Læsetid: 3 min.

Birthe Rønn lover total oprydning

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech er vendt på en tallerken: Nu skal ministeriets fejlbehandling af statsløses ansøgninger om statsborgerskab alligevel undersøges
For to år siden henvendte Bilal, der i dag er 22 år, sig til politiet og forhørte sig om mulighederne for dansk statsborgerskab. Han fik den besked, at hans 'plet' først skulle vaskes af, og derefter skulle han bestå indfødsretsprøven. Da Bilal var 15, kom han op og slås med en jævnaldrende marokkaner. Det førte til en dom på to års betinget fængsel for grov vold, men beskeden fra politiet til Bilal var forkert: Som statsløs, født og opvokset i Danmark, havde Bilal et konventionsbeskyttet krav om dansk statsborgerskab. Den fejlagtige besked fra politiet fik Bilal til at opgive ansøgning om statsborgerskab. I går blev Bilal uddannet frisørsvend. Hvis Integrationsministeriet åbner for, at statsløse, hvis ansøgninger er blevet fejlbehandlet, skal få statsborgerskab, selv om de er ældre end 21 år, bliver Bilal dansk statsborger.

For to år siden henvendte Bilal, der i dag er 22 år, sig til politiet og forhørte sig om mulighederne for dansk statsborgerskab. Han fik den besked, at hans 'plet' først skulle vaskes af, og derefter skulle han bestå indfødsretsprøven. Da Bilal var 15, kom han op og slås med en jævnaldrende marokkaner. Det førte til en dom på to års betinget fængsel for grov vold, men beskeden fra politiet til Bilal var forkert: Som statsløs, født og opvokset i Danmark, havde Bilal et konventionsbeskyttet krav om dansk statsborgerskab. Den fejlagtige besked fra politiet fik Bilal til at opgive ansøgning om statsborgerskab. I går blev Bilal uddannet frisørsvend. Hvis Integrationsministeriet åbner for, at statsløse, hvis ansøgninger er blevet fejlbehandlet, skal få statsborgerskab, selv om de er ældre end 21 år, bliver Bilal dansk statsborger.

Kristian Sæderup

15. januar 2011

Selv om Birthe Rønn Hornbech (V) for to dage siden pure afviste en undersøgelse af skandalen om de statsløse, skiftede ministeren i går mening. I en pressemeddelelse sent fredag eftermiddag lovede ministeren at rydde »helt op« i forhold til ulovlige afslag på statsborgerskab til unge statsløse, der er født i Danmark.

Konkret vil ministeren nu undersøge, »hvad der er baggrunden for denne fejlbehandling i Indfødsretskontoret.« Hermed får Birthe Rønn Hornbech antydet, at ansvaret for ministeriets praksis med ulovlige afslag til statsløse - en praksis, der har stået på i årevis - må placeres hos embedsværket.

Til P1 Orientering i tirsdags afviste ministeren, at en undersøgelse overhovedet kunne gennemføres: »Jeg tror faktisk ikke, det bliver muligt, for det er noget, der har indsneget sig for så mange år siden, at de mennesker, der sad med det i sin tid - og det er jo et område, der har skiftet ministerium - at de er væk.«

Som Information de seneste dage har dokumenteret, har ministeriet i årevis behandlet ansøgninger fra unge statsløse efter de retningslinjer, som gælder alle andre udlændinge. Ministeriet har set bort fra, at to FN-konventioner giver netop statsløse unge, der er født i Danmark, ret til at få statsborgerskab.

Selv om ministeriet i januar 2010 erkendte fejlen, har man hverken orienteret Folketinget eller offentligheden herom på en måde, der har været til at forstå. Og den konventionsstridige praksis med at kræve indfødsretsprøve af unge statsløse som forudsætning for statsborgerskab er fortsat, fordi ministeriet ikke har orienteret landets politistationer om FN-konventionerne.

Som Information har afdækket, har Integrationsministeriets »fejlbehandling« i flere år frem til 2010 stået på, selv om ministeriet har haft kendskab til konventionernes rækkevidde og betydning for statsløse.

Ud over at undersøge »fejlbehandlingen« lover ministeren også at gennemgå samtlige sager om statsborgerskab fra statsløse for at kontrollere, om alle har fået den retsstilling, som de har krav på i henhold til FN-konventionerne. I den forbindelse agter ministeriet også at udrede retsgrundlaget for indfødsret til statsløse helt tilbage til 1999 i henhold til FN-konventionerne.

Ny chance

Den måske største kovending er dog, at Birthe Rønn Hornbech også lover en »særlig« undersøgelse af, om statsløse, der måtte have opfyldt betingelserne i konventionerne, men som nu er ældre end 21 år, også skal have »mulighed« for at få statsborgerskab.

Konkret betyder det, at eksempelvis den 22-årige frisør Bilal Husni, som Information fortalte om i går, med stor sandsynlighed kan se frem til at få dansk statsborgerskab. Det samme kan flere andre unge statsløse, som ikke har været klar over, at de havde en sådan ret i henhold til FN-konventionerne. Det har Integrationsministeriet omhyggeligt undladt at oplyse om, indtil skandalen i tirsdags kom til offentlighedens kendskab.

At åbne for statsborgerskab til statsløse, der er født i Danmark, men ældre end 21 år, blev ligeledes afvist af Birthe Rønn Hornbech tirsdag: »Det kan jeg slet ikke overskue. Vi kan ikke begynde at gå flere tusinde igennem, det kan vi altså ikke,« som ministeren sagde til Orientering.

To kursskift

Siden Information tirsdag begyndte afsløringerne af Integrationsministeriets ulovlige praksis, har ministeriet måttet ændre kurs to gange: Første gang tirsdag eftermiddag, hvor oplysning om statsløses særlige adgang til statsborgerskab kom på ministeriets hjemmeside. Anden gang i går eftermiddag, hvor Birthe Rønn Hornbech dels lovede en undersøgelse af årsagen til embedsværkets fejlbehandling, dels åbnede for, at statsløse over 21 år kan få indfødsret, bare de er født i Danmark.

Birthe Rønn Hornbech har trods flere anmodninger ikke ønsket at tale med Information.

Serie

De unge statsløse

Frem til begyndelsen af 2010 afslog Integrationsministeriet i mindst 22 tilfælde at give dansk statsborgerskab til unge statsløse, der er født i Danmark. Afslagene var ulovlige, fordi Danmark i 1977 tiltrådte en FN-konvention, der netop garanterer statsborgerskab til disse unge statsløse. Det står klart, at ministeren og ministeriets embedsmænd kendte til konventionen, men alligevel fortsatte fejlbehandlingen af ansøgningerne.

Seneste artikler

 • Ministerium gav FN tom forsikring om statsløse

  6. juni 2011
  I august 2003 forsikrede Integrationsministeriet FN om, at fastlæggelse af statsborgerskab var en del af den 'almindelige asylprocedure' i Danmark. Men sagen om de statsløse kurdere, som Information for nylig har afdækket, viser, at det ikke var korrekt
 • Rønn ændrede først kurs, da ulovlig praksis blev opdaget

  9. maj 2011
  Forhenværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech lod ulovlig praksis fortsætte og hemmeligholdt sagen om de statsløse i halvandet år. Da en advokat fik nys om, hvad der foregik, gik der otte arbejdsdage, før ministeren skiftede kurs
 • Ministerium skjuler oplysninger i statsløsesag

  13. april 2011
  Integrationsministeriet har overstreget konklusionen i et dokument, inden det blev udleveret som aktindsigt i statsløse-sagen. Overstregningen er sket af hensyn til Sverige, anfører ministeriet, men det er åbenlyst i strid med loven, vurderer eksperter
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lovløsheden har gjort Danmark til et samfund i retslig og politisk opløsning. Birthe Rønn og resten af regeringen - støttet af Dansk Folkeparti bør stilles for en rigsret.

Lene Timmermann

Lars Dahl har allerede sagt det så rigtigt ovenfor!
VKO har ødelagt vores gode samfund. Vi må stå sammen nu og få skuden vendt.

Men godt gået af Ulrik Dahlin og Anton Geist for deres ihærdige artikler.

Vi må ikke glemme at det kun er i kraft af stemmerne, som danskerne har lagt i VKO, at de har kunnet vinde på denne fremmedhadspolitik. Skam være svinehunden, der er vokset og vokset de sidste ti år.

Og så lige en parentes. VKO kalder dette for "værdipolitik". Et kløgtigt opfundet plusord for Xenofobipolitik.

Motrten Remar

Vil bare sige tak til Information for denne historie. Trist at tænke på at hvis I ikke havde taget fat i sagen, så var der ikke sket noget...

Marianne Mandoe

Hvad Rønn lover og hvad der rent faktisk sker er jo ofte to vidt forskellige ting.
En "total oprydning" ville betyde at hun skulle afsætte sig selv, og det tvivler jeg på sker.

"Total oprydning" lyder hult, når konsekvensen af den process vil være at ville rulle 10 års VOK politik tilbage til udgangspunktet og den tror ingen da på !

Deres "totale oprydning" kan da aller højest blive populistisk lapperi for "syns skyld" og den er VOK tilgengæld indforstået med til fingerspidserne.

Total oprydning kan først ske, når VOK er sat fra porten og jo før desto bedre for Danmark !

@Bo, netop BRHs skønmaleri af værste skuffe ... sproget & tinget er det eneste indikatorer på at vi befinder os i Danmark !

Ole Chemnitz Larsen

Det handler jo om, at de berørte ikke har fået det satsborgerskab, som de har et ubetinget retskrav på.
Et lovbrud, der er til stor velfærdsfortabelse for de forurettede.
Og hvis dette faktum ses i sammenhæng med § 146 i Staffeloven, har BRH og andre ansvarlige en klar personlig interesse i, at de forurettede statsløse får det stasborgerskab, som de har retskrav på. Hellere i dag end i morgen.
De ansvarlige skal tilsyneladende være glade for, at oppositionen ikke betragter sagen som en vinder ift. vælgerne.

Bjarne Nederby Jessen

Flot journalistisk arbejde af Anton Geist og Ulrik Dahlin. Tak for det.

Det er vigtigt, at vi har journalister, der har overblik og som kan grave ned i historierne og få sandheden frem.

Men det er pinligt, at der skal sådanne artikler til for at få de ansvarlige til at overholde loven og internationale aftaler.

Total oprydning taler flere om. Ja, men vil et regeringsskifte klare det. S, SF og Enhedslisten har da ikke været specielt interesseret i denne sag.

Bjarne Nederby Jessen
MF-kandidat for Kristendemokraterne

Bo Klindt Poulsen

Vores kristendemokratiske ven skriver: "Total oprydning taler flere om. Ja, men vil et regeringsskifte klare det. S, SF og Enhedslisten har da ikke været specielt interesseret i denne sag."

Her fristes man til at repetere det gode gamle ordsprog om ikke at kaste med æbler, når man selv er et skrog.

For hvilket parti er redningsnettet under regeringens fremmedfjendske politik? Hvem har stemt for uhyrlige stramninger og et pointsystem, som man faktisk selv er imod?

Ja, De gættede rigtigt: Kristendemokraternes omvendte mand på tinge:

http://www.information.dk/telegram/251141

Bjarne Nederby Jessen

Bo Klindt Poulsen, du har ganske ret i,a t Kristendemokraterne stemte for finansloven - og dermed indirekte for et elendigt pointsystem, som vi bestemt ikke bryder os om.

Men det var betingelsen for at få så meget andet igennem med finansloven - og det valgte vi så.,

Men læg mærke til, at Kristendemokraterne IKKE er en del af forliget omkring udlændingepakken og derfor kan stille sit eget forslag - og det vil vi gøre, et forslag, der gør op med 18 årsreglen og tilkningskravet, som vi er imod.

Vi vil fremkomme med vores eget forslag til familiesammenføring, et forslag om fremtidig indvandringspolitik.

Bjarne Nederby Jessen
MF-kandidat for Kristendemokraterne

Bo Klindt Poulsen

Så i 2010/2011-penge er prisen for at give andre menneskers kærlighed point og bestemme om de må bo med deres elskede i Danmark:
- en værdikommision
- et officielt strandingsmuseum
- lidt flere hospicepladser

Hjerteblod og menneskeværd sælges billigt i disse år - også blandt kristendemokrater...

Heinrich R. Jørgensen

Bo Klindt Petersen:
"Hjerteblod og menneskeværd sælges billigt i disse år - også blandt kristendemokrater…"

Det eneste positive jeg kan sige om hvad Per Ørum Jørgensens lod sig nøjes med, var han trods alt fik Hjorten til at hoste op med lidt mere end den sædvanlige takst på 30 sølvpenge ;-)

Ellers ganske enig med Bjarne Nederby Jessen at det er ekstremt pinligt at regeringen skal afsløres i ulovligheder, førend det de "besinder" sig og begynder at overholde landets love og de konventioner landets har tiltrådt.

Det er pinligt for regeringen. For Folketinget, er ikke lykkedes at føre tilsyn, få svar ud af ministrene eller vippe ministre af pinden der ikke evner at svare klart eller man på anden vis ikke burde have tillid til. For Højesteret, der ikke har cohones til at ranke ryggen og lejlighedsvist finde det bistre udtryk frem. For embedsmændene, der i misforstået loyalitet forbryder sig mod landets love. Det er pinligt for medierne, da det demonstrerer i hvilken grad de i almindelighed fejler. Og for befolkningen, der finder sig i det.

Bjarne Nederby Jessen

Bo Klindt Petersen har tilsyneladende ikke fulgt rigtigt med i, hvad Kristendemokraterne fik ved indgåelsen af finansloven. Det er rigtigt, at vi fik:

- en værdikommision
- et officielt strandingsmuseum
- lidt flere hospicepladser

men så fik vi også:

- penge til Palliativt Videnscenter - forskning i lindrende pleje - 4 millioner kr. årligt.

- mindre sparekniv på friskoler, efterskoler og højskoler

- Kristendemokraterne er indtråd i satspulje- og politiforligskredsen

- en pulje på 25 millioner kroner til sociale indsatser i 2011 og de første institutioner for socialt udsatte har allerede fået glæde af det.

- en ny motorvej mellem Holstebro og Herning, som forventes åbnet i 2018.

- 5 millioner kroner til et projekt for bedre kvalitet i selvejende børnehaver og vuggestuer.

- 1 million kroner til Landdistrikternes Fællesråd.

- Et Videncenter for Kystturisme i Hvide Sande.

- En evaluering af friskoleområdet i 2011 med henblik på at vurdere behovet for eventuelle justeringer.

Desuden har Kristendemokraterne i forbindelse med satspuljeforhandlingerne sikret:
· Støtte til KFUMs sociale arbejde med at etablere væresteder og sociale caféer for udsatte ledige udenfor storbyerne.

· Støtte til Tuba under Blå Kort som hjælper børn i alkoholiserede familier, så de kan komme videre i tilværelsen, og få hjælp til at behandle deres ar.

· Stipendier til nydanske unge så de kan få mulighed for et værdifuldt efterskoleophold.

· Støtte til Kirkernes Integrationstjeneste rettet mod at hjælpe au pairs i problemer.

Ikke så ringe endda af et parti med kun ét mandat. Kunne man forvente meget mere.

Bo Klindt Petersen skriver: "penge er prisen for at give andre menneskers kærlighed point og bestemme om de må bo med deres elskede i Danmark. NEJ, NEJ og atter NEJ.

Kristendemokraterne er ikke en del af forllget omkring udlændingepakken. Vi står udenfor og kan komme med egne forslag - også forslag der går imod udlændingepakken, og det vil vi gøre.

Den 25. november udsendte Per Ørum Jørgensen følgende pressemeddelelse:

Kristendemokraterne indbyder til et nationalt kompromis om ægtefællesammenføring.

Reaktionen i befolkningen er ret entydigt imod, at mennesker skal vurderes efter nytteværdi i pointsystemer. Derfor føler jeg det vil være et forsøg værd at lægge op til, at der i Folketinget indgås et nationalt kompromis om reglerne for ægtefællesammenføring af ikke-euborgere, siger kristendemokraternes parlamentariske leder Per Ørum Jørgensen, der i dag har sendt en henvendelse ud til gruppeformændene i Folketinget for at opnå opbakning til fem principper for reglerne om familiesammenføring i Danmark.

- Vores udgangspunkt er, at familier ikke skal splittes op, men får mulighed for at være sammen i Danmark. Men det er vigtigt, at forudsætningen så bliver, at man skal leve op til nogle krav, som vil bidrage til, at man bliver integreret i det danske samfund, siger Per Ørum Jørgensen, der understreger, at målet er at samle Folketinget i bestræbelserne på at finde nogle fælles principper om udlændingepolitikken, så den er baseret på et mere medmenneskeligt grundlag.

- Vi vil ikke vælte regeringen, og står fortsat bag finanslovsaftalen, men hvis et flertal støtter vores fem principper, så vil vi bede regeringen om at få en drøftelse af, hvordan vi finder en fælles forståelse omkring udlændingepolitikken i Danmark.

5 principper for familiesammenføring i Danmark for Ikke-EU borgere

1) Tidsbegrænset opholdstilladelse på 2 år, hvor man skal leve op til krav om at tilegne sig danske sprogkundskaber samt krav om at gennemføre et kursus i demokrati og samfundsforståelse f.eks. i forbindelse med et højskole-ophold før man kan blive familiesammenført.

2) Mennesket er unikt og kan ikke gøres op efter samfundsmæssig nytteværdi i et pointsystem

3) 24 års-reglen og og det nuværende tilknytningskrav skal ophæves

4) Ansøgeren skal være selvforsørgende i denne periode, indtil ansøgeren kan blive familiesammenført.

5) Krav om bankgaranti fjernes helt

Brev til Gruppeformændene i Folketinget:

Kære Gruppeformand

Efter en drøftelse i vores formandskab på baggrund af den uro der er i befolkningen omkring de nye regler for familiesammenføring af ikke-euborgere, vil vi gerne fra Kristendemokraternes side opfordre til at der indgås et nationalt kompromis omkring disse regler i Folketinget.

Vi vil fortsat støtte Finansloven og stå ved de aftaler, vi har indgået i den forbindelse, da Regeringen som bekendt har andre flertalsmuligheder end en aftale med Kristendemokraterne.

Såfremt der er et flertal i Folketinget, der kan støtte de fem principper, som kan læses herunder, vil vi bede Regeringen om en drøftelse af det videre forløb omkring udlændingepakken.

Efterfølgende forsøgte regeringen sig med forsøg på nye optjeningsprincipper. I den forbindelse udsendte Per Ørum Jørgensen denne pressemeddelelse:

KD siger nej til optjeningsprincipper

Det er hele forudsætningen for integrationen, der er på spil, siger Per Ørum Jørgensen, der mener, at nybruddet i regeringens forslag er, at en regering i Danmark udfordrer landets egen grundlov, som ikke skelner mellem nationaliteter.

- Regeringen må finde et andet flertal for sine ideér om omtjeningsprincipper for udlændinge. Kristendemokraterne vil ikke bryde årtiers traditioner for velfærdssamfundet, siger Kristendemokraternes politiske ordfører Per Ørum Jørgensen, efter at regeringen nu lægger op til stramme op for udlændinges muligheder for at benytte det danske sundhedssystem og folkeskolen.

- Det er regeringen, der bringer det danske velfærdssystem under pres ved at gøre mennesker op i nytteværdi. Det er ikke bare nationens renommé der er på spil. Det er hele forudsætningen for integrationen, der er på spil, siger Per Ørum Jørgensen, der mener, at nybruddet i regeringens forslag er, at en regering i Danmark udfordrer landets egen grundlov, som ikke skelner mellem nationaliteter.

Kristendemokraterne er ikke med på hverken blå bloks eller rød bloks udlændingepolitik. Vi vil have en mere menneskelig politik på området.

Bjarne Nederby Jessen
MF-kandidat for Kristendemokraterne og intern
ordfører for udlændinge- og integrationspolitik

Lene Timmermann

Ja, den kommentar var under lavmålet - beklager! For det er fuldstændig korrekt, at sagen er pinlig for ikke alene regeringen, men også for Folketinget, embedsmændene, Højesteret og - vil jeg tilføje - medierne, som bortset fra Information ikke har gravet i denne sag.

Heinrich R. Jørgensen

Lene Timmermann:
"Ja, den kommentar var under lavmålet"

Eller under bæltestedet ;-)

Jeg takker og værdsætter stave-assistancen. Måske skulle man undlade at føre sig frem med ord fra sprog man ikke har skyggen af kendskab til?