Udkantsdanmark rammes hårdt af ny aktiveringslov

Den nye aktiveringslov har økonomisk slagside, viser en opgørelse fra Indenrigsministeriet. Mens de nordsjællandske kommuner får milliongevinst, bliver resten af regionerne tabere. Vi må skære i velfærden, raser de ramte kommuner
Indland
16. december 2010

Gentofte Kommune får 35,5 millioner kroner, mens Lolland taber 3,3 millioner kr. Det er konsekvensen af den nye aktiveringslov, som er ved at blive hastet gennem Folketinget, viser en opgørelse fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

Samlet set scorer de nordsjællandske kommuner en gratis milliongevinst, mens især kommunerne i Region Midtjylland og Region Nordjylland bliver hårdt ramt af de nye regler, der træder i kraft allerede om to uger, 1. januar 2011.

Det er fuldstændigt uforståeligt, at regeringen kan stå inde for den skævvridning, mener beskæftigelsesrådmand Mai-Britt Iversen (S) i Aalborg Kommune, der står til at tabe 41 millioner kroner over de næste to år.

»Jeg er dybt rystet over, hvordan man i den grad rammer kommuner med mange ledige, og kommuner som har gjort en ekstra indsats for de ledige, mens der samtidig er kommuner, som i den grad belønnes. Det er en omvendt Robin Hood-løsning,« siger Mai-Britt Iversen.

Den nye aktiveringslov giver generelt kommunerne en større del af regningen for de arbejdsløse og flytter pengene over på bloktilskuddet. Men loven tager ifølge kritikere ikke tilstrækkelig højde for, at nogle kommuner har flere arbejdsløse end andre, og derfor rammes de hårdere.

Kommunerne har for længst lagt budget for 2011 efter de gamle regler, og beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) erkender i et folketingssvar, at der er tale om en »helt speciel situation«. Derfor vil hun kompensere kommunerne for en del af deres tab i 2011 og 2012, men langtfra nok påpeger Skive og Randers Kommune.

På tværs af partierne advarer et enigt byråd i Randers om, at millionregningen vil føre til velfærdsforringelser for alle borgere. Det er en grotesk situation, siger jobcenterchef i Randers, Ole Andersen: »Vi får et kæmpe problem i 2013, hvor der ikke er nogen kompensation. Vi kan ikke hente et tab på nogle og 80 millioner kroner på beskæftigelsesområdet alene. Det kommer til at blive smurt ud på alle serviceområder,« siger han.

Den nye aktiveringslov

Fra 1. januar bliver aktiveringsloven og sygedagpengeloven ændret, så kommunerne kun bliver belønnet for ledige, der er i virksomhedsrettet aktivering eller ordinær uddannelse. Samtidig får kommunerne fremover maksimalt 13.700 kr. per aktiveret ledig mod de nuværende 18.500 kr. om året

Seneste artikler

 • Ministerium hemmeligholdt rapporter om aktivering

  23. december 2010
  Beskæftigelsesministeriet har holdt fire kortlægninger af aktiveringsindsatsen hemmelige, mens Folketinget vedtog en ny aktiveringslov og skar en halv mia. kroner. 'Lusk,' mener rådmand
 • Jobkonsulenter dumper Støjbergs aktiveringslov

  20. december 2010
  414 ansatte i landets jobcentre mener, at de arbejdsløse kommer til at tabe på regeringens nye aktiveringslov. I stedet er der brug for en gennemgribende reform af hele området, mener tre ud af fire. Konservative åbner allerede for nye ændringer af den nye lov
 • Kommuner betaler selv for Støjbergs 'kompensation'

  18. december 2010
  Som at fodre hunden med dens egen hale, siger V-borgmester om Inger Støjbergs 'kompensation' for nye aktiveringsregler. Otte ud af 27 kommuner, der får kompensation, er værre stillet end før. Kommunerne betaler nemlig selv
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvilket chok. Hvor uventet. Hvor VKO.

Dorte Sørensen

Er det den måde at OVK rækker udkants Danmark en hånd. Igen løfter der blev til varmluft og ekstraudgifter for udkants Danmark.

Dorte Sørensen

Det var en underlig dag i Folketinget, hvor en del love var til 2. behandling mange fra oppositionen havde ordførertaler imod lovforslagene og flere blev forlangt tilbage til udvalgsbehandling inden 3. behandlingen . Alligevel var OVK s ordførerne og minister tavse. Så selv om Inger Støjberg mest var direkte uforskammet i sine svar som blev fremprovokeret af Bjarne Laustsen , så var hun dog så meget ”en mand” der turde tage ordet i denne ene sag.. – ” 4) 2. behandling af lovforslag nr. L 71:
Forslag til lov om ændring af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, lov om arbejdsløshedsforsikring m.v., lov om aktiv socialpolitik og lov om kommunal udligning og generelle tilskud til kommuner. (Virksomhedsrettet aktivering, ændring af refusionssystemet m.v.).
Af beskæftigelsesministeren (Inger Støjberg).
(Fremsættelse 17.11.2010. 1. behandling 30.11.2010. Betænkning 08.12.2010. Ændringsforslag nr. 2 af 10.12.2010 uden for betænkningen af beskæftigelsesministeren (Inger Støjberg)).”

PS: Til anbefaling læs referatet fra ft.dk. 34. møde Tirsdag den 14. december 2010 kl. 12.00

Frederik Hougaard

Nu er det vist stadig sådan, at de nordsjællandske kommuner stadig betaler formuer til bl.a. udkantsdanmark, så de eksempelvis kan holde lavere institutionstakster og have "klasse idrætsanlæg", men vi andre heroppe må til lommerne, hvis vi skal have ungernes passet ----- og bruge totalt forældede og faldefærdige anlæg.

Så inden forargelsen bliver alt for stor, så skal proportionerne lige justeres...

Dorte Sørensen

Frederik Hougaard
Her er vi enige da udligningsordningen efter Løkke Rasmussens og DFs Strukturreform var meget skæv og uretfærdigt.
Håber at udligningsordningen og indholdet i Strukturreformen kommer til en genforhandlingen efter et regeringsskifte.
Der er sandelig meget der trænger til en genopretning.

Jeg forstår ikke hvorfor man ikke har indført en flad kommuneskat for længe siden. Jeg er naturligvis ganske udmærket klar over det er et liberalistisk hængeparti i regeringens politik. Men enhver må sgu da kunne se det ikke nytter noget at beskatte indbyggerne i de belastede kommuner hårdere end indbyggerne i de rige kommuner. Ihvertfald ikke hvis man vil holde på og måske endda tiltrække ressourcestærke indbyggere til de belastede kommuner.
Hvis man vil skræmme ressourcestærke indbyggere væk er det imidlertid en glimrende løsning, med variabel kommuneskat og "autonomi". Men det har da vist aldrig været regeringens erklærede politik?
Jeg fatter simpelthen ikke, at oppositionen ikke indfører flad kommuneskat og mindre kommunal autonomi prominent i deres valgprogram. Først og fremmest ville det rent faktisk kunne lede til et bedre Danmark. Derudover ville det også være en kærkommen mulighed for at skille sig ud, i det politiske spektrum.

Dorte Sørensen

Der er flad skat i kommunerne, de kan selv bestemme skatteprocenten ( eller måske skulle jeg skrive, at kommunalbestyrelsen har tidligere selv kunne sætte deres skatteprocent)

Dorte

Jeg mente naturligvis kommunerne imellem. Det var lidt rodet formuleret måske. Men pointen er at kommuneskatten ikke er den samme i alle kommuner - man betaler f.eks. 5% mere i Langeland end i Gentofte. Hvilket, efter min mening, er dybt åndssvagt.

Marianne Mandoe

Hvor ville det være rart for staten hvis alle os der vover at bo i det "yderste Danmark", altså mod vest og nord, kunne rette ind og flytte til byerne mod øst.
For så ville der jo være frit slav for landbrug og ingen ville længere opdage at der bliver drevet rovdrift på den smule natur der stadigvæk findes hist og her i glemte afkroge.

Johannes Nielsen

# Dorte Sørensen.

Den eneste røde tråd i dine selvmodsigende indlæg er tilsyneladende et brændende ønske om at finde en eller dårligdom du kan klandre regeringen for.

I denne tråd overgår du dig selv ved først at skose regeringen for at skabe forringelser for de fattige kommuner i udkantsdanmark. Senere giver du så Frederik Houggaard ret i at Lars Løkkes udligningsreform - som netop sendte flere ressourcer fra de rige til de fattige kommuner - var dybt uretfærdig.

Johannes Nielsen

# Frederik Hougaard

Tak for at påpege det, som er en typisk logisk brist på venstrefløjen - nemlig at ethvert skridt mod mindre indkomstudligning mellem personer eller kommuner er en social forbrydelse uden at tage højde for NIVEAUET af denne udligning.

Det er et demagogisk kneb af dimensioner at sige at en reform, der sender færre midler fra nordsjælland til lolland tager noget fra lolland og giver det til nordsjælland. Nej, det er stadig nordsjællænderne der giver til lollikkerne - blot en smule mindre end hidtil.

Johannes

Det er jo alle borgere, der er med til at betale for de refusioner, som det her handler om.
Så helt ved siden af er det vel ikke, at tale om man tager et sted fra og giver til et andet.

Dorte Sørensen

Johannes Nielsen
Jeg beklager meget, at jeg ikke udtrykte mig klart nok. Det jeg forsøgte at skrive var, at OVKs nye udligningsaftale var bloktilskuddene blevet gjort dårligere end dem de erstattede.
Håber at de efter et valg vil blive ændret til alles bedste og gennem et bredt forlig i Folketinget.

Martin Sørensen

hævnen er sød,

VKO taber vest og nordjylland,

se godt efter, inger støj. hvor er det nu du er opstillet jo det er skive kredsen, se godt efter kære venstre folk koncervertive, og DFere, jo for jyden er stærk og sej,

og vi glemmer ikke, efter næste valg der vil i få løn som fortjænt i vest og nordjylland, for skal vi se det helt ærligt så er der INGEN borgerlige profiler der stiller op nord for viborg over til holstebro, og over til hobro og nord på.

jo rigtigt nok så var der en borgerlig profil der før gav 3 mandater til liste C, i nordjylland, men ferie lene ja du skal være heldig hvis du bare bevare dit eget mandat, i nordjylland, venstre folk, jo undervisnings minister, Thina "nederen", igen en person med negativ profilering, inger støj igen negativ profil så hele nord vestjylland ligger åben for opisionen,