Nyhed
Læsetid: 2 min.

Dansk vidne: Mark Kennedy var med til at opildne aktivister

Den britiske agent Mark Kennedy, som måske har været ansat af dansk politi som infiltrator blandt aktivisterne i bl.a. Ungdomshuset, var en opildnende faktor, fortæller en dansk ph.d.studerende, der har fulgt aktivistmiljøet tæt
Mark Kennedy infiltrerede efter eget udsagn miljøet i Ungdomshuset og lækkede oplysninger til politiet. På billedet gadekampe på Nørrebro i forbindelse med rydningen af Ungdomshuset.

Mark Kennedy infiltrerede efter eget udsagn miljøet i Ungdomshuset og lækkede oplysninger til politiet. På billedet gadekampe på Nørrebro i forbindelse med rydningen af Ungdomshuset.

Mikkel Østergaard

Indland
24. januar 2011

Tre gange er Stine Krøijer stødt på Mark Kennedy i forbindelse med sin ph.d.af-handling, der handler om, hvordan aktivister planlægger deres aktioner under topmøder og andre store begivenheder.

Ifølge hende var Mark Kennedy på møderne medvirkende til at opildne aktivister forud for NATO-topmødet i Strasbourg og COP 15-mødet i København i 2010.

I januar 2009 deltog Stine Krøijer i et møde i det dissentnetværk, som planlagde, hvordan man skulle optræde til NATO-topmødet, hvor Anders Fogh Rasmussen skulle indsættes som generalsekretær.

Hun husker tydeligt Mark Kennedy, der »var iført sort tøj og en sort kasket og virkede interesseret i at komme i den gruppe, som skulle organisere aktionerne.«

Mark Kennedy udtrykte dengang sin sympati for en idé om, hvordan man kunne gribe aktionen an. Man kunne lave en blokade af den type, man kalder 'en mobilblokade med materialer'.

Ifølge Stine Krøijer »udvikler de blokader sig oftest til gadekamp.« Den eneste grund til, at man ikke bruger ordet gadekamp, er, at man i et efterfølgende retsligt spil ikke kan blive identificeret som urostifter, hvis man blot har villet deltage i en 'mobil blokade med materialer'.

Ønskede indflydelse

Mark Kennedy præsenterede sig som engelsk anarkist, når han mødte op til møderne i Strasbourg og København.

»Jeg så, hvordan Mark Kennedy, og en anden, som senere er blevet afsløret som engelsk agent, Mark Jakobs, markerede, at de ikke ønskede fred med politiet,« siger Stine Krøijer til Information.

I optakten til topmødet i Strasbourg ønskede Kennedy øjensynligt også at forhindre, at de radikale aktivister samarbejdede med de blødere fraktioner.

»Mark Kennedy slog på, at man ikke skulle koordinere for tæt med den europæiske fredsbevægelse,« siger hun. »Som udgangspunkt ville aktivisterne gerne opbygge en fælles koreografi omkring topmødeprotesten,« fortæller Stine Krøijer.

De to fløje, fredsbevægelsen og anarkisterne, arbejdede som udgangspunkt sammen. Men Mark Kennedy udtrykte sin utilfredshed og ville ikke koordinere for tæt med fredsbevægelsen, der ville forhindre mere radikale aktioner. Samtidig gjorde han det klart, at han kom på vegne af et større aktivistmiljø.

Han og Mark Jakobs erklærede, at deres gruppe fra England kunne være interesserede i at deltage i en aktion. De forklarede, at de kom på vegne af deres fraktion.

Senere mødte Stine Krøijer igen Mark Kennedy, da han deltog i taktikmøderne op mod COP 15-topmødet i København i december 2010.

Det var i begyndelsen af juni 2009. Det var et stort fællesmøde, hvor flere ngo'er som Amnesty International og miljøgruppen Noah samt folk fra det venstreradikale miljø i København - både dem, som havde været aktive omkring Ungdomshuset og folk, der grupperer sig omkring Folkets Hus - deltog.

Mark Kennedy, som blandt andet var engageret i 'Never Trust a Cop'-planlægningsmøder, deltog også.

»På det første møde, jeg deltog i, signalerede han klart, at der var behov for radikale fraktioner,« siger Stine Krøijer.

»Igen slog han på, at man ikke skulle samarbejde. På den måde var han med til at opildne og provokere aktivisterne. Måske har han derfor medvirket til at dreje tingene i en mere radikal retning, end de ellers ville have gået,« mener Stine Krøijer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ja, det overrasker mig ikke at dansk politi har brugt muldvarper, der aktivt bidrog til at konfrontationerne med aktivisterne. Det skaber jo gang i forretningen, giver lejlighed til at demonstrere hvor skabet står (og giver mulighed for forfremmelser). Ganske lige som vi har set det indenfor miltæret.

jens peter hansen

Mark Kennedy, som blandt andet var engageret i ‘Never Trust a Cop’-planlægningsmøder, deltog også.

jens peter hansen

ups den fes fra mig. Nåh helt uden humor har han da ikke været, agenten.

Lennard Grahn

"Bananmonarkiet" sejler videre...

Niels Engelsted

Lær det nu.
Der findes næppe nogen radikal sammenslutning eller kriminel organisation, der ikke er infiltreret af politi eller efterretningsvæsen. Det er simpelthen deres job. Og som regel er politiagenten højt placeret i ledelsen og fungerer ikke sjældent også som opildner, såkaldt agent provokatør. Eksemplerne er utallige. Politiet sidder kort sagt med på begge sider af bordet. Om det er sikkerhedsskabende eller det modsatte må enhver afgøre med sig selv.

Så kom der identitet på en af de "udefrakommende ballademagere", som pressen vist kaldte bøllerne ved ungdomshuset.
At det danske politi muligvis har finansieret mandens deltagelse kan vel ikke overraske: en af de største forskelle på politi og bøller er vel deres budget

Ang "agents provocateurs": uanset om det er til gavn eller ej, er det så vidt jeg ved forbudt for det danske politi at motivere eler igangsætte ulovligheder. At de gør det alligevel bør koste ansvarlige lederes job

Det er jo ingen større nyhed; ved 1970ernes demonstrationer var det jo også især civilklædte betjente fra uro-politiet, som dengang sørgede for, at demonstrationerne udviklede sig mere eller mindre radikalt. Det samme var tilfældet ved demonstrationer i 1990erne og i 1980erne.

Mark Kennedy,har sammen med Mark Jakobs, i de her konkrete tilfælde medvirket til at forhindre fredelige aktioner, ganske enkelt ved at forhindre forskellige fraktioner at tale sammen. Hvorfor mon? Jo, fordi man fra politisk hold ville have klima-bevægelsen til at være udtryk for 'venstre-orienteret voldelig propganda.'

Det et min klare opfattelse - rent intuitivt altså.

Det må stå helt klart, at udenlandske politifolks optræden på dansk jord kræver en redegørelse.
Hvis de på nogen måde har opildnet til forbrydelser er det agent provocateur virksomhed der er ulovligt i henhold til retsplejeloven.

Deres tætte involvering med aktivister - herunder de kvindelige, vil også kunne medføre at deres vidneudsagn ikke kan anses for at være valide, og netop i sagen med Mark Kennedy har det britiske justitsvæsen måtte opgive sager, hvor han har været involveret.

Det er glædeligt at se at Line Barfoed fra Enhedslisten har rejst en forespørgsel til Justitsministeren.

Richard Martinsen

Statens Rockergruppe har altid haft frie beføjelser helt frie .Dens medlemmer bliver altid frikendt i mord og vold sager og man skal ikke regne med det store efterspil i denne sag . Det der undrer mig er regeringens attitude . Det er trods alt dens borgere det går ud over og hvis ikke regeringen skal beskytte dens borgere hvem skal så ? POLITIET. Hørte jeg nogen råbe politistat .
mvh.

Svend Erik Sokkelund

I al sin skatteyderbetalte ansvarsløshed har han uden tvivl haft det muntert med masser af 'gang i den', øl, fisse & hornmusik. Skulle det blive for kedeligt, ku' han vel selv komme med nogle raske initiver.
I modsætning til de fattigrøve, han var omgivet af i de autonome, havde han jo sin faste hyre.

Michael Thomsen

Håber da at det vækker til bedre omtanke i aktivistmiljøet - ALLE er jo ansvarlige også for at skubbe de radikale væk - var det sket var politiets mand skubbet over i en mindre gruppe og måske aktionerne havde været mere fredelige og målene havde været klarere... spændende og følge om det får konsekvens - men en SV-regering vil næppe grave i det ... så vi må nøjes med vore egne tanker og fantasier herom...

morten hansen

Interessant !

Den danske venstrefløj - de er så nemme at narre - har endnu ikke opdaget den skjulte forbindelse mellem korporatisterne / syndikalisterne og miljø / klima-bevægelserne.

Kære stupide venstrefløj! hvornår får i gjort jeres hjemmearbejde i stedet for at hoppe på den første, den bedste opsang, hvor politik bliver gjort til religion?

Der findes to sider af fascismen: den, der forgår bag de solafskærmede glasruder på øverste etage i kontorbygningerne, og den der løber skrigende gennem gaderne. Eller sagt på en anden måde: fusionen mellem virksomhed-finans og regering, og asfalten, der koger.

Når det danske politi vælger at bruge engelske agenter som muldvarpe, hænger det måske sammen med, at det faktisk er lykkedes for den danske venstrefløj, at identificere de danske agenter som politiet råder over.

Bare væk dem klokken 4 om morgenen, og RÅB ...der skal malkes køer!! begynder han at stå op, så falder tiøren?. :p

Torben Laurberg

POLICE PROVOCATEURS, som er ansat af politiet til at lave ballade, benyttes lejlighedsvist i udlandet for at sætte ellers fredelige demontrationer i slet lys. I slet lys, fordi budskabet ikke harmonerer med en politisk argenda. Police Provocateurs benyttede flere gange falsk flag terror under de ellers fredelige demonstrationer ved G20 mødet i Canada. Afsløringerne offentliggjort på youtube betød, at canadisk politi måtte give en undskyldning.

Niklas Monrad

Danske aktivister kan da heller ikke finde ud af noget som helst på egen hånd ...

Han har forresten lige aflyst et besøg her i landet:

http://modkraft.dk/nyheder/article/politiagent-aflyser-besog-pa