Nyhed
Læsetid: 1 min.

Eks-fange fortalte om overgreb

'Danskerne var slemme, men amerikanerne var værre,' sagde den tidligere afghanske fange Ghosoullah Tarin, da han i går aflagde forklaring for Østre Landsret
Indland
27. januar 2011

Mange timer på maven i bagende sol, gentagne spark i hovedet og hætte over hovedet, så han var ved at besvime. Det er nogle af de overgreb, som den tidligere afghanske fange Ghosoullah Tarin i går fortalte Østre Landsret, at han blev udsat for, da han i marts 2002 blev overdraget til amerikanerne i Kandahar. Det mest ydmygende, fortalte han, var dog, da soldaterne på et tidspunkt rev alt hans tøj i stykker, så han stod nøgen foran dem med kun en hætte over hovedet.

»I min kultur er man kun nøgen, når man er to mennesker meget tæt sammen«, som han forklarede retten.

Tidligere på dagen fortalte han også om, hvordan de danske elitesoldater, som anholdt ham, havde smidt Koranen på gulvet i forbindelse med hans anholdelse, hvordan de havde nægtet at lade ham tale med deres chef, så han kunne forklare, at han og hans militsfolk var allierede og ikke Taleban, og hvordan de hverken registrerede fangerne eller gav dem kvitteringer for de tre biler, våben og andre ejendele, de konfiskerede.

»Danskerne var slemme, men amerikanerne var værre ...« lød hans konklusion på oplevelserne, som han hævder har givet ham psykiske skader, der indtil videre har krævet mellem 300 og 400 lægebesøg og konstant medicinering.

Kammeradvokat Peter Biering, der repræsenterer Forsvarsministeriet, brugte en del af retsmødet i går på at så tvivl om Tarins identitet og rolle som leder af en regeringsmilits som blot 22-årig.

Ghosoullah Tarin har krævet en erstatning på 50.000 kroner for den mishandling, som han hævder at være blevet udsat for, mens han var i amerikansk varetægt. Tarin mener Danmark er ansvarlig, fordi han og 30 af hans folk blev pågrebet af danske elitesoldater og derefter udleveret til amerikanerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her