Analyse
Læsetid: 3 min.

Den uerklærede krig mod Lene Espersen

Konservativt koryfæs budskab til vælgerne: Lene Espersen er færdig. Kun folketingsgruppen sikrer hende som formand
Konservativt koryfæs budskab til vælgerne: Lene Espersen er færdig. Kun folketingsgruppen sikrer hende som formand
Indland
29. december 2010

Lene Espersens dage som partileder for Det konservative Folkeparti er talte, og måske var det en idé, hvis partiet inden valget finder en anden til at stå i spidsen for det hårdt pressede regeringsparti. Det er essensen af det interview, som dagbladet Politiken bragte i går med den tidligere konservative Frederiksberg-borgmester og næstformand Mads Lebech, hvor han som den hidtil største profil i partiet, peger på de konservatives partiledelse dvs. Lene Espersen som hovedårsagen til partiets aktuelle vælgerkrise.

Lebechs udtalelser bliver hos K set som et utilsløret og direkte angreb på Espersens lederskab. Og den kommer fra en mand, som ellers går for at være særdeles loyal, og som direktør for Industriens Pensionsfond også repræsenterer K's traditionelle støtter i erhvervslivet.

Mads Lebech er noget så sjældent som en konservativ politisk stjerne. Han har i lang tid vundet alle popularitetskonkurrencer som den, vælgerne foretrækker, bør tage over hos K. Lebech har dog hidtil afvist alle spekulationer om at overtage partiledelsen. Det ville også være svært, når han ikke er medlem af Folketinget.

Peger på Barfoed

Lebech må være kommet til den konklusion, at Espersens dage som partileder slutter senest ved det kommende folketingsvalg. Udenrigsministeren har i hans øjne ingen chance for at vende udviklingen. Og derfor var det måske bedst for partiet, hvis hun går nu og overlader pladsen til Barfoed.

Lebech peger i interviewet forsigtigt på Barfoed som 'et glimrende navn, men der er mange gode bud'.

Mon dog. Der er reelt ikke bragt andre i spil, og det ved Lebech naturligvis godt. Og den tidligere næstformand er netop i den gunstige position set fra Barfoed-lejrens synsvinkel, at han med troværdigheden i behold kan bringe Barfoeds navn i spil, uden at det - alt for tydeligt - bærer præg af et oprør mod Espersens lederskab.

Mod slagtebænken

Udenrigsministerens magtposition hos de konservative er eroderet på under et år. 'Feriesagen' i foråret indledte vælgerkrisen, som siden er accelereret. Dertil kommer, at en måling i december viste, at kun en tredjedel af alle konservative kredsformænd mener, at Espersen er den rigtige til at lede partiet.

I en stribe opsigtsvækkende interviewartikler i december har konservative topfolk stillet spørgsmålstegn ved Espersen autoritet ved at komme med spektakulære udmeldinger. Barfoed flirtede med idéen om, at K skulle gå ud af regeringen. Brian Mikkelsen ville måske/måske ikke stoppe i politik efter næste valg, og senest er der altså Lebechs udtalelser.

Fælles for disse og andre K-meldinger er, at de udstiller en meget svag formand på vej til slagtebænken.

Få Lene-støtter

Espersen bevarer derfor kun sin magt, fordi der endnu ikke er et egentlig flertal imod hende, der vil kunne få hende selv til at gå af.

Ingen forestiller sig dog, at Espersen går frivilligt. I yderste konsekvens kan hun kræve en tillidsafstemning om sit lederskab i gruppen. Men er hun sikker på at vinde den? Espersen har meget få egentlige tro støtter. Hendes bedste kort hidtil har været, at et flertal endnu ikke tror på, at Barfoed kan gøre det bedre. Men i takt med at de konservative taber vælgere - i de seneste målinger ligger partiet til at blive halveret - så får flere konservative gruppemedlemmer formentlig øjnene op for alternative idéer til en ny partileder, der kan redde deres folketingstaburet.

Hvad med Brian?

Indtil nu tror de færreste på, at Lebech udtalelser skal ses som et led i en større strategisk og planlagt operation, der skal vælte Espersen. For ellers ville den være blevet fulgt op af nye kritikere, lyder en udbredt vurdering blandt konservative.

Nogle hæfter sig ved, at Brian Mikkelsen ikke forsvarer Espersen. Økonomi- og erhvervsministeren er godt nok på ferie i Thailand, men det er næppe grunden til Mikkelsens tavshed. Ingen tror dog på ledelsesomvæltninger hos K, uden at Mikkelsen 'deltager i løjerne' og ender med at stå bag en eventuelt ny ledelse.

Indtil videre er oprørs-krigen mod Espersen uerklæret.

Og hovedpersonen selv? Ja, hun håber på, at pressen snart vil interessere mere for regeringens politiske udspil, som kommer lige på den anden side af nytår, frem for at spekulere i hendes uundgåelige fald.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er de samme mennesker, som på den konservative Parteitag hyldede Lene E. som "Simply the Best".

Lad 'løjerne' begynde.

Jarl Cordua laver ofte indsigtsfulde analyser, men denne gang er det blindt gætværk. Han har ingen kilder i folketingsgruppen, ved derfor ikke hvad der foregår og rammer derfor også langt ved siden af. Personligt vil jeg meget gerne have frabedt mig at være en del af en fløj, som bekæmper en anden fløj. Sådan er forholdene overhovedet ikke. Selv hvis det blot var et forsøg på at opstille en liste over, hvem der er aller bedst venner, er der mange, som er forkert placeret. Alt i alt ville et terningkast nok give et mere retvisende billede.

med venlig hilsen,
Rasmus Jarlov
MF (K)

Uha, her er vist en, der ikke vil risikere at blive talt med til den forkerte (= tabende) fløj.

Jeg vil slet ikke regnes med til nogen fløj. Jeg bakker naturligvis Lene Espersen 100% op. Men det gør resten af folketingsgruppen også. Jeg skal gerne indrømme, at det da er ret irriterende, at vi skal sættes op mod hinanden på den måde, når det ikke passer.

Selvfølgelig bakker man den siddende formand op udadtil, andet kan man jo ikke gøre.

Men den dag nærmer sig, da du jo bliver nødt til at vise kulør og stemme på en af de nye formandskandidater - med mindre der da ved et mirakel viser sig en samlende kandidat, der bliver kåret uden modkandidater.

Mon ikke også Rasmus Jarlov ville støtte en formand, der ikke var skyld i, at han ryger ud af Folketinget næste gang? Det tror jeg...

Annette Holmboe

Krig eller ej i det Konservative Folkeparti, der skal selvfølgelig ske nogen ændringer, alt andet er utænkeligt. Hvor har det dog været trist at beskue den fortsatte deroute - trist, trist.
Men der er jo ikke noget der ikke er så skidt at det er godt for noget !!!!!

Annette Holmboe

Sorry -der er ikke noget der er så skidt at det ikke er godt for noget, men den anden kunne vel egentlig også bruges.

Lene Espersens mediekontroverser er for vand at regne i lyset af Brian Míkkelsens og Per Stig Møllers optræden.
Søndagens Berlinger bragte en kronik af Per Stig Møller, en tilføjelse til bogen "Mere Munk", hvori han i en uddybning af det ifølge vurderingen af nazismen og parlamentarismen splittede parti o.1940 stiller sig bag kravet om endnu nogle millioner til Vedersø Præstegaard, Dansk Folkepartis mærkesag.
Anno 2011 fornyer Per Stig Møller altså igen alliancen med Dansk Folkeparti og begge partier anstrengte forhold til de historiske kendsgerninger.
Illustrativt kan enhver sammeligne artiklerne fra Berlin o.1930 af de to konservative, Kaj Munk i Jyllandsposten og Ebbe Munck i Berlingeren.
Først under statspogromen i 1938 dæmrede ideologierne for Munk, så præstens prækener med tiden blev vendt mod besættelsesmagten, men som altid den konservative brod vendt imod kommunisterne, og endnu i efteråret 1941 kunne det nazistiske Dansk Folkeparti skrive kritisk om Munks tale hos Niels Bukh på Ollerup gymnastikhøjskole. fordi DF ligesom så mange andre, bl.a.besættelsesmagten selv, regnede Munk, Rørdam, Bergstedt og Hamsun som deres.
Til forståelse af krig medvirkede Per Stig Møller i krigserklæringen mod Iraq, hvilket Dansk Folkeparti i særdeleshed tilsluttede sig, og fik dermed bragt krigen til Danmark, kaldet terrorisme. Straffelovens § 114 er begyndelsen til en politi- og militærstat, 114f ("lømmelpakken") tilføjede, at selv om du ikke har overtrådt de andre terrorparagraffer, kan du alligevel anholdes og dømmes blot på en mistanke.

Wauw - når et medlem af den konservative folketingsgruppe føler det er nødvendigt at afvise, hvad han selv betegner som rygter - midt om natten - så må der være alvorlige "gnidninger" internt i K.

Henrik Andersen

Lene er da sød at se på, men der skal nok mere til, når de virkelige magthavere (journalister) i landet har besluttet sig.

Hvis man skal tro de seneste oplysninger om Løkkes planer om et valg på efterlønsreformen, så kommer valget måske allerede kort efter statsministerens nytårstale.
Så måske de konservative 'løjer' må udskydes lidt.

@ Rasmus Jarlov
Det er du jo nødt til at skrive. Det ved enhver med en smule politisk indsigt eller har 'set et politisk parti indefra'.

Lars Peter Simonsen

Hvis man går ud fra, at det er de dygtigste og bedst egnede der står i spidsen for de Konservative, kan man jo tænke lidt over hvordan det vil gå hvis de bliver væltede....
Her gnægges frydefuldt over "Dramaet i det gamle parti på Borgen "

"Lene er da sød at se på"

Det er vist en smagssag. Selv med en ny gang lak tror jeg ikke engang, at hun kan bruges som galeonsfigur på skoleskibet Danmark.

Måske som vartegn for fiskemelsfabrikken i Hirtshals.

Er damen stadig Danmarks udenrigsminister? Brug din indflydelse. Danmark fortjener simpelthen noget bedre hurtigst muligt.

Dette var ment som en opfordring til Rasmus Jarlov.

Vi vil ha Bendt Betjentsen tilbage!

@ Brian

NEJ det vil vi ikke, nu har inkompetencen regeret Danmark i ni år, det er ni år for meget!

Niels østergård

Jeg vil gerne have Bendt Bendtsen tilbage som formand for de Konservative.
Han var trods alt inkompetent på en sjov måde, mens Lene Espersen bare er inkompetent.

Lars Peter Simonsen

Han og hun ka' bare pakke sig, ka' de!

Jeg vil overhovedet ikke have nogen af dem. De konservative blev drænet for forstand da Hans Engell kørte betonklodsen ned og man siden har været nødt til at nøjes med typer som Brian, Lene og Henriette. Det er tåkrummende pinligt.

Nej, ved du nu hvad, Tove Andersen. Hans Engell og betonklodsen var da ikke udtryk for forstand .

@ Roar
Det var heller ikke ligefrem det jeg mente. Jeg mente at den forrige generation af konservative ikke var så totalt blottet for forstand som den nuværende.

@Tove Andersen

Enig i dine betragtninger.

Der er sgu' langt mellem snapsene når det gælder konservativt talent.

Det er vist meget sundt for de konservative at tilbringe en tid i opposition, så de kan finde den næste generation.

Til højrebenet:

Må man foreslå, at betonklodsen faktisk vár udtryk for konservativ forstand?...

med venlig hilsen

Ja, da - Hugo :-)

Kim Hebsgaard

NU MÅ ALLE DE UVEDERHÆFTIGE OG UVÆRDIGE !! ANGREB HOLDE !!! At kommentere "hun er sød at se på". Det er ikke alene nedladende at karakterisere en minister på udseendet !!
OG HUN GØR ET GODT STYKKE ARBEJDE !
OG journalister, der vedvarende hælder benzin på bålet om hun skal fortsætte! Hvad ligner det ???
journalister kalder sig den 4 statsmagt..det hører ingen steder hjemme !! journalister der skriver politiske indlæg med tvivlsom sandhed bør straffes presseetisk !!!

Kim Hebsgaard, er det pressens skyld, at konservative nu har ringere opbakning end de radikale?

John Houbo Pedersen

Al magt til Hr Kim Hebsgaard, afskaf pressen, HEIL

Lars Peter Simonsen

Hebsgård har humor! For det er da vel ikke alvorligt ment? Men sådan ser det måske ud oppe fra den private lægehelikopter...
Og hun er aldeles ikke sød at se på....

Lars Peter Simonsen

Hebsgård har humor! For det er da vel ikke alvorligt ment? Men sådan ser det måske ud oppe fra den private lægehelikopter...
Og hun er aldeles ikke sød at se på....