Baggrund
Læsetid: 2 min.

Julen er naturkatastrofernes, voldens og ulykkernes tid

Flyulykker, jordskælv og attentater fylder mere i statistikken i juledagene end resten af året, viser nye tal
Indland
23. december 2010

Tsunamien i 2004. Krigen i Gaza i 2008, henrettelsen af Ceaucescu i 1989.

Lægger man hovedet lidt i blød og tænker over, hvilke begivenheder fjernsynet og aviserne har bragt i juleferien gennem årene, toner en række skrækindjagende billeder hurtigt frem på nethinden.

Og nu viser det sig, at store uhyggelige begivenheder faktisk sker oftere, når vi sidder og mæsker os i julestegen.

Gennemsnitligt sker der flere flyulykker, togulykker, jordskælv, militære belejringer og attentater i dagene omkring juleaften end resten af året.

Det viser en analyse foretaget af Trueknowledge på vegne af Information.

Den engelske analysevirksomhed laver såkaldte intelligente informationssøgninger med et datagrundlag på mere end 300 millioner registrede fakta fra de engelsksprogede udgaver af Wikipedia og Freebase.

Helt konkret er søgningen foretaget mellem 14. december og 6. januar. Og den viser, at der gennemsnitligt har fundet ni jordskælv sted om året i de registrerede data. Det er fire flere, end man måtte forvente i perioden, hvis de registrede jordskælv var ligeligt fordelt over hele året, fortæller Beth Holmes, Lead Knowledge Engineer hos Trueknowledge.

Og ser man nærmere på fly- og togulykker i højtiden, er der heller ikke meget julehygge over statistikken:

Syv flyulykker mod et forventet gennemsnit på fem og 20 togulykker mod forventede tre ulykker er blevet registreret i datasøgningen.

Spis brød til

Videnskabsfilosof Tor Nørretranders mener, man skal tage tallene med et gran salt, fordi man ikke kan udelukke, at der er tale om tilfældige udsving eller det, han kalder statistisk støj.

Men han giver gerne et bud på stigningen i de menneskeskabte ulykker ud fra generel betragtning.

»Man ved, at fly- og togulykker indtræffer langt hyppigere i ferieperioder, fordi det normale personale suppleres af mere urutineret ekstrapersonale på grund af travlhed,« siger han.

Mediernes tørst efter historier i de døde ferieperioder kan imidlertid også spille en rolle som forklaring på tallene, mener Tor Nørretranders. »Det større antal jordskælv kan formentlig forklares med, at en hvilken som helst hændelse af den art har større chancer for at komme i medierne, når samfundet går på ferie,« siger han.

Claus Emmeche, videnskabsteoretiker, lektor og leder af Center for Naturfilosofi og Videnskabsstudier ved Det naturvidenskabelige Fakultet i København vil heller ikke lægge hovedet på blokken og drage konklusioner alene ud fra dataene.

»Spørgsmålet er, om der reelt sker mere i juleperioden, end i sommerperioden f.eks. Når man laver en stikprøve, er det sjældent, man rammer den sande middelværdi. Især når det drejer sig om små tal,« påpeger Claus Emmeche.

Trueknowledges analyse viser også, at der gennemsnitligt sker færre bombeangreb i juleperioden. Og det kommer bag på Beth Holmes.

»Man kunne forvente, at terrorister ville gennemføre flere bombeangreb i julen, fordi det ville give maksimal gennemslagskraft i medierne,« siger hun.

Februar er i stedet den foretrukne måned at gennemføre bombeangreb med gennemsnitligt 25 hændelser mod kun gennensnitligt seks angreb i december måned.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Tak for oplysningerne, Information!

;-)