Læsetid: 3 min.

Regeringen vil straffe kommuner for flere førtidspensionister

I går kom regeringens længe ventede forslag til en reform af førtidspensionen. Fremover skal kommunerne tvinges til større fokus på forebyggelse ved at få mindre refusion fra staten, lyder forslaget. KL kalder det noget vrøvl
2. december 2010

Kommunernes kassetænkning er med til at sende et alt for stort antal mennesker på førtidspension. Sådan lyder anklagen fra regeringen i det nye udspil til en reform af førtidspensionen, som beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) og socialminister Benedikte Kiær (K) præsenterede i går.

Derfor skal kommunerne for fremtiden betale for en større del af den førtidspension, de tildeler, lyder forslaget. Regeringen vil sætte den statslige refusion for førtidspension ned fra 35 pct. til 20 pct. for at »give kommunerne et større fokus på at hjælpe borgeren tilbage til arbejdsmarkedet og væk fra offentlig forsørgelse,« lyder begrundelsen i udspillet.

Men det er noget vrøvl, at kommunerne tænker i kroner og ører, når de sender borgere på førtidspension, mener borgmester Erik Nielsen (S), der er formand for arbejdsmarkeds- og erhvervsudvalget i Kommunernes Landsforening.

»Regeringens appetit for at nedsætte refusionsprocenter er blevet for stor,« siger Erik Nielsen med henvisning til de lovforslag om nedsat refusion for arbejdsløshedsdagpenge, sygedagpenge og kontanthjælp, der også forhandles i øjeblikket.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Hvis kommunerne skal betale flere og flere at overførselsindkomsterne så må regeringen og DF også være villige i at opgive deres skattestyring af kommunerne med store bøder for overtrædelse.
Regeringen og DF må også tage deres ansvar og ikke bare tale om ansvar i festtalerne og enhver anden given lejlighed.
Et større spørgsmål er hvorfor blev disse refusionsordninger ikke tænkt ordentligt med ind i Strukturreformen og i udligningsordningerne. Men dengang var målet alene at gøre kommunerne så store at de var interessante for private ville byde ind på kommunernes opgaver. Nu ser det også ud til at være en fejl da regeringen nu vil tvangs udlicitering af distrikter i hver kommune så opgaven bliver mere overkommelig for private udbyder. Er det ellers ikke OVK der skriger slinger kurs efter alle andre.
PS: Hvornår åbner regeringen og DF snart munden uden at sige at de er ansvarlige og alle andre er uansvarlige.

Drop alle refusioner og for min skyld også gerne diverse kommunale udligningsordninger og lad staten betale for klare statsgaranterede minimumsrettigheder.

Refusioner er kilden til snæver spekulation som nævnt bl.a. i forbindelse med aktiveringsindustrien, til mistillid fra borgerne, mere bureaukrati og det forekommer unfair over for kommuner, der af historiske årsager har påtaget sig flere ’udfordringer’ og har anden borgersammensætning.

Det bliver ikke bedre af at spille borgere rundt i kasser, nye statistikker og procenter. Meningen er givetvis at udsende signaler og bilde sig ind at man kan stopstyre fornuftigt fra Christiansborgs kontorer. Men ud fra den vinkel, at kommuner er rene firmaer, der skal agere for at få flere penge i kassen, så er de jo i forvejen motiverede for at skabe beskæftigelse og dermed grundlag for kommunekassen. Dertil kommer at refusioner og udgifterne for den enkelte kommune meget vel kan fungere som grænsebomme kommunerne imellem og i praksis hindre borgernes 'frie bevægelse' i eget land.