Nyhed
Læsetid: 3 min.

Forskere: Et halvt år på modermælk kan skade spædbørn

Nye forskningsresultater skaber tvivl og forvirring om WHOs officielle anbefaling som mange lande har gjort officiel af først at indføre fast føde i spædbørns kost efter seksmåneders-alderen
Indland
19. januar 2011

Til harme for forkæmpere for amning og formentlig til forvirring for de fleste småbørnsmødre foreslår en gruppe britiske forskere nu at revidere den nuværende vejledning, der anbefaler mødre at holde sig til amning i de seks første måneder af deres barns liv.

Det var 2001, at Verdenssundhedsorganisationen (WHO) lagde al sin autoritet bag en erklæring om, at en kost alene bestående af brystmælk var bedst for babyer i deres første halve år. Flere lande, bl.a. Storbritannien, har taget anbefalingen til sig som den officielle.

Men i tidsskriftet British Medical Journal hævder førende forskere i børnesundhed, at de beviser, som WHOs anbefaling skal forestille at hvile på, aldrig har været der og at det endda kan være skadeligt at vente til efter seks måneders-alderen med at give babyer fast føde.

Brug for supplement

Mary Fewtrell fra Forskningscenter i Børneernæring på University College London Institute of Child Health, maner dog til ro og siger, at det formentlig er uhyre få babyer, som har lidt overlast, da småbørn i reglen begynder at udvise interesse for indholdet på folks tallerkener, før de er et halvt år gamle.

»Vi vurderer, at der højst var tale om én procent af de britiske mødre, som fulgte vejledningen slavisk i 2005.«

Fewtrell og hendes forskerkolleger siger, at ikke blot oplever de fleste mødre, at deres babyer ønsker brystmælk-supplerende kost. Deres gennemgang af eksisterende forskningsdata tyder på, at babyer også har brug for andet og mere.

Ifølge artiklen kan det medføre visse helbredsrisici for barnet at undlade tilvænning til fast føde før seks måneders-alderen. Forskningsresultater, som ikke var tilgængelige, da WHO kom med sin anbefaling, tyder på, at børn i dette tilfælde pådrager sig en større risiko for jernmangel, »som vides at have sammenhæng med uoprettelige negative psykiske, motoriske eller psyko- sociale resultater.«

Andre data tyder ifølge forskerne på, at babyer, som ikke fået visse typer føde- vareingredienser i deres kost før seks måneders-alderen, kan have større risiko for at udvikle fødevareallergi.

»Lande, hvor jordnødder bruges som overgangskost, har således lav forekomst af peanutallergi (Israel, for eksempel),« skriver de.

Det tredje potentielle problem er cøliaki en sygdom i tyndtarmen, der skyldes gluten, et protein som findes i hvede, havre, byg og rug. Antallet af børn, der udviklede cøliaki, steg i Sverige efter officielle råd til svenske mødre om at udskyde tilførsel af gluten til deres barns kost til efter seks måneder. Og faldt, da anbefalingen blev nedjusteret til fire måneder.

Fewtrell siger, at hun i princippet stadig bakker op om WHOs anbefaling, men gør opmærksom på, at den fortolkes forskelligt i forskellige lande. En kost bestående alene af brystmælk beskytter mod infektioner, hvilket er afgørende i udviklingslandene, men mindre vigtigt i lande som Storbritannien, hvor hygiejne og sanitære forhold er bedre.

»Jeg vil gerne understrege, at vi absolut er for amning. Og vi vil gerne bakke op om at anbefale amning uden fast føde frem til firemåneders-alderen.«

Støttet af branchen

Forskernes melding har ikke desto mindre rystet fortalerne for den hidtidige anbefaling. UNICEF påpeger, at den typiske babymad »ikke er tilstrækkelig næringstæt og rummer ikke nok mængder af jern og zink«.

Patti Rundall, kampagneleder for gruppen Baby Milk Action, advarer om, at fravænning fra ammemælk fra firemåneders-alderen vil være »et beklageligt tilbageskridt, der er ude af trit med aktuel videnskabelig tænkning.« Hun beskylder også forskerne bag artiklen for at have taget imod penge fra babymad-branchen. I artiklen erkendes det da også, at tre af de fire forfattere »har udført konsulentarbejde og/eller har modtaget forskningsstøtte fra virksomheder, der fremstiller modermælkserstatninger og babymad inden for de seneste tre år«.

Det afviser Fewtrell. »Det her er ikke et forsøg på at fremme kommerciel overgangskost,« betoner hun.

»Vi er universitetsforskere, som støttes af det lægelige forskningsråd, og har kun rådgivet babymad-producenter, fordi vi er specialister i børns ernæring,« siger hun.

Justine Roberts fra organisationen Mumsnet, siger, at kvinder har brug for klarhed, efter at hun selv har oplevet mindst tre forskellige skift i anbefalinger i den tid, hun har opfostret børn.

»En masse mødre gør deres bedste for at gøre det rette, og det er hårdt arbejde at amme i seks måneder uden at indføre fast føde. Hvis det viser sig, at vi ikke har fået korrekt rådgivning, vil vi gerne have det at vide så hurtigt som muligt.«

© The Guardian og Information Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henrik Jensen

Nu risikerer jeg at få tærsk; men når det gælder spædbørn er jeg altid gået ud fra vores meget nære slægtskab med chimpanser. Derfor har jeg altid rystet på hovedet af råd om, at spædbørn skal sove alene eller - som nu - at de skal have bananer sammen med deres første ble.

Tag jer altid i agt for forskere som argumenterer med ligefremme proportionalitet mellem to fænomener som ikke nødvendigvis er forbundne.
Undersøgelse A viser stigning og undersøgelse B viser også stigning, ego A og B er forbundne. Vrøvl vrøvl vrøvl.

Lise Østerberg Bahr

Som mor ved man udmærket en masse om amning - og dens betydning for ... E N S barn ...helt automatisk / moder natur har jo indrettet et hormon til moderen / ikke uden grund - ellers havde den vel sørget for et INDUSTRI-produkt-hormon - ikke ??

Utroligt som man skal høre disse usande udsagn, atter og atter tilpasset INDUSTRIENS behov og ikke små uskyldige babyer/børn eller deres mødre/forældre - BASTA.

Propaganda - BASTA - ligesom skandalen i sin tid i U-landene, hvor man fra babymadproducenternes side, havde den frækhed - DIREKTE at f r a r å d e d e AMNING og hvor man i områder uden rent vand, ville have mødrene til at benytte pulvermælk. PROPAGANDA OG PENGEMAGT, hvor ækelt !

Når der ikke i storindustrien kan indtjenes profitteres på visse områder, kaster den sig frådende over andre - ligegyldigt om det går ud over uskyldige små babyer.

Intet i verden er mere naturligt for en baby/mor, der sagtens selv kan finde ud af - behovet og lysten til andet end modermælk, der i sig selv er en hård sej kamp gennem de 5 - 6 måneder der går før de fleste småbørn selv begynder at efterspørge og få interesse for anden føde (og det ER hårdt arbejde at amme i 5 - 6 måneder - også dengang man kun havde 14 ugers barselsorlov) !!

Babyer er lige så forskellige som andre mennesker - tænk hvis (nå ja det vil STATSMAGTEN

jo også gerne blande sig i) - ligesom der trækkes i folk på det tidsmæssige plan, (og kroppen kolapser i stress og usunde vaner) - lad dog folk passe deres, og man vel se hvor sunde de pludselig kan blive (igen) .

Rolig nu - pointen i artiklen er blot, at den strikse anbefaling at man skal vente 6 måneder ikke har belæg videnskabeligt, og anbefalingen derfor bør være amning i 4 måneder og introduktion af fast føde (der står intet om det skal være færdig producerede babyprodukter) når babyen ellers udviser interesse derfor, hvilket i min erfaring (ganske uvidenskabeligt) er vel før de 6 måneder.

At de enkelte forældre så må vurdere hvad de ønsker og mener er bedst for deres barn er jo givet, men anbefalingerne kan vi vel godt blive enige om, skal afspejle den viden der er bedst belæg for.

Lise Østerberg Bahr

@Diana Holm

NEj, ikke rolig nu, for industrien s æ l g e r jo - eller rettere nej - køber - sig ind til forskernes hjerter med MONEY i visse situationer, viser det sig jo - desværre også på dette så "ømtåede" emne.

Og når politikerne/staten blander sig i selve l i v e t på den måde, er det ikke morsomt mere, som når der kommer en fedtskat ! Hvad skal man snart leve af, når vilkårene ændres, og så moder natur ikke mere kan få lov at ytre sit behov hos menneskene mere ?? Man s k a l ikke alle have råd til en mercedes, eller til ægte kaviar og champagne, - men f e d t lever vi faktisk af, er et livsnødvendige, og pludselig finder man måske ud af at vi ikke kan leve UDEN dyrefedt ?? hvad så, vil politikerne mon så få "røde" kinder - fordi de indførte en menneskefjeldtlig fedtskat ??

Nej - DEN GÅR IKKE GRANDBERG - som det lød engang fra Pladsen ved Christiansborg, da en ballonopstiger lige akkurat ikke kunne få "kurven" med sig op !! Nu på de stikke piben ind, og lad os så få "kammertonen" fra Christiansborg igen !

Fremover vil jeg ikke kunne spise fed and og/eller fed flæskesteg juleaften mere, og så samtidig have Dannebrog hængende på juletræet - uden at tænke på, at jeg er bedriver synd, ved at spise fedt !

P.S. i arabisktalende lande kalder man i øvrigt "ammehormonet" for kærlighedshormonet.

Lise Østerberg Bahr

Glemte lige:

Juleaften kan naturligvis holdes u d e n fed flæskesteg og f e d juleand/gås og juletræ, så må man i krydderierne og finde på noget lækkert med korianderfrø og spidskommen i - (uha, nu skal disse krydderier vel også beskattes ?? ja selv den lille energibevidste el-bil skal beskattes højt højt så !!

Lise Østerberg Bahr

Ja, og som artiklen nævner, så fri os venligst for velmenende såkaldte eksperters udsagn omkring hvad der er godt for mødre og babyer/børn - hvis de rette elelemter og omstændigheder findes for denne gruppe af mennesker, så kan de - med garanti - s e l v f i n d e u d a f d e t !!

De andre er kun ude på at tjene "kassen" på deres gode råd.

Maja Holmlund

@ diana holm: fuldstændig enig, der er ingen der siger man skal bruge industri-babymad. Jeg blev simpelt hen nødt til at supplere med noget til begge mine børn, fra de var ca. 4 mdr. Babymad på glas prøvede vi 3 gange: første, sidste og eneste. Det blev spyttet ud, mens hjemmelavet grøntsagsmos og finthakket kød gled ned. Det tager også højst et kvarter at tilberede.
Og så er der forresten ingen af dem, der nogensinde drak af en sutteflaske, vi gik fra bryst til skemad og kop.

Nu er flæskesteg (kamsteg) faktisk ikke særlig fed(t); kun kanten under sværen er fed. Og den kan man jo skære fra. Og det er 'usunde fedt' der bliver beskattet, ikke den sunde fedt.

Lise Østerberg Bahr

@Karsten Aaen.
Jamen hvis man nu "kun" synder een gang om året ? og h a r lært at holde sig fra fra de store mængder af det usunde fedt (= flerumættet / dyrefedt !

(der har skam også været skandaler med monoumættet plantefedt, tilvirkningen af disse olier - hvor sparehensyn i virksomheden har gjort det forurenet på anden måde.

Hvad med at få lov til at "helgardere" sig som borger, og få lidt af hvert - for så er:

1)det usundt at spise æg (selv om vi skal have byggestenene protein)

2) Så skal vi lokkes til ikke at ryge cigarer mere

3) Så skal vi rende stavgang, selv vi udmærket selv kan råde over fritiden på fornuftig vis (hvis vi ikke SKAL arbejde og trælle i 45 timer pr. uge mere)

4) Så må man ikke drikke Jerseymælk eller anden mælk uden at få ørerne og øjnene tudet fulde at, hvor usunde vi såå bliver.

Det er tyrani - vi bliver lænket af regler og tyrani!

@Maja Holmlund.
Yeps, det tager endda kun få minutter, at tilberede den lækreste frugt- og grøntsagsmos, der jo kan ligge på køl fra overskud fra aftensmaden/dog de fleste vitaminer beholdes jo i maden - når man lige har nykogt MED låg på (eller moset frugten på tallerkenen lige før baby indtager den og mens den dufter åh så herlig - o g tænk på - hvor dyrt færdigmos er ! Glasset koster jo også noget at producere !

Jeg har heldigvis heller aldrig benyttet mig af en sutteflaske ! herligt, og man beholder varmen om natten, ikke noget med op og varme osv. osv.

Lise Østerberg Bahr

undskyld monoumættet dyrefedt.

Lise,
hvad mener du, at den artikel handler om? Ja, i dit første indlæg havde jeg på fornemmelsen, at du måske vidste det, men da du stille og roligt kørte det hele over i julemad og fedtbeskatning m.m., blev jeg nu lidt i tvivl ;-).

"P.S. i arabisktalende lande kalder man i øvrigt “ammehormonet” for kærlighedshormonet"

Smukt.

Der kan skrives tykke bøger der grundigt betvivler "forskernes" motiver til at forbyde snart det ene og tillade det andet.

Lise Østerberg Bahr

@Kaspar Olsen:
Ja.

@Erik Karlsen.
Jo, ...nå.
Der er også fedtprocenter i modermælk - nogle får ovenikøbet målt den - og mødre regne maden de spiser som noget der "går i mælken" også flæskesteg - så - måske skulle man implementere lidt flere diskussionsmuligheder i eet spørgsmål - eller lade andres "fantasi" lege med - måske "vække" nogle af de, der ingen fantasi har ??

Lise Østerberg Bahr

@Erik Karlsen.

Undskyld, forestillingsevne - skulle der nok have været benyttet - i stedet for ordet fantasi.

Lise Østerberg Bahr

Jeg er enig med andre, der har levet længe nok til at høre snart det ene snart det andet om amning og dens indflydelse på børns fysiske og psykiske helse.

I. øvrigt kan artiklen læses i The Guardian.co.uk, hvor Sarah Boseley er helseredaktør, og har vundet en masse priser for sit arbejde om også HIV/Aids i Africa og en World Media Aword - hvis man har lyst.