Læsetid: 2 min.

USA: COP15 gjorde Lars Løkke ydmyg

En måned efter COP15 vurderede USA's ambassadør i Danmark, at topmødets resultat ikke ville 'destabilisere den danske regering på kort sigt', selv om Lars Løkke næppe ville risikere 'højtprofilerede optrædender på den internationale scene igen'
En måned efter COP15 vurderede USA's ambassadør i Danmark, at topmødets resultat ikke ville 'destabilisere den danske regering på kort sigt', selv om Lars Løkke næppe ville risikere 'højtprofilerede optrædender på den internationale scene igen'
13. december 2010

Det fejlslagne COP15-topmøde var »en skuffelse« for den danske regering, men ikke en skuffelse, der så ud til at få politiske konsekvenser for den. Sådan skrev USA's ambassadør i København Laurie Fulton den 5. februar i en indberetning til Washington, som Wikileaks offentliggjorde i går.

Indberetningen fokuserer på Løkke-regeringens udsigter til politisk at overleve håndteringen af COP15 og konstaterer, at regeringen på kort sigt ser ud til at have overlevet.

»Det, der har været mest kejtet for regeringen, har været pressens fokus på statsministerens præstation under COP15,« skriver ambassadør Fulton i indberetningen, som ikke er klassificeret, men »kun til embedsbrug.«

Hun refererer en artikel i »det konservative dagblad Berlingske Tidende« om, at en vred statsminister har skældt sin klimarådgiver Bo Lidegaard huden fuld foran danske delegerede under COP15, fordi han angiveligt følte, at han var blevet »ydmyget af udenlandske diplomater« som forhandlingsleder i topmødets afsluttende dage.

Mindre synlig

»Der er tegn på, at regeringen vil søge en mindre udsat rolle i de internationale forhandlinger i år,« skriver ambassadøren, som også fortæller, at klimaminister Lykke Friis efter eget udsagn går og tygger på, om hun skal fortsætte Connie Hedegaards højtprofilerede »Grønlandsdialog« med uformelle møder med verdensledere på klimaområdet - et initiativ, som Friis ikke synes at have gjort meget ved efterfølgende.

Når ambassadøren alligevel i februar føler sig sikker nok til at kunne spå hjem til Washington, at »COP15-resultatet ikke direkte vil destabilisere Rasmussen-regeringen på kort sigt,« er det primært fordi, det ikke har ført til et mærkbart fald i støtten til regeringen i meningsmålingerne, og heller ikke et synligt 'boost' for oppositionen. Samtidig vurderer ambassadøren, at offentlighedens interesse for COP15 er svindende.

Statsministeren synes dog at være blevet »gjort ydmyg af sin oplevelse, og det er usandsynligt, at han vil risikere »højtprofilerede optrædender på den internationale scene igen,« vurderer Laurie Fulton. Derfor venter ambassadøren at se klimaminister Lykke Friis påtage sig en mere synlig rolle som fremfører af dansk klimapolitik i tiden efter februar, hvor indberetningen er sendt afsted.

Politisk kommentator Niels Krause-Kjær vurderer ambassadørens indberetning som meget nøgternt i forhold til det billede, der tegnede sig af Lars Løkkes rolle under COP15 og konsekvenserne af hans håndtering af topmødet.

»Indbretningen ligger i smuk forlængelse af det, man godt vidste i forvejen, og ændrer ikke på billedet af Løkkes håndtering eller muligheder på den internationale scene. Hvis der havde været nye oplysninger, kunne det både have været interessant og belastende for de involverede,« siger Niels Krause-Kjær.

Indberetningen er den første lækkede rapport fra den amerikanske ambassade i København, som er blevet frigivet af Wikileaks.

 

Læs hele indberetningen her: http://www.wikileaks.nl/cable/2010/02/10COPENHAGEN69.html

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

"Cyber War” har nu været en realitet i en uges tid.!!!

følg slaget her i realtime.!–––—

http://anonn.tk/

nb. indtil dette link også bliver banned, af google/ facebook/twitter/mm.

siden i går er en masse sider lukket af dem.

hvorfor følger den danske presse ikke udviklingen.

venligst. kl

Når det i Faktaboksen hedder: "Udkommet af COP-15 ...", så skulle der retteligen have stået, at 'resultatet' eller 'udfaldet' af COP 15 .... for det er det, det engelske ord 'outcome' betyder.

(Citat fra Sprogbrev 4 -sproget.dk: " ... udkomme betyder på dansk "hvad der skal til for at klare dagen og vejen": forretningen giver hende et rigeligt udkomme).

Dorte Sørensen

En sober indberetning af ambassadøren. der ingen gang medtager de langvarige skænderier mellem miljø/klimaministeriet og statsministeriet, der endte med at miljø/klimaministeriets hovedembedsmand og tovholder måtte forlade sit job kort før Klimatopmødet..