Nyhed
Læsetid: 3 min.

Støjberg: Guldet ligger lige foran jer, kommuner

Nogle kommuner vinder, andre taber lidt på den nye aktiveringslov, erkender beskæftigelsesministeren, men det er kommunernes eget ansvar hvis de ikke kan nå at tilpasse deres aktiveringsindsats til den nye lov, mener ministeren
Man skulle da være en meget ufiks kommune, hvis man ikke ændrede på måden at aktivere på, siger beskæftigelsesminister Inger Støjberg.

Man skulle da være en meget ufiks kommune, hvis man ikke ændrede på måden at aktivere på, siger beskæftigelsesminister Inger Støjberg.

Kristine Kiilerich

Indland
16. december 2010

»Nogle kommuner taber lidt, og nogle kommuner vinder lidt,« men »guldet ligger lige foran«.

Sådan lyder beskæftigelsesminister Inger Støjbergs (V) reaktion på, at hendes nye aktiveringslov sender tocifrede millionbeløb efter de nordsjællandske kommuner, mens den straffer kommuner med mange ledige.

Svarene faldt under andenbehandlingen af lovforslaget i Folketinget, og i morgen skal loven færdigbehandles. Men det er helt tydeligt, at loven rammer skævt, mener Socialdemokraterne. Man gør nogle kommuner fattigere og peger fingre ad dem, hvis de ikke gør det godt nok.

»De kommuner, der kommer til at tabe på det her, har typisk en overvægt af ufaglærte kontanthjælpsmodtagere. Det er helt tosset at lave en lov, der endnu engang rammer de kommuner hårdt,« siger arbejdsmarkedsordfører Torben Hansen (S).

Den nye aktiveringslov giver generelt kommunerne en større del af regningen for de arbejdsløse og flytter pengene over på bloktilskuddet. Men fordi loven kommer så sent, kan man ikke tage tilstrækkeligt højde for, at nogle kommuner har flere arbejdsløse end andre. Bloktilskuddet for 2011 er allerede fastlagt, og i stedet bliver pengene udbetalt efter en ordning, der kun tager højde for, hvor mange mennesker, der bor i en kommune. Derfor ender de rige kommuner, hvor der er få ledige, med at score en uventet bonuscheck, mens en lang række andre kommuner får milliontab, der vælter de allerede fastlagte budgetter for næste år. Indenrigsministeriets opgørelse viser en samlet gevinst til kommunerne i Region Hovedstaden på 178,6 mio. kr., mens resten af landets regioner taber.

Fejl i beregning

Men de tal er kun et udtryk for kommunernes økonomi, hvis de læner sig tilbage og folder armene, påpeger Inger Støjberg. I stedet skal kommunerne satse mere på virksomhedsaktivering, som den nye lov belønner med større refusion.

»Man skulle da være en meget ufiks kommune, hvis man ikke ændrede på måden at aktivere på, når guldet ligger lige foran, og når det er den bedste form for aktivering,« sagde Inger Støjberg i Folketingssalen.

Ministeren har indset problemet i at skære i kommunernes økonomi med så kort varsel, og derfor vil beskæftigelsesministeriet de næste to år kompensere kommunernes tab, når det overstiger en vis procentdel af deres samlede budget.

Men flere kommuner har allerede påpeget fejl i regeringens beregninger, der ikke tager udgangspunkt i kommunernes nye budgetter. Randers er den kommune, der bliver ramt relativt hårdest, og her raser et enigt byråd over, at kommunen skal til at finde 25 millioner kroner i budgettet for 2011.

Ifølge jobcenterchef i Randers, Ole Andersen, kan man ikke bare hente pengene ind ved at lægge aktiveringsindsatsen om.

»Det er en temmelig stor omstilling og et område med mange ansatte. De mennesker skal ligesom alle andre have et opsigelsesvarsel. Samtidig står virksomhederne ikke ligefrem i kø for at virksomhedsaktivere, de fyrer jo også,« siger Ole Andersen.

Regeringen har allerede indgået aftale om aktiveringsloven med Liberal Alliance, Kristendemokraterne og Dansk Folkeparti, og her forstå arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted (DF) ikke kritikken.

»Vi har ikke tænkt på kommunalpolitikere, da vi lavede det her. Vi har tænkt på den enkelte ledige, der bliver udsat for uforståelig aktivering og nonsenskurser,« siger Bent Bøgsted, der påpeger, at kommunerne bare kan lave bedre aktivering for at hente pengene ind igen.

- Men mener du, at der bliver lavet flere nonsenskurser i Nordjylland end i Nordsjælland?

»Det vil jeg ikke vurdere, for så skal man ind og kigge på den enkelte kommune. Jeg ved, der bliver lavet mærkelige kurser over hele landet, og derfor vil de ledige over hele landet kunne mærke det her,« siger Bent Bøgsted.

Serie

Den nye aktiveringslov

Fra 1. januar bliver aktiveringsloven og sygedagpengeloven ændret, så kommunerne kun bliver belønnet for ledige, der er i virksomhedsrettet aktivering eller ordinær uddannelse. Samtidig får kommunerne fremover maksimalt 13.700 kr. per aktiveret ledig mod de nuværende 18.500 kr. om året

Seneste artikler

 • Ministerium hemmeligholdt rapporter om aktivering

  23. december 2010
  Beskæftigelsesministeriet har holdt fire kortlægninger af aktiveringsindsatsen hemmelige, mens Folketinget vedtog en ny aktiveringslov og skar en halv mia. kroner. 'Lusk,' mener rådmand
 • Jobkonsulenter dumper Støjbergs aktiveringslov

  20. december 2010
  414 ansatte i landets jobcentre mener, at de arbejdsløse kommer til at tabe på regeringens nye aktiveringslov. I stedet er der brug for en gennemgribende reform af hele området, mener tre ud af fire. Konservative åbner allerede for nye ændringer af den nye lov
 • Kommuner betaler selv for Støjbergs 'kompensation'

  18. december 2010
  Som at fodre hunden med dens egen hale, siger V-borgmester om Inger Støjbergs 'kompensation' for nye aktiveringsregler. Otte ud af 27 kommuner, der får kompensation, er værre stillet end før. Kommunerne betaler nemlig selv
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Ministeren har indset problemet i at skære i kommunernes økonomi med så kort varsel, og derfor vil beskæftigelsesministeriet de næste to år kompensere kommunernes tab, når det overstiger en vis procentdel af deres samlede budget"

LØGN, LØGN, LØGN.

Husk lige at der er valg til næste år landsforræder Inger Støjbergs og i andre ministre, så i har nu mindre end et år til at gennemføre jeres klamme politik. Hvis VKO sidder i en periode til, ender landet i borgerkrig, så er samfundet infiltreret af bødler.

Der er kun en måde at løse problemet: afskaf aktivering, lad erhvervslivet betale for den arbejdskraft, de forbruger. Og lad det offentlige betale for den arbejdskraft, det forbruger, selvfølgelig. Aktiviering på almindelige ansættelsesvilkår, så man sikrer, at folk ALDRIG ryger ud af dagpengesystemet.

Søren Mikkelsen

Altsaa, at hun overhovedet toer stikke sit hovede op i Kristine Kiilerichs kamera - jeg fatter det ikke

Dorte Sørensen

Det var en underlig dag i Folketinget, hvor en del love var til 2. behandling mange fra oppositionen havde ordførertaler imod lovforslagene og flere blev forlangt tilbage til udvalgsbehandling inden 3. behandlingen . Alligevel var OVK s ordførerne og minister tavse. Så selv om Inger Støjberg mest var direkte uforskammet i sine svar som blev fremprovokeret af Bjarne Laustsen , så var hun dog så meget ”en mand” der turde tage ordet i denne ene sag.. – ” 4) 2. behandling af lovforslag nr. L 71:
Forslag til lov om ændring af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, lov om arbejdsløshedsforsikring m.v., lov om aktiv socialpolitik og lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner. (Virksomhedsrettet aktivering, ændring af refusionssystemet m.v.).
Af beskæftigelsesministeren (Inger Støjberg).
(Fremsættelse 17.11.2010. 1. behandling 30.11.2010. Betænkning 08.12.2010. Ændringsforslag nr. 2 af 10.12.2010 uden for betænkningen af beskæftigelsesministeren (Inger Støjberg)).”

PS: Til anbefaling læs referatet fra ft.dk. 34. møde Tirsdag den 14. december 2010 kl. 12.00

De nordsjællandske kommuner er bare dygtigere til at finde snilde og fikse løsninger og bedre til at få borgerne til at være sunde og i arbejde, dyrke motion og kvitte smøgerne! Den borgerlige ideologi og menneskeopfattelse fejrer nye triumfer.

De misforståede politikere mener, at det gælder om at gøre alting rigtigt og at jagt på volumen - at blive mere produktiv, som man kalder det - er det samme som at være effektiv.

Desværre er man samtidig så inputfikseret, at man glemmer at se gøremålene i en større sammenhæng - nemlig input sat i forhold til det output, der fremkommer. At være effektiv vil sige at gøre de rigtige ting - ikke bare at sørge for at alle har travlt med et eller andet.

Begreberne arbejde og kapital er de mest misforståede begreber i menneskelivet. De er groft samtidig identifikatorer for vore rollemønstre som forhold mellem herrer og slaver.

Det er nok derfor, at det postindustrielle samfund ikke ved hvad det skal stille op med de bortrationaliserede slaver - taberne - som godtnok har ejendomsret over deres tid, men som ingen ønsker til efterspørge til oparbejdelse af aktiver til deres balance.

Arbejde er en proces, der leder frem til opbyggelse af et aktiv, som er mere værd end summen af de omkostninger, som har medvirket til deres frembringelse.

Jeg er ikke akademiker eller den 'store tænker' og må indrømme, at jeg ikke helt selv kan overskue en reformulering af et samfund, som ikke krænker den enkeltes ejendomsret over sin tid uden at blive mistænkeliggjort som socialsnylter.

Måske forbliver det som nogle af menneskehedens ubesvarede spørgsmål.

Aktiveringsministerens visionære kampagne ”ind med bøvlet” virker tilsyneladende allerede. Nu blot med en ny generation af nyttesløse beskæftigelsesterapier i storbureaukratiet. Med fodring af flere djøffer, der blot skal kunne sige ’virksomhedsrettet’ på den rette måde, og røre den anden vej rundt i kaffekoppen, mens de værner om videreudvikling af årtiers kassetænkning, vækst i eget lag og skiftende juridiske krumspring under papirdyngerne i kommuner og virksomheder. For ikke at tale om flere overgangsordninger og lappeløsninger, som allerede er i støbeskeen. Måske det også kan blive til et par rundture og nogle refusions motorveje på bananen, hvis udvalgte valgkredse ikke er helt tilfredse med det visionære 3. generations bøvl og ikke kan sætte sig ind i ministerens drømme om den nye eksportvare; aktiveringscirkus til Kina

Guldet ligger lige foran dem, siger Støjberg. Her er det jo sort på hvidt. Aktivering handler ikke om de ledige, men om kampen mellem stat og kommuner. Det er helt feudalt: "Den, der betaler bestmmer musikken."
Vores regering afslører sig sele. Indsigt på laveste plan. Hovmod i højsædet.

John Houbo Pedersen

Fyreseddelen ligger der snart Fru Støjberg!

Martin Jeppesen

Det her handler jo tydeligvis kun om en ting: Man
vrider økonomisk set armen om på de "problematiske" kommuner, for at de skal følge de nye aktiveringsregler.

Kommuner med et højt antal ledige fratages midler, fordi de skal tvinges til at hente dem ind igen ved at sende alle modtagere af offentlig støtte i virksomhedspraktik.
Hvad kommunerne med et lavt antal ledige skal bruge de forøgede midler til, kan man så kun gisne om. Jeg håber personligt at de vil blive brugt på uddannelse og offentlige hospitaler, da det er to områder som er blevet ramt hårdt under den siddende regering.

Man kan forestille sig at Inger Støjberg har en eller anden vrangforestilling om at kommunalt sponsoreret gratis arbejdskraft (uden rettigheder eller fagforeningsindflydelse) til private firmaer vil skabe et økonomisk boom, som vil resultere i at de evigt filantropiske virksomhedsledere i ren financiel overskudsglæde vælger at ansætte de gratis arbejdere til en normal løn - og ovenikøbet betale den selv!

Det er utopi af den mest usandsynlige karakter.