af,« siger SF's forsvarsordfører Holger K. Nielsen, der også mener, at opgaveformuleringen er for begrænset: »Forsvaret skal kun se på spørgsmålet om fangehåndtering og tolke, men det kunne jo være der var andre interessante ting i de lækkede dokumenter, f.eks. oplysninger om drab på civile elle andre sager, som burde undersøges,« siger han. Tidligere udenrigsminister Niels Helveg Petersen fra Radikale Venstre »sætter et stort spørgsmålstegn« ved mørklægningen af Task Force Wikileaks' arbejde: »Jeg finder det både unødvendigt og uklogt at lukke sådan af.«

Hos Enhedslistens mener Frank Aaen, at konstruktionen øger risikoen for, at regeringen og forsvaret hvidvasker sig selv: »Man kan jo frygte, at de nok en gang begynder med at skrive konklusionen, som de gjorde det i redegørelse om Den Hemmelige Krig og så tilpasse resten af oplysningerne,« siger han.

Smart konstruktion

Ekspert i forvaltningsret fra Aalborg Universitet Sten Bønsing understreger, at der ikke er noget ulovligt i at konstruere Task Force Wikileaks på denne måde. Det er tværtimod en praksis, som har været anvendt mange gange før, når regeringer ønsker at holde arbejdspapirer inden døre. Det bekræftes af Oluf Jørgensen, ekspert i offentlighedsloven på Danmarks Journalist- og Mediehøjskole.

»Det er en praksis, som blev indledt allerede i 1980'erne, men der er igen tvivl om, at den har grebet om sig,« siger han. Ifølge oppositionen understreger hemmelighedskræmmeriet imidlertid, at Forsvarets undersøgelse af sig selv ikke kan stå alene.

»Denne fremgangsmåde viser, at det er helt utilstrækkeligt at lade forsvaret undersøge sig selv« siger Holger K. Nielsen, der ligesom sine oppositionskolleger mener, at redegørelserne fra Task Force Wikileaks og forsvarsminister Gitte Lillelund bør følges op af en uvildig undersøgelse.

Information forsøgte at få Forsvarskommandoen til at oplyse, hvem der sidder i den nye Task Force, men »det er ikke en information, som kan udleveres,« siger presseofficer Jacob Østerbye, som dog oplyser, at gruppen omfatter »flere jurister«.

The War Logs: Irak-krigen

Seneste artikler

 • Soldater fralægger sig ansvar for lovbrud

  23. december 2011
  De menige soldater kan ikke forventes at vurdere juraen under tilfangetagelser, siger konstabelforeningen.
 • Oppositionen vil have auditører ind i Irak-sag

  11. december 2010
  Forsvarets Auditørkorps bør undersøge beskyldninger om danske soldaters deltagelse i irakisk fangemishandling under Operation Green Desert
 • Forsvaret afviste ansvar for fangeovergreb i 2004

  10. december 2010
  I ugerne efter Operation Green Desert i 2004 var der historier i pressen om, at irakiske fanger blev udsat for overgreb. Dengang afviste bataljonschef John Dalby beskyldningerne, som, han mente, var fremsat af en irakisk avis med politiske motiver. Den forklaring fastholder han i dag på trods af de nye vidneudsagn
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Gør det så meget, at de prøver at holde Task Forcen hemmelig? May the Force be with them! Det hele kommer jo ud alligevel og bliver offentligt diskuteret - bl.a. via Informations løbende orienteringer.

På den anden side, hvis arbejdsgruppen får arbejdsro, så kan de vel levere et resultat rimeligt snart?

Jens Falkesgaard

Så må vi jo bare håbe på, at én af de involverede, hen mod afslutningen uploader det hele på Wikileaks ;)

Tommy Karstensen

Holger K. siger jo selv, at det hele er offentliggjort, så oppositionen kan jo bare iværksætte undersøgelsen selv.....whats the fuzz??

Søren Mikkelsen

Det staar vel i princippet folk frit for at organisere en uafhaengig undersoegelse udefra. (Og med "udefra" mener jeg altsaa ikke de smaa firmaer som opererer paa X-borg...)

Der er godt nok frygteligt mange dokumenter, saa der skal baade organisation og knokkelfedt til, hvilket er haardt for frivillige.

Men relevante akademikere og interesserede studerende af forskellig art (og andre) burde da kunne slaa sig sammen og lave noget brugbart. Ligesom gamle dages Vietnam-tribunal. Der ligger jo et mindre hav af potentielle afhandlinger her, med stor sex appeal. RUC, anyone?

Dorte Sørensen

Hvorfor skal det være hemmeligt, når undersøgelsen efter sigende kun vil indeholde de læggede Wikileaks dokumenter.
Med denne hemmeligholdelse få det mig til at tro at Forsvaret og regeringen ikke har ”rent mel i posen”.

Morten Kjeldgaard

Det er en VK0 regimets sidste desperate krampetrækninger, et sidste forsøg på at begrænse det danske folks kendskab til regeringens krige, et sidste forsøg fra den militære ledelse på at skjule hvad skules kan og redde eget skind. Men alt vil komme for en dag, det er bare et spørgsmål om tid. Og alle der forsøger at manipulere med sandheden og lyve over for befolkningen vil blive hængt ud til vask og tørring. Bare vent og se.