Baggrund
Læsetid: 3 min.

’Jeg kan ikke se vores fremtid i Danmark’

Asim og Tabassam Latif er ressourcestærke indvandrere, der har fået nok af at føle sig som ’danske andenrangsborgere’
Asim og Tabassam Latif er af pakistansk afstamning, men er født og opvokset i Danmark. Alligevel føler de sig som andenrangsborgere her i Danmark. Så nu har de besluttet sig for at forlade landet.

Asim og Tabassam Latif er af pakistansk afstamning, men er født og opvokset i Danmark. Alligevel føler de sig som andenrangsborgere her i Danmark. Så nu har de besluttet sig for at forlade landet.

Sofie Amalie Klougart

Indland
8. december 2010

De er af pakistansk afstamning, men er født og opvokset i Danmark. Hun er læge, han er konsulent, begge er de 36 år. De falder ind i den gruppe etniske mindretal, politikerne efterlyser i det danske samfund. Men Asim og Tabassam Latif føler sig chikaneret så ofte, at de vil forlade landet.

Det er dem, ’der bidrager til velfærdssamfundet’, som får adgang til Danmark. Sådan har argumentationen lydt fra både rød og blå blok i forbindelse med det nye pointsystem. Sådan et par er Asim og Tabassam Latif, der begge er født og opvokset i Danmark.

I deres stue i Brønshøj pryder børnemalerier og kostpyramider væggene i køkkenet.

»Måske, du kan skrive lidt om, at jeg går herhjemme i køkkenet, mens min kone er på arbejde, det vil afmystificere nogle fordomme om muslimer,« griner Asim Latif. Han er uddannet cand. merc. fra CBS, men arbejder hjemme, fordi VVS-manden reparerer familiens radiator. Tabassam Latif har taget en time fri fra sit job som læge på Frederiksberg Hospital. De to joker med hinanden og smiler, »for vi er ikke bekymrede for at få gode job eller anerkendelse. Vores fremtid ser meget lys ud. Den ligger bare ikke i Danmark,« siger Asim Latif. Tonen i debatten og den mistænkeliggørelse, deres hudfarve ifølge dem selv giver, provokerer det pakistanske par:

»Vi har jo status som andenrangsborgere. Vi føler, at vi skal forsvare og forklare os, og det er ikke en rar følelse, når man er født og opvokset i Danmark,« siger Tabassam Latif. Hendes mand følger op: »Og jeg synes sgu, det er forkert, der er nogle, der er efter mig i mit eget land.«

Fremtiden er i udlandet

»Jeg kan ikke se, vores fremtid skal ligge i Danmark,« siger Asim Latif.

»Vi har snakket meget med vores venner om det her, og mange af dem har det på samme måde. Det værste er, vi ikke kan se en ende på drejningen. Hvis vi bliver påvirket af forholdene nu, hvordan bliver det så ikke for vores børn,« spørger Tabassam Latif retorisk. Hun oplever, at hendes nære venner såvel som hende selv bliver påvirkede af at være det, de selv kalder andenrangsborgere, selvom de alle er »ressourcestærke og bidrager til samfundet.« Hun forudser, at deres to børn, en pige på to og en dreng på syv, får problemer med tilværelsen, »når de bliver voksne nok til at forstå, hvad der bliver sagt i fjernsynet og forstå de signaler, man får på forskellige planer.«

– Hvad er det for nogle signaler, I mener, der bliver sendt?

»Det kan være, at man står ved busstoppestedet med barnevognen, og to gamle damer snakker om, at man skal få sin abeunge til at holde mund, hvis hun græder« fortæller Asim Latif.

»Men det klart værste,« mener Asim Latif »er den stiltiende accept fra folk, der kigger på udviklingen. Hvad enten det er i medierne, på gaden, eller på det politiske plan. Der er ingen, der griber ind. Det er det, man skal ændre. Folks almene tilgang til problemerne. Det er jo blevet accepteret,« mener Asim Latif.

Ny retorik, tak

De to tillægger især den politiske retorik skylden:

»Det begynder jo med, at man diskuterer, hvad indvandrere koster for samfundet, og at selv veluddannede kvinder med tørklæder er undertrykte. Det er det niveau, vi er på. Hver gang, vi tænder et tv eller går en tur på gaden, skal man forsvare sig selv. Det er som at være i en psykisk kz-lejr, selv om det er en hård sammenligning,« mener Asim Latif.

– Tror I ikke i højere grad, det er en manglende forståelse, end det er modvilje mod jeres kultur?

»Det er bare ikke et godt nok argument længere. Der har været indvandrere i landet i 40 år. Og tonen er bare blevet skarpere og skarpere,« siger Tabassam Latif.

For familien Latif er det derfor farvel til Danmark:

»Vi ved ikke nærmere, hvornår det bliver, eller hvor vi tager hen, men vi begynder allerede nu at lægge penge til side«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Rachel Henderson

Det er meget trist hvis de mennesker forlader landet, især med den begrundelse.

Tankevækkende er også dette udsagn: »Men det klart værste,« mener Asim Latif »er den stiltiende accept fra folk, der kigger på udviklingen. Hvad enten det er i medierne, på gaden, eller på det politiske plan. Der er ingen, der griber ind. Det er det, man skal ændre. Folks almene tilgang til problemerne. Det er jo blevet accepteret,«

Det svarer til den hob, der aldrig siger fra overfor mobberne i skolen, men bare stiltiende ser til, og håber at det ikke går ud over dem selv.

Marianne Stockmarr, Niels Duus Nielsen, Britta Hansen, Christian Mondrup, June Beltoft, Torben Skov og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Sophie Reventlow

Jeg forstår så udemærket Asim og Tabassam og de skal da bare se at komme væk herfra. Og jeg kan kun anbefale det. Jeg har boet 12 år i australien og savner den dynamik, nysgerrighed, fornøjelse og værdighed der følger med at at bo i et multikulturelt samfund. Hvis mine omstændigheder bød mig det, ville jeg også flytte og det til trods for at jeg er fuldblodsdansker. Her er for småt og det kommer til at tage år at råde bod på den skade VKO regeringen og oppositionen har voldt med heksejagt på indvandrere, hvis det nogensinde sker. For det er jo ikke kun indvandrene og deres efterkommere denne politik går ud over, omend de må tage det værste. Os hvide danskere lider jo også et kæmpetab, når vores kulturudvikling bliver blokeret af angste og ukultiverede mennsker. danmark vil da nok i nær fremtid blive et udkants-europa-land hvor de fleste moderne kultiverede mennsker efterhånden vil og blive nødt til at flytte fra, hvis de vil noget med deres liv, og give deres børn muligheder for at begå sig i en moderne verden.
Jeg ved der er mange der gerne vil råbe op, men hvor skal vi råbe henne. Der er mange der råber, men de bliver ikke hørt. Flyt Flyt, vi andre kommer:-)

Niels Duus Nielsen, Britta Hansen, June Beltoft, Torben Skov og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Søren Mikkelsen

Herfra held og lykke til familien Latif.

Jeg er selv de facto landsforvist fra Dk. p.g.a. racelovene. Min hvide hud hjalp ikke; jeg er blevet defineret som tredjerangsborger. Og oplevelsen af at ingen griber ind - ja, den er meget kraftig, selv naar jeg kigger paa venner og familie; og underligt nok har det aabenbart ikke det store at goere med hudfarve.

Jeg vil raade til at I skynder Jer "langsomt", altsaa forbereder udvandringen grundigt men saa hurtigt I kan; Jeres aeldste skal helst i gang med det nye sted og sprog inden de jaevnaldrende kommer i puberteten, saa I har ideelt set max. to-tre aar.

Og det er ogsaa i Jeres interesse at komme ud af roeret inden de naeste stramninger, f.eks. udrejse-gebyr.

Run, don't walk.

Søren Kristensen

Det er ikke kun indvandrere der bliver stigmatiseret, det gør enhver som ikke lige falder ind ind det meget stramme korset politikerne har stammet befolkningen ind i og det foregår subtilt ved hjælp af internalisering (et fint ord for at folk ligesom af sig selv gør det maghaverne ønsker). Jeg er fx. som noget nyt blevet meget glad for at være i aktivering - forøvrigt sammen med en masse indvandrere - det handler mest om at min gamle mor, som stemmer på Pia Kjærsgaard, har det bedst med at jeg kun kommer på besøg i weekenderne, for ellers lægger naboerne bare mærke til jeg er arbejdsløs og det langt værre end hvis jeg arbejdede sort. Det fineste er nemlig at være lyshåret og have et ni til fire job og man skal helst tale i mobiltelefon hele tiden. Det med håret opnår jeg kun tilnærmelsesvis, da det er grånet for længst og alt det andet er det vist kun jobcentret der tror på.

Niels Duus Nielsen, Britta Hansen, Torben Skov, Flemming Berger og Anne Schøtt anbefalede denne kommentar
Marianne Mandoe

Alt mulig held og lykke. Jeg ønsker at I finder et samfund der vil byde jer velkomne, acceptere at I ikke ligner Pelle Gris og behandle jer med respekt.

Der er dage jeg selv har lyst til at tage samme beslutning.

Niels Duus Nielsen, Torben Skov og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Parret er ikke flyttet, men tænker tanken.
Lad os lige holde fast i at verden er fuld af folk der drømmer om luftforandringer og at bo andre steder end de gør o.s.v. Af alskens årsager.

Det er jo trist læsning. men verden er fuld af folk med dårlige attituder og forvirrede begreber. Der vil altid være nogen der vil have et eller andet at skulle læsse af på een.

Islam anses, med anseeligt belæg, for at være 'andenrangs' overalt i resten af den monoteistiske verden. Men det virker IKKE på artiklen som om det er problemet, for emnet kigger kun frem i artiklen som 'tørklædeproblem', og Tabassim ser da ikke ud til at frygte vindens susen omkring hjernecellerne. At tørklædet er et politisk symbol, og ikke til pynt, er uomtvisteligt.

Vi er mange der vader igennem mistænkeliggørelse fra vugge til grav. Og dannelsesniveauet er dalende i samfundet.
Når et lavt dannelsesniveau bliver anden-generationelt synker skolesystemet ned i simpel tandbørstnings-opdragelse uden overskud til dannelse. Og så har man 'hudfarvetænkerne' der råber i gaden.

Det er trist, men vi er såmænd masser af ganske 'hvide' andenrangsborgere herude med endnu ringere udsigter i samfundet end A og T Latif. Som ikke kunne finde på at vrisse af dem af den grund ihvertfald.

Og sommetider må man også bare sige om det at skulle forsvare og forklare sig, at een insisterende tåbe kan spørge om meget mere end man kan svare klart på.

En gammel veninde, fra CBS, skred på grund af tonen i Danmark. Hun er nu i toppen af en større international organisation.

Jeg forstår hende og jeg forstår jer. Vi vil ikke forstå budskabet før nogle gider råbe det ind i hovedet på os!

God vind herfra, jeg følger måske efter, når børnene er flyttet hjemmefra.

Dan Johannesson

Skal jeg være helt ærlig tror jeg at tanken om at forlade Danmark, strejfer stadig flere Danskere i det hele taget, også dem som er blege, småfede og af halvtredsne generation Brønshøj..

Der er simpelthen ved at blive for kvælende her. Småfacistisk, ubegavet og værst af alt så helt utroligt småligt.

Alt sammen modpoler af hvad jeg tror de fleste af os egentlig opfatter som vores oprindelige værdier.

Jeg er ked af at vi med vores evige Danske passivitet, har tilladt skabelsen af et så sørgeligt samfund.

Fortsætter denne udvikling med målinger, vejninger, point, kontrol og overvågning, er det lige før jeg brækker mig.

Men det bliver ikke her, men i det tidl. forbudssverige. (Betegnelsen er simpelthen ikke længere en mærkat vi Danskere længere har ret til at dele ud til andre end os selv.)

Suk, altså.
Ha det bra..

Niels Duus Nielsen, June Beltoft og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Martin Milter Jensen

Jeg synes virkeligt det er en skræmmende artikel og jeg håber virkeligt det blot er dygtige jounalister der kan bore disse tragiske historier frem. Jeg tror desværre ikke på det længere... Selv jeg, som har boet i DK hele mit liv, begynder at væmmes ved at være Dansker. Tak til Pia og Co - godt gået.

"og at selv veluddannede kvinder med tørklæder er undertrykte. "

Konstant denne sammenblanding af racisme og kritik af religiøsistet.

Tørklædet som bæres af religiøs nødvendighed er pr definition diskriminerende.

Selvfølgelig er racisme ikke ok, vi er alle mennesker ligemeget hvilken hudfarve vi har.

Men det religiøse tørklæde er altså et frit valg i Dk.
Og tørklædet der bæres af religiøs nødvendighed manifesterer et diskriminerende kvindesyn og menneskesyn.

Smut til Malmö. Svenskerne har et historidk langt bedre forhold til andre nationaliteter end Danmark.

Og hvad hjælper det at demonstrere og protestere når de mennesker og institutioner som ifølge grundlovene skal facilitere forandringen og værne om vores medmennesker fuldstændig fejler.

Hvad ligner det når pressen nægter at forfølge de magthavere der med deres udsagn forårsager dybe år på befolkningens sjæl. Hele det danske pressevæsen - og da især den privatejet presse med deres vækstbehov - har fået den tåbelige ide ikke at tage ofrenes parti, men istedet spilde metervis af spalteplads til de voldsomme magthaverne.
Og hvad ligner det at lade politikere skifte argumenter og lyve og sælge bort af befolkningens hårdt tilkæmpede investeringer til underskudspriser uden at pressen klynger dem op i flere uger og tvinger dem til at gå af. Vi tolerer ikke løgn fra vores folkevalgte! Og vi tolerer ikke at de sælger vores offentlige institutioner til private mennesker langt under markedspris og uden befolkningens samtykke!

Og hvad ligner det når dommere værger sig ved at dømme magthaverne hårde straffe, endsige dømme dem i det hele taget. Magthavere har et særligt ansvar overfor befolkningen. Når magthaverne modtager gaver og spiser frokost sammen med private aktionærer, hemmelgiholder deres kalendre så er det ikke et grænsetilfælde og de skal have lov til lidt privatliv - det er strengt forbudt i den offentlige sfære. At være politiker skal ikke være et springbræt til at få fede stillinger i det private erhvervliv med en løn der er langt over stillingens beskaffenhed. Vi kender fænomenet. Det hedder tilbagebetaling af bestikkelse og er forbudt.

Se så at komme igang i dovne mennesker. Det er en investering i fremtiden for jer selv og jeres børn.

peter jensen:
'Men det religiøse tørklæde er altså et frit valg i Dk'
Jo tak! Så må man bare finde sig i fordummende generaliseringer ?

Med hensyn til den der sjove tørklæde fetish, som mange danskere har ift. muslimske kvinder, der tillader sig at vælge at bære tørklæde. Der er en meget fin tyrkisk vits, om konen, der kommer ind i stuen og finder sin mand nøgen foran vinduet. "Hvad har du gang i?" spørger hun. "Nu er jeg endelig fri!" siger han. "Gu' er du da ej, du er bare nøgen," konstaterer hun lige så tørt.
Nogle foretrækker at gå med badebukser af anstændighedshensyn, andre har deres blufærdighed et andet sted, alt efter kulturelt udgangspunkt. Mange danskere, ville måske føle sig utilpasse blandt andre folkeslag, hvis de blev presset til at gå uden tøj på de dele af kroppen, som vi anser for blufærdighedsområder og de andre ikke. Giv dog folk lov til at iklæde sig det, som de føler sig mest komfortable i og bland jer så udenom. Ligger der tvang i en familie med tørklædebærende kvinder, ligger problemet ikke i tørklædet, men i den grundlæggende kultur i familien, ligesom i oprindeligt danske familier, hvor en eller anden form for tvang foregår. Og så er det den tvangskultur man skal se på og gøre noget ved og ikke symboler, som både kan være selvvalgte eller påtvungne. Det bliver aldrig muligt helt at være uden tvang, når det gælder påklædning eller mangel på samme, som den tyrkiske historie også siger.
Jeg savner nogle argumenter for, hvorfor det tørklæde er så diskriminerende? Her i Marokko, hvor vi har valgt at slå os ned af samme årsager, som Asim og Abbassam, går også rigtig mange mænd med tørklæde og hue, det er en del af det tøj, folk føler sig tilpasse i her, en del af ens kulturelle identitet som berber og så er det praktisk.
De fleste her er enige om, at det ikke står i Koranen, at kvinder skal gå med tørklæde og derfor er det også et frit valg for den enkelte kvinde. Mine 2 svigerinder er et godt eksempel. Rabha går traditionelt klædt, det kan hun bedst lide, Rita går fuldt vestligt klædt og uden tørklæde, det befinder hun sig bedst ved. Og begge er lige afholdte og accepterede i familie og samfundet omkring os. Og vi bor altså laaaangt ude på bøh-landet. Det var lidt fra den virkelige (muslimske) verden. :-)

Niels Duus Nielsen, June Beltoft, Flemming Berger og Lone Trunte anbefalede denne kommentar

Og så vil jeg ønske Asim g Abassam god vind, der hvor de nu vælger at slå sig ned. Der er mange steder udenfor Danmark, hvor man kan finde mere varme, både klimatisk og menneskeligt. Og som akademiker er Danmark nok ikke lige det land, jeg ville foretrække at slå mig ned i, der er mulighederne bedre så mange andre steder, hvor man ovenikøbet også kan opleve at blive behandlet med respekt og imødekommenhed.
Jeg savner min danske familie og mine venner, men har ellers ikke fortrudt 5 sekunder at være flyttet fra tests. kontrol, lærerplaner og manglende mulighed for at bruge min uddannelse til kerneydelsen, i mit arbejde som offentligt ansat.

Der er intet nyt i at veluddannede indvandre giver op over for den danske racisme. Jeg kende flere som har valgt at forlade Danmark de sidste 10 år.

Næh, det nye er vel, at selv pæredanskerne begynder at give op. Selv mine forældre på 70 og 75 er begyndt i ny og næ at snakke om at forlade Danmark på grund af tonen.Og de er altså helt ærkedanske - så ærkedanske, som nogen af os vel kan være, vi stammer jo alle i flere generationer tilbage fra andre steder i verden. Men de væmmes og skræmmes over de løstgående svinehunde og føler sig magtesløse. Hvornår er man dansk nok til ikke at blive udsat for bemærkninger om abeunge osv? Pia Kjærsgård kan jo ende med at sidde helt alene i sit panikrum. Vi andre er rejst for længst. Iøvrigt dejligt at være et sted, hvor nederdrægtighederne ikke flyver ud af pennen på folk. Tak for den gode tone her.

jens peter hansen

Nåh ja, men uddannelsen den kan alle da bruge. Også selv om det er et lorteland. Så er det jo også lissom lettere at rejse, nu det er sådan et rædselsfuldt land. KZ-lejr kan man forstå. Mon de to veluddannede ved hvad en KZ-lejr er for en indretning. Man kan kun håbe at den lille familie beholder deres statsborgerskab, så deres børn kan få SU og gratis uddannelse her i lejren også efter familien er flyttet. Hvis man skulle tage sig af, hvad unge mennesker af anden etnisk herkomst end dansk fyrede af over for gamle kartoffelspisere, når disse sidder i bussen, ville man måske også overveje at flytte. Til øh Paki.... nåh ikke.

Jeg kan godt forstå dem. Jeg er dansker. Pæredansk. Og mine kone jeg over meget kraftigt at flytte til Sverige. Vi er begge højtuddannede, men hvis de nye karensregler træder i kraft skal vi vente et par år, før vi må flytte. Hørte I det? Det er perverst. Vi må ikke engang, hvis vi ville (hvis de nye regler blev vedtaget). Denmark er blevet til USSR. Vandvittigt. Det her sted er sgu ikke længere værd at samle på. Og det er rigtigt som det er blevet skrevet tidligere, at Danmark i fremtiden bliver til en udkantsnation. Det er hvad man får ud af at drive politik på kultur og racer i stedet for rettigheder. Suk.

Erik Hansen: skriv ordentligt, det er næsten ikke til at forstå dit danske. Skriv evt på engelsk hvis det går bedre....

Mistillid over for fremmede er et ældgammelt fænomen i DK- og det med god grund. I middelaldren var det normal praksis at adelen krigedes og naboadelige gik på strandhugst hos hinanden. En af måderne at svække naboen på var at slå hans livegne ihjel og brænde gårdene af. Set fra kongens synspunkt var det et spild af resourcer, så der kom forbud mod at slå alt for mange livegne ihjel. Men det sidder stadig som en mistænksomhed hos folk - prøv at bosætte dig i en landsby. Det tar år før du bliver accepteret, hvis du fx er kjøbenhawner eller noget andet skidt.... i byerne er det lidt anderledes. Der er det skidt, hvis man bor i en anden gade eller tilhører et andet social lag...

Så der er ikke noget sært i at man ser skævt til fremmede, der kommer fra et andet land, især hvis man ikke har den store uddannelse og har rejst en del (bort set fra Mallorca og den slags).

Hvis man så finder på at bosætte sig udenlands, fordi DK er blevet for trælst, hvad jeg udmærket godt forstår - ja, så ska man igennem mistilliden og fremmedhadet på det nye sted. Hvor fedt er det?

Bjørn Tudsborg - Petersen

Foreigners, please don't leave me alone with the Danes! Eller tag mig med til Joanna!

Jens Peter Hansen,

Jeg har boet 31 år i DK og har taget lægeuddannelsen i København.

Som student har jeg betalt optil 68% i skat og optil 170.000 dkr/år i skat. Og nej, jeg modtog ikke SU under studiet, men finansierede sikkert en del studerendes SU i stedet.

Vi forlod DK i 2002 og havde da en skattegæld på over 125.000 dkr. På skattekontoret sagde en venlig kvinde, at hun jo ikke kunne komme efter os i Pakistan, men hun håbede at vi ville betale. Det kunne naturligvis ikke falde os ind ikke at betale skyldig skat selvom skattefars lange arm ikke kunne nå os i udlandet.

Skal SU og uddannelsesregnskabet gøres op, så tror jeg nok at DK har tjent på denne konto. Læger, ingeniører og IT-eksperter fra Pakistan, Iran og mange andre lande, er blevet serveret på et sølvfad, kvit og frit.
I min søns klasse i Islamabad læser ialt 5 børn med dansk-pakistansk baggrund. Forældrene er, ikke overraskende, ikke bistandklienter. Jeg er bange for at man i DK er ved at skyde sig i foden: Diskriminationen medfører IKKE at bistandsklienter eller kriminelle forlader landet. Derimod vil folk med en uddannelse, god økonomi, iværksætterånd og samfundssind blive trætte af tilværelsen som andenrangsborgere og se sig om efter andre græsgange. Netop borgere, som følger med i samfundsdebatten og –udviklingen vil reagere på samfundets omtale og behandling af minoriteterne. Netop borgere, som kan bidrage til fremtidens DK.

Jeg kender flere læger, der er flyttet til PK, UK og US, medens andre højtuddannede er flyttet til UAE, Sverige, Norge og andre lande.

Jeg var den første danske læge som påbegyndte en ny og revolutionerende hårtransplantations-teknik – i Pakistan og Norge. Hvortil danske patienter måtte rejse indtil jeg åbnede en klinik i DK i 2009.

Jeg føler ikke, at jeg skylder DK noget, men ikke desto mindre er det et land, som jeg har en 31-årig historie med. Jeg kunne ikke overveje at forlade det DK som eksisterede indtil midt-firserne. Omvendt kan jeg ikke forsvare overfor mine børn at de skal vokse op i et samfund, hvor de vil blive betragtet som udskud.

At forlade DK efter 31 år var ikke let, men vi har ikke et øjeblik været i tvivl om at det var det rigtige at gøre. Sandt, men desværre også vemodigt og tris!

Niels Duus Nielsen, Flemming Berger og Vibeke Hansen anbefalede denne kommentar
Niels østergård

erik hansen,

Jeg prøver forsigtigt at ryste på hovedet.
Det kunne jo være at der faldt et par brikker på plads.

Jeg tror der er lige så stor chance for at et enkelt menneske kan bygge et hus og et firma på en nat, som der er for at EL for magt. Altså hvis vi taler i betydningen magt som de har agt. De vil nok ligge og rode under 5 % af stemmerne i en rum tid fremover.

At der er smadret butikker og biler på Nørrebro har OVK-regimet jo åbenbart ikke kunnet forhindre, så lige på dét punkt er det ikke sikkert at en eventuel anden regering ville ændre meget på de unge autonomes handlemønstre.

Men jeg vil da give dig ret i at der har været en lidt negativ retorik overfor muslimerne fra OVK-regimet. Altid rart med en vis enighed.

Øh, lidt negativ???

Ingen vil da bebrejde folk de rejser ud af Danmark for tid og evighed.

Men at forholdene herhjemme er blevet som de er,,,, ja hvordan kan det være ?

"Luder, svin, danskersvin" osv..

Palæstinenserlov, uhyre store og stadigt stigende udgifter, nedbrændinger af biler, forretninger m.m. osv. osv..

Daglige intimideringer af de hvide danskersvin - og hvad ved jeg der ellers kommer fra unge muslimske drenge.

En Folkeskole der er ved at segne under uregerelig unge, institutioner der skal rette ind med fodbade og bederum osv..

Og ja, meget kan danskerne bære og klare. Men at blive svinet til af de samme som medvirker til at udgifterne stiger som varmluftsballoner og den tak man høster for at arbejde 8 timer dgl. for at kunne betale til fælleskassen er at blive kaldt racist, islamofob osv..

Hvorfor hjalp disse unge af pakistansk oprindelse ikke danskerne med tiltag af den ene eller den anden art for at kunne stoppe disse unge muslimer ?

Vi hjælper gerne, har faktisk historisk set altid gjort det og også historisk set har vi ikke haft lede ved tilvandrere og deres efterkommere FØR nu !

Hvad er der sket siden et lille og ellers rart folk er blevet som de er ???

Niels Christensen

"Det begynder jo med, at man diskuterer, hvad indvandrere koster for samfundet"
Og hvorfor mener ægteparret Latif ikke man kan det ?

Som Viby Mogensen gør opmærksom på i 'Den danske velfærds samfunds historie bd. 2' så kostede indvandringen i starten af 00 erne det samme som den danske udviklings bistand.
Men herregud, hvad betyder penge mellem mennesker.
I det hele taget så bryder ægteparret sig åbenbart ikke om (politiske) uenigheder i samfundet .
Der er da mange der synes, at ægteparret ( og mange andre) giver et godt bidrag til samfundet, og så er der nogen der er uenige heri.
Det fremgår ikke helt, hvad det er for et samfund, som ægteparret ønsker at leve i.
I det hele taget så siger interviewet meget om hvad ægteparret ikke bryder sig om; jamen hvad kan de så lide, hvad er ægteparrets holdninger ?

Lennart Kampmann

Jeg skal nok blive tilbage og forsøge at få indført en republik hvor 18 år er myndighedsalder og man kan blive gift med den man elsker.

Det er ikke fordi jeg synes det er optimalt men nogen skal jo gøre det gode arbejde. Og det er lidt op ad bakke for tiden.

Mit integrationskriterie består i at kan man overleve to danske vintre er man fuldt integreret - ikke flere spørgsmål.

Skal jeg pege på lidt inspiration om åndelig frihed vil jeg gøre reklame for Copenhagen Suborbitals - her er janteloven virkeligt sat til vægs. Det har ikke med indvandring at gøre - det ved jeg, men indstillingen til livet er suveræn. Der findes gode folk, glem det ikke....

Med venlig hilsen
Lennart

jens peter hansen

Mazhar Hussein, du har fået foræret en uddannelse i Danmark. Det kostede dig ikke en klink at gå på universitetet. Det skyldes en laaaaaaaaang tradition her i landet. Hvis du nu skulle have studeret i UK i stedet for, så kostede det en pæn afgift, som nu stiger til det 3 dobbelte. En læge kan rejse med sin uddannelse. Det har du gjort og jeg kan forstå, at det er noget som artiklens hovedpersoner også overvejer at gøre. Jamen det er da helt fint.
Diskriminationen medfører IKKE at bistandsklienter eller kriminelle forlader landet. Skriver du. Nej, men giver det netop ikke ammunition til de, der
siger, at der er lige lovlig mange snyltere med anden etnisk baggrund i det her land ??
En ting undrer mig: Der har været lægemangel de sidste mange, mange år så skulle det virkelig være så vanskeligt at finde arbejde på et dansk hospital ??
Er sandheden ikke den helt logiske, at der findes grønnere og ikke mindst langt bedre betalte græsgange uden for DK ? Og at flytte efter pengene er vel sådan set OK, men fri mig for at begrunde det med, hvad gamle koner måtte sige ved busstoppestedet. Og landet bliver jo ikke mindre eksotisk ved at de veluddannede forsvinder, vi får jo som Hussain skriver lov til at beholde de kriminelle, de arbejdsløse og uarbejdsdygtige. Indlægget kunne ikke være skrevet bedre af Pia Kjærsgaard. Man må håbe at pakistanerne får glæde af hårtransplantationerne, mens vi andre kan føle os taget noget ved skægget.

Sara Bindeballe

Foreigners, please don't leave us alone with the Danes

Lennart Kampmann

@ Jens Peter Hansen

Prøv måske lige at gå et par kilometer i Mazhar Husseins sko, og se om ikke han har en pointe.

Med venlig hilsen
Lennart

Christian Mondrup, Flemming Berger og Vibeke Hansen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Lennart Kampmann, Mazhar Hussein bor og har boet siden 2002 i Pakistan. Han har en fed forretning. Tillykke med det. Han har en uddannelse fra DK. Han kan ikke lide Danmark. Skulle jeg tage til Pakistan og tage en uddannelse eller hvad mener du ? Skal jeg have ondt af en man, hvis hele udkomme skyldes de ondskabsfulde danskere ?? Jo der er dumme svin blandt danskere, der ikke kan se ud over deres egen næsetip. Der findes faktisk også dumme svin af fremmed herkomst. Jeg tror ikke det er et stort savn at hårspecialisten udøver sin kunst i Islamabad.

Lennart Kampmann

@ Jens Peter Hansen

Et velstående land er nødt til at sikre at det er attraktivt at være i. Hvis et af kriterierne er at man skal kunne opleve at hudfarve og herkomst ikke står i vejen for dagligdagen, ja så er det da på sin plads at lytte til hvorfor dygtige mennesker vælger at forlade Danmark.

At se sagen ud fra en "Hvad har du bidraget med?" indstilling, er jo netop at lade være med at forstå hvad det er der gør at veluddannede vender tommelfingeren nedad. Vi har åbenbart vundet så meget indadtil, at vi ikke længere kan se værdien af det der ligger udenfor.

Hele forskellen rummes i at i Danmark er man åbenbart en dum pakistaner, mens samme person i fx. London er en dygtig læge.

Med venlig hilsen
Lennart

Kunne vi ikke prøve at føre en nogenlunde ordentlig tone i debatten her. Det er jo blandt andet den ubehagelige tone, som gør at nogle af os bliver så uendeligt trætte af tingenes tilstand i Danmark for nærværende.
Til Vivi andersen, kan jeg oplyse, at jeg har haft adskillige muslimske ansatte i min tidligere tid i Danmark, som daginstitutionsleder og jeg har aldrig hørt om krav om hverken fodbade (den religion kender jeg ikke :-)) eller bederum. Hvis man ønskede at bede, forgik det i ens pause og ganske stille og roligt. De fleste ventede til de kom hjem. Tilgengæld oplevede mange af forældrene, som for en stor dels vedkommende var flygtninge, at blive skældt ud i køen i supermarkedet, blive spyttet på i bussen, nægtet betjening og for et par stykkers vedkommende, at deres børn blev fysisk forulempet af beboere i boligkvarteret. Og her taler vi - jeg kender jo familierne - om mennesker, med dybe krigs- og torturtraumer, som alligevel havde formået at stable en tilværelse på benene for sig selv og deres børn, med arbejde, studier og selvstændig virksomhed.
Jeg kan jo ikke sige, hvad der kom først, hønen eller ægget, men vi burde da ihvertfald være civiliserede nok og have overskud nok, til at opføre os anstændigt og gå forrest med det gode eksempel. De allerfleste danskere lider trods alt ingen nød, og slet ikke sammenlignet med folk fra de lande, som mange af disse forældre kom fra. Vi er alle mennesker og kan alle som enkeltindivider opføres os tumbede. Men lad være med at stigmatisere en hel gruppe på baggrund af nogle tumber i begge lejre.
Før jeg forlod Danmark for 1½ år siden, boede jeg gennem rigtig mange år lige midt på Nørrebro og jeg har altid haft svært ved at genkende mediernes sensationsbeskrivelser. Jeg kunne sagtens færdes ude, også om natten, er aldrig blevet generet med grimme bemærkninger og havde mange fine snakke med områdets unger og andre beboere. Men det kræver lidt åbenhed, humor og mod til at møde andre mennesker, hvor de nu er. Jeg håber den samtale lykkes på et tidspunkt. At nysgerrigheden vinder over angsten. Det har personligt beriget mit liv, at jeg har været så heldig at blive inviteret indenfor i andre kulturer og er i mit nuværende liv her i Marokko en kilde til daglig glæde.

jens peter hansen

Lennart Kampmann. Du må være så heldig at du ikke har været på et hospital. I ligegyldigt hvilket hjørne af Danmerk du risikerer at blive indlagt vil du finde pakistanske,indiske,tyske,polske, russiske og sågar danske læger.
Jeg synes folk er i deres gode ret til flytte med deres uddannelse. I min familie har jeg en bror,der da der ikke var plads i DK,arbejdede og arbejder som læge i Sverige og har gjort det i 35 år.
Dumme Danmark kunne han jo også sige.
Og Ellen Chakir. Kom til Tingbjerg og se hvem det er der bliver spyttet på og hvem der kaster sten mod bussen. Hvorfor beskriver du indvandrernes liv som én stor nedværdigelse ? De børn jeg har undervist og underviser er da ikke undertrykte eller nogle dumme svin. De vil gerne bo i Danmark.
At nogle veluddannede,der har fået det hele forærende,ikke gider Danmark længere er da en sensation på størrelse med at solen står op i øst.
Der bor 50.000 danskere i England. Jeg har aldrig hørt nogen tage sig af det. Det er som bekendt lettere at rejse med en uddannelse end med sin bistandshjælp, som Mahzar Hussein selv antyder.

@ Jens Peter Hansen,

Du drager konklusioner som mit indlæg ikke giver grundlag for.
Mine muligheder var
DK: OK indtægt
USA: God indtægt
Norge: Rigtig god indtægt
Pakistan: Dårlig indtægt

Vi valgte PK. Believe me, vi søgte ikke grønnere græsgange. Havde det bare været så vel. Det var økonomisk en katastrofe de første 2-3 år, indtil jeg lærte (og af egen lomme betalte) min oplæring i en nye hårtransplantationsteknik. Nu ser det således ud:

DK, US, Norge og UK: Ekstrem god indtægt
PK: Rigtig god indtægt

Vi bor fortsat i PK. Mine børn er EU-borgere (britiske/danske statsborgere) og kan vælge at gå ind på “lokale” vilkår i DK, UK eller det øvrige EU.
I DK skal vi ikke betale, men kan faktisk få SU. I UK skal vi betale studieafgift. Som lokal var det indtil for nylig 150.000 dkr for medicinstudiet. Som ikke--lokal bliver det ca. 900.000 dkr i studiepenge på medicinstudiet, hertil kommer ophold og lommepenge.
Da vi ikke har tænkt os noget proforma arrangement med adresse i DK eller UK, så bliver det i givet fald som ikke-lokal. Min datter læser jura og en søn overvejer medicin, men er uafklaret. Jeg tjener ganske godt, men med fire børn og optil 1 million dkr i uddannelse per barn, så skal jeg tjene forfærdeligt godt før det kan opveje en gratis uddannelse i DK.

Jeg er ked at af meddele at jeg hele vejen igennem har opfordret dem til at tage uddannelsen enten i PK eller UK, selvom det bliver rigtigt dyrt.

Læg hertil udgifter til sundhedsforsikring etc. At flytte fra DK var/er en rigtig dårlig forretning, men penge er faktisk ikke alt. Ikke for at være hellig, men sådan ser jeg nu engang tilværelsen. Du er i øvrigt mere end velkommen til at gå regnestykket efter.

Ved at bo i PK (evt UK) slipper mine børn for at høre på, at de er årsagen til alle samfundsproblemerne. De behøver ikke at undskylde, at de er muslimer og har en anden hudfarver.

Jeg vil gerne tage din kritik omkring “…snyltere med anden etnisk baggrund …” alvorligt, men sagen er den at DK lukrere på uddannet arbejdskraft “med anden etnisk baggrund”, hvilket du ikke forholder dig til. Faktisk i en sådan grad at vi ønsker at sætte det i system, således at endnu flere med gode uddannelser kan komme til DK.

At bruge stærke ord og vendinger om det danske samfund er omkostningsfrit for mig, men sagen er den, at efter et 31-årigt langt “samliv” med DK, så er det et forhold som jeg nok havde forestillet mig skulle vare livslangt. Det er en falliterklæring for såvel mig som det danske samfund, at det ikke blev tilfældet.
Jeg håber naturligvis at udviklingen vil vende på et tidspunkt, men ...

jens peter hansen

Dine børn Mazhar Hussein kan læse i Danmerk kvit og frit. Ikke sandt ?? gør de det eller er de på vej til det ?? Så må de bide tænderne sammen og opholde sig dette lorteland. Eller hvad ?

Jeg er bange for, at vi i denne diskussion om de etniske minoriteter, glemmer at se på den generelle udvikling i det danske samfund.

I Poul Schlüters firserne talte man om fedterøvstillæg, når talen faldt på differentieret aflønning indenfor samme lønmødtagergruppe på samme arbejdsplads. Privathospitaler og sundhedsforsikringer var mindre populære. Folkeskolen, ungdomsuddanelserne og højere uddannelsesinstitutioner skulle være for alle og ikke forbeholdt de få og privilligerede. Ansvaret for arbejdsløsheden var fordelt mellem samfundet og individet. Specialundervisningen var for børn, der måske ikke var helt så dygtige eller ikke havde mulighed for støtte og hjælp hjemmefra.
Overvågning og Big Brother-samfundet var utænkeligt. Gradbøjning af menneskerettigheder, forskellige myndighedsaldre for forskellige befolkningsgrupper (jævnfør 24-års reglen) blev mødt med hovedrysten. Administrativ udvisning var helt og aldeles uacceptabelt.
Der er unægteligt kommet andre boller på suppen og grundlæggende handler det om at DK er blevet et mindre solidarisk samfund. Det kan nok hænde, at FRP og DF brugte fremmedfrygten som drivkraft bag dæmoniseringen af de etniske minoriteter/muslimer, men i processen glemte man, at når man dyrker frygten og mistænksomheden overfor de etniske minoriteter, så er der ikke langt til at folk overfører samme mekanisme til andre befolkningsgrupper, som man kan lægge afstand til og lægge for had.

Muslimer er kvindeundertrykkende og potentielle terrorister indtil det modsatte er bevist. Bevisbyrden ligger hos dem.

Bistandsklienter, arbejdsløse , misbrugere og andre svage grupper skal mistænkeliggøres. De er skyldige til det modsatte er bevist. Og enhver er sin egen lykkes smed.

“Special-undervisningen” skal nu rettes mod de børn som er absolut dygtigst, så de kan blive endnu dygtigere. Politikere og andre beslutningstagere sender egne børn i private skole og folkeskolen kan sejle sin egen sø.

Et stadig ringere offentligt sygehusvæsen og en tungere sygehusadministration møder ikke meget modstand, da beslutningstagerne alligevel kan benytte private sundhedstilbud.

Man har måske nok kunnet oppiske en stemning imod muslimer og indvandrere, men jeg er bange for at DK i processen har mistet noget meget dyrbart og unikt, nemlig at borgerne grundlæggende føler et samfundsansvar og er villig til at tage del i at hele samfundet løftes også selvom det måske koster lidt på den personlige (økonomiske and otherwise) konto.

Trist. Eller rettere uhyggeligt!

Jen PeteHansen, jeg synes ikke, jeg beskriver indvandrenes liv som en stor nedværdigelse, bare at der er folk, der ikke kan finde ud af at opføre sig anstændigt, ligegyldigt om de er pæredanskere eller indvandrere. Hvornår holder man iøvrigt op med at være indvandrer? Ægteparret i artiklen er jo født og opvokset i Danmark og formentlig danske statsborgere. Så er man i min optik dansker.
Jeg arbejdede sådan set i Tingbjergs lille lomme mod nord, på den anden side af Mørkhøjvej. Samme klientel og en del familier fra selveste Tingbjerg. Sådan kan vi tro så meget om hinanden ;-)
Jeg synes da ikke, jeg har udtalt mig om de børn, du underviser, og ville aldrig anvende den sprogbrug om nogen.
Og jeg synes ikke, jeg har fået det hele forærende. Du kender jo ikke mig og kender heller ikke ægteparret i artiklens liv i detaljer vel?

jens peter hansen

Nej jeg påstår ikke at alle har fået alt forærende. Jeg siger at i Danmark får man gratis uddannelse. En uddannelse man kan rejse med. Læs Mahzar Husseins indlæg og se HVAD det er man sparer ved at opholde sig i dette lorteland. Marokko som er en diktaturstat, der lige nu undertrykker Vestsahara med midler der ligner folkemord, har sikkert en masse flinke mennesker. Det er der faktisk også i Danmark. Synd at de fleste her på tråden aldrig har mødt dem.
At de to fra artiklen er danske statsborgere, gør da netop artiklen endnu mere indholdsløs. Vi spørger da ikke enhver, der rejser til Australien om der er nogen der har sagt bøh til i bussen.

@ Jens Peter Hansen

Som nævnt læser mine børn pt i PK. Dersom de ønsker at rejse udenlands, så har jeg opfordret dem til at rejse til UK, selvom det vil blive meget dyrt for mine kone og mig. De kan læse i DK “kvit og frit”, men som nævnt vil jeg hellere bruge rigtigt mange penge på, at de slipper for at skulle stå til ansvar for alle samfundsproblemer, den seneste udtalelse fra en åndsforladt fanatiker i xyz-land, bombningen i Stockholm og finanskrisen. Afgørelsen bliver naturligvis deres, men foreløbig har de ikke udtrykt nogen særlig begejstring for at læse i DK.

Mine børn “bider tænderne sammen” hver sommer, hvor de blandt andet rejser til DK. Vi ønsker at vore børn skal tale dansk.. Ikke fordi vi har nogen som helst planer om at vende tilbage til DK, men fordi det er en ressource som de ikke bør opgive. Ligesom mange pakistanere ønsker at deres børn skal tale urdu, punjabi, sindhi, eller baluchi, selvom de måske ikke har ønske om at vende tilbage til PK.

I Islamabad holder vi gerne en kom-sammen for danskere eller/og dansk-pakistanere, eller en “Klovn-aften”. Jeg havde jævnlig kontakt med den tidligere danske ambassadør og håber også på et fortsat godt samarbejde med den nye ambassadør. Jeg har meldt mig som frivillig ressource-person for den danske ambassade, dersom der skulle opstå behov for en dansk læge (uden beregning naturligvis). Ved bombningen af den danske ambassade i Islamabad i 2007 ringede jeg kort tid efter til ambassaden og tilbød dem lægehjælp derom nogen ønskede samtale med en dansktalende læge. Tillige tilbød jeg logi, dersom der var nogen som ønskede privat indkvartering fremfor internationale hoteller, som nogen mente kunne være mål for terror. (Noget andet er at den vagthavende vist blev mere bange for min henvendelse end egentlig glad. Der gik en god stund før jeg fik overbevist ham om at jeg blot havde ædle hensigter og at ambassadøren (som var i DK) kunne sig god for mig ☺)

Jeg ved ikke helt, hvorfor du insistere på at omtale Danmark som “Lorteland”. Du må
meget gerne læse mine indlæg igen og se om du fortsat ønsker at benytte et sådant udtryk?

Måske misforstår jeg dig, men det kan lyde som om at du ønsker at jeg skal være bitter? Jeg er ikke bitter, men ikke desto mindre ked af, at “det ikke gik” mellem DK og mig.

Jens Thaarup Nyberg og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Jens Peter Hansen. Marokko er ikke en diktaturstat, men har faktisk et folkevalgt parlament, ligesom Danmark havde, da vi ikke kunne opføre os ordentligt overfor bl.a. Grønland. Jeg er helt enig i, at Marokko hurtigst muligt bør trække sig ud af Vestsahara, og vil understrege, at jeg altså ikke personligt har været med til at besætte det ;-) Til gengæld arbejder jeg i et alfabetiseringprojekt for kvinderne i min landsby, som er et ret omfattende projekt sat igang af den marokkanske regering.
Til din oplysning, er der et godt og frugtbart samarbejde igang mellem Marokko og Danmark bl.a. omkring uddannelse af fængselsbetjente og kvinde- og børnerettigheder - begge veje vel at mærke. Marokko har blandt andet den mest vestlige familie- og arvelovgivning i den muslimske verden. Ikke magen til den danske, for kulturen er anderledes her og det afspejler lovgivningen selvfølgelig, men udviklingen går ret stærkt for tiden. Bl.a. kan berberne nu bruge deres egne navne og bliver undervist i og på deres eget sprog fra 1. klasse og op. Marokko er et land på vej. Ikke mere perfekt, end andre udviklingslande generelt, men på vej den rigtige vej på rigtig mange punkter.
Tingene er som regel lidt mere nuancerede, end det, man kan læse i de danske aviser, som ikke brillierer i nuancer.
Jeg har da personligt mødt masser af dejlige danskere, det er primært den retorik og lovgivning, der kommer fra politisk hold og i medierne og som kalder grimme ting frem i en del mennesker, som gør mig både ked og frastødt., for jeg har også mødt de knap så dejlige.
Jeg synes det er vigtigt at beskrive, hvad der får folk til at forlade Danmark, hvis Danmark har et problem med at beholde og tiltrække veluddannet arbejdskraft. Ellers bliver Danmark da heller ikke et yndigt land at bo i fremover.
Du er velkommen til at kigge forbi hernede, hvis du synes det kunne være spændende.

jens peter hansen

Jamen jeg skriver jo lorteland fordi det hele tiden bliver fremstillet som sådan. I modsætning forstår jeg til Marokko som er et lille paradis på jord,hvor berberne har fået lov til at bruge deres navne. Jamen du godeste Ellen Chakir. Hvad om du så med lige så milde øjne på Danmark. Såvidt jeg ved kan man ikke udlevere nogle lovovertrædere til Marokko,fordi henrettelser og tortur er udbredt. Nej DK er sgu ikke fejlfrit, men prøv lige at brug nogle andre briller,når du kigger på vort lille land. At
arokko er et demokrati er vist også hvad man kan kalde en mild overdrivelse. Det er et land på vej mod demokrati. Jeg har intet ønske om svine nogle lande eller mennesker til, men din og andres evindelige hadefulde beskrivelse af forholdene i Danmark er simpelthen proportionsforskydelse. Hverken Marokko eller Pakistan har været i stand til at opretholde en levefod,der har kunnet stå mål med befolkningseksplosionen. Derfor kommer der masser af immigranter fra disse lande til vesten. At nogle her i landet bliver forskrækkede over denne invasion er vel meget naturlig. Set i det lys,mener jeg at indvandrere i Danmark har alle muligheder for et godt liv. Et liv de fleste ikke ville have en chance for at opnå i deres hjemlande. Det er naturligvis også derfor så mange gør alt for at komme ind i landet. Jeg er dødtræt af at høre at nogle er blevet chikaneret i en bus og derfor vil rejse.
Ellen Chakir, hvordan er det nu lige dumme leverpostejsspisende danskere bliver behandlet i Tingbjerg ?? Skulle vi da alle påstå at alle indvandrere var på samme måde, som de der gør et til et helvede i et enkelt område, nej vel. Hvad med en lille smule forståelse for gamle danskere, er på 10-15 år ser deres kvarter omdannet til slum, hvor de ikke tør gå ud om aftenen. De har vel også ret til at ytre sig eller hvad?

Jens Peter Hansen. Hvor søren kommer alt det had fra? Jeg har da ikke udtrykt mig hadefuldt omkring Danmark, bare beskrevet en virkelighed, som også findes og som jeg personligt fandt for ubehagelig. At man som højgravid bliver spyttet på, mens ens barn sidder på ens skød og skubbet så hårdt at man falder ned af sædet, synes jeg er mere, end chikanerier og chikanerier pg.a. hudfarve er vel under alle omstændigheder ikke iorden. Iøvrigt blander du tingene sammen, det var jo mig, der rejste og ikke den pågældende mor. Chikanerier er vel i det hele taget ikke iorden.
Jeg negligerer ikke, at der er problemer i mødet mellem oprindelige danskere og de knap så oprindelige, også for de oprindelige. Men ansvaret for samtale og løsning af problemerne ligger hos begge parter. Og så synes jeg, der ligger store problemer i at samle folk med krigs- og torturtraumer, sociale og kulturelle problemer i boligområder, som f.eks. Tingbjerg eller Muldager. Det handler om dårlig boligpolitisk planlægning og går ud over både de oprindelige beboere og de tilkommende. Det kan vi sagtens blive enige om. Men det er jo et politisk spørgsmål, som vel ikke skal lægges nogle af grupperne til last, men forsøges løst i fællesskab.
Jeg ser bestemt ikke med milde øjne på Marokkos overtrædelser af menneskeretighederne i Vestsahara, hvilket burde fremgå af ovenstående indlæg. Jeg pointerer bare, at her også sker andre ting, som er af det gode og som det er dejligt at være med til at fremme. Verden er ikke sort og hvid. Jeg ser ikke med lige så milde øjne på Danmark, fordi vi allerede har et velfærdssystem og en levefod, som burde gøre os istand til at opføre os mere civiliseret overfor folk med den baggrund, som forældrene i min daginstitution har.
Jeg ville ønske, du ville aflægge den spottende tone og se, hvad det egentlig er jeg skriver. Idéen med at debattere er vel at udvide sin horisont. Samtale fremmer forståelsen, som det hedder.
Til din oplysning er det umuligt for marokkanere at komme ind i Danmark, hvis man ikke er gift med en dansker eller en i Danmark bosiddende med permanent opholdstilladelse. Og det kræver så også temmelig meget efter de nye ægtefællesammenføringsregler. Så invasionen er herfra er vist slut for rigtig længe siden, hvis det kan berolige dig. Selv min mands forholdsvis velhavende middelklassefamilie kunne ikke få turistvisum til at komme til min mors runde fødselsdag.

Søren Mikkelsen

Den saakaldte integration vil fungere I Dk. i det oejeblik den sidste mainstream politiker og det sidste mainstream medie opgiver at spille racekortet. Og det vil ske naar politikerne og mediebosserne opdager at det ikke laengere kan betale sig fordi folk ikke gider hoere paa det.

Men det vil ikke ske foreloebigt. Jeg taenker det vil tage mindst en generation. For eksempel er der flere hundrede tusinde kernevaelgere som foerst skal forlade os ved naturlig afgang.

Mange af os er ikke parat til at dukke hovedet i denne lange mellemtid. Derfor farvel.

Niels Christensen

#Mazhar

Den her diskussion er utrolig vanskelig, fordi den bliver så asymmetrisk.
Det er jo ikke dig eller Ellen, der er problemet, og jeg er ked af at høre at dine børn føler sig rakket ned på.
Men ligeså meget som at mange indvandrere giver en god indsats til det danske og europæiske samfund, ja er bare en del af det, så er der også store grupper, der ikke gør. Og der er ingen forskel på de europæiske lande generelt. 50% af indvandrene fra 3 verdenslande hovedsaglig muslimske har svært ved at tilpasse sig måden at leve på, i den grad, at de ikke ligger samfundet tl last. - Og det gælder også England., her snakker man bare ikke så meget om det endnu.

Jeg kan også godt forstå, at I føler det frustrerende, men tålmodighed. Jeg tror det billede I har af vores samfund er lidt forkert. Nogen gange virker det som om I ikke forstår, at vores samfund også udvikler sig igennem politiske og kulturelle kampe, I oplever samfundet som 'færdigt'.
Men for os lidt ældre, der har oplevet 50'erne og 60'erne i DK har en klar fornemmelse af hvor meget der er sket.

Niels Christensen

#Mazhar

Lige en' ting til. Som borger i Pakistan er du jo også borger i et samfund med store modsætninger. Et samfund, der eks. i alle tilfælde indtil videre har dødsdømt en stakkel analfabetisk kristen kvinde, blot fordi hun har været i en diskussion med muslimske kolleger.
Det kan godt være at du ikke opfatter dig som en del af det, men det er du. På samme måde som du ville være en del af de politiske diskussioner, hvis du stadigvæk levede i DK.

Niels Christensen

Ja, netop denne åbenlyse diskussion tror jeg er rigtig meget bedre end den manglende lyst, som de engelske og de svenske politikere lægger for dagen.

Mine egne 3 voksne børn har også taget diskussionen om at blive her eller udvandre.

Min ældste søn har i 4 år fløjet F-16 fra LUKE i Arizona idet han blev udvekslet med en amrikansk pilot.

Til sommer bytter de igen og Æ.S. fortsætter karrieren herhjemme.

Han og hans familie- kone + 4 børn - har fået et glimrende billede af hvad det vil sige at leve i Arizona og de er begejstrede, selvom det nærmest er en form for koloni de lever i, hvor piloter + familier fra hele verden - også Tyrkiet - er samlet .

Fælles for dem er, at samtlige piloter er på udveksling og videre uddannelser hvor målet er at de skal tage sig af, vejlede, de yngre piloter (i luften) når de kommer tilbage til deres respektive hjemlande og flyvestationer.

De har været hjemme i DK 1 gang i forbindelse med dåben af deres yngste søn - og faktisk glæder de sig til at komme hjem.

For Danmark ER et dejligt land og vores problemer ER overskuelige.

Jeg er trist over så mange danskere og ny-danskere har travlt med at vaske DK og dets oprindelige befolkning sort.

Vi ER bekymrede over de mega høje udgifter som er forbundne med specielt 3. verdens indvandrere.

Og disse udgifters enorme størrelse står slet, slet ikke i forhold til antallet af denne indvandre-gruppe.

Dags dato koster de omkring 35 % af det samlede budget !

Og udgiftsbeløbet er stadigt stigende.

Så hvad skal vi gøre - hvis vi ikke kan tale om dette?

Vente på at bunden går ud af kassen fordi tyngden af de røde tal på bundlinien bliver for stor ?

jens peter hansen

Ellen Chakir. Jeg forsøger blot at påvise at forholdene i Danmark på en række områder er forbilledlige. Det er alle mennesker ikke. Næppe heller i Marokko eller Pakistan. Bødlerne i fængslerne hører vel med til denne sidste kategori. Danmark kan ikke udlevere kriminelle til de pågældende lande, fordi der udøves tortur. Det er det samfund du berømmer. Jeg tror helt sikkert, at der findes masser af gode mennesker i Marokko. Folk der er langt mere gæstfri end de fleste danskere er nu. Kom ud på bnøhlandet i DK og du vil opdage at gæstfriheden er enorm. Det er indsnævretheden desværre også. Jeg vil tro du selv vil opdage den i dit ny land også. Danmark er ikke et paradis på jord, men det er heller ikke det rædselssamfund, som, gud hjælpe mig, de to veluddannede mennesker kalder en KZ-lejr.
Hvad er det for et brokke-gen, der ikke gider lærerplaner og busballade, men overhører skrigene fra fængslerne, selvmordbomberne og klasseforskelle, der skriger til himlene.
Jeg tror, der findes gode mennesker overalt, men hvis man kun samler på det negative, så bliver selv det mest velfungerende samfund udskreget til at være forfærdelig. Jo der kan gøres meget for at forbedre tonen i Danmark, men sålænge forholdene i de fleste lande i Nordafrika og den nære orient er som de er, foretrækker de fleste nok en dum bemærkning frem for udsigten til evig fattigdom, politisk undertrykkelse og polititortur.
Bemærkningen kan man overleve, torturen derimod..

@Niels Christensen. Tak for dine indlæg. Du har ret i, at alle samfund bygger på modsætninger, hvilket jeg også synes jeg prøver at sige. Og jo, vi er en del af det, der foregår i vores samfund, ligegyldigt hvor vi befinder os. Det synes jeg heller ikke der er nogen, der benægter. Derfor har jeg jo blandt andet valgt at arbejde med noget af det, der går i den rigtige retning her i Marokko, sådan som jeg ihvertfald ser det. Måske, her til sidst så bliver så rart at være for alle, at det ikke længere er tiltrækkende at søge mod Europa.
Til din oplysning, er jeg pæredansk og gammel nok til at have oplevet de samme tider i Danmark, som du. Og har deltaget i politisk og kulturel kamp, der hvor jeg nu fandt det nødvendigt. Men jeg tror, jeg har fundet ud af, at det er personligt mere tilfredsstillende for lige netop lille mig, at gøre en positiv forskel lige der hvor jeg er, istedet for at gå ud i ringhjørnet og råbe grimme ord, som jeg synes nogle vælger. Når jeg er i kvindehuset her i min landsby, bruger jeg jo meget af min danske baggrund, til at lære fra mig om rettigheder, hygiejne, børneopdragelse og så videre. Jeg tror egentlig, jeg kan gøre mere for Danmarks rygte ude i verden ved at være her, end ved at blive ked af racismen i Danmark, som jeg synes jeg har svært ved at stille noget op med.
Jeg vil gerne se, hvor du har de 50 % fra? Jeg er nysgerrig, ikke ironisk. Men undrer mig, fordi det ikke er mit indtryk fra mit daglige arbejde med flygtninge og indvandrere i Danmark.

@Jens Peter Hansen. Jeg overhører ikke skrigene fra fængslerne her i Marokko, som du så malende udtrykker det. Min svigerfar var faktisk et af ofrene for Hassan II.
Heller ikke skrigene fra de stakkels irakere, som blev udvist fra Danmark og stadig bliver det.
Læs evt. følgende: http://www.maghreb.dk/marokko/politisk.php
som giver en god beskrivelse af, at der er en positiv udvikling igang i Marokko, set i historisk lys, selv om den bestemt ikke går så hurtigt, som man kunne ønske sig. Ting tager tid, men det er mærkbart og synligt i den (berber)region i striben mellem Sahara og Atlasbjergene, hvor jeg bor, at der er politisk luftforandring især inden for det sidste par år.

PS til Hans Peter: Og jeg er oprigtigt glad for, at der er et samarbejde igang mellem Danmark og Marokko på fængselsområdet. Det er jo en del af at være igang med en ny udvikling på det område og gør, at jeg tror på at den forandring vil ske. Også godt at det danske fængselspersonale er åbne overfor både at dele ud af egne erfaringer og for at tage imod viden om muslimske fangers kultur. Det er dan slags, der skaber forandring.

Sider