Læsetid: 11 min.

Efter flere års ulovlig praksis skiftede ministeren kurs

'Jeg har besindet mig' ... Sådan forklarer Birthe Rønn Hornbech, hvorfor hun har indstillet en ulovlig sagsbehandling af ansøgninger fra unge statsløse om dansk statsborgerskab. I årevis har ministeriet tilsidesat en FN-konvention, der giver unge statsløse retskrav på dansk indfødsret
Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech ændrede kurs i foråret sidste år, så de statsløse kunne få statsborgerskab i Danmark - noget de ellers ikke havde fået i Danmark i årevis.

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech ændrede kurs i foråret sidste år, så de statsløse kunne få statsborgerskab i Danmark - noget de ellers ikke havde fået i Danmark i årevis.

Joachim Adrian

11. januar 2011

I årevis har Integrationsministeriet givet afslag på ansøgninger om dansk statsborgerskab til mindst 22 unge statsløse palæstinensere, selv om de unge ifølge en FN-konvention fra 1961 har haft et konventionsbeskyttet krav på indfødsret i Danmark. De unge statsløse palæstinensere er alle født i Danmark.

Afslagene er kommet i en lind strøm, selv om ministeriet beviseligt har kendt til den FN-konvention om statsløse, som Danmark tiltrådte i 1977.

»Ministeriets sagsbehandling har været i strid med reglerne. Vi har overtrådt en FN-konvention, og ministeriets praksis har været ulovlig i den forstand, at vi har været i strid med konventionen,« siger professor, dr.jur. Jens Vedsted-Hansen fra Aarhus Universitet.

I stedet for at give de unge statsløse indfødsret, placerer ministeriet i første række sagen i en af de største syltekrukker på Slotsholmen: Ifølge en aftale mellem V, K og DF fra 2005 agtede ministeriet først at iværksætte en udredning af rækkevidden af den FN-konvention, som Danmark tiltrådte 28 år tidligere.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Rigtig god artikel.

Den dokumenterer overbevisende, at der var tale om bevidste brud på konventioner og ikke en "fejl" som flere venstrefolk har været ude og sige i dag.

Mads Kjærgård

Hmmm "jeg har besindet mig", den gik ikke rigtigt i byretten, da undertegnede havde kørt en anelse for hurtigt! Gad vide hvorfor politikere kan bryde loven uden konsekvenser!

Marianne Mandoe

"Jeg har besindet mig".

Oversat til almindeligt dansk.

"Der er nogen der har opdaget hvad jeg har lavet, og derfor har jeg nu følt mig presset til at følge loven og konventionerne."

Heinrich R. Jørgensen

Det er lige før jeg giver EB's Mikael Rømer ret. Journalister kan muligvis vælte regeringer. Hvis de ikke bruger tiden på billlig retorik og kaffeslaberads på morgenmøde, med får fingeren ud og faktisk leverer en seriøs indsats med at søge aktindsigt og blive ved med at grave indtil alle brikker er fundet.

Det er der heldigvis journalister der gør. Kudos og tak herfra.

Tom W. Petersen

Efterhånden er der ingen nok så beskidt og uhæderlig handling fra de regeringer, vi har haft siden 2002, der kan forbavse mig.
Men at flertallet af Danmarks befolkning kan foretrække folk af så ussel moral, er stadig forbavsende.

Jette Abildgaard

Skal vi snart begynde at taelle op, hvor mange mennesker der har faaet deres liv oedelagt af denne skraek-regering???

10 aar er lang tid, saa det er med garanti flere end nogen overhovedet toer forestille sig!

Hvor mange aar var det der gik foer man fandt ligene i alle massegravene i Rusland? Mon ikke det var meningen der skulle gaa llige saa lang tid foer man fandt ud af disse oedelaeggelser begaaet af Danmark - det "gode" gamle slaveland!!!??

Hornbech er - sammen med DF, Fogh, Espersen & Co. en af de stoerste skaendsler for Danmarks historien nogensinde!

Anne Marie Pedersen

Hun er en lømmel-politiker! Hvis hun ikke kan straffes, så må vi straks få en lømmelpakke - så kan vi måske fjerne hende fra sin post som en præventiv foranstaltning.

Jennifer Conway

Der er mange ting som har chokeret mange danskere og udlaendinge over de sidste 10 aar.......men det her...er ....truly shocking.......and indefensible i et demokratisk, europaeisk , retssamfund.

"Præcis her er der lighed med tamilsagen fra slutningen af 1980’erne, der handlede om, at Justitsministeriet og udlændingemyndighederne i mere end et år stillede tamilernes ansøgninger i bero vel vidende, at flygtninge i Danmark havde et lovfæstet krav på familiesammenføring."

Det er ministerens ansvar. Det der undrer mig er, hvordan hendes departementschef har kunnet anbefale en sagsbehandling i strid med reglerne, når han i sin tid var ministersekretær for Ninn-Hansen under Tamilsagen, og vidste hvordan det gik.

Søren Mikkelsen

Regeringen er kriminel. Men det vidste vi jo.

Forresten et godt foto af Joachim Adrian; det fanger fint personen BRH, selv om det maa vaere taget i stor fart. Forbitret, fordaekt, hadefuld, farlig, ude af balance, en forraeder mod den lov hun forestiller at opretholde, en ulykkesfugl med glinsende sort fjerkrave, med en perlekaede af beskidte beslutninger om halsen.

Maatte hun snart vaere faerdig.

Er jeg den eneste der ikke undrer sig ?

Med en stadig mere xenofob befolkning, som lægger stadig flere stemmer til fremmedhadske politikere, så har der kun været noget at vinde for regeringen ved at handle, som den har gjort de sidste 10 år.

Jeg er ikke jurist, men de forulempede Palæstinensere kan vel nu lægge erstatningssag an mod Integrationsministeriet/ministeren.

Buster Larsen fik ret!

Niels Østergård

Hehe, det var da noget af et argument for, at det er helt i orden at landets regime ikke overholder de traktater og konventioner, som landet har underskrevet.

At mand kan fødes i danmark som statsløs er i sig selv en tanke værd.

At Den Danske regering ikke er i stand til at forstå de tekster de selv skriver under på er i midlertid let at forstå efter 20 år med Bertel som undervisningsminnister. Så der kan ikke være tale om ond vilje her blot en total mangel på indsigt.

Man er først kriminel. når man er dømt. Og så længe et flertal holder hånden over/under én kan man fortsætte sin stærkt forkastelige praksis. Men retfærdigheden indhenter, de formastelige, som ikke kærer sig om regler og love og mennesker.
Måtte det dog snart få en ende