Ministerium hemmeligholdt rapporter om aktivering

Beskæftigelsesministeriet har holdt fire kortlægninger af aktiveringsindsatsen hemmelige, mens Folketinget vedtog en ny aktiveringslov og skar en halv mia. kroner. 'Lusk,' mener rådmand
Indland
23. december 2010

Mens Folketinget de sidste måneder har forhandlet om en ny aktiveringsreform, har Beskæftigelsesministeriet mørklagt fire rapporter, der netop har kortlagt, hvordan aktiveringen ser ud i dag. Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) bestilte selv rapporterne hos beskæftigelsesregionerne i juli, efter der havde været kraftig kritik af aktiveringskurser i pressen.

I november kom der pludselig nye ordrer fra ministeriet, og det undrer beskæftigelsesrådmand i Aalborg Kommune, Mai-Britt Iversen (S), der har læst rapporten for Nordjylland.

»Hvordan kan en rapport, som hun selv har bestilt, være fortroligt materiale, når den er lavet. Det skader jo ikke nogen, at den kommer frem. Det er lusk,« siger hun.

Rapporten viser, at kommunerne har fået flere i virksomhedsaktivering, og det er netop det, som Inger Støjberg har efterlyst mere af, og som har været argumentet for at lave den nye aktiveringslov.

Syltekrukken Støjberg

I Nordjylland var kortlægningen færdig allerede 3. november. Beskæftigelsesrådet diskuterede den på et møde 26. november, og derefter var det meningen, at rapporten skulle offentliggøres, siger formand for rådet, Erik Andersen, der repræsenterer fagbevægelsen i rådet.

»Så fik vi lige pludselig at vide, at den var fortrolig, at den måtte ikke offentliggøres, før ministeren gjorde det,« siger Erik Andersen og fortæller, at ordren kom fra Arbejdsmarkedsstyrelsen, der hører under Beskæftigelsesministeriet.

»Jeg tror, det handler om, at de rapporter ikke passer ind i krammet nu, med den nye aftale de har lavet. Jeg er bange for, at det er en syltekrukke,« siger han.

Beskæftigelsesrådet for Syddanmark nåede aldrig at se rapporten for deres region. Da ordren kom fra Arbejdsmarkedsstyrelsen valgte man helt at lade være med at drøfte den, fortæller rådsformand Thorkild Jacobsen.

»Fra starten havde vi fået stillet i udsigt, at vi kunne offentliggøre den rapport. Det blev så skubbet flere gange, og nu har vi fået at vide, at ministeren tager stilling til, hvordan den skal bruges. Det er hende, der bestemmer, hvordan den skal offentliggøres og hvornår,« siger Thorkild Jacobsen og forklarer, at det gav »lidt turbulens«, da beskæftigelsesrådet i Nordjylland uddelte rapporten til rådsmedlemmerne som fortroligt materiale.

Efter Informations interesse for sagen, gav Arbejdsmarkedsstyrelsen i går alligevel beskæftigelsesregionerne lov til at offentliggøre rapporterne.

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg vil ikke selv kommentere rapporterne, da det handler om »proces«. Derfor henviser hun til Arbejdsmarkedsstyrelsen, der forklarer, at processen blot er blevet »lidt forsinket«.

Den nye aktiveringslov

Fra 1. januar bliver aktiveringsloven og sygedagpengeloven ændret, så kommunerne kun bliver belønnet for ledige, der er i virksomhedsrettet aktivering eller ordinær uddannelse. Samtidig får kommunerne fremover maksimalt 13.700 kr. per aktiveret ledig mod de nuværende 18.500 kr. om året

Seneste artikler

 • Jobkonsulenter dumper Støjbergs aktiveringslov

  20. december 2010
  414 ansatte i landets jobcentre mener, at de arbejdsløse kommer til at tabe på regeringens nye aktiveringslov. I stedet er der brug for en gennemgribende reform af hele området, mener tre ud af fire. Konservative åbner allerede for nye ændringer af den nye lov
 • Kommuner betaler selv for Støjbergs 'kompensation'

  18. december 2010
  Som at fodre hunden med dens egen hale, siger V-borgmester om Inger Støjbergs 'kompensation' for nye aktiveringsregler. Otte ud af 27 kommuner, der får kompensation, er værre stillet end før. Kommunerne betaler nemlig selv
 • Støjberg: Guldet ligger lige foran jer, kommuner

  16. december 2010
  Nogle kommuner vinder, andre taber lidt på den nye aktiveringslov, erkender beskæftigelsesministeren, men det er kommunernes eget ansvar hvis de ikke kan nå at tilpasse deres aktiveringsindsats til den nye lov, mener ministeren
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

bjørn holst jespersen

Det handler ikke om "proces", det handler om saglighed.

Steen Erik Blumensaat

Enevældes overformyndere, formynder enevældet enevældigt.Danmark har aldrig opgivet enevældet, idag har vi uindskrænket regeringsmagt.
Overmennesker hersker over undermennesker einvaldig.

Måske var den overhængende mulighed for et læk den spinmæssige begrundelse for til sidst at tillade en offentliggørelse? Under alle omstændigheder viser forløbet, at det er nødvendigt at have en vågen offentlighed indkluderet dens repræsentation i og af medierne.

"Processen er blot blevet "lidt forsinket" (Arbejdsmarkedsstyrelsen). Sagen viser jo med al tydelighed, at den hoppede vi ikke på herude, så hvorfor overhovedet forsøge at skrue tiden tilbage til før fadæsen?...

Med venlig hilsen

Stop den revolutionære liberalismes hærgen.

Proces er blevet VKOs nye scapegoat!

Hvo rmange mun koeber den?

Nu kan vi så bare vente på vreden bryder ud.

Det er lidt som med vulkanen i yellowstone, man ved ikke hvornår, blot at det sker, og at alt der står i vejen vil blive fuldstændig og aldeles annihilieret.

Måske har vi brug for et helt anderledes politisk system, hvor repræsentanterne udpeges lokalt og først og fremmest repræsenterer deres hjemegns borgere og interesser.

Tjaa-efter "ondskabens imperium" blev nedlagt dukkede det op her i en ny forklædning.

Torben, mener du ikke dumhedens imperium?

Stig Larsen, hvis der blot var tale om dumhed - men det virker mere psykopatisk end ubegavet. Og psykopater er sjældent dumme, de er derimod blottet for indlevelse i andre mennesker.

Det smukke ved Venstre,Støjberg, Kronhjorten og alle de andre er at de uden skam i livet sender millioner i lommerne på jyske venner, der med ringe eller ingen indsats sætter arbejdsløse i ulønnet arbejde, og dermed øger deres egen indtjening.
Der er desuden lagt op til kassetænkning i kommunerne som fyrer ansatte og i stedet ansætter folk i "praktik" = ulønnet arbejde.
Man behøver ikke være professor i matematik for at regne ud, at det intet gør for hverken,stat, samfund, erhversliv eller borgerne, at disse straffeforanstaltninger for arbejdsløse fortsætter...

Så hellere stå og se toget køre forbi, mens alle andre derude gør en forskel.

Mængden af passive arbejdsløse er med til at opreholde det nødvendige pres på arbejdsmarkedet, offentligt såvel som privat, om at få jobs skabt.
Ved at indføre de lempelige tvangsarbejdsforanstaltninger har man givet erhvervslivet og staten en sovepude, som først og fremmest virker ved ikke at have noget incitament til at få folk i ordinært arbejde, især for at spare på lønudgifterne, hvilket er højst uanstændigt. Vi må tilbage til det eneste rimelige: at arbejde giver løn på overenskomstmæssige vilkår, mens arbejdsløshed giver understøttelse på omkring 70-80% af lønnen. Efter 1 års ledighed er den arbejdsløse forpligtet til at modtage et aktiveringstilbud i et job indenfor sit fagområde til overenskomstmæssig løn og med optjening af dagpengeret. Det var Schlüters model, der tjente til i det mindste at give folk en sikkerhed imod forarmelse, hvilket er velfærdsstatens første bud.
Baggrunden for disse helt rimelige regler er, at der absolut ingen grund er til, at andre end ufaglærte skal forestå ufaglært arbejde, da der er rigelige mængder at tage af.

Kernen i dette problem er, at ministeren fører folket og folketinget bag lyset.
Hvad er så galt i det?
Det gale i det er, at man som mnister er hele folkets minister, og ikke kan tillade sig at tilgodese enkeltinteresser.
Det VED minister Støæjbjerg godt. Og derfor gør hun ligesom alle sine kolleger. Hun misinformerer os og folketinget, og slipper afsted med det, fordi det - selvom det er kriminelt - ikke har konsekvenser så længe Støjberg i Lars Løkke's slæng køber aflad ved at skrue op for fremmedhadsknappen. Fremmedhadets fremkomst i Danmark er en funktion af at ministrene anvender øget fremmedhad som betaling for at kunne lyve for folk og folketing uden konsekvenser.
Samtidig har de købt den måbende journaliststand, der ikke har andre håb i verden end at blive en ministers spindoktor - eller puttet ind på en ledig post i regeringens mediepolitik.

Det handler ikke om ledige - det handler om at kanalisere skattekroner over i private foretagender. Så fokus nu, venner.

@ Peter Hansen, der skriver:
"Måske har vi brug for et helt anderledes politisk system, hvor repræsentanterne udpeges lokalt og først og fremmest repræsenterer deres hjemegns borgere og interesser."
Det havde vi. Det hed kommunerne - før Løkkes reform, der kun havde det sigte at sætte det primære demokrati (kommunerne) ud af spillet. Overtaget det sekundære demokrati (amterne) og få styrket den centralistiske magt til at - ja, kanalisere skattekroner over i det private. Med en vigende landbrugssektor, var det svært enøjet at spille på kun eet sæt venner.
Da det ikke kunne lade sig gøre på demokratisk vis, valgte man DF som udvej. De får en luns fremmedhad, og så bevarer vi den fulde magt, der spærrer for indsigt i regeringens begørelser.
Blandt de slappe journalister er der så ind imellem nogen der skvatter i en skandale så det sprøjter op på skærmen og ud over forsiderne. Men det er rene uheld.

Ja, sådan er det - men den analyse er alt for kompliceret, til at journalister er i stand til at forstå den. De er også glade for at være sluppet af med amter og alt det der, der kun gjorde det indviklet.

Heinrich R. Jørgensen

Proces? Er det ikke det nye, magiske ord, ministre med den nye offentlighedslov blot skal sige, når de vil nægte offentligheden indsigt?

Naturligvis er det ikke et spørgsmål om, hvorvidt noget ”virker” eller ej. Claus Hjort Frederiksens folkeopdragelsesprojekt kører videre ganske uanfægtet - blot med en ny bestyrer. Så længe interessen alene samler sig om, hvilken instans der skal føre pisken, og hvordan de mange milliarder, der er afsat til chikane af de arbejdsløse, skal allokeres, vil intet ændre sig. Tænk, hvis nogen en dag fandt på at sætte arbejdsløsheden på dagsordenen!

Aktivering=slavearbejdskraft..

http://www.youtube.com/watch?v=W-StxasaN4I

Det er godt at vi snart får en ny offentlighedslov, så kommer vi på magisk vis til at blive helt fri for den slags skandaler.

John Houbo Pedersen

Det er der indlysende: Hvis man ikke kan lide hvad der står i rapporten og det ikke passer ind i virkelighedsopfattelsen, skal den være hemmelig.
Tag lige at indse det !
Længe leve enevældens genindførelse

De seneste kommentarer har inspireret mig til et lille juleeventyr:

En ny offenlighedslov er under udarbejdelse, og med henblik på at afprøve lovens effektivitet er det i al hemmelighed blevet besluttet at omskrive Grundlovens § 75, således at den bringes i overensstemmelse med den gældende praksis. Desværre er pilotprojektet slået fejl, hvorfor vi her kan præsentere dele af den lovtekst, som skulle have været skjult for offentligheden:

Stk. 1.
Til fremme af enevælden skal det tilsikres, at enhver borger, hvad enten han er arbejdsduelig eller ej, sørger for at få lettet røven og komme i arbejde på vilkår, der betrygger regeringens tilværelse.

Stk. 2.
Den, der ikke kan finde arbejde (f.eks. fordi der ikke er nogen efterspørgsel efter hans arbejdskraft), skal uden ophør skamme sig noget så eftertrykkeligt. Såfremt den pågældende er medlem af en A-kasse, skal det i henhold til nærmere bestemmelser tilsikres, at han ikke uden et betragteligt mindstemål af besvær opnår den kompensation, hans forsikringsordning stiller ham i udsigt. Hvis det (desværre) alligevel lykkes den pågældende at opnå kompensation, skal han ifølge disse bestemmelser (ud over at skamme sig, naturligvis) være villig til at underkaste sig en hvilken som helst myndigheds anvisninger, uanset hvor perifert denne myndigheds kendskab til noget som helst måtte være, og uanset hvor vilkårlige eller irrelevante disse anvisninger måtte være i forhold til hans konkrete situation. Det skal tilsikres, at myndighedshaveren ikke på noget tidspunkt har kunnet mistænkes for at være i besiddelse af viden om indholdet af - eller formålet med den funktion, der er blevet ham overdraget. Hvis den pågældende ikke er medlem af en A-kasse, behøver han ikke at skamme sig helt så meget, men skal bare gøre, hvad der bliver sagt.
Såfremt den pågældende undlader at imødekomme blot ét af ovennævnte påbud (eller hvis det ud fra en samlet vurdering skønnes, at han ikke græmmer sig tilstrækkeligt af skam), skal den pågældende omgående præsenteres for mindst tre konkrete trusler om økonomisk ruin. Truslerne skal fremsættes pr. brev, som under ingen omstændigheder må indeholde færre end fire A4-sider og veje mindre end 51 gram. Imødekommenhed over for afklaring af eventuelle misforståelser pr. email må aldrig forekomme. Der skal træffes foranstaltninger, således at den pågældende så effektivt som muligt forhindres i at forklare sig pr. telefon. Kort sagt - han skal bare skamme sig, skal han!

Glædelig jul!

hehe - smukt Lars Løfgren.

... Desværre er eventyret ikke ret langt fra virkeligheden - og må næsten betragtes som faglitteratur - Også God Jul herfra

Johannes Nielsen

# Peter Hansen

Du kommer her på sitet med det ene voldsomme og sophistiske udfald mod regeringen efter det andet. Dagens skriftsted er "Stop den revolutionære liberalismes hærgen". Det er svært at se at den konkrete sag har noget som helst med revolutionær ideologi at gøre. Snarere er det en sag, som passer ind i den efterhånden endeløse række af sager, hvor en desperat og fuldstændig kynisk regering med alle mulige og umulige midler, løgne og lusk forsøger at spinne sig tilbage i kampen. Det er det, der er problemet - den manglende anstændinghed og respekt for demokratiets institutioner - og det er derfor VKO-regeringen simpelthen må falde.

Johannes Nielsen, liberalismen er en revolutionær bevægelse, den stod bag den franske revolution, den stod tildels bag den amerikanske revolution.
Liberalistisk revolution går ud på at nedbryde det traditionelle samfunds institutioner for at stille mennesker helt frit uden bindinger til historie, institutioner, samfund m.m. Da Fogh desavouerede 'smagsdommerne', opførte han sig kerneliberalistisk ved i princippet at give folk fripas til at antage frit i luften svævende holdninger. Liberalisme er en åndløs bevægelse, der jagter 'fremskridt', 'vækst', 'velstand' uden et øjeblik at forholde sig til værdien i projektet. Hvor er dette element mere fremtrædende end i jobcenter-halløjet?!

Det ville være interessant at vide om min aktivering er med i rapporten. Aktiveringsaktieselskabet blev sur på mig og løj for at få mig idømt karantæne. Efterfølgende ignorerede ankemyndighederne dokumentation der både beviser aktiveringsaktieselskabets usandheder og et vidnes udtalte modvilje.
Aktiverede advares hermed, sig ikke dit aktiveringsaktieselskab imod, de bestemmer enevældigt over din dagpengeret! Ytringsfrihed, retssikkerhed og menneskeret gælder ikke dagpengemodtagere.
Det er en sørgelig slutning på 46 års spændende og interessant deltagelse på arbejdsmarkedet, så
det kan ikke være svært at forstå jeg gik på efterløn så snart det var muligt, det svære er at forklare hvorfor et uhæderligt aktieselskab ustraffet kan chikanere ledige hænder ud af arbejdsmarkedet, godt hjulpet af langsommelige og tilsyneladende inkompetente ankemyndigheder.

Svend Hvid-Andersen

Det er tankevækkende, at vi bruger så meget tid på at diskuterer formatering, når vi burde diskuterer de værdier og behov der skaber formateringen.

De forskellige politiske teorier/ideologier beskæftiger sig alle med en eller anden form for frihedsbegreb. I den optik postulererer alle politiske partier, at netop deres filosofi medfører en formatering af samfundet der “frisætter” eller “liberaliserer” individet til at navigerer og handle til eget og samfundets bedste, indenfor den formatering deres politiske program tilbyder eller forudsætter.

Siden vi kravlede ned fra træerne, har det altid været menneskets vilkår at være underlagt en eller anden form for biologisk eller social formatering.
Det er en forudsætning for, at vi som art overlever.
Der er indbygget “stødhegn” i vores liv og færden, der sikrer artens overlevelse og udvikling.
Hvis jeg krydser Sahara uden vand dør jeg. Hvis jeg ingen mad får dør jeg. Hvis du stjæler min mad slår jeg dig ihjel. Hvis du prøver at overtage mit jagtrevir, slår jeg dig ihjel. Hvis du bryder loven straffer jeg dig. Hvis du ikke tror på en Gud, kommer du i helvede. Hvis du går imod “den accepterede sandhed” udstøder vi dig.

Disse “stødhegn” eller “formateringer” opfatter vi måske nok som ubehagelige når vi rammer dem, eller er tæt på at rame dem, men uden dem, ville vi ikke kunne overleve.
Derfor giver det ingen mening at diskuterer frihedsbegrebet som frihed fra…, men vi burde indsnævre frihedsbegrebet til frihed til….
En øget bevidsthed i samfundet om, at vi kun er frie til at vælge og agerer i de rammer der eksisterer, ville få fokus over på de værdier der skaber formateringen.
Det er nemlig vigtigt at forstå, at begreber som HÅB og MOD; formuleret som Handlefraft - Åbenhed - Beslutsomhed og, Medansvar - Ordentlighed - Direkthed, skal kunne formuleres og give mening i den virkelige virkelighed og ikke i en tænkt eskapistisk utopi.

Så derfor kære medborgere og magthavere; Drop diskusionen om denne eller hin formatering. Formateringen vil altid være der. Lad os istedet forandre det vi kan, nemlig de VÆRDIER der skaber formateringen. God jul og godt nytår. :)