Læsetid: 1 min.

Dokumentation: Hvilshøjs tomme garanti fra 2006

Frem til begyndelsen af 2010 afslog Integrationsministeriet i mindst 22 tilfælde at give dansk statsborgerskab til unge statsløse, der er født i Danmark. Afslagene var ulovlige, fordi Danmark i 1977 tiltrådte en FN-konvention, der netop garanterer statsborgerskab til disse unge statsløse
Indland
12. januar 2011

I januar 2006 sender seniorforsker fra Institut for Menneskerettigheder Eva Ersbøll et såkaldt uopfordret notat til Integrationsministeriet.

Anledningen er den aftale om strammere regler for opnåelse af indfødsret, som Venstre og Konservative i december 2005 har indgået med Dansk Folkeparti.

I notatet kritiserer Ersbøll bl.a., at det ikke fremgår direkte af lovgivningen, at unge statsløse, der er født i Danmark, har nogle særlige rettigheder, hvis de ansøger om dansk statsborgerskab.

Så længe disse rettigheder kun er omtalt i lovbemærkningerne, »kan det ikke udelukkes, at statsløse personer med retskrav på indfødsret ifølge 1961-konventionen undlader at søge indfødsret, fordi de tror, at de er afskåret fra at blive optaget på et lovforslag, hvis de ikke opfylder aftalens almindelige krav vedrørende kriminalitet, gæld, selvforsørgelse og/eller danskkundskaber«, skriver Ersbøll.

Præcis et halvt år senere skriver daværende integrationsminister Rikke Hvilshøj (V) under på svaret på kritikken fra instituttet.

Her forsikrer ministeren om, at sagsbehandlingen af ansøgninger fra unge statsløse foregår efter gældende regler, herunder Danmarks forpligtelser i henhold til FN-konventionen fra 1961 om statsløse, selv om ministeriet i 2004 ændrede en tidligere gældende bestemmelse i loven.

Serie

De unge statsløse

Frem til begyndelsen af 2010 afslog Integrationsministeriet i mindst 22 tilfælde at give dansk statsborgerskab til unge statsløse, der er født i Danmark. Afslagene var ulovlige, fordi Danmark i 1977 tiltrådte en FN-konvention, der netop garanterer statsborgerskab til disse unge statsløse. Det står klart, at ministeren og ministeriets embedsmænd kendte til konventionen, men alligevel fortsatte fejlbehandlingen af ansøgningerne.

Seneste artikler

 • Ministerium gav FN tom forsikring om statsløse

  6. juni 2011
  I august 2003 forsikrede Integrationsministeriet FN om, at fastlæggelse af statsborgerskab var en del af den 'almindelige asylprocedure' i Danmark. Men sagen om de statsløse kurdere, som Information for nylig har afdækket, viser, at det ikke var korrekt
 • Rønn ændrede først kurs, da ulovlig praksis blev opdaget

  9. maj 2011
  Forhenværende integrationsminister Birthe Rønn Hornbech lod ulovlig praksis fortsætte og hemmeligholdt sagen om de statsløse i halvandet år. Da en advokat fik nys om, hvad der foregik, gik der otte arbejdsdage, før ministeren skiftede kurs
 • Ministerium skjuler oplysninger i statsløsesag

  13. april 2011
  Integrationsministeriet har overstreget konklusionen i et dokument, inden det blev udleveret som aktindsigt i statsløse-sagen. Overstregningen er sket af hensyn til Sverige, anfører ministeriet, men det er åbenlyst i strid med loven, vurderer eksperter
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Undskyld men er det ikke ligheder i denne sag og i Ninn Hansens Tamilsag. Den bliver da mere og mere mærkværdig.

anne-marie monrath

Som jeg ser det her er det en ny Tamilsag, de har med vilje og i ond tro behandlet disse sager forkert siden 2002!

Kirsten Stausholm

Dette MÅ være dråben!
Regeringen er på vej ud med en Løkke om halsen.

Man forestiller sig en medarbejder der i tre-et-halvt år forgæves gør skiftende ministre opmærksomme på uoverensstemmelsen mellem praksis og dette brev.
Først da medarbejderen begynder at bruge ord som Tamilsag og rigsret ændrer den vrantne minister modvilligt praksis. En fejl kalder Søren Pind og Karsten Lauritzen det! Næppe...