Læsetid: 2 min.

Politiordrer fra klimatopmøde forarger

Politiet møder hård kritik efter, at lydoptagelser dokumenterer en indsatsleders opfordring til også at slå på pressefolk under klimatopmødet. Justitsminister Lars Barfoed (K) bakker foreløbig sin politidirektør op
17. december 2010

»Så vil jeg fanden rende mig se den stav blive rødglødende, når vi skal op og have fat i den bil. Fuld skrue igennem det lort. Der står presse mellem bilerne, de skal sateme have samme tur. Slut.«

Den skrattende lydoptagelse fra en demonstration under klimatopmødet sidste år har sendt forargelse gennem store dele af det politiske liv. På optagelsen, der indgår i en dokumentarudsendelse, DR's netkanal for unge bragte i går, høres en politileders direkte ordre til betjente om at bruge stave mod både demonstranter og pressefolk:

»Jeg ved, der står fyldt med presse foran, men de er i en risikozone - det må de selv tage. Så I hugger bare til dem, de er en del af det, hvis de står der,« siger indsatslederen på optagelsen.

Ordene mødte i går forargede reaktioner fra både SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, den borgerlige tænketank Cepos, Amnesty og Journalistforbundet, der alle kritiserer indsatslederens ordre på politiradioen.

Rystet og chokeret

Justitsminister Lars Barfoed (K) har bedt Københavns Politi om en orientering, men bakker foreløbig sin politidirektør op.

»Værre er det heller ikke. Det er en ophedet situation, hvor en indsatsleder muligvis har udtalt sig forkert, men jeg har ikke hørt, at politiet har handlet forkert,« siger Lars Barfoed til Politiken.

Også socialdemokraternes retsordfører Karen Hækkerup maner til besindelse over politilederesn opfordring til knippelsuppe.

»Jeg kan godt høre, at det ikke lyder pænt. Men vi kender ikke den situation, politiet stod i, og hvor ophidset situationen var«, siger Karen Hækkerup til Politiken:

»Derfor er det svært her et år efter at have en klar holdning til et enkelt citat fra en politimand«.

Formanden for Dansk Journalistforbund, Mogens Blicher Bjerregård, er derimod chokeret.

»Jeg er rystet over lydoptagelsen. Det lyser ud af indsatslederens sprogbrug, at han ikke har respekt for pressen og pressens arbejde. Den måde tingene bliver sagt på, sender nogle helt forkerte signaler, siger Mogens Blicher Bjerregård.

For store beføjelser

Over for TV 2 News har Københavns politidirektør, Johan Reimann forklaret, at udtalelserne fra indsatslederen skal ses i sammenhæng med hele den anspændte situation omkring demonstrationerne under klimatopmødet, hvor det var frygtet, at ekstreme demonstranter ville forsøge at tvinge sig vej ind i Bella Center for at afbryde COP 15-forhandlingerne.

»Når man er helt ude i den spidse ende, så har man en anden sprogbrug, end hvis man står og taler almindeligt sammen,« siger Johan Reimann.

Debatten om politiets opførsel ved klimademonstrationerne falder sammen med en opsigtsvækkende dom. Københavns Byret slog i går fast, at de 250 aktivister, der blev sat i 'futtog' under klimatopmødet, blev anholdt ulovligt og derfor har krav på erstatning. Københavns Politi vil nu anke dommen, oplyser politiadvokat Anders Dorph til Ritzau. I mellemtiden glæder Enhedslistens Line Barfod sig over byrettens klare dom.

»Det er en god dag for demokratiet. Vi har hele tiden ment, at politiet med lømmelpakken fik alt for store beføjelser. Masseanholdelser af fredelige demonstranter er fuldstændig uacceptable,« siger hun.

Leder på bagsiden

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Sagen er enkel. Når det drejer sig om det statslige voldsmonopol, må offentligheden kunne forvente, at politiet ikke sætter sig ned pået simpelt gadevolds-niveau, som tilfældet var fra politiets side under COP15-demonstrationerne. Så enkelt er det. Uanset øjeblikkets ophidselser.

Når Staten bemyndiger vold må man såvel forvente som forlange, at dens repræsentanter forstår, at det er et forløb af Grundlovssikrede rettigheder, der udspiller sig. Og det kræver, at man begriber, at forløbet ikke har været korrekt håndteret. Ellers må man akceptere, at offentligheden fået sig en uforholdsmæssig stor bøf med politiet.

Men nu er offentligheden jo en besindig størrelse har det vist sig. Og derfor er det såmænd ikke den menige betjent, som bøffen andrager. Men i alvorlig grad politiets ledelse, samt dens politiske overbygning, har det efterfølgende vist sig med udmeldingerne. Man kán kun håbe på, at det negative forhold til offentligheden ikke gentager sig selv uhjælpeligt fra politiledelsen. Erkend dog brøleren...

Med venlig hilsen

Christian Larsen

Formanden for Dansk Journalistforbund, Mogens Blicher Bjerregård:

»Jeg er rystet over lydoptagelsen. Det lyser ud af indsatslederens sprogbrug, at han ikke har respekt for pressen og pressens arbejde.«

Den regeringskontrollerede loyale danske presse får minsandten tæv af lovens lange arm.

Man forstår sandelig godt Mogens Blicher Bjerregårds forurettethed og frustration.

Nu har pressen siden 2001 været 100% loyale overfor magthaverne og statsapparatet, og hvad er så takken?