Nyhed
Læsetid: 2 min.

Ny medielov truer pressefrihed i Ungarn

Ungarns parlament har vedtaget en medielov, der ifølge kritikere er en alvorlig trussel mod pressefriheden i landet. Det stiller Ungarn i en penibel situation, få uger før landet overtager EU-formandsskabet
Ungarns parlament har vedtaget en medielov, der ifølge kritikere er en alvorlig trussel mod pressefriheden i landet. Det stiller Ungarn i en penibel situation, få uger før landet overtager EU-formandsskabet
Indland
23. december 2010

I tirsdags vedtog det ungarnske parlament en kontroversiel medielov, der ifølge kritikere betyder en voldsom indskrænkning af pressefriheden i det østeuropæiske land.

Med loven, der blev vedtaget med det regerende centrum-højre parti Fidesz' stemmer, bliver der oprettet et statsligt medieråd kaldet National Media and Infocommunication Authority (NMHH). Rådet skal bestå af fem medlemmer udpeget af Fidesz og får med den nye lov i hånden ret til at undersøge, dømme og uddele bøder til avisudgivere, tv- og radiostationer, hvis det skønnes, at et medie publicerer politisk farvede historier eller historier, der »sårer menneskelig værdighed« eller »fornærmer nationaliteter, religioner eller minoriteter«. Det skriver EUobserver.com.

Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) kritiserer loven og påpeger, at den vil give det nye medieråd »uhørt magt til indholdsregulering«.

Flere internationale medieinteresseorganisationer er også faret i blækhuset og udtrykker »bekymring« over udsigten til en væsentlig indsnævring af pressefriheden i Ungarn.

»Det er et alvorligt tilbageskridt og strider i mod demokratiske principper om presse- og ytringsfrihed, at en regeringsstyret myndighed skal overvåge, hvad der er tilladt at bringe i pressen,« skriver The European Newspaper Publishers' Association (ENPA) og the World Association of Newspapers and News Publishers (WAN-IFRA) i en fælles pressemeddelelse.

Bøder på fem mio. kr.

Bøderne kan ifølge loven nå op på omkring fem millioner kroner for en landsdækkende tv-kanal, 600.000 kroner for en landsdækkende avis og omkring 250.000 kroner for uge- og månedsmagasiner.

The International Press Institute (IPI) langer også ud efter loven og pointerer, at den giver de ungarske myndigheder en automatisk ret til at reagere på artikler, man ikke bryder sig om.

»Vi opfordrer til at trække lovforslaget tilbage og lægge det ud til offentlig debat. Enhver mediereform bør værne om mediernes uafhængighed,« siger IPI's direktør, David Dagde.

Som protest mod loven, der blandt andet kan tvinge journalister til at afsløre deres kilder over for det statslige medieråd, udgav flere ungarske medier tidligere på måneden ifølge Financial Times aviser med tomme forsider. I mandags, dagen før loven blev vedtaget, demonstrerede omkring 1.500 studerende uden for det ungarske parlament i hovedstaden Budapest. Indenfor i parlamentet protesterede medlemmerne af oppositionspartiet Lehet Mas a Politika over vedtagelsen af loven ved at klistre tape over munden.

Som i andre lande

Den kontroversielle medielov stiller Ungarn i en penibel situation, da landet om få uger overtager EU-formandskabet. Ifølge artikel 11 i EU's charter om grundlæggende rettigheder hedder det, at »mediefrihed og mediernes pluralisme sikres«.

Ifølge Financial Times fastholder den ungarske regering med premierminister Viktor Orban i spidsen, at landets pressefrihed ikke bliver truet af den nye medielov, og at loven blot afspejler tilsvarende initiativer i andre europæiske lande.

Vedtagelsen af loven er det seneste i en række af centraliserende tiltag, som premierminister Viktor Orban har fået trumfet igennem, siden hans parti, Fidesz, sikrede sig et flertal på to tredjedele i parlamentet i april måned. Oppositionen kalder tiltagene for magttilranelse.

Information har forgæves forsøgt at få en mundligt kommentar fra udenrigsminister Lene Espersen (K). I et skriftligt svar skriver ministeren: »Jeg kan ikke kommentere konkret på loven på nuværende tidspunkt. Det er også klart, at det er for tidligt at udtale sig om dens konsekvenser, når den endnu ikke er blevet implementeret.«

Det har heller ikke været muligt at få en kommentar fra pressens minister, Lars Løkke Rasmussen (V).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ungarn viser vejen. Til forfald...

Med venlig hilsen