Læsetid: 4 min.

Dobbeltspil om CIA-fly styrker ønsket om selvstændig grønlandsk udenrigspolitik

At den danske regering talte med to tunger i sagen om de hemmelige CIA-fangetransporter, får tidligere landstyreformand Lars-Emil Johansen til at ønske, at Grønland snarest selv overtager ansvaret for udenrigspolitikken
Daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen, der her ses under et besøg i Grønland i 2007, lod året efter sin nærmeste udenrigspolitiske rådgiver, Thomas Arenkiel, kontakte den amerikanske ambassade i dybeste hemmelighed for at forsikre om, at selv om regeringen nu agtede at indlede en undersøgelse af de hemmelige CIA-flyvninger, så ville regeringen i virkeligheden gerne have sagen til at forsvinde så hurtigt og stilfærdigt som muligt.

Daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen, der her ses under et besøg i Grønland i 2007, lod året efter sin nærmeste udenrigspolitiske rådgiver, Thomas Arenkiel, kontakte den amerikanske ambassade i dybeste hemmelighed for at forsikre om, at selv om regeringen nu agtede at indlede en undersøgelse af de hemmelige CIA-flyvninger, så ville regeringen i virkeligheden gerne have sagen til at forsvinde så hurtigt og stilfærdigt som muligt.

10. januar 2011

Når formanden for det grønlandske hjemmestyre Kuupik Kleist (IA) i denne uge mødes med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og med udenrigsminister Lene Espersen (K), er et af punkterne i samtalerne givet på forhånd: Gårsdagens afsløring i Politiken af regeringens dobbeltspil, når det gælder bestræbelserne i 2008 på at trænge til bunds i sagen om CIA's hemmelige fangetransporter i dansk og grønlandsk luftrum.

»Givet at afsløringen er rigtig, er det en meget alvorlig sag,« er det eneste, som Kuupik Kleist vil sige, da Information i går fangede ham i Oslo, hvor landstyreformanden er til olieforhandlinger. Yderligere kommentarer kan pressen først få efter samtalerne med den danske regering. Kleists forgænger, Lars-Emil Johansen (SIU), vil derimod gerne udtale sig. Han siger til Information, at han ikke er særlig forbavset over, at den danske regering har sagt én ting til offentligheden, herunder den grønlandske befolkning, og noget helt andet til de amerikanske myndigheder: »Det skete jo også i gamle dage,« siger Lars-Emil Johansen og henviser til 'brevet fra H.C. Hansen' som det mest illustrative eksempel: På trods af tilsagn om at holde Danmark og Grønland fri for atomvåben, gav daværende statsminister H.C. Hansen i al hemmelighed i november 1957 sin tilladelse til, at amerikanerne kunne oplagre 'ammunition af en særlig type', nemlig a-våben, på Thule-basen i Nordgrønland.

»Så længe Danmark varetager udenrigspolitikken på Grønlands vegne, så kan man ikke udelukke den slags,« siger Lars-Emil Johansen, der håber, at afsløringen af dobbeltspillet om CIA-flyene vil styrke bestræbelserne blandt grønlænderne på selv at få ansvaret for udenrigspolitikken. I givet fald skulle det ifølge Lars-Emil Johansen ske i et samarbejde med Danmark.

Dobbeltspillet

»Til en begyndelse kunne Grønland overtage den arktiske politik, i og med at det er os, der bor her,« foreslår han.

Afsløringerne om VK-regeringens dobbeltspil i 2008 baserer sig på Wikileaks. Lækkede amerikanske indberetninger fra ambassaden i København til udenrigsministeriet i Washington viser, at danske topembedsmænd fra Stats- og Udenrigsministeriet henvendte sig og forsikrede om, at selv om den danske regering nu ville indlede en undersøgelse af de påståede hemmelige CIA-flyvninger i dansk og grønlandsk luftrum, så krævede Danmark ikke noget af USA - »i hvert fald ikke indtil videre« .

I flere år havde der gentagne gange været rygter fremme om et hemmeligt CIA-fangeprogram, hvor terrormistænkte blev flyttet rundt mellem hemmelige fængsler uden for domstolenes rækkevidde.

For underhåndskontakten til den amerikanske ambassade stod Thomas Arenkiel, der dengang var Anders Fogh Rasmussens nærmeste udenrigspolitiske rådgiver, og Michael Zilmer-Johns, der var udenrigsråd og ambassadør i Udenrigsministeriet, for. Kontakten blev vel at mærke etableret allerede dagen efter, at en kritisk tv-dokumentar om emnet var blevet vist på DR. Senere i forløbet tilbød den danske regering også, at amerikanerne kunne få indflydelse på formuleringen af de spørgsmål, som danskerne ville stille til den amerikanske regering.

Et gennemgående tema i ambassadør James P. Cains indberetninger er, at danskerne, som det blev formulerede allerede i den første indberetning om underhåndskontakten, »gerne vil have sagen til at forsvinde så hurtigt og stilfærdigt som muligt«.

Helt anderledes førte den danske regering sig frem i offentligheden. Her medgav man efter tv-dokumentaren, at sagen burde undersøges til bunds, og dertil nedsatte man nu en særlig embedsmandsgruppe med 48 medlemmer. Men da gruppens rapport var færdig i oktober 2008, var resultatet mildest talt pauvert. USA havde, trods de danske spørgsmål, ikke ønsket hverken at af- eller bekræfte, om de hemmelige flyvningerne med fanger havde fundet sted. Arbejdsgruppen havde derfor ikke kunnet besvare det allermest grundlæggende spørgsmål: Havde amerikanerne - således som tv-dokumentaren havde forsøgt at sandsynliggøre - brugt dansk og grønlandsk luftrum til hemmelige flyvninger med forpinte og bagbundne fanger?

På et pressemøde udtrykte daværende udenrigsminister Per Stig Møller (K) sin forargelse over, at amerikanerne ikke havde svaret. Det var, som udenrigsministeren valgte ordene, »totalt uacceptabelt«. Dermed døde sagen politisk, for hvordan skulle man kunne komme dybere, når amerikanerne nægtede at samarbejde? Dagbladet Politikens afsløringer viser nu, at på de indre linjer var det akkurat det resultat, som i dybeste hemmelighed var blevet aftalt.

Men som sagt forbavser det ikke Lars-Emil Johansen: »Jeg har som medlem af Folketinget selv stillet spørgsmål til udenrigsministeren om CIA-flyvningerne for at få bekræftet, at den danske regering ikke kendte til sagen,« siger han, »og der har regeringen svaret, at man ville stille spørgsmål til amerikanerne. Så hvis det er sandt, at regeringen har spillet dobbeltspil, så er det en meget alvorlig sag. For ikke alene har regeringen så vildledt den danske og grønlandske befolkning, regeringen har også sagt urigtige ting til Folketinget«.

Lars-Emil Johansen hilser med tilfredshed, at Enhedslisten vil have en forespørgselsdebat om afsløringerne: »Det er flot og rigtigt, at også danske politikere vil til bunds i sagen nu.«

For Lars-Emil Johansen er der næppe tvivl om, at afsløringen vil sætte skub i bestræbelserne på at få Grønland til selv at overtage udenrigspolitikken: »Helt afgjort. Det gør det for mig, og det bør det gøre for alle grønlændere. Hvis det er rigtigt, er det et klokkeklart bevis for, at Grønland selv skal stå for udenrigspolitikken.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ih nej hvor flot et billede af den operative statsminister!

Han ligner næsten en pilot. Det har han været stolt af.

(og denne selvpromovering har nok kostet den danske stat hundrede tusinder af kroner i helikopterregning )

"Han siger til Information, at han ikke er særlig forbavset over, at den danske regering har sagt én ting til offentligheden..."

VKOs vigtigste redskab i deres 10 år regeringsperiode har været Løgnen, som de har brugt med magtarrogant foragt for folketinget og den danske befolkning.

Dorte Sørensen

Tak for den artikel.
Mht. H.C. Hansens dobbeltspil, da det kom frem var fx tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen (V) meget enig i at H.C. Hansen havde gjort det rigtige.
I mine øjne så kan regeringen efter de nye afsløringer ikke længere undslå sig en uvildig undersøgelse. Hvis de ikke selv kræver og nedsætter en uvildig undersøgelse så siger de ligeud at de ikke ønsker korrekte oplysninger og dermed går ind for at føre befolkningen bag lyset og det kan en dansk regering vel ikke genvælges på eller er den danske befolkning stadig så forblindet og ønsker fup og fiduser.

peter guldmann

Det er dybt uretfærdigt at grøndlænderne ikke kan få sandheden at vide. Desværre er det paradoksale i at Grønland løsrives endnu mere fra Dk. nok, at Grønland vil blive taget desto mere ved næsen af amerikanerne og for at bruge en vending fra Sebastians sang, vil blive bollet op med amerikanske dollars. Derfor vil det være anstændigt, hvis Per Stig Møller og Anders Fogh Rasmussen kunne være mænd nok til at spille med åbne kort og stå ved ideen om det nye og demokratiske Europa som de påstår de er eksponenter for. Men det kan de nok ikke. Vor Herre bevare os hvor en gang åbenlys dobbelmoral.

Bo S. Nielsen

Den danske koloniale politik er en direkte fortsættelse af USA's imperialisme. Før Danmark får en regering med mod og selvstændighed nok til at afvise USA's almægtige storhedsvanvid, ændres intet således, at den slags her ikke vil gentage sig.

USA ud af Aghanistan, Danmark ud af USA, NATO ud af forsvarsministeriet. Til en start kunne vi begynde tænke i udenrigspolitik, som relationer der bygger på sund fornuft - en politik, der har udvikling fremfor udnyttelse på programmet.

Per Stig og Fogh hører til på historiens mødding - og på anklagebænken ved en domstol.

Jacob Sigurdsen

Hjemmestyret har ikke været noget som Grønland kunne være stolt af til punkt og prikke.
Hjemmestyret har været dyrt for landets befolkning p.g.a. politiske kammerateri, centralstyring, politiske indblaning i erhverslivet hel op til idag med tilhørende det gyldne håndtryk i millioner til højre og venstre, hvor det gav store plads til dansk pamperi oveni.

Hjemmestyret gav anledning til den nu indførte Selvstyre med nye krav til alle på en anden måde.
Det giver måske en anledning til en bedre forvaltning i eget hus, måske også et langt bedre rigsfællesskab hvor fælles interesse måske gå op i højere enhed i form bedre samarbejde i samme øjenhøjde.

Alternativet kunne måske være et udbyggende samhandel mellem Canada og måske USA lige på den anden af landet, hvis handelsforld er langt mere gunstige i bl.a. i form af pris og udbud.

Gad vide hvad Danmark får af indtægter fra leje af Thule Basen. Det er der vist heller ikke nogen der ved præcis.

Claus Oreskov

Her ser man hvad USA´s lejesvende, er i stand til – landsforræderi. At politikerne har afskaffet dødsstraffen, for denne forbrydelse, sættes efterhånden i perspektiv. Lars-Emil har en vigtig pointe, når han plædere for, at ansvaret for udenrigsanliggende i arktisk, skal overgives til Grønlands.
@Bo S. Nielsen. Du har ikke helt ret. Hvor besynderligt det end kan lyde, så har USA flere gange været Danmarks lærling i kolonipolitik. Det bedste eksempel faktisk Grønland! Efter 2. verdens krig, satte FN det som et mål at afkolonisere kolonierne. Alle kolonimagter skulle regelmæssigt indberette til FN om processen også Danmark. En forbløffet verden blev så præsenterede for Danmarks løsning på koloni spørgsmålet: Grønland var blevet en del af Danmark! Nogle få år efter, lurede USA os kunsten efter, og optog de to kolonier, Alaska og Hawaii i unionen.

Lizetta Mikkelsen

Jacob Sigurdsen

”Hjemmestyret har ikke været noget som Grønland kunne være stolt af til punkt og prikke.”

Det kan du have meget ret i. På sin vis er de så også lovligt undskyldte. For siden grønlandsekspeditionernes tid, hvor vi traf på inuitterne første gang, har vi været en særdeles ødelæggende oplevelse på dette, engang for ikke så længe siden, harmonisk, naturlevende folk. Harmoni og naturlighed er ikke just det, man kan kalde grønlænderne i dag. Det er et samfund i hastig opløsning, med et socialt forfald, der skriger til himlen, og er blevet en karikatur af det samfund, som det var engang for ikke så længe siden.

Som logisk konsekvens af dette psykiske forfald, som i dag er kendetegnende det grønlandske folk, skal man være født med hovedet i en kødhakker, dersom man tror, at et selvstændigt Grønland vil kunne hjælpe sig selv. Og det uagtet, om de ved olieudvinding får flere penge ud af det, end samtlige oliestater til sammen. For det er deres forhåbninger, om de så skal sætte hele den naturfølsomme arktiske natur på spil, i deres bestræbelser på at opnå en sanseløs rigdom.

Det borgerlige Danmarks hyklerier omkring CIA-flyvningerne er for de grønlandske politikere kun et ”spillekort”, der kan bruges som argument for en løsrivelse. Og intet andet! For det er ikke selve hykleriet, der kommer til at veje tungere, end godt er. For de situationer, hvor de grønlandske politikere selv fanges i hyklerisk adfærd overfor den grønlandske befolkning, bliver også en lemlæstende virkelighed. Hvorfor Hjemmestyret ikke vil stramme ”galgen” mere, end man ønsker den bliver strammet den dag, de selv får lagt hykleriets strik om halsen.

Georg Bush's 'War against terror' har siden 2001, hvor alle fik at vide at enten var de med eller også var de imod, intimideret regeringer i hele Europa til at acceptere de underliggende aftaler om CIA flyvninger og rendition projektet er således blevet et gensidigt projekt.

Hvad enten det er konkrete fangeudvekslinger, CIA bortførelser, tortur, hemmelige fængsler, mellemlandinger eller andet relateret til flyvningerne, har det været i de respektive regeringer og myndigheders egeninteresse at afværge undersøgelser.

Den hyppigst brugte metode har været en konsensus om at røbe mindst muligt eller at henvise til at det kunne skade 'samarbejdet med fremmede magter'.
Det sidste tog en grotesk vending i 2009, hvor Englands udenrigsministerium selv bad USA om en afvisning på deres egen henvendelse vedrørende en sag med en totureret Engelsk Guantanamo fange, Binyam Mohamed.

Daily Mail 20-02-2009:
http://www.dailymail.co.uk/news/article-1150802/Torture-case-cover-Forei...

I 2006, hvor sager om 'Extraordinary renditions' begyndte at florere, sendte USA sin juridiske rådgiver, John Bellinger, til Brussel, for at genopfriske for EU de juridiske aspekter ved 'Krigen mod terror'. Denne briefing kan vi takket være Wikileaks nu læse et resume af. Der er alt fra, hvordan man skal betragte, definere og behandle 'enemy combattants' til, hvordan man skal forholde sig til forespørgelser vedrørende ens samarbejde med USA:
'...On renditions, CIA flights, and other intelligence operations, the U.S. will not confirm or deny specific allegations, in order not to compromise the confidentiality of intelligence operations as such....'

Hvis EU's repræsentanter har haft alvorlige forbehold ved USA's tolkning af folkeretten, er det ikke trængt igennem til USA's folk : '...By and large, Bellinger's European
interlocutors responded very positively to his visit....'

06BRUSSELS524, SECSTATE LEGAL ADVISER ON WAR ON TERROR:

http://213.251.145.96/cable/2006/02/06BRUSSELS524.html

Med Wikileaks kan enhver finde eksempler på 'fortielses taktikken' i forbindelse med CIA flyvninger, fra Bla. Polen, Tjekkiet, Spanien, Portugal, Sverige, Tyskland, Italien og nu også Danmark. Den form for forståelse de respektive regeringer har givet de amerikanske ambassadører er, om ikke beviser, så ihvertfald substansielle indicier på medviden og accept.

Det er ufatteligt at der er tænkende mennesker og endda medier (som Information ?) der mener at Cablegate ikke bibringer noget væsentligt eller ligefrem mener at det er skadeligt med disse 'leaks'.

Det var godt for Danmark at det var Politiken der fik adgang til dokumenterne, da Information udover i dag med denne fremragende artikel fra Ulrik Dahlin, ikke har bibragt med noget i denne sammenhæng.

Lad os håbe at Ulrik Dahlin bliver ved, det er hans emneområde og han gør det godt.

Claus Oreskov

@Lizetta Mikkelsen. ”psykiske forfald” –jeg kan forstå at du ikke kender det virkelige Grønland. Grønland er ikke et samfund i opløsning som du skriver, men lige omvendt et land i rivende udvikling. I takt med at den gamle koloni struktur smuldrer bort, ser man flere og flere, engageret unge grønlændere tage ansvar, og styre det grønlandske samfund igennem globaliseringen med, stor dygtighed!

Jacob Sigurdsen

@Lizetta Mikkelsen
Grønland udvikler sig tydeligt på det seneste år. Det ser man bl.a. ved at landet er på vej til 50 % grøn energi i løbet det seneste få år. Det kan man ikke pralle med herhjemme på trods Danmark er selvforsynende af olie hvor man evt. burde bruge til selvforsyning af olie til mere grøn energi.
Men udvikling i den skuffe ser måske godt ud i Danmark i energi teknisk og måske forskningsmæssigt.

Samtidigt giver Grønland i sig selv mange arbejdspladser her i Danmark, da langt det fleste af det 3,7 milliarder grønland får som amt ryger tilbage i form af bl.a. indkøb til bygge sektoren der er i rivende udvikling. Udover det, betaler landet mange millioner på årsbasis alene til det ekstreme høje løn danskerne får plus fri boliger, transport, fri ferie og flytte udgifter. Det er heller ikke noget hemmelighed at de direktører, formandskaber heller ikke giver noget særligt fra sig til landets udvikling.

Samtidigt kan grønlænderne langt om længe sige; "stiv dansker" da de er kommet bagud med hele 2 liter ren alkohol, hvor især danske unge har europa rekord i druk krydret med narkojammer.

Nu er huslejen også røget op med 71 % på Grønland for at få boligudgifter nedbragt. Det tager de med stiv arm.

At landets produktions koncern, Royal Greenland A/S udvikler datter selskaber i udlandet - Polen, Rusland, Tyskland, USA er måske en stor minus, i stedet for udvikle produktionen i landet og dermed også gå klip af skatte indtægter.

Grønland har også sikret sig 4.600 km telekabel for 700 millioner kroner med kapacitet på op til 600 megabit i sekundet og dermed også har sikret videre udvikling via satellit og internet i fremtiden.

Så er der mange andre infrastrukturelle udvikling der er ved at komme på benende, bl.a.indenfor sociale områder, og uddannelse samt bl.a møder via storskærn langs kysten og dermed spare det store rejse udgifter i nogle punkter.

http://ing.dk/artikel/80829

Landets landbrug er også begyndt at udvikle sig med egne køer, kartofler, grønsager, får, kyllinger m.v.
Det ser også lyst ud i denne branche i takt med varmere klima.

Jeg har ikke så meget at bygge videre op på danskernes sociale negative arv og jantelov overfor grønlænderne i fremtiden. Tværtimod.

”Hjemmestyret har ikke været noget som Grønland kunne være stolt af til punkt og prikke.”

Men vi kan være vældig stolte af vores folkestyre, til punkt og prikke?

Sammenlignet tror jeg man kan være mere stolt over hjemmestyret.

Jacob Sigurdsen

"Sammenlignet tror jeg man kan være mere stolt over hjemmestyret".

Søren, du kommer vil an på hvilke briller man ta´r på hvis man skal grave lidt op i det 30 år der gik og ser på hvad der skete og ikke mindst hvad der ikke skete under hjemmestyret.

I den tid der gik under hjemmestyret gik landet i forfald i alle retninger med bl.a efterfølgende nedadgående sundhed der kan bl.a. relateres til dårlig udebleven vedligeholdelse af boliger, mens politikerne og danskerne nyd godt af tag-selv-bordet mens gælden voksede bl.a.

Det grønlandske folk blev ført mere bag lyset end endelig faktuel oplysning for at beholde magten i Siumut styret.

Jeg personligt og mange andre synes Selvstyret kom for tidligt på tale og udførelse herom.

Når nu det er kommet så langt, må man se fremad og betale den pris det medfølger. De kan måske også være et lærestreg for venstre fløjens vælgere deroppe, om at tænke før man vælger.

Nu er der tilgengæld åbnet op for åbne debat og langt mere nuanceret faktuel information i landet i modsætning til tiden under hjemmestyret.

Jeg synes ikke vi kan være meget stolt over vores folkestyre, hvis det er det du tænker på. med så mange politiske partier, hvor vælgerne samtidigt er delte lige i hver sin retning, men tilgengæld har været mere optaget af at rede resten af verden her og nu.

Men nu er der rungende stilhed i yderst venstre, når landets økonomi går ned ad bakke med med ufattelig stor offentlige bureaukrati der æder landets kasse med stor appetit.

Nu kan landets befolkning måske også slå hårdere på bordet og be´ om mere åbenhed fra Rigsfællesskabets øverste ledelse.

Claus Oreskov

@Jacob Sigurdsen. Du fremstiller hjemmestyret ekstremt ensidigt, som om der ikke var positive sider! Det grønlandske samfund, udviklede sig også under hjemmestyret og det i mange retninger. En ting forsvandt med hjemmestyrets indførsel, og det var den gammeldags grønlænder, der stod med hatten i hånden, overfor danskerne, og var en stor udskylning for sig selv. Den tid er forbi og kommer aldrig igen – heldigvis. I stedet ser vi i den aktuelle sag, Kuupik Kleist som en ligeværdig, og dygtig forhandlings partner, overfor en moralsk svækkede danske regering!

Jacob Sigurdsen

@Claus Oreskov.
Selvfølgeligt skal enhver samfund på en eller anden måde videre udvikling et eller andet sted, herunder rigsfællesskabet.

Det vigtigste offentlige infrastrukturelle grund elementer som sundhedvæsen, skoler, uddannelse, sociale anlæggender havde ekstremt dårlige betingelser med Kuupik Kleist som nikkedukke element fra IA.

Jeg synes demokraterne - uanset om det er upopulære - har sat skub i tingenes tilstand.

Op til valget havde vælgerne at vælge mellem Pest og Kolera og valgte det sidste.

Eftervirkningerne fra hjemmestyrets politik kan bl.a. ses i Fisker- og Fangernes ekstrem dårlige forhold idag, stadigvæk med hatten i hånden, krydret med produktionssektoren udflugt til udlandet fra Siumut styret, bl.a med Siumutternes Gyldne Håndtrykke hist og pist til flere cifrede millioner og ekstrem indblanding i erhvervssektoren.

På trods af Siumut styrets manglende politiske ener er der på seneste år et godt rivende udvikling.