Læsetid: 2 min.

Ny medielov truer pressefrihed i Ungarn

Ungarns parlament har vedtaget en medielov, der ifølge kritikere er en alvorlig trussel mod pressefriheden i landet. Det stiller Ungarn i en penibel situation, få uger før landet overtager EU-formandsskabet
Ungarns parlament har vedtaget en medielov, der ifølge kritikere er en alvorlig trussel mod pressefriheden i landet. Det stiller Ungarn i en penibel situation, få uger før landet overtager EU-formandsskabet
23. december 2010

I tirsdags vedtog det ungarnske parlament en kontroversiel medielov, der ifølge kritikere betyder en voldsom indskrænkning af pressefriheden i det østeuropæiske land.

Med loven, der blev vedtaget med det regerende centrum-højre parti Fidesz' stemmer, bliver der oprettet et statsligt medieråd kaldet National Media and Infocommunication Authority (NMHH). Rådet skal bestå af fem medlemmer udpeget af Fidesz og får med den nye lov i hånden ret til at undersøge, dømme og uddele bøder til avisudgivere, tv- og radiostationer, hvis det skønnes, at et medie publicerer politisk farvede historier eller historier, der »sårer menneskelig værdighed« eller »fornærmer nationaliteter, religioner eller minoriteter«. Det skriver EUobserver.com.

Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) kritiserer loven og påpeger, at den vil give det nye medieråd »uhørt magt til indholdsregulering«.

Flere internationale medieinteresseorganisationer er også faret i blækhuset og udtrykker »bekymring« over udsigten til en væsentlig indsnævring af pressefriheden i Ungarn.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer